Köfteler Kızlar hadi Sulu Köfte yapalım!

BALveBADEM

Sabrediyorum Sana Ey Hayat
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2010
683
12
Eveeet kızlar eminim ki çoğunuz sulu köfte yapıyorsunuz. Tarifini kendince bilenler tahminimce fazladır ama ben de kendimce bir sulu köfte tarifi paylaşmak istedim.
Yani usta değilim, büyüklerimden öğrenip kendimce denediğim, zaman içinde azıcık değişime de uğradığını tahmin ettiğim Bir naçizane sulu köfte tarifidir kendileri; Bu kadar takdimden sonra tarife geçeyim.

Yapılışı;
Önce köfteyi hazırlayalım. Ben köfte hazırlama için hep yuvarlak fırın tepsimi kullanırım, ovması kolay oluyor. Kıymayı ve yumurtayı dolaptan çıkarmadan evvel, soğanı rendeleyelim, sarımsakları soyup 1 tatlı kaşığı tuzla dövelim, maydanozu doğrayalım. Kıymayı tepsiye alıp bu hazırladıklarımızı üzerine dökelim. Yumurtayı kıralım ve diğer köftelik tüm malzemeleri ekleyelim. Dikkat; 2 yk unu köfte harcına eklemeyi unutmuyoruz bu köftelerin dağılmaması içindir ve tepsiyi unlamak için yeniden un kullanıyoruz. 10- 15 dk iyice yoğuralım. Yarım saat buz dolabında dinlendirirken bu arada patatesleri soyup hazırlayalım. Dilerseniz ayva dilimi dilerseniz yemeklik doğrayabilirsiniz. Doğradığımız patatesler hem kararmasın hem de nişastası gitsin diye suya atalım. Soğanımızı soyup yemeklik doğrayalım. Köfte dinlenince minik minik önce sıkalım sonra yuvarlayalım ve unlanmış başka bir tepsiye koyalım. Tepsiyi sallayarak una bulanmalarını ve birbirlerine yapışmamalarını sağlayalım. Eğer köftenin yarısını kullanacaksanız 2 patates yeterli olacaktır. Tencerede yağımızı ısıtalım, dikkat yanabilir bu arada patateslerimizi ekleyelim. Bir kez karıştırıp soğanı ekleyelim. 1-2 kez karıştırınca (3-5 dk aralıklarla karıştırılır ve soğanlar biraz pişmiş olmalıdır.) salçalarımızı ve koyacaksak domates ve biberlerimizi ekleyelim. Dibine tutacak gibiyse az az su ekleyebiliriz ama domates varsa tutma ihtimali zayıflar. Onlar kavrulunca kaynamış su ekleyelim. Ortalama tenceremizi doldurmaya yakın bir su miktarı olsun. Kaynarken köftelerimizi ekleyelim ve bulgurlar şişene, kıyma pişene kadar orta ateşte kaynatalım. Arada yavaş yavaş, dağılmalarına meydan vermeden karıştıralım. Kaynarken taşma veya dışına pof pof su sıçratmasına karşı kapağı yarım kapatalım veya açık tutalım. Tuzunu ekleyip altını kapatalım. Lezzetini kontrol edip onaylamayı unutmayalım. Ve benim her zaman yaptığım gibi güzel sonuçlanan tarifleri tarif defterimize not almayı unutmayalım. Tarih te atalım defterimize ki yıllar sonra tatlı bir tebessümle hatırlayalım. Resim çekersem ekleyeceğim daha sonra.

Afiyet bal şeker olsun, yarasın.

Okuyup yorumlarınızı yazmadan geçerseniz küserim. Hele bir de deneyip yazmazsanız valla darılırım. Allah bereketli günler versin dostlarım…

Malzemeler;
Köfte için:
500-600 gr yağlı kıyma
1,5 fincan köftelik bulgur(köftelik kısırlık aynı)
4-5 diş sarımsak
1 yumurta
1 orta baş soğan
Bir tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1-2 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı kara biber
2 yemek kaşığı un(tepeleme olmayacak)

Yemek için:
1 yemek kaşığı biber salçası(ben acılı kullanıyorum)
1 yemek kaşığı domates salçası
3 patates
İsteğe bağlı 1 havuç(ben koymuyorum)
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı halis zeytin yağı(dilenirse sıvı başka bir yağ)
1 baş kuru soğan
Dilenirse 1 domates, 3 sivri biber

Not: Arkadaşlar köftedeki malzemenin çokluğuna bakıp ta ürkmeyin. Ben fazlaca yapıp buzluğa atıyorum. Bu köfte tarifinden ortalama 2-3 kez yemek yapılabiliyor. Dilerseniz yarısını yemek yapıp diğer yarısını 1 ay zarfında kullanmak şartıyla derin dondurucuya atabilirsiniz. Aileniz kalabalıksa hepsini pişirebilirsiniz. Derin dondurucuda nasıl muhafaza edelim? Hazırlanan köfteleri unlayıp dondurma kabı gibi plastik bir kaba dolduralım, kapağını kapatalım ve üstüne asetat kalemiyle tarihini yazıp dondurucuya bırakalım. Arkadaşlar bir önemli nokta daha; Ben bu köfteyi normal kızartma köftesi tarifi gibi hazırlıyorum. Sadece ekmek yerine bulgur ekleniyor. Hiç denemeyenler için malzemeleri de tek tek ölçüsüyle yazdım. Siz kendi damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz.

bende cok severım sulu kofteyı cokta caım ceker ısın tuhaf yanı hıcte yapmadım evlenmeden evvel annem yapardı evlendım kayınannem yapıyo bende bıgun yapıcam paylasımın ıcın sagol sulu kofteye bayılırım ama sankı hanı bazı yemekler vardır ya baskası yapınca daha bı tatlı olur sulu koftede ole benım ıcın

Arkadaşlar dondurucuya koyduğunuz sulu köfteleri kullanacağınız zaman sakın çözdürmeyin. Kaynayan yemek suyuna direk donmuş halde atın. Eğer çözdürürseniz köfteleriniz patlar ve dağılır. Benim öyle oldu. Donmuş halde attığımda dağılmadı. Bu dipnotu sakın esgeçmeyin. Fırsat bulduğumda resimlerini de ekleyeceğim.[/I]

bende cok severım sulu kofteyı cokta caım ceker ısın tuhaf yanı hıcte yapmadım evlenmeden evvel annem yapardı evlendım kayınannem yapıyo bende bıgun yapıcam paylasımın ıcın sagol sulu kofteye bayılırım ama sankı hanı bazı yemekler vardır ya baskası yapınca daha bı tatlı olur sulu koftede ole benım ıcın

Arkadaşım denediysen yorumunu yazabilir misin?

Bunlar da resimlerimiz. Pişmiş hali yok üzgünüm.

$sulu köfte.jpg $sulu köfte (1).jpg $sulu köfte (2).jpg

Son düzenleme:
bu köfteyi annem çok güzel yapar ama ben ne yaptımösa beceremedim kaç kere denemem rağmen köfteleri sıuya atınca dağılıyor:KK25:

X