Sağlık Bakanlığı, tam buğday unundan yapılmış ekmek tüketiminin insan sağlığı için büyük önemi olduğunu bildirdi.
Türkiye’de en çok tüketilen ekmeğin sağlık açısından çok önemli olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı, günlük enerjinin yüzde 44’ünün ekmekten sağlandığını açıkladı. Kişi başına günde 400 450 gram ekmek tüketilen Türkiye’de ekmeğin tüm besleyici özelliklerinden faydalanılması gerektiğini kaydeden Sağlık Bakanlığı, bu konuda bazı uyarıcı açıklamalarda bulundu. Bakanlığa ait internet sitesi aracılığıyla yapılan açıklamada, ekmeğin besin öğeleri içeriğinin buğdayın saflaştırılma durumuna göre değişkenlik
gösterdiği, besleyici değeri oldukça yüksek olan buğdayın öğütülme sırasında kepek ve öz kısmının ayrılmasının birçok besin öğesinde önemli kayıplara neden olduğu kaydedildi.
Özellikle düşük randımanlı unlardan yapılan ekmeklerde bu oranın daha da arttığını ifade eden Bakanlık açıklamasında, yapılan çalışmalarda tam buğday unu kullanılan ekmeğin kalsiyum içeriğinde yüzde117, çinkoda yüzde100, demirde yüzde 300, magnezyumda yüzde115, B1’de yüzde 45 55 ve B2’de yüzde100, B6’da yüzde110 195 ve niasinde yüzde 45 55 oranında artış gözlendiğinin belirlendiğini bildirdi.
Ekmeğin düşük randımanlı unlardan yapılmasının birçok beslenme ve sağlık sorununa zemin oluşturduğunu kaydeden Sağlık Bakanlığı açıklamasında, "Bu, özellikle vitamin ve mineral yetersizliğinin daha sık görüldüğü ve ekmek tüketiminin fazla olduğu sosyoekonomik gruplarda daha da önemlidir. Bunun yanında tarımsal üretimimizin ana maddesi buğdaydır ve tarımsal topraklarımızın büyük bölümünde buğday üretimi yapılmaktadır. Ülkelerin tarım ekonomilerinde stratejik önemi olduğu göz önünde tutulduğunda buğdayın
en ekonomik şekilde kullanılması gerektiği göz önünde tutulmalıdır" denildi.
Açıklamada tam buğday unundan yapılan ekmeğin sağlık açısından faydalarını da sıralayan Sağlık Bakanlığı açıklamasında şunlar ifade edildi:
"Tam buğday unundan yapılan ekmeğin; içerdiği biyoaktif bileşenler nedeni ile besleyici değeri daha yüksektir.
Bazı B grubu vitaminler, mineraller ve posa için iyi bir kaynaktır. Barsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde, kan lipitlerinin kontrolünde, diyabette kan şekerinin kontrolünde önemli katkılar sağlamaktadır.
Bazı kanser türleri, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcıdır.
Ayrıca tam tahıl ürünleriyle alınan magnezyum glikoz kullanımını olumlu yönde etkilemekte, bunlarda bulunan E vitamini ve diğer antioksidanlar metabolik sendromun önlenmesine katkıda bulunmaktadırlar.
Tüm bu nedenler ve sağlık yararları göz önünde tutulduğunda alışveriş yaparken tam tahıl ürünlerinin tercih edilmesi ve tam tahıl ürünlerinin her gün hatta her öğün de tüketilmesi ve tam buğday unundan yapılmış olan ekmeklerin tüketilmesi önerilmektedir."