inşallah dediğin gbi olur :)
il olarak istanbul eskişehir izmr antalya denizli manisa aydın uşak ve ıspartayı yazdm
Cemaat evi,özel ev ve devlet yurdunu denemiş biri olarak fikir vermek istedim.
Genellikle kız öğenciler önce cemaate verilir aman kızımızın başına bir şey gelmesin düşüncesiyle.Ama kimseyi üniversitenin kapısından girdiği anda kapmıyorlar emin olabilirsinBir de cemaat ablaları kapıda pusuya yatarlar kayıt günü.Hemen ellerine düşme derim.Kazandığın şehirdeki diğer alternatiflere de bak mutlaka.Cemaatler her yerde aynı değildir bunu da söyliyim.Kişilerden kaynaklı farklı uygulamalar olabiliyor.Yani hepsi kötüdür ya da hepsi iyidir denilemez.Ama eğer ki kısıtlanmayı sevmiyorsan,ailen tarafından rahat yetiştirildiysen büyük ihtimalle zorlanırsın.Kuralları oldukça fazla,tam bir üniversite hayatı yaşamaman için ellerinden geleni yapıyorlar diyebilirim.Bizdeki kurallardan birkaçını söyliyim.Akşam ezanından önce eve gelinecek,sinema tiyatro konser dışarda yemek yemek yok,erkek arkadaş nişanlı sözlü yok,normal erkek arkadaş da yok,evde açık giyinmek yok dışarda zaten yok,makyaj yok,yüksek ses müzik dinlemek yok,tv internet zaten yok.Bunun dışında haftada bi gün nöbetin olur,sabahtan akşama kadar kahvaltı yemek temizlik çay saati ve bulaşıklar sana aittir.Hepsini tek başına yaptığın için bunalırsın ama kural öyledir.Akşam çay saatleri olur sohbet yapılır.Kitap okuma saatleri olur ama öyle her kitabı okuyamazsın.Namaz kılmaya çaktırmadan zorlanırsın ve her namazdn sonra tesbihat yapılır.Bunlar güzel şeyler ama zorla yaptığında insanın zerre hevesi kalmaz.Neyse...
Özel yurtlar pahalı olur ve verdiğin paranın karşılığını alamazsın çoğunlukla.Kalmadım ama kalanlardan biliyorum az çok.
Özel ev kafa dengi yarı yolda bırakmayacak arkadaş bulursan güzel olur,rahat olur.Ancak sorumluluk sahibi kişilerle çıkmalısın ve sen de o sorumluluğu alacak durumda olmalısın.
Devlet yurduna gelince çok kötülenir ama aslında sanıldığı kadar kötü değildir.Başlangıç için en idealidir bence.Hem kısa sürede çok insan tanırsın hem de gereksiz baskılarla karşılaşmamış olursun.Bazıları yarı özel olur şartları daha iyidir benimki öyle değildi.Odalar 8 kişiliktir en fazla.Daha az olanları da var.Zaman zaman sıkıntı olur ama onun da bi güzelliği vardır.Sorun olsa oda değiştirirsin,odanın kurallarını beraber koyar gül gibi geçinirsiniz.Fiyatları da çok uygundur.3 ayda 270 tl gibi bir şey ödüyorduk 2009 senesinde.Bir de yemek fişi verirler günlük 2.5 tl.O fişler neredeyse yurda verdiğin parayı karşıladığından yurt sana epey bi ucuza mal olur.Banyolar ortaktı biz de ama emin ol abartılacak kadar sorun olmuyordu.Herkes sırasını bekleyip diğerlerine saygı göstermeye çalışıyordu.
Başka da aklıma bir şey gelmiyor soracağın bir şey varsa cevaplarım.
Bence gideceğin yerin devlet yurdu iyiyse orada kalmalısın.
benim ailem ıspartada yaşıyor ben üniversiteye kadar ısp . da yaşadım. dedemler denizlide orayıda bilirim. bende izmirde yaşıyorum 6 yıldır. kız kardeşimde antalyada bu sene atandı. bu illerle ilgili merak ettiğin birşey olursa yazarım istediğini..
üniversiteye zaten sosyalleşmek için geliyorsun .bütün dünyada bu böyledir..birde cemaat yurduna gidersen onu yapma şunu yapma insanlar herşeye karışma hakkını buluyor..yurt ortamı en güzel ünivrsite hayatımdı..yurtdışındaki dış güçlerden destekli siyasi bir ortam olan cemaat yurtlarını tercih edeceksen et derim..kira paran az olur,arada bir size poşetlerle bedava yiyecek getirirler..yani cemaat yurdunda işin iş..yeterki özgürlüğünü ver.
ailem tarafından çok rahat yetiştirildim. hiç bi konuda baskı yapmazlar bna. bn gerktği zmn namazımıda kılarım açıkda giyinrm. bu makyj işini fln bilmydm bak çk sağol :) bya sıkıyolrmş o zmn ya cemaatte. saat 7de eve mi girilir. resmen asosyel yapıylar insnı demkki. sinemaya flnda gidilmzse ne yapck bu insanlr
ayy hiç bana göre değilmiş valla bu cemaat. ben sırf üniversite hayatı yaşamak için ailemden uzak okumak istyrm. ailem baskı yapmıyoken onlarn baskısına hiç gelememuludağ üniv. biçok bölüm tuttuğu halde bn çok yüksek uludağ puanım tutmuyo dedm babama nasıl olsa onun böyle şeylerle alakası yok hç bşksna flnda sorma gereği duymadı. tamam o zmn tutan yerde okursn snde dedi
kazandğm şehrn yurt olanaklarınıda araştırcm zatneğer kazandğm şhrde bildik yurtlar fln olursa bna yardımcı olrsnz çk sevnrm :)
bu arada hangi bölüm istiyosun konu dışı oldu ama
Tekrar söyliyim.Her yerde cemaat aynı değildir belki ama genellikle kalanlar ailelerinin zoruyla kalıyorlar.Buldukları ilk fırsatta da çıkıyorlar zaten..
Dediğim gibi yurtları araştır,hemen karar verme.Bildiğim bir şey olursa yardımcı olmaya çalışırım tabi ki..
Ben de üniversitenin aileden uzakta okunması gerektiğini düşünüyorum.Çünkü insanın olgunlaşması,sorumluluk alabilmesi,sorunlarını tek başına çözebilmesi,kendi kararlarını kendisinin alması kısacası bir birey olarak topluma uyum sağlaması için en uygun yer üniversite.
Ne istediğini bilirsen,sınırlarını da çizersen yara almadan,zarar görmeden çok güzel yaşarsın.Ama kendi kendini korumak durumunda olduğunu unutma hiçbir zaman.Ona göre yaşa olur mu?
Hayırlı olsun şimdiden..
dediklerine bnde katılıyrm bu yüzdende ailemden uzak okumak istedm.
kendimi korumam gerktğni çok iyi bilyrm. ztn gittğimde kimsye taviz vermicem kmsye kendimi ezdirmicm.
çok teşekkür ederim herşey içn :)
Rica ederim.İşe yarar umarım.
Tercihlerine baktım içimden sınıf öğretmenliği geçti ne yalan söyliyim..
İkinci öğretim ama olsun.
Ben öğretmenim ya herkes öğretmenlik okusun istiyorum
bnm bikac arkdaşım vardı gittiler oraya namaz kılmaya falan başladılar oradakilerin coğu öyle die onlarda ayak uydurdular:) arada dini sohbetler oluyormus bazı yurtlarda cok asırı genclerin aklını celiyolarmıs falan duyduklarım hep ürkütücü seyler
Cevresine ayak uydurarak namaz kilmaya baslamak, sohbetlere katilmak, belki de bunlardan gercekten etkilenip zevk almak gercekten ürkütücü mü yani?
Akli basinda olanin akli celinmez. Cahil ve ac olan inanir herseye. Kendi kararlarini vermez. Baskasinin deger ve kararlarina göre hareket eder ve buna inanir..
Ben olsam tercihimi bir cemaat yurdundan yana yapmazdim cünkü ayak uyduramadigim zamanlarda zor durumda kalmak istemezdim. Ama cok kötü ve ürkütücü bir yani oldugunu sanmiyorum.
:) kısmet bakalım artık neresi tutarsa okucm. yalnız matematk yazdğma çok pişman oldm inş. o tutmz
ikinci öğretimde olsa okurum sorn değl yetrki tutsun :)
Hayırlısı olsun canım.Matematik zor valla matematikçi arkadaşım vardı kafayı yiyodu kız..
Hayırlısı...
zor oldğnu çok kişiden duydumyazdğma pişman oldm valla
Olsun olsun hayırlısını iste Allah'tan.
Aslında her bölümün zorlukları var öyle düşün.Sınıf öğretmenliği gelse güzel olur ya ataması da iyi çok kişi alıyorlar.
Bak ben atanamadım mesela
aa neden atanamadn
Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum ben.2009 da mezun oldum.
Tezsiz yüksek lisansı geçen sene alırken tek dersten uzattım daha yeni bitti.
KPSS'den fena bi puan almadım ama işte bu yıl da alım az.Bekliyorum yine de umutla.
Daha ilk kez tercih yapıcam bu yıl.Bu ayın 18 inde başlayacak tercihler.
Öyle işte...Ben de senin gibi beklemedeyim yani
inşallah gönlüne göre olur herşey :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?