kızlar bi bakarmısnz :)

akdnz

istanbul :)
Kayıtlı Üye
22 Temmuz 2011
198
15
98
32
kızlar malum terch zamanı bitti 1-2 hftya kdrda sonuçlr açıklanır. artık birçok şeyin hazırlığı başladı. benm en büyük sıkıntım yurt meselesi. arkadaşlarım devlet yurdunda kal zor ama güzel diyolar. halam ise seni cemaat yurduna yazdıralım ilk sene daha güvenli olur senin için diyo. tabi babamda ben seni cemaat yurduna göndermem diyo. ne yapıcam bilmiyorm. aranızda cemaat yurdnda kalan varmı? eğer vrsa o yurdun ne gbi güzel yanları var ne gbi kötü yanları var bnları söylermisnz. ayrca dvlt yurtlrna bazı eşyları götrmk yaskmş cemaat yurdunda da öyle bi yasak varmı?
bide benm nelere ihtiyacım olucak, yanımda ne götürmem gerk yardımcı olurmsnz bu konuda :)
şimdiden herkse teşekkürler :)

bnm bikac arkdaşım vardı gittiler oraya namaz kılmaya falan başladılar oradakilerin coğu öyle die onlarda ayak uydurdular:) arada dini sohbetler oluyormus bazı yurtlarda cok asırı genclerin aklını celiyolarmıs falan duyduklarım hep ürkütücü seyler

tamamen bakış açısına baglı..
eger seni sabah namazına uyardıklarında rahat olucaksan, ozaman cemaat yurdu kötüdür.
bunları bilip öyle git.. hani namazlar düzenli kılınır. namazlarda sonra tesbihatlar edilir. sohbet edilir.

bence ilk yıl gitmen iyi olur. hem ortamı tanımış olursun. üniyi yeni şehri birazda insanları.. ondan sonra yoluna bakarsın..

HTML:
halismert

bnm bikac arkdaşım vardı gittiler oraya namaz kılmaya falan başladılar oradakilerin coğu öyle die onlarda ayak uydurdular:) arada dini sohbetler oluyormus bazı yurtlarda cok asırı genclerin aklını celiyolarmıs falan duyduklarım hep ürkütücü seyler

bunun içinde, içten gelme önemli.. oda idabet edip namaz kılıp hatta tesettüre girenler bile. ama turtan çıkınca denize gidip mayo giyenlerde var.. yadırgamıyorum.. inanç meselesi bu..

demek istediğim dini olarak biraz yöneltcekelr seni, rahatsz olmayacaksan git derim..

beni sıkmalarını istemiyorum. benm içimden geldiği zaman namazımı kılıyorum. zorla hiç bişey olmaz. peki bu sohbetler ders çalşmya engel oluyo mu

canım ben geçen sene cemaat yurdunda değilde cemaat evinde kalmıştım başta mülakat falan yapıyorlar çok sıkı kurallar sıraladılar korktum başta ama hiçte öyle değilmiş namazları toplu falan kılmıyorlar herkes kendi kılıyo kılmazsan güzelce uyarırlar ama zorlama yok.giriş saatlerini çok geç gelmediğin sürece idare ederler.
cemaat yurdunda kalan arkadaşlarım vardı olarda da sadece akşam girişler biraz daha sıkıymış yoksa yine zorlama yok.akşam sohbetinede katılmak zorunlu ama mazeretin olduğunda dersin olduğunda katılmazsın çok sorun çıkarıcaklarını sanmıyorum.
ama şunuda belirteyim dini açıdan çok güzel şeyler anlatıyorlar sohbetlerde açıkçası benim hoşuma gidiyordu.
şimdiden yeni okulun,ortamın hayırlı olsun

senin ve ailenin kafa yapisina bagli bu durum. babam gondermez demissin. bu ailenin dusuncesini gosteriyo. benim dusuncem de pek bulasilmamasi gereken yerler oldugu. hicbir seyi zorla yaptirmiyolar evet ama bunu neden bu sekilde yaptiklarini az cok olaylari gozlemleyen biriysen biliyosundur. sana direk olarak soyle yap boyle yap diye baski yapmazlar ama ordaki bircok insanin yasam sekli ayni olucak ve dikkat cekmemek icin goze batmamak icin ayak uydurmak zorunda hissediceksin. bir cesit ufak mahalle baskisi yani. bence devlet yurduna basvur. okulun yurdu varsa ona bak. belki bi dahaki sene eve cikarsin..

bu ev konusunuda duydum. eğer ztn olursa benide direk eve yerleştrcklrdi. bgn iftara gttm onlra. ablayla baya konuştm. evde televizyn ve internet yasakmş bu bnm içn çk kötü bişy. yapamama bn öyle yerde. tamam dini sohbetleri dinlemek belki benmde hoşuma gider ama 1 yıl boyuncda tv izlemedn nasl durulur ki :S

tbi dediğin gbi ufak baskılar oluck bunlr. insan kendini yapmak zornda hissedicek. bakalım bi sonçlr belli olsnda devlt yurdunada başvrcm ztn. 2. senede eve çıkmyı düşünyrm ztn. kafa dengi arkadş buldğm zmn mtlka çıkrm eve.

yerinde olsam cemaat yurdu cemaat evi vs. hiç bulaşmazdım ki bulaşmadımda.ben de üniversite okuyorum arkadaş ortamımız sayesinde cemaat evine de girdim devlet yurtlarınıda biliyorum.ben özel yurtta 2yıl kaldım ve şimdi tek basıma evdeyim.benim bildiğim cemaat evlerinde internet tv. vs yok aksam ezanndan önce giriş yapacksın ve genellikle evde 6 kişi kalıyo hergün 1 kişi nöbetci oluyo ve nöbetçi olduğun gün evin temizliğini yapıyosun aksam yemeğini yapıyosun vs. yeri geliyo evde annene yardım etmek zor gelirken o 6 kişiye hizmet etmek adama baya batıyo.birde evin kuralları ev ablasına göre değişiyo aslında onunla olan samimiyetin yada onu imtiyazları vs.
neyse sadede geliyim ben bursada okuyorum dediğim gibi ilk 2 yıl özel yurtta kaldım maddi durumunuz nedir bilmiyorum ama ben özel yurtta kahvaltı aksam yemeği dahil 440 tl ye 2 kişilik odada kalırken arkadaşlar cemaat evlerinde aylık 300 tl ye kalıyodu...(yedikleri önlerinde yemedikleri ardlarında)
ama şimdiki aklım olsa yurt yerine apartları tercih ederdim.bir odaya tıkılıp kalmak oturacak koltuk olmaması vs. zor oluyo yurtta kalırken halıya basmayı bile özlüyosun ev ortamı arıyosun. o nedenle apartta kalmak en mantıklısı bence mutfagnda yemeğini yaparsın odanı kimseyle paylaşmazsın belki salonun olmayacak yine sana ait bi oda ve apart arkadasınla paylasacağın bir banyo ve mutfak olacak ama kendine ait odan var sonuçta.burda apart fiyatları ise 350-400 civarı su an.kaldım dediğim özel yurt fiyatları ise 480 lerde olmalı aylık...

çoook uzun yazdım ama çok doluymuşum belli ki...
bu arada yaz okulundayım bunları yazarkende evimde keyif yapıyorum bi yandan...

sana ayrılabilecek aylık bütçe ne kadar bilmiyorum ama eğer özel yurt apart vs. karsılayamam diyosanda devlet yurdunda kal öncelikle zaten 4-8 kişilik odalarda herkese en yakın zamanda bıkkınlık geliyo herkes birbirine kenetlenip bir an önce eve çıkma hevesine geliyo.3-5 kişilk evlerde çok daha ucuza geçinebilirsin...

insallah gönlüne göre bi yere yerleşirsin...

Cemaat yurtları senin yaşantı tarzına bağlı olarak kolay da olabilir zor da olabilir. Benim üniversitede en yakın arkadaşım kaldı ben devlet yurdunda kaldım. İkinci öğretim oldugumuz için giriş çıkış saatlerini sorun ettiler. bu konuda taviz vermiyorlardı. Evet istemediğin zaman sana kimse namaz kıldırmıyor, zorla ibadet ettirmiyor. Dışarıya göre fiyatları uygun, yediğin önünde yemediğin arkanda. Bunların yanında uyman gereken kurallar var.
örneğin devlet yurtlarında kış saati giriş en geç 23:00 yazın 23:30 idi arkadaşımın akşam 7 de yurtta olması gerekiyordu. devlet yurdunda giydiğine kimse karışmaz makyajına saçına vs. Cemaat yurdunda herkes kız , erkek sinek bile olmamasına rağmen taytla dolaşmak yasakdı. Sürekli ablaların sorumluluğundasın, onlardan izin almadan pek fazla birşey yapamıyorsun. Cemaat yurdunda namaz kılan kişiler oldugu için abdestlerinin bozulmaması için içeride askılı bir şeyler bornozla dolaşmaya izin vermiyorlardı.. Cemaat yurdunda kalan arkadaşım çok açık saçık biri değildi ve inançlı biriydi. Ama çok fazla sorun yaşadı. Örneğin biz okul çıkışında arkadaşlarla sinemaya tiyatroya, tabu oynamaya giderdik. üniversitenin etkinlikleri olurdu ,akşam konserleri ,öğrenci kluplerinin etkinlikleri olurdu. diğer arkadaşım gelemezdi. izin almada problem oluyordu. Ben cemaat yurtlarına karşı değilim tamamen kişinin yaşayış biçimi ile ilgili. Üniversiteye gittiğinde öyle başına kötü şeyler gelmiyor korkulacak abartılacak bir durum olmuyor. Eğer arkadaşlarını dikkatli secersen girdiğin çıktıgın yerlere dikkat edersen, kendi kurallarından değerlerinden taviz vermezsen aksine çok güzel. İmkanım olsa tekrar okurdum. Dediğim gibi tercihlerin belli olunca o ildeki yurtları araştırırsın. Ayrıca devlet yurdu ucuz oluyor. İstediğin özel imkanları kendine daha kolay sağlayabilirsin. para biriktirebilirsin kurslara gidebilirsin. örneğin yabancı dil sertifikası alabilirsin okurken . bunlar önemli çünkü mezun oldugunda sana artı katıyor. Ayrıca gezilere katılabilirsin çevreni tanırsın. Yani bir süre devlet yurdunda kalırsan hem aileni maddi olarak zorlamazsın hemde kendin gezip görmeye çevre edinmeye daha çok bütçe ayırabilirsin. Çünkü bunları başka zamanda yapamıyor insan. devlet yurdu çıkmasa bile yedekten misafir öğrenci olarak kayıt yaptırırsın bir kaç hafta süre sonra asil oluyorsun. yada istedigin kadar misafir öğrenci olarak kalabilirsin. özel yurtlar biraz daha pahalı iline göre değişiyor. Apartlar öğrenci evleri, belli bir çevre edindikten sonra eve de çıkabilirsin. ben evde de kaldım sorumluğu daha fazla ama herşeyden daha rahat.

Bundan sonrası senin karar verebileceğin senin hayatına uygun olup olmaması ile ilgili. dediğim gibi bence Tercih sonuçların geldiğinde okulunun devlet yurduna bak mutlaka her devlet yurdu aynı olmuyor. çok memnun olan kişilerde var. ilk zamanlarda ailenden yalnız oldugun için belki zorlanabilirsin ancak zamanla arkadaşlıklar ediniyorsun sosyal cevren oluyor ve alışıyorsun..

yurda giderken yanında evde kullandığın herşeyi alabilirsin. sabun ,şampuan,krem,lif,saç kurutma makinesi, havlu bornoz, duş jeli, diş fırçası macun, istersen ütü, bardak, çatal,kaşık,bıçak,tabak,terlik, yedek havlular, iç çamaşırları,yedek nevresim, ayna,epilatör,askı,dolap için asma kilitler,minik hurçlar,temizlik jeli, vs. bunları taşıyamam zor olur diye düşünme, kesinlikle lazım oluyor.

Üniversite güzel.. Zamanında güzel olur inş.

teşekkür ederm yazdıklrn için :)
valla evdekilerle hiç konşmadm özel yurt konusnu fln. ilk sne belki özel yurtta kalamayblrm. maddi acıdan bu sne zor bi yıl geçiricem gibime geliyo. şu yıl bi bitse hersey dha iyi oluck maddi konuda hiç bi sıkıntmz kalmıck. ama bakalım yinede hayat neler göstericek bilemem. devlt yurdu çıkmazsa ailem kendini zorlaypta özelede yazdırablr.
apart konusunu bnde dşünyrm. eğer okudğm sehrde okula yakın bi apart bulursam ordada kalablrm..

bu arada özel yurtlar ve cemaat yurtlarının çoğu yıllık sözleşme yapıyorlar. istediginde hemen ayrılamıyorsun. devlet yurtlarında ödemeler üçer aylık dönemler halinde oluyor. depozito yatırıyorsun. ama çıkarken alıyorsun. devlet yurtlarının bazıları yarı özel oluyor bazı illerde var sadece örneğin 4 kişilik oda banyo herkesin odasında ayrı.. devlet yurtları aylık 100 tl civarı.

devlet yurdu yedek olsanda geliyor sırası ben bin ikiyüz küsürüncü yedektim bir haftada geldi sıra . zaten misafir öğrenci kaydı yaptırıpta kalabilirsin. yani neredeyse herkese çıkıyor. hangi illeri yazdın sorması ayıp olmazsa?

üniversiteye zaten sosyalleşmek için geliyorsun .bütün dünyada bu böyledir..birde cemaat yurduna gidersen onu yapma şunu yapma insanlar herşeye karışma hakkını buluyor..yurt ortamı en güzel ünivrsite hayatımdı..yurtdışındaki dış güçlerden destekli siyasi bir ortam olan cemaat yurtlarını tercih edeceksen et derim..kira paran az olur,arada bir size poşetlerle bedava yiyecek getirirler..yani cemaat yurdunda işin iş..yeterki özgürlüğünü ver.

bu arada her devlet yurdu koğuş gibi 8kişilik değil hele ki yeni açılan üniversitelerin devlet yurtları çok iyi oluyo.
ama sıkma canını.ben özel yurtta giriş çıkış saatleri ve yeri geldiğinde iğrenç yemekler için kavga ederken
devlet yurdunda bikaç ay kalıpta sonra 4-5 kişi eve çıkan arkadaslarım benden çok daha hesaplı bi şekilde paşalar gibi yaşıyodu
insallah karsına güzel insanlar çıkarda rahatedersin

inşallah dediğin gbi olur :)
il olarak istanbul eskişehir izmr antalya denizli manisa aydın uşak ve ıspartayı yazdm

Cemaat evi,özel ev ve devlet yurdunu denemiş biri olarak fikir vermek istedim.
Genellikle kız öğenciler önce cemaate verilir aman kızımızın başına bir şey gelmesin düşüncesiyle.Ama kimseyi üniversitenin kapısından girdiği anda kapmıyorlar emin olabilirsin Bir de cemaat ablaları kapıda pusuya yatarlar kayıt günü.Hemen ellerine düşme derim.Kazandığın şehirdeki diğer alternatiflere de bak mutlaka.Cemaatler her yerde aynı değildir bunu da söyliyim.Kişilerden kaynaklı farklı uygulamalar olabiliyor.Yani hepsi kötüdür ya da hepsi iyidir denilemez.Ama eğer ki kısıtlanmayı sevmiyorsan,ailen tarafından rahat yetiştirildiysen büyük ihtimalle zorlanırsın.Kuralları oldukça fazla,tam bir üniversite hayatı yaşamaman için ellerinden geleni yapıyorlar diyebilirim.Bizdeki kurallardan birkaçını söyliyim.Akşam ezanından önce eve gelinecek,sinema tiyatro konser dışarda yemek yemek yok,erkek arkadaş nişanlı sözlü yok,normal erkek arkadaş da yok,evde açık giyinmek yok dışarda zaten yok,makyaj yok,yüksek ses müzik dinlemek yok,tv internet zaten yok.Bunun dışında haftada bi gün nöbetin olur,sabahtan akşama kadar kahvaltı yemek temizlik çay saati ve bulaşıklar sana aittir.Hepsini tek başına yaptığın için bunalırsın ama kural öyledir.Akşam çay saatleri olur sohbet yapılır.Kitap okuma saatleri olur ama öyle her kitabı okuyamazsın.Namaz kılmaya çaktırmadan zorlanırsın ve her namazdn sonra tesbihat yapılır.Bunlar güzel şeyler ama zorla yaptığında insanın zerre hevesi kalmaz.Neyse...

Özel yurtlar pahalı olur ve verdiğin paranın karşılığını alamazsın çoğunlukla.Kalmadım ama kalanlardan biliyorum az çok.

Özel ev kafa dengi yarı yolda bırakmayacak arkadaş bulursan güzel olur,rahat olur.Ancak sorumluluk sahibi kişilerle çıkmalısın ve sen de o sorumluluğu alacak durumda olmalısın.

Devlet yurduna gelince çok kötülenir ama aslında sanıldığı kadar kötü değildir.Başlangıç için en idealidir bence.Hem kısa sürede çok insan tanırsın hem de gereksiz baskılarla karşılaşmamış olursun.Bazıları yarı özel olur şartları daha iyidir benimki öyle değildi.Odalar 8 kişiliktir en fazla.Daha az olanları da var.Zaman zaman sıkıntı olur ama onun da bi güzelliği vardır.Sorun olsa oda değiştirirsin,odanın kurallarını beraber koyar gül gibi geçinirsiniz.Fiyatları da çok uygundur.3 ayda 270 tl gibi bir şey ödüyorduk 2009 senesinde.Bir de yemek fişi verirler günlük 2.5 tl.O fişler neredeyse yurda verdiğin parayı karşıladığından yurt sana epey bi ucuza mal olur.Banyolar ortaktı biz de ama emin ol abartılacak kadar sorun olmuyordu.Herkes sırasını bekleyip diğerlerine saygı göstermeye çalışıyordu.
Başka da aklıma bir şey gelmiyor soracağın bir şey varsa cevaplarım.

Bence gideceğin yerin devlet yurdu iyiyse orada kalmalısın.

inşallah inşalllah :)
allah beni gittiğim sehirde iyi güzel insanlarla karşılaştırır inşallah. en korktğm sey yanlş arkdş ortamına girpte hayatımı mahfetmek

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…