Merhaba,
Enteresan ama bebekler gündüz yeterli uyku alamayınca geceleri de çok sık kalkıyorlar. Bunun nedeni, aşırı yorgunluğun uyku döngüleri arasında geçiş yapmayı engellemesiymiş. Normal şartlar altında 8.5 aylık bir bebeğin günde 2-2.5 saat kadar uyuması lazım gündüz, o kadar uyuyor mu?
ıkincisi, gece aşırı geç yatmanın da böyle bir etkisi var. Yani uzmanlar en geç 8'de yatmış olmalı diyorlar (ben de o kadar yapamıyorum maalesef) ama 11-12 falan gibi yatıyorsa, yine aşırı yorgunluktan uyanıyor olabilir.
Üçüncüsü, yanlış uyku ilişkilendirmeleri yüzünden kalkıyor olabilir. Yani uyuması için bir yardımcısı varsa, misal sallanmak, memede uyumak, emzikle uyumak vb., uyku döngüsü geçişlerinde uyandığında aynı şartları arayacaktır. Bulamadığı zaman uyanır, çünkü bunlarsız uyumayı bilmiyordur. O zaman ona kendi kendine uyumayı öğretmen lazım. 8.5 aylık bebekler için benim bildiğim iki yöntem var, birisi çok ağlamalı ağlamaya bırakma yöntemi, ya da kontrollü ağlama yöntemi (4-5 günde problemi çözüyor), ikincisi daha az ağlamalı yatır kaldır yöntemi (bunun etki süresi biraz daha uzun 1-2 haftada öğreniyorlar). Eğer tutarlı olabilecek sabrım ve zamanım var diyorsan, bunları deneyebilirsin belki.
Çok kolay gelsin, uyku işleri çok zor hakikaten.