Kızıyla yolculuk yapmak isteyen babaya 'İslama aykırı' denilerek bilet verilmedi

20 Mart 2008
141.511
212.968
1.423
60
Kocaeli Gebze Hızlı Tren İstasyonu'nda Ankara'dan 9 yaşındaki kızını alıp İstanbul'a getirmek için bilet almak isteyen Fatih Tuna Erciyas'a gişedeki bilet satış görevlisi 'Bayan erkeğin yanına oturamaz' diyerek karşı çıktı. Erciyas, gişe görevlisinin 'İslam dini bunu kabul etmiyor' dediğini öne sürdü.
Dokuz8haber'in haberine göre, kızıyla birlikte yolculuk yapmak isteyen Fatih Tuna Erciyas, bilet almak için Gebze Hızlı Tren İstasyonu'na geldi.

Bilet satış gişesindeki görevli Erciyas'a ‘Bayan, erkeğin yanına oturamaz' diyerek kızının 'erkek' olarak kayıt edilip aynı koltukta yolculuğun mümkün olabileceğini belirtip, bu uygulamanın da onları suçlu durumuna düşüreceği için risk alamayacağını söyledi.

Erciyas, 9 yaşındaki kızıyla birlikte yolculuk yapmak istediğini söylediğini ve 'bu nasıl uygulama' diye sorması üzerine gişe görevlisinin kendisine ‘İslam dini bunu kabul etmiyor' dediğini iddia etti.

'SİSTEMLE ALAKALI BİR DURUM'

Dokuz8haber'e konuşan Erciyas, bu cevap üzerine büyük şok yaşadığını belirterek, müşteri hizmetleriyle iletişime geçtiğini ve aldığı yanıtı şu ifadelerle anlattı:
Ayrı ayrı yerlerden bilet alabildim düşünebiliyor musunuz. Hâlâ şaşkınım! Aldım bileti kuzu kuzu. Öz kızımla ayrı yerlerde yolculuk yapacağım. Şoku atlatınca müşteri hizmetlerini aradım. 'Bay ve bayana eş dahi olsalar yan yana koltuklarda bilet verilmiyor ama size yanlış aksedilmiş, bunun dinle bir ilgisi yok sistemle alakalı bir durum' dendi. Ben gidiş-dönüş aldığım için kızım yanımda oturamazmış. Eğer Ankara'dan direkt alsaymışım o zaman oturabilirmişiz ama bilet ayrı ayrı kesildiği için bu gibi durumda yan yana kesilemiyormuş. Bayanlar yanında erkek yolcu istemediği için otomatikman böyle bir uygulama getirilmiş. Bu kişi annem kızım eşim de olsa değişmezmiş."

'HİÇ Mİ AİLE SAYGISI YOK?'

9 yaşındaki kızı ile ayrı yolculuk yapmak zorunda kalan Erciyas, "Kızımı nasıl başka birinin yanına emanet edeceğim aklım almıyor. Hiç mi aile saygısı yok' diyerek duruma tepkisini gösterirken, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) çalışan bir görevlinin 'İslam dini bunu kabul etmiyor' şeklindeki söylemi karşısında ‘şoka uğradığını' belirtti.

https://tr.sputniknews.com/turkiye/...baya-islama-aykiri-denilerek-bilet-verilmedi/

Bazı otobüs firmalarının bilet otomasyon sistemlerinde bay-bayan yanyana bilet kesemiyorlar. Ben bir kaç defa denk geldim, babamla ya da eşimle aldığımda ikisini de bay kesmişlerdi.
Sistemlerde niye böyle bir koşul var orası ayrı saçmalık. Gişe görevlisinin yok suç işlemiş oluruz yok İslam dini kabul etmez lafları ayrı saçmalık.

Hayır dememim nedeni işte..

Abla çok yanlış anlaşılmış ve saptırılmış bir konu,

Sistem otomatik bay bayan yan yana vermiyor , bunun sebebi başlı başına islam diyemeyiz, çünkü bay uyuya kalıyor . Başı düşüyor bayan yolcu rahatsız oluyor, bayan rahat oturamıyor, belki de bay rahatsız oluyor. Vs vs sebeplerden bay bayan yan yana olmuyor artık, bu demek değil ki herkes sapık, sadece bir önlem diyelim, ve yolculuğun kalitesi için.

Gişe görevlisi dini alet ederek Cvp verdi mi bilemem ama üstte bir üyenin de dediği gibi iki bileti bay bay. Bayan bayan kesip çözebilirdi.

İslam alet edilmesin artık yeter ya. Dillere yerlere düştü islam böyleleri yüzünden. Ota b.ka islam bahane edilir oldu.

Lütfen bizler de saptırılmasan anlamaya çalışalım.

Kadına taciz olmasın diye, kadın kadına otobüsler olsun deniliyordu Bi ara, ne güzel işte bayan yanına bayan. Bay yanına bay.

Kimsenin ahlaki değerlerini değiştiremeyeceklerine göre, böyle bir önlem alınmış.

Sistem beni bağlamaz bu durumda,o zaman bilet alırken soracak görevli bunu.
Eşimle yan yana oturup seyahat edemektikten sonra bu sistemin içine ederim.
Kadın tek başınaysa anlarım yanında adam istemez..

İsteyen tabii ki kadın veya erkek yanına oturmaz. Kimse tanımadığı bir kadın veya erkekle yolculuk etmek zorunda değil. Ama isteyen, sorun etmeyen de oturabilir, buna sistem karar veremiyor olmalı. Beni niye zorluyor "hayır oturamazsın" diye?

İşte bu durum da bende bir bilgisayar programcısı olarak diyorum ki; sistem de her ihtimal düşünülmeli ve, eğer eş , evlat , ana , baba vs. ise bu durum seçilerek sistem bir ayrıcalık sürmeli.

Anlatabildim umarım.

Bileti keserken bay bayan işaretlendi; bayan bay. Bay bayan seçildi ; açıklama eş, evlat denilebilmeli.

Bu durum da sistem eksik. İslam ne alaka yani. Yada ülke yönetimi ne alaka peki. Kodlayan da tasarlayan da eksiklik.

Çok güzel dediniz, peki siz yada ben sakınca görmedik ama denk gelen bay sakınca gördü. Ne olacak, iş sarpa saracak.

Kimseye sapık damgası vurmak değil bu sadece önlem ama sistem hatalı, eksik.

Bu uygulamada terslik var ama bana göre.
Kafadan herkes bay-bayan yan yana oturamaz olarak düşünülüyor.
Bilet alırken sorulmalı bana kalırsa bay bayan yanı olması sizin için farkeder mi etmez mi diye?
Atıyorum otobüs 40 kişilik 20 bayan-20 bay koltuk ayrılmış. 20 bayan koltuk dolu. Boş bay koltukları var ama ben bilet alamıyorum bayan yanı yok diye, otobüsün yarısı boş olduğu halde. Ben belki sorun etmeyeceğim bu düşünülmüyor.

Bir hata var işte,sistem kadın ve erkek ayrı olacak diyorsa acilen düzeltilmeli..
Doğru giden ne varki sanki artık..

Adam yalnızsa , yanında kadın da istemeyen var abla, Bnm çevrem de çoğu erkek öyle.

İki tarafa da rahatlık, ama eş anne evlat ayrıcalığı olmalı. O da sistem eksikliği.

Çok güzel dediniz, peki siz yada ben sakınca görmedik ama denk gelen bay sakınca gördü. Ne olacak, iş sarpa saracak.

Kimseye sapık damgası vurmak değil bu sadece önlem ama sistem hatalı, eksik.
Ona göre seçenek yapılabilir.
Kadın-erkek yeri satarken sorulabilir pekala. Oraya fazladan bir kutu eklemek çok zor olmasa gerek.

Bilet alınırken zaten kadın veya erkek diye seçiyoruz. Tercih: Aynı / fark etmez der, sistem aynıya otomatik olarak kadın veya erkek yeri atar, fark etmez seçilirse de isteyen cinsiyetten yolcu bilet alır. Bu kadar basit.

gercekten sacmaymis.biz ozellikle bayan diye belirtir bayan yani olurdu tek basimayken.ama esle kizla felan ayri oturtmak ne buyuk sacmalik.boyle sistem mi olur.ilk defa duyuyorum esimle cok yolculuk yaptik hic boyle biseye rastlamadim..

Rastlamak bir yana , o gişe görevlisi açıklamalı ya , hemen İslamı öne atmak nedir?

Evet bence de bu kadar basit ve bunu tasarlayan kodlayanlar bu ihtimali düşünmeli idi, fark edilince de şu an düzeltilmeli tabi ki.

Benim konuya yazma amacım; gişe görevlisinin açıklama yapmaktan aciz olup, eksikliği üst birimine bildirmek yerine İslamı öne sürmesi

Adam yalnızsa , yanında kadın da istemeyen var abla, Bnm çevrem de çoğu erkek öyle.

İki tarafa da rahatlık, ama eş anne evlat ayrıcalığı olmalı. O da sistem eksikliği.

Mutlaka vardır yanında kimseyi istemez uzatır ayağını yayılarak gider.
İşte onu yapmaları lazım,çocuğum erkek olsa ayrımı gitmemlazım şimdi..

İşte o kişidesalaklığına doymasın,ne demek islama aykırı...

Rastlamak bir yana , o gişe görevlisi açıklamalı ya , hemen İslamı öne atmak nedir?
artik bu tur konularda yorum yapmak bile istemiyorum.biseyler o kadar süistimal ediliyorki bilerek yada bilmeyerek.bilemiyorum.herkezi kendi vicdaniyla bas basa birakiyorum bu konularda ve susuyorum..

Mutlaka vardır yanında kimseyi istemez uzatır ayağını yayılarak gider.
İşte onu yapmaları lazım,çocuğum erkek olsa ayrımı gitmemlazım şimdi..

Tabi ki ayrı gitmememiz lazım abla, aslında aynı yönleri konuşuyoruz, ben sadece İslamı öne sürmeye takıldım. Gişe görevlisi , işini yapmaktan Aciz , bir de bunlar iddia veya itham olabilir , belki gişe görevlisi öyle demedi, bilemiyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…