- Konu Sahibi mutemadiyenuzgun
-
Kesinlikle bu olimpiyat sporculari, ünlü müzisyenler çoğu aileden gelme hem yetenek hem de çocuk evde onunla büyüyor. Bebeklikten itibaren doğru yönlendirme ve çalışma ile başarı geliyor.Zeka bilindiği gibi genetik bir şey, çok farklı alanları var, bir bütün değil ama çevresel etkilerle çok geliştirilebilir. Benim bu konuda bir uzmanlığım yok ama bildiğim 1-2 klasik tavsiyeyi vereyim. Çocuğunuzun kendi oyunlarını kurmasına ortam hazırlayın, oyun kurmak düşünme becerisini çok arttıran bir şey. Merak etmesini ve merak ettiği şeylerin peşine düşüp öğrenmesini ödüllendirin. Sorumluluk bilinci kazandırmaya çalışın.
Yönlenmesini istediğiniz, çocuğunuzun karakteristiğine uygun gördüğünüz bir alanda (imkanınız varsa) özel ders aldırabilirsiniz.
Şimdi aklıma gelmişken şunu da söylemek istiyorum. "Dahi doğulmaz, dahi olunur." diye bir tez de var. Mesela ünlü satranç ustalarının çoğu 5 yaşından önce satranç öğrenmeye başlamış oluyor genelde. Laszlo Polgar diye bir adam, bu düşünceyi savunarak üç kızı üzerinde kısmi bir deney yapıyor. Çok küçük yaşlardan itibaren satranç eğitimi aldırıyor onlara. Aralarından biri, Judit Polgar, Bobby Fischer'ın rekorunu kırarak 15 yaşında tarihin en genç büyükustası oluyor. Bilinen en iyi kadın oyuncu olarak da anılır. Tabii ki yetenek ve zeka da bu başarıya dahil. Özellikle babası onca seçenek arasından satranç eğitimi uygun gördüyse (ki o zamanlar satranç tamamen erkek işi olarak kabul ediliyordu) mutlaka ailesel bir eğilim de vardır diye düşünüyorum ama Judit Polgar bu sporla 5 yaşından önce değil de, 16-17 yaşına geldiğinde tanışsaydı aynı başarıyı gösterir miydi? Orası mümkün değil bence.
Valla iyi olmak istemesi birazda çocuğun içinden gelecek maalesef ne kadar başarılı olursa olsun ergenlikte bı şeye takarlarsa zor oluyor uğraşması ama ahlaklı olması biraz sizin elinizde ama okul hayatına bir yerden sonra anne babasına pes dedirten çocuklar da var benim oğlum gibilise sınavlarına kadar çok başarılı olan çocuk o sene ben düz lise istemiyorum turizm otelcilige gidecem aşçı olacam dedi tutturdu özel ders aldiriyodum hepsini iptal ettim demem o ki çocuğun içinden okumak başarılı olmak ve meslek sahibi olmak istemesi gerekiyor yoksa siz ebeveyn olarak dünyayı serseniz önüne boş yani bende çok dertliymisim
Çocuğuma verebileceğim en güzel şey guzel ahlak hep bunun için çabalamaya çalışıyorum eğitim daha geri planda benim icinMerhabalar 2.5 yaşında kızım var. İyi bir eğitim almasını istiyorum. Güzel bir mesleği olsun mutlu bir çocukluk geçirsin ahlaklı bir yetişkin olsun istiyorum. Sorum şu neler yapabilirim nasıl kaliteli vakit geçirebiliriz? Krese 4 yaşında vermek istiyorum. O zamana kadar neler öğretmeniyim? Sizler neler yapıyorsunuz. Özellikle sorum çocuğu büyümüş olanlara bu yaşlarda kaliteli zaman gecirmeler iyi bir eğitim gercekten ilerleyen yaşlarda okul döneminde yetişkinlik döneminde fark yaratıyor mu?
Çok haklısınız benim oğlumda matematiği sevmiyodu ben başka şeylerle uğraşmak istiyorum dedi matematik istemiyorum dedi ama ben çok küçük fikri değişir diye endişe ettim
Merhabalar 2.5 yaşında kızım var. İyi bir eğitim almasını istiyorum. Güzel bir mesleği olsun mutlu bir çocukluk geçirsin ahlaklı bir yetişkin olsun istiyorum. Sorum şu neler yapabilirim nasıl kaliteli vakit geçirebiliriz? Krese 4 yaşında vermek istiyorum. O zamana kadar neler öğretmeniyim? Sizler neler yapıyorsunuz. Özellikle sorum çocuğu büyümüş olanlara bu yaşlarda kaliteli zaman gecirmeler iyi bir eğitim gercekten ilerleyen yaşlarda okul döneminde yetişkinlik döneminde fark yaratıyor mu?
İnşallah dediğiniz gibidir 15 yaşında oğlumbazen bir dersi yapabilmek sevmek için yeterli olmuyor.
şimdiki gençlerin algıları daha açık, bilgiye ulaşıp gözlemleme şansları yüksek.
o nedenle geçici bir heves olmayabilir. ama tabi yaşını bilmiyorum, yine de gözlemlemek gerekebilir.
ben ilkokuldayken kimya mühendisi olucam demiştim, oldum. belki benim gibi idealleri peşinde koşmaya yatkındır.
Kesinlikle bende mutlu olmasını isterim sağlıklı mutlu olsunlar anne babalar başka ne ister kiMutsuz bi mühendis olmasındansa işini severek yapan bi aşçı olması çocuğunuz için her zaöan daha iyidir
Merak etmeyin
İmzamı atarım.Simdi yapacagim yorumdan "cocuklari salalim kendi haline, ne olacaksa o olur" şeysi cikartmasin kimse tabi ki elden geleni yapmak lazim ama cocugun zekasi, karakteri vs yetiştirmekle olmuyor sadece. Bazen kendini de parcalasan istendigi sekilde olmuyor. Ben nasil yetistirirsem oyle olacak gibi bir garanti olsa cocuk yapmaya bir tik daha cesaretli olurdum.
Anne baba neyse cocukta o olur diye kesin bir sey oldugunu dusunmuyorum ben.Eşim ve kardeşleri hepsi birbirinden çoook farkli yerlerde, farkli işlerde, farkli yonelimlerdeler. Karakter olarak bile birbirlerine benzetemiyorum ben pek.
Benim annem, babam çok caliskan insanlardir. Calismayi severler, annemin evde yattigini hatirlamiyorum pek. Pandemiden dolayi evde kaldi sagim solum agriyor evde demeye başladi :))) Hatta bizim ailede çalismayan kadinlar istisnadir, eski nesilden beri kadinlar calisir. İşte o tembel istisnalardan biriyim.
Yazdıklarınıza katılıyorum, anne baba zeki yada ailenin genetiğinde zeka belirtisi var ise çocuk ister istemez zeki oluyor, tabi anne baba eğitim düzeyi iyi ise yada farkındalığı yüksek ise çocuğu okumaya yönlendiriyorlar fakat bir farkındalığı yok ise maalesef çocuk kaybolup gidiyor… ikiz bebeklerim var.. ikiside birbirinden farklı, kız herşeyin farkında, hafızası mükemmel örnek verecek olursam ilk gördüğü kişiye ağlıyor ikinci defa gördüğünde tanıyor.oğlanın görsel zekası iyi yada taklit yeteneği yüksek bir gösterdiğim hareketi hemen kapıp yapıyor.. 10. Aya giriyoruz.. ikisininde farkındalığı süper, şimdi üstün zekalı yada deha diyemeyeceğim.. ortalama düzey…ama eğitim önemli..Seçtiğiniz eş de siz de akıllıysanız çocuk akıllı olur, gerisi fasa fiso. Babam tıp doktoruydu, matematiğe de ilgi duyardı hatta 2.ünv olarak matematik okumuş bir süre, sonra eğitimden tatmin olmayıp bırakmış. Ben bilgisayar mühendisiyim, kalifiye bir iş yapıyorum, PhDyim ben de kardeşim de matematiğe yakınız babamdan miras almışız. Çok sayıda Çinli iş arkadaşım var, hepsi zehirrrr gibi. Biri kendi anlattı anne babası göçmenmiş Çin lokantası işletiyormuş öyle özel okula falan da gitmemiş ama adam zehirrrr maşallah bıraksan tek başına roket yapar biner uçarPasifik Asyanın IQ genetik olarak yüksek, normal insan evladının rekabet etmesi imkansıza yakın. O elemanlarla çalışarak falan rekabet olmuyor.
Çocuğunuz zekiyse zaten kendi yürür gider tutamazsınız ama ortalamaysa ne yaparsanız yapın ortalama kalır maalesef
Yazdıklarınıza katılıyorum, anne baba zeki yada ailenin genetiğinde zeka belirtisi var ise çocuk ister istemez zeki oluyor, tabi anne baba eğitim düzeyi iyi ise yada farkındalığı yüksek ise çocuğu okumaya yönlendiriyorlar fakat bir farkındalığı yok ise maalesef çocuk kaybolup gidiyor… ikiz bebeklerim var.. ikiside birbirinden farklı, kız herşeyin farkında, hafızası mükemmel örnek verecek olursam ilk gördüğü kişiye ağlıyor ikinci defa gördüğünde tanıyor.oğlanın görsel zekası iyi yada taklit yeteneği yüksek bir gösterdiğim hareketi hemen kapıp yapıyor.. 10. Aya giriyoruz.. ikisininde farkındalığı süper, şimdi üstün zekalı yada deha diyemeyeceğim.. ortalama düzey…ama eğitim önemli..
Burdan bakınca cin gibi duruyorlar umarım kaptırıp giderler hayatta da
, biri doktor biri mühendis olursa bana göre benimkiler altın beyin ..
Tam 18-19 sene sonra görüşelimİyi tıp fakülteleri artık aslanın ağzında değil midesinde, Hacettepe veya Cerrahpaşa tutturuyorsa muhtemelen altın beyindir zaten
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?