• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızımın zeki olmasını iyi yetişmesini istiyorum

hepimizin temennesi bu yönde.
daha egitimli daha zeki olmasi icin ben bulundugum ülkenin egitimine güveniyorum ve ayrica farkli faaliyetler yapmaya calisiyorum. bunlarinda Onlari zinde tuttunu dusunuyorum ayrica EQ acisindan da gelismis oluyorlar(yani hersey IQ da bitmiyor)

ciftlige gidiyoruz, kendi bahcemizin bakimini yapip hayvanlarimizl ilgileniyoruz, bol bol disarida olmaya calisiyoruz bisiklet sürüyoruz. kutuphaneye ayda en az iki kere gidiyoruz. evde olunca kendimi ön plana atmadan onlara malzeme veriyorum bunlar sulu boya parmak boyasi olabilir, makas yapistirici ile istediklerini yapiyorlar.
ikiside anaokuluna gittigi icin etkinlik diye kendimi heba etmiyorum. haftda iki defa futbola gidiyorlar simdilik yeteri gibi geliyor

duygu ve dusuncelerini özgurce ifade etmeleri benim icin cok onemli. benim abarti buldugum bir duruma onlar üzülebilir, kimseninde gelip „erkekler aglamaz aglanacak ne var, o kadarda degildi”diyip kendi bakis acisini empoze etmesini istemiyorum. cocuklar kendinden emin olmuyor illa disaridan tasdik bekliyorlar(kendimden biliyorum)

en azindan ilerde kendi ayaklari ustunde durabilen duygu ve dusuncelerinden emin, özguvenli ve empati duygusu gelismis bireyler olmasini saglayabilirim.

bu arada tv tablet hic olmadi ikiside neredeyse 6 ve 4 yasindalar ama tv olayini dahada aza indirmek istiyorum
 
Zeka bilindiği gibi genetik bir şey, çok farklı alanları var, bir bütün değil ama çevresel etkilerle çok geliştirilebilir. Benim bu konuda bir uzmanlığım yok ama bildiğim 1-2 klasik tavsiyeyi vereyim. Çocuğunuzun kendi oyunlarını kurmasına ortam hazırlayın, oyun kurmak düşünme becerisini çok arttıran bir şey. Merak etmesini ve merak ettiği şeylerin peşine düşüp öğrenmesini ödüllendirin. Sorumluluk bilinci kazandırmaya çalışın.
Yönlenmesini istediğiniz, çocuğunuzun karakteristiğine uygun gördüğünüz bir alanda (imkanınız varsa) özel ders aldırabilirsiniz.

Şimdi aklıma gelmişken şunu da söylemek istiyorum. "Dahi doğulmaz, dahi olunur." diye bir tez de var. Mesela ünlü satranç ustalarının çoğu 5 yaşından önce satranç öğrenmeye başlamış oluyor genelde. Laszlo Polgar diye bir adam, bu düşünceyi savunarak üç kızı üzerinde kısmi bir deney yapıyor. Çok küçük yaşlardan itibaren satranç eğitimi aldırıyor onlara. Aralarından biri, Judit Polgar, Bobby Fischer'ın rekorunu kırarak 15 yaşında tarihin en genç büyükustası oluyor. Bilinen en iyi kadın oyuncu olarak da anılır. Tabii ki yetenek ve zeka da bu başarıya dahil. Özellikle babası onca seçenek arasından satranç eğitimi uygun gördüyse (ki o zamanlar satranç tamamen erkek işi olarak kabul ediliyordu) mutlaka ailesel bir eğilim de vardır diye düşünüyorum ama Judit Polgar bu sporla 5 yaşından önce değil de, 16-17 yaşına geldiğinde tanışsaydı aynı başarıyı gösterir miydi? Orası mümkün değil bence.
Kesinlikle bu olimpiyat sporculari, ünlü müzisyenler çoğu aileden gelme hem yetenek hem de çocuk evde onunla büyüyor. Bebeklikten itibaren doğru yönlendirme ve çalışma ile başarı geliyor.
 
Benim gibi tüm hayatı ders olan, ot gibi ders çalışan bir hayat yaşamasın
Mutlaka sosyal olsun
Bir spora veya sanat dalına başlatın ama onun ilgisi doğrultusunda
Ülkemizde bazı ebeveynler çocuklarını sanat ve spordan mahrum bırakıyor ileride sanatçı olmasın memur olsun diye
Halbuki hobi olarak bile yapabilir ama mutlaka birinde kendini geliştirsin
 
Valla iyi olmak istemesi birazda çocuğun içinden gelecek maalesef ne kadar başarılı olursa olsun ergenlikte bı şeye takarlarsa zor oluyor uğraşması ama ahlaklı olması biraz sizin elinizde ama okul hayatına bir yerden sonra anne babasına pes dedirten çocuklar da var benim oğlum gibi 🙄 lise sınavlarına kadar çok başarılı olan çocuk o sene ben düz lise istemiyorum turizm otelcilige gidecem aşçı olacam dedi tutturdu özel ders aldiriyodum hepsini iptal ettim demem o ki çocuğun içinden okumak başarılı olmak ve meslek sahibi olmak istemesi gerekiyor yoksa siz ebeveyn olarak dünyayı serseniz önüne boş yani bende çok dertliymisim
IMG_20210801_203240.jpg

Dünyaları sürmeyin o bir birey onu destekleyin. Bu öğrencim çok istiyordu aşçı olmayı. Ailesi istemediği için özel evlerine gittim konusmaya. Aldığım mesaj bu yıllar sonra.
 
Merhabalar 2.5 yaşında kızım var. İyi bir eğitim almasını istiyorum. Güzel bir mesleği olsun mutlu bir çocukluk geçirsin ahlaklı bir yetişkin olsun istiyorum. Sorum şu neler yapabilirim nasıl kaliteli vakit geçirebiliriz? Krese 4 yaşında vermek istiyorum. O zamana kadar neler öğretmeniyim? Sizler neler yapıyorsunuz. Özellikle sorum çocuğu büyümüş olanlara bu yaşlarda kaliteli zaman gecirmeler iyi bir eğitim gercekten ilerleyen yaşlarda okul döneminde yetişkinlik döneminde fark yaratıyor mu?
Çocuğuma verebileceğim en güzel şey guzel ahlak hep bunun için çabalamaya çalışıyorum eğitim daha geri planda benim icin
Kizim ilkokula başladı sınıfın en iyisi cok kucuk yasta kalem tutmaya başladı hep cok merakliydi hala oyle surekli soru sorar ve sorunlara çözüm üretir
Oglumsa kolay kolay soru sormaz umursamaz yapıda daha cok ice dönük onunla sanirim eğitim süreci biraz bizi zorlayacak ikisinide ben yetistiriyorum ama cok farklılar
Bi yere kadar elimizden geliyor cocuk istemedikçe daha öteye geçemiyoruz bu konuda
 
Çok haklısınız benim oğlumda matematiği sevmiyodu ben başka şeylerle uğraşmak istiyorum dedi matematik istemiyorum dedi ama ben çok küçük fikri değişir diye endişe ettim

bazen bir dersi yapabilmek sevmek için yeterli olmuyor.
şimdiki gençlerin algıları daha açık, bilgiye ulaşıp gözlemleme şansları yüksek.
o nedenle geçici bir heves olmayabilir. ama tabi yaşını bilmiyorum, yine de gözlemlemek gerekebilir.
ben ilkokuldayken kimya mühendisi olucam demiştim, oldum. belki benim gibi idealleri peşinde koşmaya yatkındır.
 
Merhabalar 2.5 yaşında kızım var. İyi bir eğitim almasını istiyorum. Güzel bir mesleği olsun mutlu bir çocukluk geçirsin ahlaklı bir yetişkin olsun istiyorum. Sorum şu neler yapabilirim nasıl kaliteli vakit geçirebiliriz? Krese 4 yaşında vermek istiyorum. O zamana kadar neler öğretmeniyim? Sizler neler yapıyorsunuz. Özellikle sorum çocuğu büyümüş olanlara bu yaşlarda kaliteli zaman gecirmeler iyi bir eğitim gercekten ilerleyen yaşlarda okul döneminde yetişkinlik döneminde fark yaratıyor mu?

kafasız kocam diye geçmişte konu açtınız, 15 cezanız var biri dışında hepsi konunuzu yanlış yere açmaktan ve kızınızın zeki olmasını mı istiyorsunuz?

size kötü bir haberim var zeka maalesef sizin deyimizle "kafasız kocanızdan" ve sizden gelen genetik bir olgu.

inanın sizin adınıza çok üzgünüm lakin çalışkan olması mümkün bunun için çabalayın lütfen.
 
düzeltme yapıyorum + 29 konunuzu daha ilk hesabınız ile yanlış yere açmışsınız.
 
bazen bir dersi yapabilmek sevmek için yeterli olmuyor.
şimdiki gençlerin algıları daha açık, bilgiye ulaşıp gözlemleme şansları yüksek.
o nedenle geçici bir heves olmayabilir. ama tabi yaşını bilmiyorum, yine de gözlemlemek gerekebilir.
ben ilkokuldayken kimya mühendisi olucam demiştim, oldum. belki benim gibi idealleri peşinde koşmaya yatkındır.
İnşallah dediğiniz gibidir 15 yaşında oğlum
 
Simdi yapacagim yorumdan "cocuklari salalim kendi haline, ne olacaksa o olur" şeysi cikartmasin kimse tabi ki elden geleni yapmak lazim ama cocugun zekasi, karakteri vs yetiştirmekle olmuyor sadece. Bazen kendini de parcalasan istendigi sekilde olmuyor. Ben nasil yetistirirsem oyle olacak gibi bir garanti olsa cocuk yapmaya bir tik daha cesaretli olurdum. 😬

Anne baba neyse cocukta o olur diye kesin bir sey oldugunu dusunmuyorum ben. 🙄 Eşim ve kardeşleri hepsi birbirinden çoook farkli yerlerde, farkli işlerde, farkli yonelimlerdeler. Karakter olarak bile birbirlerine benzetemiyorum ben pek.

Benim annem, babam çok caliskan insanlardir. Calismayi severler, annemin evde yattigini hatirlamiyorum pek. Pandemiden dolayi evde kaldi sagim solum agriyor evde demeye başladi :))) Hatta bizim ailede çalismayan kadinlar istisnadir, eski nesilden beri kadinlar calisir. İşte o tembel istisnalardan biriyim. 😁😁😁
İmzamı atarım.
Çocuklarında bir kişiliği karakteri var. Ne yaparsan yap asla şekillendiremiyorsun çünkü o “öyle” olmak istiyor.

Eşim çocuk iyi yetişirse iyi olur diyip delirtiyor beni ama bir aileden bir iyi bir kötü çocuk yetişiyorsa (karakter olarak) bu aileden değil muhtemelen çocuktandır. Cesaret konusunda da aynen. Bir insanın hayattaki en büyük imtihanlarından biri olabilir cocuk. Büyük konuşmamak lazım 🤷🏻‍♀️
 
Seçtiğiniz eş de siz de akıllıysanız çocuk akıllı olur, gerisi fasa fiso. Babam tıp doktoruydu, matematiğe de ilgi duyardı hatta 2.ünv olarak matematik okumuş bir süre, sonra eğitimden tatmin olmayıp bırakmış. Ben bilgisayar mühendisiyim, kalifiye bir iş yapıyorum, PhDyim ben de kardeşim de matematiğe yakınız babamdan miras almışız. Çok sayıda Çinli iş arkadaşım var, hepsi zehirrrr gibi. Biri kendi anlattı anne babası göçmenmiş Çin lokantası işletiyormuş öyle özel okula falan da gitmemiş ama adam zehirrrr maşallah bıraksan tek başına roket yapar biner uçar😂 Pasifik Asyanın IQ genetik olarak yüksek, normal insan evladının rekabet etmesi imkansıza yakın. O elemanlarla çalışarak falan rekabet olmuyor.

Çocuğunuz zekiyse zaten kendi yürür gider tutamazsınız ama ortalamaysa ne yaparsanız yapın ortalama kalır maalesef
Yazdıklarınıza katılıyorum, anne baba zeki yada ailenin genetiğinde zeka belirtisi var ise çocuk ister istemez zeki oluyor, tabi anne baba eğitim düzeyi iyi ise yada farkındalığı yüksek ise çocuğu okumaya yönlendiriyorlar fakat bir farkındalığı yok ise maalesef çocuk kaybolup gidiyor… ikiz bebeklerim var.. ikiside birbirinden farklı, kız herşeyin farkında, hafızası mükemmel örnek verecek olursam ilk gördüğü kişiye ağlıyor ikinci defa gördüğünde tanıyor.oğlanın görsel zekası iyi yada taklit yeteneği yüksek bir gösterdiğim hareketi hemen kapıp yapıyor.. 10. Aya giriyoruz.. ikisininde farkındalığı süper, şimdi üstün zekalı yada deha diyemeyeceğim.. ortalama düzey…ama eğitim önemli..
 
Yazdıklarınıza katılıyorum, anne baba zeki yada ailenin genetiğinde zeka belirtisi var ise çocuk ister istemez zeki oluyor, tabi anne baba eğitim düzeyi iyi ise yada farkındalığı yüksek ise çocuğu okumaya yönlendiriyorlar fakat bir farkındalığı yok ise maalesef çocuk kaybolup gidiyor… ikiz bebeklerim var.. ikiside birbirinden farklı, kız herşeyin farkında, hafızası mükemmel örnek verecek olursam ilk gördüğü kişiye ağlıyor ikinci defa gördüğünde tanıyor.oğlanın görsel zekası iyi yada taklit yeteneği yüksek bir gösterdiğim hareketi hemen kapıp yapıyor.. 10. Aya giriyoruz.. ikisininde farkındalığı süper, şimdi üstün zekalı yada deha diyemeyeceğim.. ortalama düzey…ama eğitim önemli..

Burdan bakınca cin gibi duruyorlar umarım kaptırıp giderler hayatta da :KK50:
 
Back