Kızımın zeki olmasını iyi yetişmesini istiyorum

Çocuğunuza proje olarak bakmazsaniz iyi bir çocuk olur
 
Ailesi sıradan mesleklerde çalışan insanlar tanıyorum çocukları sınav başarısı olarak çok iyi, nasıl yapıyorsunuz diye sordum. Öğretmen ile iletişim halindeyiz okul ve aile bir araya gelince oluyor dedi. Bu çocuklardan biri lgs 1.si bu arada. Diğerinin büyük çocuğu Ege tıp, küçüğü İzmir fen'de.
Akademik başarı için anne de sabırlı olup çocukla gerekirse ders çalışacak. Ben öyle gördüm, ödevler yapılırken anne hep gozlemciydi bu çocuklarda.

Bunun dışında küçük çocuk için bol bol oyun oynatmak gerekiyor herkesin yaşına göre aktiviteler yapmak gerekir.
Bu arada akademik anlamda çok başarılı olup çocukları başarısız olanlar da var.
Bizim eşimle akademik başarı iyi ama çocuk olunca zannetmiyorum o kadar sabırlı ve ders çalıştıran anne babalar olamayız zaten ikimiz de şuan okumayıp başka işler yapsak daha mutlu olurduk diye düşünüyoruz.
Mesela ben atlarla ilgileniyor olsam insanlarla ilgilenmekten daha mutlu olurdum kesinlikle
Sonuç olarak çocuğunuza nasıl mutlu olacağını öğretin mühim olan mutlu olmak.
 
Zeka bilindiği gibi genetik bir şey, çok farklı alanları var, bir bütün değil ama çevresel etkilerle çok geliştirilebilir. Benim bu konuda bir uzmanlığım yok ama bildiğim 1-2 klasik tavsiyeyi vereyim. Çocuğunuzun kendi oyunlarını kurmasına ortam hazırlayın, oyun kurmak düşünme becerisini çok arttıran bir şey. Merak etmesini ve merak ettiği şeylerin peşine düşüp öğrenmesini ödüllendirin. Sorumluluk bilinci kazandırmaya çalışın.
Yönlenmesini istediğiniz, çocuğunuzun karakteristiğine uygun gördüğünüz bir alanda (imkanınız varsa) özel ders aldırabilirsiniz.

Şimdi aklıma gelmişken şunu da söylemek istiyorum. "Dahi doğulmaz, dahi olunur." diye bir tez de var. Mesela ünlü satranç ustalarının çoğu 5 yaşından önce satranç öğrenmeye başlamış oluyor genelde. Laszlo Polgar diye bir adam, bu düşünceyi savunarak üç kızı üzerinde kısmi bir deney yapıyor. Çok küçük yaşlardan itibaren satranç eğitimi aldırıyor onlara. Aralarından biri, Judit Polgar, Bobby Fischer'ın rekorunu kırarak 15 yaşında tarihin en genç büyükustası oluyor. Bilinen en iyi kadın oyuncu olarak da anılır. Tabii ki yetenek ve zeka da bu başarıya dahil. Özellikle babası onca seçenek arasından satranç eğitimi uygun gördüyse (ki o zamanlar satranç tamamen erkek işi olarak kabul ediliyordu) mutlaka ailesel bir eğilim de vardır diye düşünüyorum ama Judit Polgar bu sporla 5 yaşından önce değil de, 16-17 yaşına geldiğinde tanışsaydı aynı başarıyı gösterir miydi? Orası mümkün değil bence.
 
Kocamın hangi baldızı ben öyle bir konudan haberdar değilim de
 
akıllı, vicdanlı, karakter sahibi, kalbi merhamet ve sevgi dolu olması benim için çok daha önemli. akademik başarı olsa tadından yenmez ama ilk saydıklarım insan neslinin devam edebilmesi için çok daha önemli bence.
 
Aşçı olacakmış işte kötü bir şey dememiş ki ilgi alanı o demek ki.
 
bir çocuğun mutlu, sağlıklı, düzgün bir birey olarak yetişmesi için öncelikle anne ve babanın farkındalık ve bilinç sahibi olması lazım.
çocuğunuz için bu isteklerinizin olması normal ama öncesinde siz anne baba olarak kendinizi manevi açıdan ne kadar geliştirdiniz ?
kendi travmalarınızın farkında mısınız mesela ?
siz kültürel anlamda kendinizi ileri taşımak için neler yaptınız ve yapıyorsunuz ?
sonuçta çocuklar en çok kopyalarak öğreniyor, değil mi ?
çocuğunuz sizde neyi kopyasala onun için arzu ettiğiniz geleceğe yaklaştığını düşünerek mutlu olursunuz ?

cevabınız "ben şunları şunları yapamadığım için çocuğum yapsın istiyorum" olacaksa üzgünüm ama kendi hayallerinizi çocuğunuza dahi empoze etme hakkı yoktur.

umarım bu yanıt sizde bir farkındalık yaratır.
 

meslek sahibi olup para kazanmak için illa ki kitaplara gömülmeye gerek yok.
görüyoruz şu an ailesinin ite kaka rastgele özel üniversitelerde yada lise dengi kırsal kesim üniversitelerinde okuttukları çocuları..
hepsinin tek hayali mezun olduktan 1 sene sonra müdür olmak :)
hayatı bu kadar algılıyorlar. sanıyorlar ki üst düzey yönetici olmak herkesin harcı..
o işler öyle değil.
önemli olan yeteneklerine göre yetiştirmek çocukları. aşçı da olabilir, buz hokeyi sporcusu da..
matematiği sevmeyen, sayısal zekası olmayan bir insana gidip işletme/mühendislik/vs vs okutmaya çalışmak büyük bir zulüm.
 

Proje cocuklari cok önemli bir konu. Yeterli kadar ilgi görmüyor. Sosyal medyada cok var öyle maalesef. Bir cocuk icin en önemlisi ilk seneler sevgi, saygi ve güvenebilecgi, örnek alabilecegi bir cevre bence.
 
Her çocuk zekidir, özeldir, becerisi vardır. Ancak bizim toplumumuzda zeki dediğimiz kavram sadece sayısalcı çocuklara atfedilmektedir. Çocuğunuz belki spor, belki müzik, belki yemek, belki mühendislik, belki eğitim sektöründe olmak isteyecek o onun ilgilerini göre tercih edeceği geliştireceğiz bir süreç olur.

Derseniz ki yetenekleri ortaya çıkan bir çocuk olsun diye elinizde kitap olsun sizi okurken görsün, aile içinde kibar konuşun ki kibar olsun vb... Siz nasıl yetiştirmek istiyorsanız o olun ki aynası olun.
Ona özgür alanlar tanıyın, yaşı küçük olsa bile tercih edeceği kitaplar, oyuncaklar onun yeteneklerini keşfetmek için faydalı olacaktır. Eğitim vermek ile dikte etmeyi karıştırmamak lazım. Bir de evet okul önemli ancak sosyal çevresini destekleyecek kulüpler, faaliyetler ile tanıştırmalısınız yaşı geldiğinde yaşına uygun olarak.
 
Benim büyük kızım matematik sıfır bile değil eksilerde, kucugunki süper. İkiside aynı ailede büyüyor, hatta büyük daha ilgili büyüdü ama bilemiyorum

Simdi yapacagim yorumdan "cocuklari salalim kendi haline, ne olacaksa o olur" şeysi cikartmasin kimse tabi ki elden geleni yapmak lazim ama cocugun zekasi, karakteri vs yetiştirmekle olmuyor sadece. Bazen kendini de parcalasan istendigi sekilde olmuyor. Ben nasil yetistirirsem oyle olacak gibi bir garanti olsa cocuk yapmaya bir tik daha cesaretli olurdum.

Anne baba neyse cocukta o olur diye kesin bir sey oldugunu dusunmuyorum ben. Eşim ve kardeşleri hepsi birbirinden çoook farkli yerlerde, farkli işlerde, farkli yonelimlerdeler. Karakter olarak bile birbirlerine benzetemiyorum ben pek.

Benim annem, babam çok caliskan insanlardir. Calismayi severler, annemin evde yattigini hatirlamiyorum pek. Pandemiden dolayi evde kaldi sagim solum agriyor evde demeye başladi :))) Hatta bizim ailede çalismayan kadinlar istisnadir, eski nesilden beri kadinlar calisir. İşte o tembel istisnalardan biriyim.
 
Beyin gelişiminin %80’inin 3 yaşında,%90’ ınında 5 yaşında tamamlandığını göz önüne aldığımızda erken eğitim dönemi için geç kaldığınızı söyleyebiliriz.
 
zeka doğuştan ama var olan zekayı geliştirmek mümkün
Anne baba olmayla ilgili kitaplar okuyun.
İmkan varsa bir hayvan sahiplenip sorumluluk duygusunun gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Oyun gruplarına yazdırın.
Okul öncesi çağda yabancı dil öğrenimi de sözel zekayı arttırıyor diye duymuştum.

Tavsiyem ne yaparsanız yapın ama çocuğunuzu yarış atı gibi görmeyin.
 
Aynı konuyu açtınız.
İnsanlar da yanıt yazdı (Biri de bendim).
Söylenenlerden yararlandınız mı?
Doğru düzgün cevap da vermiyorsunuz.
Tuhaf.
Oh be bunun farkında olan tek ben değilmişim demek ki.. o yüzden konusahibinin konularına cevap vermek istemiyorum artık..
 
Lise dahil iyi bir eğitim almadm anaokula gitmedim.
Tek başıma büyüdüm çalışan anne çocuğuydum baba yoktu.. kendi kendimi büyüttüm. Komşuların çok zaman bana yemek getirdiğini bilirim okuldan geldiğimde. Orta sınıf bütçemiz vardı dersne kurs yazlmadm.. kendi kendime iyi bir üni okudum üstüne yükseklisans yaptm iyi bir şirkete girdm tabiri caizse emsemde boza pişirdiler canımı çıkardılar çok zaman pes etme noktasına geldim. Ama sabrettim baktım eğitimime birçoğundan iyi eğitim almışım vazgeçmedim tam 6 sene sonra terfi aldım iyi bir konuma geldim. Şahsen biraz şans biraz kendi içinden gelmek diyebilirim. Bazen ne kdar iyi eğitim verirseniz verin çabalamayan çabalamıyor bence çok takılmamak lazm elinizden geleni yapıp çekilin devamını kendisi getirecek ya da getirmeyecek..
 
İyi de sizin çocuk torbacı olacağım dememiş ki
Aşçı olacağım demiş
Aşçılık da bi meslek
Hakkıyla yapıldığında bayağı da kazançlı oluyor hatta
Sadece sizin planlara uymamış çocuğun tutkusu
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…