Kızım çok yalan konuşuyor

Karakiz23

Üye
Kayıtlı Üye
11 Ağustos 2017
104
65
13
44
13 yaşında kızım çok yalan konuşuyor güzel bi şekilde anlattım yalanın çok kötü bişey olduğunu yok yine yskalıyorum yalanını napıcamı şaşırdım en basiti sabah okula gitmeden önce haplarını içmesi gerek (hap içerken xorlanıyorum diyo hapı kırarak veriyorum) başında durunca içemiyorum dedi uzaktan gözlemledim içtim dedi bi baktım avucunda biriktirmiş hap parçalarını

kendi üstünde baskı hissettiği köşeye sıkışmışlık hissinden yapabilir sadece hapa yönelik mi?hapa özelse dozunu aşmadan ödüllendirme yaparsanız yaşına göre hapını içmeye can atacaktır.yada inadına içmemeye devam edecek.

Bu çok hassas bir mevzu bu şekilde çözemezsiniz kesinlikle yardım alın neden söylüyor sizden korktuğu için mi tepki vereceginizden yada başka bir sebep mi altında yatan sebep çok onemli

13 yaşında kızım çok yalan konuşuyor güzel bi şekilde anlattım yalanın çok kötü bişey olduğunu yok yine yskalıyorum yalanını napıcamı şaşırdım en basiti sabah okula gitmeden önce haplarını içmesi gerek (hap içerken xorlanıyorum diyo hapı kırarak veriyorum) başında durunca içemiyorum dedi uzaktan gözlemledim içtim dedi bi baktım avucunda biriktirmiş hap parçalarını
Onu (yutamadığı için saklamak) çoğumuz yaptık
Zorlamayın

Benim kardeşimde öyle.aşırı yalancı yani her dediğine şüphe ile bakıyoruz.

Bana doğru şöyle deyin yalan söyleme demek yerine. Küçüklükten gelen bir baskı var ise üzerinde yalana sığınmayı öğrenmiş olabilir. Özellikle anlaşılmak yerine yargılandıysa sıkça.

Sadece hap konusunda değil.mesala akşam çok uykum geldi dedi tamam kuzum git uyu dedim geçte olmuştu.gittim odasına yatakta uyuyo numarası yapıyor telefonun nerde dedim masasını gösterdi tm dedim çıktım aklıma takıldı bidaha gittim odasına telefon kılıfını masaya koymuş telefon yastığının altında sevdiği sanatçıların resimlerine bakıyor

Sadece hap konusunda değil.mesala akşam çok uykum geldi dedi tamam kuzum git uyu dedim geçte olmuştu.gittim odasına yatakta uyuyo numarası yapıyor telefonun nerde dedim masasını gösterdi tm dedim çıktım aklıma takıldı bidaha gittim odasına telefon kılıfını masaya koymuş telefon yastığının altında sevdiği sanatçıların resimlerine bakıyor

telefonunu neden sordunuz?

Hapı yutamıyorsa yoğurdun, muzun ya da ekmeğin içine saklayıp içmeyi denesin kızınız.

Yalan konusu da bence o kadar büyütülecek bir konu değil. Anne uyuyana kadar telefonumla oyalanacağım dese tamam mı derdiniz yoksa olmaz telefonla uğraşırken uykun iyice kaçar, telefonla uyumak beyne zararlı filan mı derdiniz. Elbette bir anne olarak uykusunu almasını istiyorsunuz doğru olan bu ama o zaman yatmadan önce telefonunu masaya bırakmasını isteyin. Her çocuk fırsatını bulunca şansını dener.

yalandan ziyade kendi istedigi seyleri yapmanin yollarini ariyor.
Ben sizi cok kontrolcu/baskici gordum. Uyurken telefonunun masada durmasina kadar kontrol edilecek yaşi coktan gecmis bence. 13 yasinda koca ergen.

Kiziniz size sizin kurallarinizin artik gecerli olmadigini gosteriyor ki cok normal bu durum. Ergenlikte hicbir genc peki anne tamam anne seklinde itaat etmez. Tabi ki bas kaldiracak. Kendi istekleri beklentileri olacak.

Sizin kontrol ve kisitlamalariniz azalmazsa bu yalanlar ileri gider benden soylemesi. 3 yasinda cocukla 13 yasindaki gence ayni kurallar konulamaz...

14 yaşında kızım var benimde, bu anlattıklarınız onun yalan söylediği anlamına gelmez benim için. Baskıcı bir anne misiniz onu bilemiyorum ama bu anlattıklarınız yalandan çok sizden gizlediği anlamına geliyor. Kızımda yatakta telefona bakmayı seviyor ben de ona gizli yapmaması için peki bak ama yarın okul var ve sabah 7'de kalkacağını unutma sonra sen zorlanıyorsun kalkarken diyorum. Ya da 10'da yatıyorsa 9,30'da yatağına girip yarım saat telefonunla oyalanabilirsin seçeneğini sunuyorum.

biraz abartmıyor musunuz?
bazı konularda onun da bir irade göstermesine müsade edin.
13 yaşında bazı sorumluluklarını bilmesi gerekir diye düşünüyorum.
2 çocuğum var büyük konuşmak da istemiyorum, kınamıyorum asla..
biz de neler yaşayacağız bilemiyorum..

ilaç içmesi gerekiyorsa, siz neden kırıyorsunuz?
bu onun sorumluluğu olmalı artık.
adet oldu mu bilmiyorum ama, olduğunda pedini koymuyorsunuz değil mi?
inanın bundan farklı değil..

telefon konusunda da, gece odasında olmasın.
ama siz de yatarken odanıza koymayın.
alarm için saat kullanın.
biz telefonla uyurken çocuklarımızdan başka türlüsünü bekleyemeyiz.
biz dizi izlerken onların kitap okumasını bekleyemeyeceğimiz gibi..

Tıpkı benim ailem gibisiniz. Kendi ellerinizle kızınızı büyük yanlışlara sürükleyeceksiniz. Bilginiz olsun. O da bir birey. Yaşama alanı bırakın! Size asla bırakın özgür olsun tamamen demiyorum. Belli sınırlarla özgür hissetsin. Siz yalan söylettiriyorsunuz ayrıca. Hayır yani sormuşsunuz, sonra aklınıza takılmış tekrar kontrol. Bu ne kadar acı verici bir şey. Bir bireyin yaşama alanının içine eden bir şey. Obsesif misiniz? Bakın size samimi söylüyorum siz böyle devam ederseniz daha özgür hissetmek, kendini kanıtlamak adı altında büyük yanlışlar yapacak. Buna izin vermeyin.

Söylediklerinize bakarak sürekli yalan söyleyen birini göremiyorum ben.

Abartı geldi düşünceniz. Yaşı çok küçük değil ama siz anlayış göstermediğiniz için bu şekilde yalana başvuruyor demek ki.

Hap konusunda, hapı kırmak dışında başka bir çözüm bulmayı ya da daha anlayışlı yaklaşıp durumu açıklamayı deneyebilirsiniz. Pek çok hapın şurup versiyonu da var mesela...

Telefon konusunda baskı yapıyorsanız o yüzden böyle numaralara başvuruyordur. Yatması gereken saatten 20-30 dk önce yatağına uzanıp telefona vakit ayırabileceğini söyleyebilirsiniz.

Ne hapı kullanıyor bu arada?

Yalancı olarak doğmadı dimi çocuk ? Nerede yanlış yaptığınızı düşünün ve onu düzeltin. Yalan söylemesi onun suçu değil. Neden yalan söylediği kısmı önemli.

İlacını içemediğini söylediğinde ona deseniz "haklısın annecim. İlaç yutarken ben de çok zorlanıyorum. Ama iyilesmek için zor da olsa deniyorum. Icemediginde başka bir yol düşünelim mi?"

TRT Okulda halkla yalan söylemek üzerine söyleşi yapan sunucu, tüm konuşmaların özünü toparlarken şu cümleyi kurmuştu "Bir çocuk neden yalan söyler: korku belasına"
Korkutmayın kendinizden. Çocuk doğruyu söyleyince sizin vereceğiniz tepkiden korktugundan yalan söylüyor olabilir. ilacını yutamayan çocuğunuza kızmak yerine, kendinizi durumun dışında tutarak ilacını yutmasinin iyileşmesi için şart olduğunu, bir şekilde yutamadiysa başka bir yöntem bulması gerektiğini belirtmek işe yarayabilir.

Bir de ben hala ilaç yutmakta zorlanırım. Bulduğum tek işe yarar yöntem, bir lokma ekmeği çiğniyorum, tam yutma kıvamına gelince ilacı içine saklayıp yutuyorum.

Back
X