• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kız yurdundan Başbakan'a sesleniş!

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.718
698

[h=1]Kız yurdundan Başbakan'a sesleniş![/h]
[h=5]"Daha özgür olmak için eve çıkmak istiyorum. Başbakan'ın muhafazakâr biri olduğunu göz önünde bulundurarak böyle düşünmesini anlayabiliyorum ancak o da bunun sadece kendi görüşünden başka bir şey olmadığını anlamalı.[/h]
“Öğrencilerin dikkatine! Akşam 9’dan sonra katlarda gürültü yapılmaması, pencere kenarlarına yiyecek bırakılmaması önemle duyurulur.” Bu ve bunun gibi duyuru anonslarını devlet yurtlarında kalan veya kalmış olanlar bilir. Hatta şu an bir kısmınız vakitsizce duyduğunuz anonslar gibi bu duyuruyu okuyunca, “Bilmez miyiz” diyerek iç çekmiş bile olabilirsiniz. Bazen koyu bir muhabbeti, bazen de geç kalkacağınız bir günün uykusunu böler bu duyurular. Bilmeyeniniz için duyuruyu tercüme edeyim. Öğrenciler odalarda buzdolabı olmadığından bazen aldıkları bir içeceği soğuması için, bazen ilaçlarını bazen de peynir gibi kahvaltılıkları oda sıcaklığında bozulmasın diye pencerelerin dış kenarlarına koyuyorlar. Çok da sağlıklı olmayan bu yöntem pencere altından geçenler için tehlikeli bir durum, yurda dışarıdan bakanlar için biraz acıklı bir görüntü yaratır. Bu ve bunun gibi sebeplerden yurtta kalan çoğu öğrenci eve çıkma hayali kurar.
Öğrencilerin ‘eve çıkma’ hayalinin arkasında pek çok sebep vardır. Bunları sıralamaya kalkarsak birinciliği yurda giriş saatine vermek gerekir. Yurda son giriş saatinin 23.00 olması sosyal hayatı olan bir öğrenci için sorun olur. Mesela konsere gidemezsiniz. Giderseniz de istediğiniz sanatçı sahneye çıkmadan, beklediğiniz şarkı çalmadan dönüşe geçmeniz gerekir.
Odanızda su ısıtıcısı bulunduramazsınız. Özellikle sınav zamanı geç saatlere kadar ders çalışan öğrenciler için saat 12’de kantin kapandıktan sonra kahve içmek bir hayale dönüşür.
Dersleri akşam 9’da, 10’da biten ikinci öğretim öğrencileri akşam yemeklerini kaçırırlar. Geç saatte acıkırsanız, ya zuladaki bisküviye talim edersiniz ya da o gece aç uyursunuz.
Televizyonda istediğiniz zaman istediğiniz programı izleyemezsiniz. Topluluğa uymak gerekir.
Aynı odada kaldığınız insanları kendiniz seçemezsiniz, ne çıkarsa bahtınıza. O nedenle sevdiğiniz arkadaşlarınızla bir evi paylaşmak ayrıca güzel bir hayaldir…
Evet, yurtlar ucuzdur, güvenlidir; ama evin yerini tutamaz. En fazla farklı şehirlerden gelmiş gençlere, arkadaş çevresi edinene kadar ve çevreyi tanıyana kadar barınacağı bir liman görevi üstlenir diyelim.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın yurt ve öğrenci evleriyle ilgili yaptığı açıklamalar şu sıralar yurtlarda birinci gündem. Eve çıkma planları yapan özellikle üniversite son sınıf öğrencileri Başbakanın açıklamalarından rahatsız. Bu açıklamalarla ailelerin kafasında öğrenci evleriyle ilgili farklı bir algının oluştuğunu düşünüyorlar. Bir başka tedirginlik de öğrenciye ev vermeyen ev sahiplerinin artması ihtimali. Kredi Yurtlar Kurumu kız öğrenci yurtlarında kalan öğrencilere Başbakan'ın açıklamalarını sorduk.

İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümü son sınıf öğrencisi Derya Ülkar: Ben müzikle ilgilenen biriyim. Örneğin bir konser olduğunda yurda son giriş saati 23.00 olduğu için problem yaşıyorum. Bu yüzden bir arkadaşımda kalmak zorunda kalıyorum. Eve çıkmak istememin en büyük sebeplerinden biri bu. Daha özgür olmak için eve çıkmak istiyorum. Başbakan'ın muhafazakâr biri olduğunu göz önünde bulundurarak böyle düşünmesini anlayabiliyorum ancak o da bunun sadece kendi görüşünden başka bir şey olmadığını anlamalı. Manevi olarak bir erkekle bir kızın çok iyi arkadaş olabileceklerini de anlamalı. Maddi olarak bugün bir ev kirası ödemenin ne denli zor olduğunu da anlamalı. Herkes onun düşündüğü gibi düşünmek zorunda değil ki üstelik özel hayata müdahale etmediğini söyleyen biri nasıl oluyor da bir insanın kendi evinde kiminle yaşayacağına karışabiliyor?

İstanbul Üniversitesi İktisat bölümü son sınıf öğrencisi Demet Korkut: Yurt imkânlarının kısıtlı olmasından dolayı eve çıkmak istiyorum. Örneğin, ben ikinci öğretim öğrencisiyim çoğu zaman derslerim 9’da 10’da bitiyor. Bu yüzden akşam yemeğine yetişemiyorum. Okulda ya da dışarda yemek zorunda kalıyorum. Bir odayı bir kaç kişiyle paylaşmak zorunda kalmak da çok zor. Sürekli sıkıntı olmasın, problem çıkmasın diye sesimizi çıkaramıyoruz. Uyumlu olmak zorundayız. Mesela ben sabaha kadar oturmak isterim ama ışık kapanmak zorunda. Telefonla konuşurken dışarı çıkmak zorundayım. Seste uyuyamayan arkadaşım var ama o da uyumak zorunda. Evden kopup yurda gelmek beni zaten çok zorladı. Aile evinin yerini tutmasa da öğrenci evi yurttan çok daha iyidir. Başbakanın bu açıklamalarının zaten sınırlı olan imkânlarımızı daha da sınırlandırdığını düşündüğüm için bu açıklamalara tepkiliyim.

İstanbul Üniversitesi Matematik bölümü son sınıf öğrencisi Merve Marangoz: Başbakan’ın bu açıklamalarından sonra öğrenci evleriyle ilgili farklı bir algının oluştuğunu düşünüyorum. Mesela ailemden kimse yurtta kalmamış, öğrenci evinde kalmamış. Burada güvende olduğumu biliyor ama nasıl yaşadığımı görmüyor ki. Bu açıklamalarla öğrenci evleri konusunda ailelerin kafasında farklı bir algı oluşturuluyor. Eve çıkan insanların evine elbette aile fertlerinden birileri gelecektir. Kuzenim gelebilir, erkek kardeşim gelebilir. İhbar edecek insan nereden bilecek sevgilim mi kuzenim mi? Ona göre ihbar edeceğim diye sormayacak ya! Başbakan bir akşam gelsin de kalsın yurtta. Bakalım kalabilecek mi?


İstanbul Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ikinci sınıf öğrencisi Ada Körükçü: Yurtta bir dolap bir yatağımız var bize ait. Yatağın üzerinde yaşıyoruz resmen. Dört kişi kalıyoruz bir odada. Bizimki en iyisi, sekiz kişi, on kişi aynı odada kalan öğrenciler var. Etüt odasında masalar yetersiz. Ders çalışamıyoruz. Bazen kütüphanelerde sabahlamak zorunda kalıyoruz. Sağlıksız yiyecekler, yiyemiyoruz çoğu zaman. Ev yemeği gibisi var mı? Eve çıkmak istememin sebepleri saymakla bitmez. Bundan önce kaldığım yurt, ‘kızlı erkekli’ karma yurttu. Onu ayırdılar. Eve de mi karışacaklar? Başbakanın açıklamalarına da tepkiliyim. Öğrencinin ev bulması bir problemdi şimdi ev bulmak çok daha zorlaşacak.

Evde kalan 19 Mayıs Üniversitesi İktisat bölümü son sınıf öğrencisi İlkem Kabasakal: Asıl burada kadınlar hedef gösteriliyor. Bu sadece kadınları eve kapatmanın bir yolu. Ailelerin gözlerini korkutacaklar bu şekilde. Kürtaj başvurusu geldi diye açıklama yapıyorlar. Sizin de kızınız bunu yapmış olabilir diye aileleri korkutuyorlar. Bana göre kızları eve kapatma politikası var. Yanlış bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Çok saçma. Elektriği, suyu, doğalgazı nasıl ödediğimizi, nasıl geçindiğimizi düşünmüyor da bizim erkek arkadaşlarımızı düşünüyor.

radikal




fft64_mf1761399.Jpeg

 
Back