• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kız İsteme kız isteme ve söz takma adetleri.....

melek06

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
10 Haziran 2008
767
0
116
Ankara
kızlar önümüzdeki hafta kardeşime trabzona kız istemeye gideceğiz.kardeşim çalıştığı için hafta içi 3 gün izin alabiliyor.görücü usülü gibi oldu.kardeşm trabzonda görmüş ve konuşmaya başladılar.aileler henüz bir araya gelip tanışadılar.mesafe uzak olduğu için gidip isteyip yüzük takıp gelicez.bu üç güne tanışma isteme ve yüzük işini nasıl sığdıracağız bilemiyorum.pazartesi sabah orda olsak (malüm ankara trabzon 12 saat) öğlen tanışmaya gidilse akşam kız isteme ertesi gün söz alışverişi akşam yüzük ertesi gün dönülür diye düşünüyoruz.yoksa isteme tanışma ikisi biraradamı olsa.birde tanışmaya gidereken,kız istemeye ve yüzük takılmaya giderken sürekli çiçek çikolatamı götürülür.sözde bohça olurmu.söz alışverişinde neler alınır?kısacası erkek tarafı olarak yapılması gerekenler neler?

Normalde tanışma önce olur.Aileler önceden tanışmıyorlarsa tanışıp aralarında bir gün kararlaştırırlar,olumluysa herşey o gün yüzükler takılır.Bohça olayına karşı biri olarak söz bohçasının çok daha fazla gereksiz olduğunu düşünüyorum.Nişan için gerekli görüyorsanız yaparsınız tabiki.ılk defa gideceğiniz bir yer ve hiç tanımadığınız insanlar olduğunu göz önüne alırsak,bulunduğunuz yerin geleneksel bir gıdasını ya da hatırasını hediye maksatlı götürebilirsiniz çikolata ve çiçeğin yanında alternatif olarak.Tanışmadan sonra gençler gidip alyanslarını alırlar.Daha sonraki ziyaretinizde hem isteme hem söz merasimi yapılmış olunur.Mesafe uzak olduğu için tarihlerin içiçe olması yadırganmıycaktır.

ilk defa gideceğimiz bir yer değil.biz trabzonluyuz zaten.istedyeceğimiz kız başka köyden.sadece kız tarafını tanımıyoruz.tanışmaya giderken yaş pasta,istemeye giderken çiçek çikolata götürürüz diye düşünüyorum.peki söz alışverişinde yüzük harici bişey almak gerekirmi?akşam giderken bişey götürmek gerekirmi.kurupasta vs. gibi.

beni istemeye geldiklerinde de aileler tanışmıyorlardı
ama uzaktan gelicekleri için her sey bir aksamda oldu
geldiler istediler annemler de verdiler gitti
söz alışverişi filan da olmadı
çikolata çiçekle geldiler
bir de taşlı ince bir yüzük taktılar , kayınvalidem de bir kelepçeli bilezik o kadar, nişanlı da bir gün önce tek taş hediye etmişti
3 gün fazla fazla yeter bence kız tarafının iyi niyetine baglı
biz uzaktan geldikleri icin zorlamak istemedik
tabi bir de biz 4 senedir cıkıyorduk yani onun da etkisi vardı
her iki aile trabzonlu oldugu icin herhalde sizin kim oldugunuzu sorup sorusturmuslardır
yani ben de karadenizliyim biz de eve aile kabul edilmeden önce karsı tarafın ailesi sorusturulur kimin nesi diye
ya da en azında iznini haftasonuna dogru alsın
persembe pazar filan orda bulunsanız 4 gununuz olmus olur

beni de trabzondan istemeye gelmişlerdi delikafadulden
benimde hepsi 3 sattin içinde olsu valla. alışveriş yapmadık gerek yok boşver nişana yaparsınız. ya da aileleyle bi görüşün. çiçek ve çikolata götürün. söz yüzüklerini alın. artık tektaş da alırsanız onu alın. başka içinizden ne gelirse
biz erkek tarafına verdik bohça. kızı verdik anlamında verilir bizde. ama kıyafet falan değil. iç çamaşırı havlu çorap işte

Hemen hemen aynı konu olduğundan başka başlık açmayayım dedim. Benim de bir söz durumum var. Geçen hafta ailelerimiz tanıştı, isteme filan olmadı. İki hafta sonra da söz olacak ama söz adeti nasıldır hiç bir şey bilmiyorum. Nişandan farkı ne? Sözde de erkek yüzük takıyor mu? Onun yüzüğünü kız tarafı mı alıyor? Yüzük tepsisi oluyor mu? Her yörede farklılıklar olabilir ama genel bir çizgisi var sanırım bu işin. Bana bu konuda yardımcı olan olursa çok mutlu olurum.

Hemen hemen aynı konu olduğundan başka başlık açmayayım dedim. Benim de bir söz durumum var. Geçen hafta ailelerimiz tanıştı, isteme filan olmadı. İki hafta sonra da söz olacak ama söz adeti nasıldır hiç bir şey bilmiyorum. Nişandan farkı ne? Sözde de erkek yüzük takıyor mu? Onun yüzüğünü kız tarafı mı alıyor? Yüzük tepsisi oluyor mu? Her yörede farklılıklar olabilir ama genel bir çizgisi var sanırım bu işin. Bana bu konuda yardımcı olan olursa çok mutlu olurum.
Biz izmirliyiz bizde erkeğede kızada yüzük takılır , bizde iki taraf karşılıklı alır ama söz yzüklerini sadece erkegin aldığı adetlerde var. Yüzük tepsisi illaki oluyor cnm daha sonra onu nişan tepsisi olarakta kullanabilirsiniz

biz kocaelide yaşadığımızdan örf adetler birbirine geçmiş durumda,her taraftan insan bu bölgede mevcut çünkü :)
sözümde sadece bana yüzük takıldı,sözlüme sana da alalım dedim ısrarla,nişanda takarız boşver dedi,ama kabak benim başıma patladı tabi,dayım herkesin içinde damada neden yüzük almadınız dedi :)
ben bu süreçlerin felsefesini şöyle özetleyebilirim,
kız erkek kendi isteklerini şekillendiriyor,kalan herşey de doğaçlama gelişiyor,fazla kasmamak lazım :)
forumları okuyup fikir edinmek güzel ama fazlada kafa karıştırmamak lazım o olsun o olmasın o olmazsa olmaz vesaire..

Back