Kitaplar ve cocuklar lutfen bana bilgi verin!!!

asya narin

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
28 Kasım 2015
140
59
98
Merhaba kk benim 2 yasinda bir oglum var ona kitap okumak istiyorum ama o kitap okumak yerine eline alip yirmayi tercih ediyor okumama izin vermiyor degil kendisi bende okusam banada mudahale ediyor sizler cocuklariniza nasil alistirdiniz kitap okumayi? Siz okurken onlar sizi dinliyormu? Nasil kitaplar aliyorsunuz birkac kitap ismi verebilirmisiniz 2 yas cocuklarina okuyabilecek turden.

Merhaba. Anladığım kadarıyla ilk kez kitap okuyorsunuz bebeğiniz için. Bebeğiniz kitapla ilk kez karsilasitigi için yirtmaya çalışması normal. Ben bebeğime 9 aylıkken aldım ilk kitabını. O zamandan beri tek basina çevirip okuyabiliyor ama çoğunlukla kitabı getirip elimize veriyor oku diye. Tabi okumak diyince aklınıza hikaye kitabı gelmesin. Bebeğin ayına uygun resimlenmis kalin karton yaprak kitaptaki resimler hakkında konusuyoruz sadece :) Bebeğimi gözlemliyorum hangi resme odaklanmissa o resim hakkında konusuyorum. Konuşurken sadece bebeğin tanıdığı kelimeler kullanmaya dikkat ediyorum. Mesela bir çocuk resminde ağız göz gösteriyorum, ona soruyorum. Sesimi alcaltip yukselterek ilgisini canlı tutuyorum.

Şu aralar benim bebeğim de kitaplarini yirtmaya başladı. Şimdilik görmezden geliyorum çünkü müdahale ettiğimde bende aynı tepkiyi oluşturup oluşturmayacagini denemek için tekrar tekrar yapıyor aynı şeyi.

Bebeğim 14 aylık olduğu için 2 yaş kitaplarını bilmiyorum ne yazık ki. Ama bebeğinizin ilgilerine uygun konusu olan, canlı renkli, az sayfalı, neredeyse yazısız, kalın karton kitap almanız uygun olur. Mesela benim bebeğim hayvanlara ve insan yuzune çok ilgili. Aynı ilgiyi mesela mesleklere gostermez, hatta ayına uygun bir kitap alsam bu konuda eminim ilgilenmez. O yüzden daha çok hayvanlarla ilgili kitaplar alıyorum. Temel fiiller ve yüz ifadeleriyle ilgili iki yeni kitap kestirdim gözüme bir de.

Şu an aklıma geldi, içeriğini begendiginiz ama karton olmadığı için almaya çekindiğiniz bir kitap varsa alin ve her yerini koli bandıyla kaplayin. Hem uzun ömürlü olur hem bebeğiniz istese de zarar veremez. Kitabı en çok zaman geçirdiği yere bırakın, gidip geldikçe sayfasını değiştirin yine birakin. Mutlaka ilgisini çekecektir bir zaman sonra. Baktınız olmuyor oturun yere açın kitabi aaa burda bir aslan var, saçları da varmış, ne kadar da çok saçı, dişleri kocamaaaaan. Yani bir bebek ilgisi ve heyecanı yaşıyor gibi sesli sesli okuyun, emin olun gelecektir . Belki geldiğinde kitabı çekip atar ya da yirtmaya çalışır. Görmezden gelin halkın yanından. Gün içinde bir kaç kere yapın bunu kitapla ilgilenene kadar.

Q bebek, tubitak ve adım adım bebek yayınlarına bakabilirsiniz

Son düzenleme:
Cok tesekkur ediyorum.cok guzel yazmissiniz ben ogluma surekli kitaplari gosterdim okudumda dediginizide yaptim yani ses degisiklikleri dikkatini ceksin diye en sevdigi hayvanlardan olusan gorselleri kullanip onlari canlandirarak kitaba ilgisini arttirmayi ama olmuyor gelip iki dakika bakip sonra ya gidiyor yada okumayayim diye bana mudahalede bulunuyor bazen dillendirip okuma diyor. Ama masal anlatmami ozellikle uyurken istiyor. Sanirim kitap secerken yalnisliklar yapiyorum daha az yazili ve gorseli daha cok olan kitaplar olsa daha iyi gibi. Merakli ve istekli aslinda muzikli bir kitap vardi onunda resimlerina bakardi ama.sayfalari hizlica cevirirdi yani anlatmama izin bile vermezdi. Kafamizdan uydurdugumuz masallari daha cok seviyor ve bazen kendisi bize anlatiyor yani biz baslayinca sonunu o getiriyor gibi.

Daha çok küçük olduğu için dikkat suresinin kısa olması normal. Okuma dediğinde okumayi kesin bana kalirsa. Dediğiniz gibi yazili kitap seçmek hata olmuş sizin durumunuzda. Q bebek duygular kartlari var mesela, o kartlardan edinip bebeğinizin ilgi gösterdiği kartlara siz birer kısa hikaye uydurabilirsiniz madem anlatmanizi seviyor. Yani eğer sizi dinleyebiliyor ama kitaptan okudugunuzuokudugunuzu dinlemek istemiyorsa çocuğun sorunu dinlemek değil kitabı begenmemesidir. Gerçeğe yakın cizimli az sayfalı kitap alıp siz hikaye uydurun resimlere

valla bnm oğlum da 2 yaşında adımadım setinden tutunda (9. ayda başlar) 9. aydan itibaren sürekli kitap okumayı denedim kendi ilgilenmiyor bi de üstüne ben okuyunca kapatıyor yani erken kitapla tanıştırmakla alakası yok bnce. ki bi de evde de kitap okuyan insanlarızdır kapatıp duruyor ilgi istiyor herhalde ilgi de gösteriyorum aslında ama o top oynamak istiyor ilginç çözen varsa bana da anlatsın odtü yayııncılığın kitaplarını çok begeniyorum aldım biraz büyükler için ama resimlerine bakıyoruz ona göre anlatıyorum uyurken falan

Yasina uygun kalin kapakli bol resim az yazili kitaplar olmali bu yastaki cocuklar icin is bankasinin hareketli kitaplari var ayrıca kitap okurken siz de ekleme yapin sorular sorun sesinizi alcaltin yukseltin sasirim taklit yapin bakin bi sure sonra kitabini kendi getirecek size al oku diye

Ben yaklaşık 6 aylıkken dokun hisset kitaplarla başladım şimdi 27 aylık hareketli kitaplar ve çantalı öyküler serisi çok ilgisini çekiyor. Sizin bebeğinizinde ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Bi deneyin derim:)

Ben kitap okumaya çok erken başladım. 2 aylıktı iki tane masal kitabı almıştım. Ama ilk etapta sadece resimlere baktırdım, kendim uydurdum vs. Sonuna kadar da bakmadık tabii ki. Çünkü hem görsel hem sözel bir arada götürebilecek olgunlukta değildi daha. 6-7 aylık civarında da ilk sözcüklerim kitabına baktık bol bol, oradaki resimler hoşuna gidiyordu. Bu arada aldığım ilk kitaplarda ona danıştık :) birkaç sayfa gösterdik, güldüyse aldık, ağladıysa bıraktık. :) oğlum şu anda 17 aylık, çok şükür seviyor kitap okumayı.

Aldığım kitaplar da bol resimli, az kelimeli. Kısa sürede sıkılıyor çünkü.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kitap listesi var (sayfanın sonuna doğru):

https://cocukhizmetleri.aile.gov.tr...na-yonelik-uygun-icerikli-94-kitap-belirlendi

Burayı bir incele istersen.

Son düzenleme:
kanımca önce hikaye öğrenmeli . iletişim kurarken onunla göztemasını bırakmamalısınız. kitap okumak yerine ona gözüne bakarak hikayeler uydurun.

Bence gündüz vakitlerde siz kendiniz kitap okuyun ona değil yani kitabın yırtılmamasi gerektiğini okunduğunu ona asilayin kitap okumak için biraz geç kalmışsınız alışık olmadığı için kitabın ne yapıldığını ne amacla kullanıldığını bilmiyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…