Merhaba. Anladığım kadarıyla ilk kez kitap okuyorsunuz bebeğiniz için. Bebeğiniz kitapla ilk kez karsilasitigi için yirtmaya çalışması normal. Ben bebeğime 9 aylıkken aldım ilk kitabını. O zamandan beri tek basina çevirip okuyabiliyor ama çoğunlukla kitabı getirip elimize veriyor oku diye. Tabi okumak diyince aklınıza hikaye kitabı gelmesin. Bebeğin ayına uygun resimlenmis kalin karton yaprak kitaptaki resimler hakkında konusuyoruz sadece :) Bebeğimi gözlemliyorum hangi resme odaklanmissa o resim hakkında konusuyorum. Konuşurken sadece bebeğin tanıdığı kelimeler kullanmaya dikkat ediyorum. Mesela bir çocuk resminde ağız göz gösteriyorum, ona soruyorum. Sesimi alcaltip yukselterek ilgisini canlı tutuyorum.
Şu aralar benim bebeğim de kitaplarini yirtmaya başladı. Şimdilik görmezden geliyorum çünkü müdahale ettiğimde bende aynı tepkiyi oluşturup oluşturmayacagini denemek için tekrar tekrar yapıyor aynı şeyi.
Bebeğim 14 aylık olduğu için 2 yaş kitaplarını bilmiyorum ne yazık ki. Ama bebeğinizin ilgilerine uygun konusu olan, canlı renkli, az sayfalı, neredeyse yazısız, kalın karton kitap almanız uygun olur. Mesela benim bebeğim hayvanlara ve insan yuzune çok ilgili. Aynı ilgiyi mesela mesleklere gostermez, hatta ayına uygun bir kitap alsam bu konuda eminim ilgilenmez. O yüzden daha çok hayvanlarla ilgili kitaplar alıyorum. Temel fiiller ve yüz ifadeleriyle ilgili iki yeni kitap kestirdim gözüme bir de.
Şu an aklıma geldi, içeriğini begendiginiz ama karton olmadığı için almaya çekindiğiniz bir kitap varsa alin ve her yerini koli bandıyla kaplayin. Hem uzun ömürlü olur hem bebeğiniz istese de zarar veremez. Kitabı en çok zaman geçirdiği yere bırakın, gidip geldikçe sayfasını değiştirin yine birakin. Mutlaka ilgisini çekecektir bir zaman sonra. Baktınız olmuyor oturun yere açın kitabi aaa burda bir aslan var, saçları da varmış, ne kadar da çok saçı, dişleri kocamaaaaan. Yani bir bebek ilgisi ve heyecanı yaşıyor gibi sesli sesli okuyun, emin olun gelecektir . Belki geldiğinde kitabı çekip atar ya da yirtmaya çalışır. Görmezden gelin halkın yanından. Gün içinde bir kaç kere yapın bunu kitapla ilgilenene kadar.
Q bebek, tubitak ve adım adım bebek yayınlarına bakabilirsiniz