Melisa Çayı Nasıl Demlenir?
Uykusuzluğa, sindirim sorunlarına, strese ve mide problemlerine karşı kullanılan ve oldukça popüler olan melisa çayını, taze veya kurutulmuş melisa yapraklarından hazırlayabilir, sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz.
Nane familyasından olan melisa otu (Melissa Officinalis) tek başına kullanılabilir ya da örneğin hazımsızlık için kullanıldığında nane yaprakları, uykusuzluk içinse papatya yapraklarıyla karıştırılabilir.
Melisa bitkisinin en önemli özelliği strese bağlı baş ağrılarını hafifletmesi ve rahatlama sağlayarak uykuya geçişi kolaylaştırmasıdır.
Diğer bitkilerde olduğu gibi melisa çayını da düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce olası yan etkilerinden korunmak için doktorunuza danışabilirsiniz.
Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?
Eğer melisa çayını bitkinin kurutulmuş yapraklarından hazırlayacaksanız 1 büyük fincan çay için 1 çay kaşığı melisa yeterlidir. Suyu kaynattıktan sonra melisanın üzerine dökün ve 8-10 dakika demlenmesini bekleyin. Demleme süresini uzatırsanız çayın tadı biraz acı olabilir.
Süzdükten sonra sade veya balla tatlandırarak içebilirsiniz. Taze melisa yaprakları kullanacaksanız 1 büyük fincan için 1,5 çay kaşığı taze yaprak yeterli olacaktır.
Kuru veya taze melisa yapraklarının sağlığa faydaları aynıdır ancak kuru melisa daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir.
Soğuk Suyla Demlemek
Melisa çayını suyu hiç kaynatmadan da hazırlayabilirsiniz. 1 sürahi suya 8-10 çay kaşığı (20-30 gram kadar) kuru veya taze melisa yaprağı atın. Melisanın sağlığa faydalı içeriğinin suya geçmesi için 24 saat buzdolabında bekletin. Yaprakları süzdükten sonra çayınızı soğuk olarak içebilirsiniz.
Bu yöntem kaynar suyla demlenen melisa çayına oranla oldukça uzun sürmesine karşın bitkinin faydalı bileşenleri sıcak su nedeniyle azalmaz ve içtiğiniz çaydan maksimum fayda sağlayabilirsiniz.
Melisa çayı antidepresan, uykusuzluk ilaçları ile etkileşime geçebilir ve bu ilaçların etkisini arttırabilir. Herhangi bir rahatsızlık nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız yan etkiler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Kaynak:bitki çaylarının faydaları