Kış Stresini Melisa Çayıyla Azaltın

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.024
602.886
43
aynisafacayi-520x245.jpg


Uzmanlara göre, sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etkisi bulunan melisa bitkisi ruhsal gerginliği azaltıyor. Oğul otu olarak da bilinen bitki, uyku bozuklukları, huzursuzluk, endişe ve dikkat eksikliği gibi sorunların çözümüne de olumlu katkı sağlıyor.

Limonu andıran hoş kokusu ve aroması bulunan melisa yapraklarının yararlı etkilere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Erdem Yeşilada, melisa bitkisinin en çok bilinen ve yararlanılan özelliğinin sinir sistemi üzerindeki yatıştırıcılığı olduğunu söyledi.

Prof. Yeşilada, “Melisa bitkisinin, yatıştırıcı özelliği bulunan ilaçların kuvvetli etkisine bağlı olarak ortaya çıkan sersemlik, araç ve cihaz kullanma güçlüğü ile bağımlılık gibi istenmeyen etkilere yol açmadığı bildirilmektedir. Yemeklerden sonra çay olarak tüketildiğinde hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde yararlı olabilmektedir. Diğer taraftan melisa, bazı hastalıklarda yardımcı tedavi olarak da kullanılabilir. Bunlar arasında dismenore (ağrılı adet), baş ağrısı, diş ağrısı, melankoli, histeri, kusma, yüksek tansiyon, kronik bronşsal mukoz membran yangısı bulunmaktadır” dedi.

LİMON OTUYLA KARIŞTIRMAYIN

Melisanın içerisindeki maddelerden biri olan rozmarinik asitin beyin işlevlerinde de etkili olduğunu vurgulayan Prof. Yeşilada, daha ucuz olması nedeniyle melisa yerine, limon otunun satıldığını belirterek şunları söyledi:

“Öğrenme ve algılama işlevlerini desteklediği bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Bu bakımdan melisa çayının gerek gençlerde ve gerekse ileri yaşlarda yararlı olması beklenmektedir. Yürütülen bilimsel çalışmalar, yapraklarında bulunan uçucu yağın özellikle uçuk virüsü üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Kapaklı kaplarda demlenerek hazırlanan çay, ağızdaki bu tip enfeksiyonların tedavisinde yararlı olmaktadır. Melisa ile ilgili en önemli sorun, yanlış bitki kullanılmasıdır. Daha ucuz olması nedeniyle ‘limon otu’ ya da bilimsel adı ile ‘Aloysia citriodora (lemon verbena)’ yaprakları çoğunlukla melisa yerine satılmaktadır. Ancak yukarıda bahsedilen yararlar bu bitki için söz konusu değildir.”


Kaynak:aktüel psikoloji
 
Melisa Çayı Nasıl Demlenir?
  • yesil-cay-520x245.jpg
Uykusuzluğa, sindirim sorunlarına, strese ve mide problemlerine karşı kullanılan ve oldukça popüler olan melisa çayını, taze veya kurutulmuş melisa yapraklarından hazırlayabilir, sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz.

Nane familyasından olan melisa otu (Melissa Officinalis) tek başına kullanılabilir ya da örneğin hazımsızlık için kullanıldığında nane yaprakları, uykusuzluk içinse papatya yapraklarıyla karıştırılabilir.

Melisa bitkisinin en önemli özelliği strese bağlı baş ağrılarını hafifletmesi ve rahatlama sağlayarak uykuya geçişi kolaylaştırmasıdır.

Diğer bitkilerde olduğu gibi melisa çayını da düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce olası yan etkilerinden korunmak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?
Eğer melisa çayını bitkinin kurutulmuş yapraklarından hazırlayacaksanız 1 büyük fincan çay için 1 çay kaşığı melisa yeterlidir. Suyu kaynattıktan sonra melisanın üzerine dökün ve 8-10 dakika demlenmesini bekleyin. Demleme süresini uzatırsanız çayın tadı biraz acı olabilir.

Süzdükten sonra sade veya balla tatlandırarak içebilirsiniz. Taze melisa yaprakları kullanacaksanız 1 büyük fincan için 1,5 çay kaşığı taze yaprak yeterli olacaktır.

Kuru veya taze melisa yapraklarının sağlığa faydaları aynıdır ancak kuru melisa daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir.


Soğuk Suyla Demlemek
Melisa çayını suyu hiç kaynatmadan da hazırlayabilirsiniz. 1 sürahi suya 8-10 çay kaşığı (20-30 gram kadar) kuru veya taze melisa yaprağı atın. Melisanın sağlığa faydalı içeriğinin suya geçmesi için 24 saat buzdolabında bekletin. Yaprakları süzdükten sonra çayınızı soğuk olarak içebilirsiniz.

Bu yöntem kaynar suyla demlenen melisa çayına oranla oldukça uzun sürmesine karşın bitkinin faydalı bileşenleri sıcak su nedeniyle azalmaz ve içtiğiniz çaydan maksimum fayda sağlayabilirsiniz.

Melisa çayı antidepresan, uykusuzluk ilaçları ile etkileşime geçebilir ve bu ilaçların etkisini arttırabilir. Herhangi bir rahatsızlık nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız yan etkiler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Kaynak:bitki çaylarının faydaları
 
X