• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kira sözleşmesi

kimliksizkedi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Şubat 2019
627
806
53
Kızlar merhaba, ev kucuk oldugu icin ayri bir eve tasinmak istedik tasinacagimiz ev kiralik, bu prosedürleri bilmediğim icin dolandirilmaktan cok korkuyorum, emlak ofisine gidicez, depozito+1 ev kirası+komisyon istiyor toplam 12.800 depozito olarak istenen parayi genelde son 2 ayda kira vermemek kosuluyla alindigini duydum ama kadin oyle bir sey olmayacagini 6000 tlnin geri verilcegini soyledi ben de tl deger kaybediyor bugun ku verilen parayla o gun ayni olmayacak dedim kabul etmedi yine de, ilk defa tasinacagim icin kafam cok karisik kira sozlesmesine ne eklememiz gerekiyor? Verilen depozitoyu yazmamiz gerekir mi? Evin sahibi gelmeyecekmiş telefonda konusacakmisiz emlak ofisinde bu da bana biraz tuhaf geldi, sozlesme imzalanirken evin sahibininde gelmesi gerekmiyor mu parayi alip gitmelerinden korkuyorum :( kefil olarak beni istiyor ancak daha atama surecim tamamlanmadi, sicil no cikti ancak sgk girisi yapilmadi bu kefil olmamda bir sorun olusturur mu? Bu deneyimleri yasayan lutfen yardimci olabilir mi :(

Kızlar merhaba, ev kucuk oldugu icin ayri bir eve tasinmak istedik tasinacagimiz ev kiralik, bu prosedürleri bilmediğim icin dolandirilmaktan cok korkuyorum, emlak ofisine gidicez, depozito+1 ev kirası+komisyon istiyor toplam 12.800 depozito olarak istenen parayi genelde son 2 ayda kira vermemek kosuluyla alindigini duydum ama kadin oyle bir sey olmayacagini 6000 tlnin geri verilcegini soyledi ben de tl deger kaybediyor bugun ku verilen parayla o gun ayni olmayacak dedim kabul etmedi yine de, ilk defa tasinacagim icin kafam cok karisik kira sozlesmesine ne eklememiz gerekiyor? Verilen depozitoyu yazmamiz gerekir mi? Evin sahibi gelmeyecekmiş telefonda konusacakmisiz emlak ofisinde bu da bana biraz tuhaf geldi, sozlesme imzalanirken evin sahibininde gelmesi gerekmiyor mu parayi alip gitmelerinden korkuyorum :KK43: kefil olarak beni istiyor ancak daha atama surecim tamamlanmadi, sicil no cikti ancak sgk girisi yapilmadi bu kefil olmamda bir sorun olusturur mu? Bu deneyimleri yasayan lutfen yardimci olabilir mi :KK43:
sözleşmeye yazılır verilen para da alınan parada.
Biz bu sefer depozitoyu dolar olarak verdik ve emlakçı sözleşmeye miktarı yazdı. Henüz evden çıkmadık, şu piyasada dolar olarak geri verir mi bilemem ama o zaman da en azından evi boyatmam oraya kullanın demeyi düşünüyorum. ayrıca ev sahibinin imzası elbette olmalı, yarın birgün " benim imzam yok ben depozito almadım" derse hakkıdır.

depozitoları geri vermiyorlar genelde. almak için ne yapmak lazım bilen aydınlatsın lütfen. aslında son ay kira ödemesinin yapılmaması falan mantıklı.
verilen depozito evet yazılmalı bu arada. alınan yıllık kira bedeli ve depozito yazılmalı.

Sözleşmeye iki taraf da imza atmış olacak, hatta sözleşmenin bir nüshası sizde kalacak ispat amaçlı. Kiraya verenin imzası olmazsa olmaz.

Depozito ücreti, komisyon ücreti ve aylık kira ücreti, hatta bu kira ücretinin ayın hangi günleri arasında ödenmesi gerektiği dahi yer almalı sözleşmede.

Depozitoyu çıkarken alırsınız, ev sahibi sözleşme süresi bitiminde eve gelecek bakacak yıpranma-yanlış kullanım gibi bir durum söz konusu mu diye. Eve baktıktan sonra siz anahtar teslim tutanağı hazırlayıp onu imzalatacaksınız, internette örnekleri var. Orada yazıyor evi sağlam teslim ettim şu şu tarihte diye. Ev sahibi de siz de imzalayacaksınız ev sahibi de depozitonuzu verecek.

Uygulamada son 1-2 ayın kirasına sayanlar da var tabii. Ben hukuki prodesürden bahsettim sadece. Her şeyiniz yazılı olsun evden tamamen çıkarken anahtar teslim tutanağını unutmayın.

Ev sahibini de tanitmadi bize o bu islerle ugrasmak istemiyormus kadin ben ona imzalatip gelicem dedi boyle bir sey yapmasi normal mi yoksa yasal olarak uygun degil mi

Ev sahibinin imzasi yerine baska birinin imzasini getirir diye de korkuyorum orada arayacagim dedi konusursunuz dedi ama neden emlak ofisine gelmediğine sasirdim evi gorduk begendik ama yinede icime kurt dustu :(

Sözleşmeye iki taraf da imza atmış olacak, hatta sözleşmenin bir nüshası sizde kalacak ispat amaçlı. Kiraya verenin imzası olmazsa olmaz.

Depozito ücreti, komisyon ücreti ve aylık kira ücreti, hatta bu kira ücretinin ayın hangi günleri arasında ödenmesi gerektiği dahi yer almalı sözleşmede.

Depozitoyu çıkarken alırsınız, ev sahibi sözleşme süresi bitiminde eve gelecek bakacak yıpranma-yanlış kullanım gibi bir durum söz konusu mu diye. Eve baktıktan sonra siz anahtar teslim tutanağı hazırlayıp onu imzalatacaksınız, internette örnekleri var. Orada yazıyor evi sağlam teslim ettim şu şu tarihte diye. Ev sahibi de siz de imzalayacaksınız ev sahibi de depozitonuzu verecek.

Uygulamada son 1-2 ayın kirasına sayanlar da var tabii. Ben hukuki prodesürden bahsettim sadece. Her şeyiniz yazılı olsun evden tamamen çıkarken anahtar teslim tutanağını unutmayın.
siz avukat mısınız bilmiyorum ama şöyle bir durum var bu yıpranma meselesi ile alakalı. normal, hayatın doğal akışına uygun kullanımlar için ev sahibi kiracıyı suçlayamaz. kırık dökük olması başka tabii ama örneğin mutfak dolaplarının eskimesi, duvar boyasının kullanmaktan dolayı eskimesi, evdeki kombi ankastre gibi kiracı kullansın diye konulan eşyaların kullanımdan dolayı eskimesi gibi şeyleri bahane edip depozitoyu vermeme gibi şeyler yapma hakları yok. atıyorum duvarı çizdiysen kalemle evet zarar vermek oluyor bu ama boyasında zaman içinde eskime olmuş misal, bunu kiracıya karşı kullanamaz. genelde boyalı verdik boyalı teslim edin derler ama benim gördüğüm kadarıyla çoğu dairede kiracı gelecek diye boya yapılmıyor, duvarlar temiz gözüküyorsa direkt veriyorlar. duvar örnekti sadece ama daha net anlaşılması için evdeki elektronik demirbaşlar üzerinden de örnek verilebilir. çünkü kullanmak için kirası ödeniyor aslında. ama ben depozitoyu veren hiç görmedim açıkçası.

bence evin fotoğraflarını çekerse iyi olur, saklasın.

Depozitoyu veren ev sahibi pek duymadım , sözleşmeye mutlaka ekleyin depozitoyu . Bir de ev sahibi neden gelmiyormuş ? İnsan evini kiraya verdiği insanı görmek istemez mi ?

Depozito, kira, kiranın ödeneceği tarihler, iban numarası vb. hepsi sözleşmede yazar.
Ev sahibi gelmek, sizinle görüşmek istemiyorsa, her şeyle emlakçı ilgilenecekse, emlakçıya vekaletname vermek mecburiyetinde. Aksi halde nerden bileceksiniz ki oradaki imzanın gerçekten ev sahibine ait olup olmayacağını..

Ev sahibinin emlak ofisine gelmemesine çok takılmayın bence. İnsanlar zaten bunlarla uğraşmamak için emlakçı ile iş yapıyor. Depozitoyu 1 kişi dışında TL hariç para kabul edeni duymadım malesef ki o bir kişide bi şekilde paranın üstüne yatti resmen. Kontrat maddelerini okuyun yine de bazen araya şöyle şöyle olursa tahliye edilir gibi bi şeyler yazıyor.

Bir de tarayıcıdan emlak ofisini aratabilirsiniz kaç senedir var vs vs bilgi edinirseniz belki içiniz biraz daha rahatlar.

siz avukat mısınız bilmiyorum ama şöyle bir durum var bu yıpranma meselesi ile alakalı. normal, hayatın doğal akışına uygun kullanımlar için ev sahibi kiracıyı suçlayamaz. kırık dökük olması başka tabii ama örneğin mutfak dolaplarının eskimesi, duvar boyasının kullanmaktan dolayı eskimesi, evdeki kombi ankastre gibi kiracı kullansın diye konulan eşyaların kullanımdan dolayı eskimesi gibi şeyleri bahane edip depozitoyu vermeme gibi şeyler yapma hakları yok. atıyorum duvarı çizdiysen kalemle evet zarar vermek oluyor bu ama boyasında zaman içinde eskime olmuş misal, bunu kiracıya karşı kullanamaz. genelde boyalı verdik boyalı teslim edin derler ama benim gördüğüm kadarıyla çoğu dairede kiracı gelecek diye boya yapılmıyor, duvarlar temiz gözüküyorsa direkt veriyorlar. duvar örnekti sadece ama daha net anlaşılması için evdeki elektronik demirbaşlar üzerinden de örnek verilebilir. çünkü kullanmak için kirası ödeniyor aslında. ama ben depozitoyu veren hiç görmedim açıkçası.

bence evin fotoğraflarını çekerse iyi olur, saklasın.
Hayatın olağan akışına uygun yıpranmalar sayılmıyor zaten, ben kötü/yanlış kullanımdan kaynaklanan yıpranmaları kastettim ve belirttim. Yoksa bu mantıkla kimsenin depozitoyu geri alamaması gerekiyordu ki imkansız olay. Emsal yargıtay kararları da olağan kullanımlardan kaynaklı yıpranma durumlarında depozito ev sahibince geri ödenir diyor. Ve evet avukatım.

İyi ev sahibine denk gelinirse depozitoyu gayet de veriyor, benim hukukçu olduğumu bildiklerinden söke söke aldım hep çıktığım evlerden depozitomu. İşte sorun genelde iyi ev sahibinine denk gelinmemesi, veya insanların para tahsili için icra ile, dava ile uğraşmak istememeleri vesaire. Bunun için de uygulamada son 1-2 ayın kirasının kiracı tarafından verilmemesi yani depozito ile mahsup edilmesi uygulaması olduğunu da belirttim günlük hayatta.

Hayatın olağan akışına uygun yıpranmalar sayılmıyor zaten, ben kötü/yanlış kullanımdan kaynaklanan yıpranmaları kastettim ve belirttim. Yoksa bu mantıkla kimsenin depozitoyu geri alamaması gerekiyordu ki imkansız olay. Emsal yargıtay kararları da olağan kullanımlardan kaynaklı yıpranma durumlarında depozito ev sahibince geri ödenir diyor. Ve evet avukatım.

İyi ev sahibine denk gelinirse depozitoyu gayet de veriyor, benim hukukçu olduğumu bildiklerinden söke söke aldım hep çıktığım evlerden depozitomu. İşte sorun genelde iyi ev sahibinine denk gelinmemesi, veya insanların para tahsili için icra ile, dava ile uğraşmak istememeleri vesaire. Bunun için de uygulamada son 1-2 ayın kirasının kiracı tarafından verilmemesi yani depozito ile mahsup edilmesi uygulaması olduğunu da belirttim günlük hayatta.
tamam aynı şeyi söylüyoruz aslında, ondan sordum avukat mısınız diye. çünkü ben değilim, bir hukuk sitesinde böyle okumuştum. okumadan önce normal kullanımları da yıpranmadan sayıp depozitoyu vermemek için bahane olarak kullandıklarına şahit oldum. iyi ev sahibine ben de hiç denk gelmedim. uğraşmamak için yanlarına bırakıyoruz ama uğraşmak lazım aslında.

Evet kızlar haklisiniz vekaletnamenizi gormeliyim demeliyim ben de ona sasirdim nereden bilicem telefonda aradigi kisinin kardesi olmadigini, simdi gittigimizde 12.800 para vericez bu parayi elden mi vermek daha iyi olur yoksa banka hesabindan yollamak mi elden versek kanit olmaz elimizde de dimi. adliyede memurum dedim ( ama pazartesi baslayacagim) ne güzel dedi kefil olarak seni yaparız dedi sicil no cikti ama sgk girisim yapilmadi bu kefil olmada bir engel mi

Evet kızlar haklisiniz vekaletnamenizi gormeliyim demeliyim ben de ona sasirdim nereden bilicem telefonda aradigi kisinin kardesi olmadigini, simdi gittigimizde 12.800 para vericez bu parayi elden mi vermek daha iyi olur yoksa banka hesabindan yollamak mi elden versek kanit olmaz elimizde de dimi. adliyede memurum dedim ( ama pazartesi baslayacagim) ne güzel dedi kefil olarak seni yaparız dedi sicil no cikti ama sgk girisim yapilmadi bu kefil olmada bir engel mi

Her ne yolluyorsanız depozito, emlakçı komisyonu, kira vs. mutlaka iban alıp yollayın, elinizde dekont olsun. Ve ücreti yollarken açıklama kısmına detaylı olarak yazın; "....caddesi ... mah. no.. daire.. ev kirası/ ev depozitosu /emlakçı komisyonu" gibi..
Ha ille de emlakçı ücretini elden verecekseniz, size makbuz vermek zorunda. Ev sahibine kira ve depozito için elden ödeme yapacaksanız bunu kira sözleşmesine yazdırın.
Kira sözleşmeniz 3 nüsha olmak zorunda. Biri mal sahibinde, biri sizde, biri de emlakçıda kalıyor. Ve her iki tarafın da kimlik fotokopisi emlakçıdaki nüshada bulunur.
Kira sözleşmenizin bilgisayarda yazılmasına da dikkat edin. Tarafların ad soyad, tc, tel, iban vb. bilgileri de mutlaka bilgisayarda yazılmalı. Aklınızda bulunsun =)

Son düzenleme:
Ve parayı göndermeden önce vekaletnameyi sorun, biraz daha zorlayıp evin tapusunun fotoğrafını görmeyi bile isteyebilirsiniz ki bu doğal hakkınız. Evin kime ait olduğunu ve kimin kiraya vereceğini bilmeniz gerek. Emlakçının lafıyla hareket edenler illa ki vardır ama şu devirde kimin ne yapacağı belli olmuyor. Başınıza dert almamak için bol bol soru sorun.
"Ev kiralayan arkadaşlarım var, fazlasıyla sıkıntı yaşadılar, mağdur oldular, bu yüzden her şeyi didik didik ediyorum, kusura bakmayın sormak zorundayım" gibilerinden muhabbete de girebilirsiniz

Her ne yolluyorsanız depozito, emlakçı komisyonu, kira vs. mutlaka iban alıp yollayın, elinizde dekont olsun. Ve ücreti yollarken açıklama kısmına detaylı olarak yazın; "....caddesi ... mah. no.. daire.. ev kirası/ ev depozitosu /emlakçı komisyonu" gibi..
Ha ille de emlakçı ücretini elden verecekseniz, size makbuz vermek zorunda. Ev sahibine kira ve depozito için elden ödeme yapacaksanız bunu kira sözleşmesine yazdırın.
Kira sözleşmeniz 3 nüsha olmak zorunda. Biri mal sahibinde, biri sizde, biri de emlakçıda kalıyor. Ve her iki tarafın da kimlik fotokopisi emlakçıdaki nüshada bulunur.
Kira sözleşmenizin bilgisayarda yazılmasına da dikkat edin. Tarafların ad soyad, tc, tel, iban vb. bilgileri de mutlaka bilgisayarda yazılmalı. Aklınızda bulunsun =)
Kadin kimlik fotokopisi istememisti bizden :( ev sahibinin banka hesap numarasini vermezse de ( kendisiyle gorusturmedigi gibi) cikar giderim kira+depozito falan ev sahibinin hesap numarasini atilir kesin dimi ya da ona verilir emlakçı bana elden verin derse yasal olmaz veya kendisine banka yoluyla gonderilmesini soylerse yasal olmaz dimi?

Kadin kimlik fotokopisi istememisti bizden :KK43: ev sahibinin banka hesap numarasini vermezse de ( kendisiyle gorusturmedigi gibi) cikar giderim kira+depozito falan ev sahibinin hesap numarasini atilir kesin dimi ya da ona verilir emlakçı bana elden verin derse yasal olmaz veya kendisine banka yoluyla gonderilmesini soylerse yasal olmaz dimi?

Emlakçılar iki tarafın da kimlik fotokopisini alır, kira sözleşmesinin bir örneği ile beraber hepsini dosyalar. (Eğer ki mal sahibinin kimlik belgesi vs yoksa, emlakçıdan vekaletname göstermesini isteyin. Dilerseniz vekaletnamenin fotoğrafını bile çekebilirsiniz.) Kira sözleşmesinin üzerinde de mal sahibi/kiralayan ile kiracının adı soyadı, tc,tel mutlaka yazar. Kiranın kaçında ve hangi hesaba/iban numarasına yatacağı bellidir ve mutlaka yazar.
Ben iban numarasına atılmasından yanayım. Elinizde resmi bir belge, dekont olur. "Para çekemedim, kartım yanımda yok, eft yapacağım" dersiniz olur biter.
Emlakçı kendi komisyonunu elden almak isterse de, "makbuz verecekseniz öyle değil mi" dersiniz =) (Makbuzsuz işlem kesinlikle yapmayın)
Ev sahibinin kirasını ve depozitosunu ibana atın. İlle de elden ilk ödemeyi yapacağım diyorsanız, kira sözleşmesine '1.kiranın ve depozitonun elden ......TL verildiğine dair' bir ek madde koymalarını rica edin

Back