Keşke bir noktadan sonra melekelerimi yitirseydim

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
  • fft86_mf2592223.Jpeg


Keşke Ağustos 2014 tarihinden önce bütün melekelerimi yitirseydim de; değerli meslektaşım Davutoğlu’nun başbakan olunca din dersleri konusundaki bağlayıcı AİHM kararını bir uluslararası ilişkiler profesörü olarak inkar ettiğini (link) gözüm görmeseydi, kulağım duymasaydı.

Kendisi geçen hafta Hacı Bektaş’a gidip şöyle dedi: “Eğer herhangi bir din bu derslerle tahkir ediliyorsa, kötüleniyorsa bu dersleri kaldıralım. O anda nefret kültürü doğar” (link). Nefret kültürünün doğmasını başka bir yazıya bırakıyorum. Gerisini konuşalım.

Davutoğlu kendi partisini herhalde küçümsüyor. AKP veya herhangi bir parti, sivil toplumun artık bu kadar şerbetlendiği bir ülkede başka dinleri açıkça kötüleyecek kadar aptal değil tabii ki.

Mesela, Muzaffer Aydın tarafından yazılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi-8 Ders Kitabı’nda bu işin nasıl usulca ve ustaca yapıldığını anlatayım. Sözlük ve Kaynakça hariç, 6 ünitede toplanmış 111 sayfalık bir kitap. Ünitelerin isim ve içerikleri şöyle:

6 ÜNİTEDEN 5’İNDE İSLAM ANLATILIYOR

Ünite-1: Kaza ve Kader. Genel giriş görünümlü. Fakat biraz aşağıda bahsedeceğim Ayete’l Kürsi metni burada (s. 11-26).

Ünite-2: Zekat, Hac ve Kurban İbadeti. Tamamen İslam dinini anlatıyor (s. 27-45).

Ünite-3: Hz. Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar. Tamamen İslam anlatıyor (s. 46-61).

Ünite-4: Kur’an’da Akıl ve Bilgi. Tamamen İslam anlatıyor.

Ünite-5: İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar. Tamamen İslam anlatıyor.

Ünite-6: Dinler ve Evrensel Öğütleri. (s. 87-110). Burada Hinduizm, Budizm, Yahudilik ve Hıristiyanlık’ı toplam 6 sayfada (s. 89-94) halledip tekrar İslam’a geliyor.

Burada başka dinlerin birkaç sayfa içinde neler söylenerek nasıl anlatıldığından örnekler vereyim, yukarıda niye “usulca ve ustaca” dediğim açıklığa kavuşsun:

fft16_mf2591074.Jpeg


BAŞKA DİNLER USTACA KÖTÜLENİYOR

1) Hinduizm için “puta tapan din” deniyor: “Hinduizm ulusal ve çok tanrılı bir dindir (…) Budizm, Hinduizm’deki puta tapma inancına ve kast sistemine tepki olarak ortaya çıkmıştır" (s. 89-90).

2) Hıristiyanlığın bütün insanlığa değil, bir kavme gönderildiğini söylüyor: “İsrailoğullarına gönderilmiştir" (s. 93).

Ama İslam öyle değil: “Hz. Muhammed (s. a. v.) aracılığıyla insanlara gönderilmiş son dindir. İslam dini evrenseldir. Yalnız bir ulusa ya da kabileye değil, tüm insanlığa gönderilmiştir” (s. 95).

Bunları söyleyen yazar, sanki bütün insanlık Arapça konuşurmuş gibi, Yusuf Suresi ikinci ayetin “Anlayabilmeniz için, Kur’anı Arapça olarak indirdik” dediğini söylemiyor; Nahl Suresi 44’te “Resulüm, Kur’anı insanlara açıkla” (link) dediğini de.

3) Hıristiyanlığın Kutsal Kitabı’nın insanlarca deforme edildiğini ima ediyor: “İncil, Hz. İsa'dan sonra yazıya aktarılmıştır" (s. 92).

Doğru ama, Kur’an da ancak üçüncü halife olan Hz. Osman zamanında ortaya çıkarılmadı mı? Toplanan metinlerin Peygamber’in ağzından olduğuna dair 2 şahit ifadesine başvurularak? (link).

4) Kitap, Yahudiliği de Hıristiyanlığı da bu dinlerin kendi inanışları üzerinden anlatmak yerine, İslam üzerindenokuyor. Mesela, "Hz. İsa otuz yaşına geldiğinde Allah ona peygamberlik görevi vermiştir" diyor (s. 93). Doğru; Hz. İsa Hıristiyan literatüründe geçtiği gibi, “misyonu”na 30 yaşında başladı. Ama yazarın böyle demesinin tek sebebi, kendisinin Müslüman olması. Allah Hz. Muhammed’e peygamberliği 40 yaşında verdiğine göre, Hz. İsa’ya da benzeri olmuş olmalı. Oysa, Hıristiyanlıkta peygamberlik yaşına vurgu yapılmaz: İsa Allah’ın oğlu.

Daha önemlisi, bu iki dini düpedüz yanlış anlatıyor. Mesela, "Hıristiyanların kutsal kitabı İncil'dir" diyor (s. 93). YANLIŞ. Hıristiyanlığın kutsal kitabı, “Kitab-ı Mukaddes”tir ve Eski Ahit ile Yeni Ahit diye iki apayrı kitaptan oluşur. İncil dediği, bu ikincisinin bizdeki galat adıdır, hatta 27 bölümlük Yeni Ahit’in ilk 4 bölümünün adıdır (link)

Devam edelim, “Yahudiliğin kutsal kitabı Tevrat’tır” diyor (s. 92). Bu da YANLIŞ. Tevrat (veya Tora), Eski Ahit’in 39 bölümünden ilk 5’inin adıdır. Yahudiliğin kutsal kitabının adı, Tevrat’ı da içine alan (ve Hıristiyanların Eski Ahit dediği)Tanah’tır (link).

Peki, kitabın yazarı niye Tevrat diyor? İslam’dan bakıp okuyor da ondan. İslam, Tanah'ın sadece Tevrat ve Zebur bölümlerini Tanrı tarafından indirilmiş ve kutsal kabul ediyor da ondan.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” kitabı her dine İslam gözüyle bakınca işte böyle oluyor. Ama yazarın derdi bu kitabın adına uygun bir öğretim yapmak olmadığı için sorun olmuyor kendisine. Özel okuldaki veli toplantısında öğretmen aynen şunu diyor: “Benim görevim İslam’ı öğretmek. İslam’a inanmasanız bile İslam’ı bilmek zorundasınız”.

Hepsi tamam da, bu durumda kitabın adı niçin böyle?

fft16_mf2591075.Jpeg


GELELİM AYETE’L KÜRSİ’YE

Giriş mahiyetinde olması beklenen Ünite-1’de Ayete’l Kürsi bulunduğunu söylemiştim. Arapça metin veriliyor ve çocuklara ezberletiliyor. TEOG deneme sınavlarında da Arapçasından parçalar verilip Türkçe karşılığı soruluyor.

“Bismillahirrahmanirrahim

Allahi lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün velâ nevm. Lehû mâ fis semâvati ve mâ fil ard. Men zellezî yeşfe’u indehû illa bi iznih. Ya’lemû mâ beyne eydîhim ve mâ helfehüm. Ve lâ yûhitûne bi şey’in min ilmihî illâ bimâ şâ’e. Vesia kürsiyyûhüs semâvâti vel ard, ve lâ yeûdühû hifzuhûmâ; ve hüvel aliyyül azîm.

Anlamayan çocuklar da düşünülüp Türkçesi de veriliyor: “Allah, ondan başka tanrı yoktur; o, hayydır, kayyumdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi onundur. İzni olmadan onun katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (Ona hiçbir şey gizli kalmaz.) Onun bildirdiklerinin dışında insanlar onun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. Onun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez; o, yücedir, büyüktür.

Aklıma burada en az üç şey geliyor:

1) Madem Arapça dua ezberletiyorsun ve madem bu İslam öğretme kitabı değil de Din Kültürü kitabıdır, o zaman Ayete’l Kürsi’nin, mesela Ermeniler için karşılığı sayılan temel dua Hayr Mer’i de (Babamız) Türkçe olarak vermek ve objektif gözükmeye çalışmak daha zekice olmaz mıydı?

2) AKP devrinde çocuklara İslam’ı empoze eden tek kitap bu değil. Erdoğan’ın “Fizik kimya zorunlu oluyor da, din dersi niye olamıyor!” (link) deyişini boşa çıkarmamak için olacak, mesela 6. sınıflarda okutulan Fen ve Teknolojidersi kitabında “Canlılar, üreme ve büyüme” ünitesi içinde geçen yıl yer alan “İnsanlarda üreme, büyüme ve gelişme” başlığı kaldırıldı (link). 8. sınıf fen kitabındaki "Adaptasyon ve Evrim" bahsinde Evrim Kuramı’nı Lamarck ve Darwin'in savunduğu, ama Lamarck'ın yanlış olduğu söylenmekte; böylece evrim kuramının yanlışlandığı fikri verilmekte. Usulca ve ustaca.

3) Eğer İstanbul’daki özel okullarda Fatiha, Nas ve Ma’un sureleri çocuklara Arapça ezberletiliyorsa, kökü 1877’ye dayanan Şişli Terakki’de çocuklar evrim meselesini din hocalarına sorduklarında "İnsanların maymunlardan geldiğini söylemek insana hakarettir" cevabını alıyorlarsa, 1856’da kurulmuş Dame de Sion’da din dersinden biraz zayıf olan çocuğa öğretmeni “Sen gavur musun?” diye soruyorsa, taşradaki öğretmenler acaba neler yapmıyorlardır? Mesela, “Ayete’l Kürsi’nin Faziletleri” deyip o “din kültürü” dersinde şunları anlatıyor olabilirler mi? Dinî bir siteden (link) alıntılıyorum:

AYETE’L KÜRSİ’NİN FAZİLETLERİ

“Ayet- el kürsi okunan eve şeytan giremez. O evde büyü tutmaz. Devamlı olarak ayet- el kürsi okumaya devam eden kişi hem dünyada hem ahirette büyük makamlara erişir. Ayet- el kürsi nimetler 313 defa okuyup ve her okuyuşta hu diye üfürülürse o nimet bereketlenir. Ayet- el kürsi okumayı adet edinen kimsenin geçmişte işlemiş olduğu günahlar bağışlanır.

“Bir kişi 7 defa okuyup birincide sağına, ikincide soluna, üçüncüde önüne, dördüncüde arkasına, beşincide yukarı, altıncıda aşağı ve yedincide içine hu diye üflerse ve son olarak etrafını çevreleyecek şekilde üflerse melekler onu çevreler ve o gün içinde o kimseye bela isabet etmez. Ayet- el kürsi okuyan kişiye cennetin sekiz kapısı açılır ve dilediği kapıdan cennete girer”.
NETİCE-İ KELAM

Başbakan Davutoğlu, İlköğretim Haftası ve 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı münasebetiyle yayınladığı mesajda şöyle diyor:

“Gerçekleştirilen bir dizi reform sonucunda, eğitim sistemimiz daha modern ve daha özgürlükçü bir yapıya kavuştu.Böylece hangi dine mensup olduğuna, hangi dili konuştuğuna bakılmaksızın çocuklarımız, değerlerinden ayrılmayarak eşit ve özgür eğitim haklarına kavuştular
http://www.radikal.com.tr/yazarlar/...ktadan_sonra_melekelerimi_yitirseydim-1230296
 
Ayyy Allah'ım bazıları özgürlük deyince sadece okullarda ki din dersleri geliyor akıllarına
Bu zamana kadar dert olmayan şey millete batar oldu
Neyin çırpınışı bu acaba :S
 
Ben mi her konuda millet yazıyorum anlamadım ?
sen değil,millet yani herkes yazıyor her konudamillet diyerek yazarlardan bahsettim. sadece bu değil demek isttedim. her konuda duyarlılık yapılıyor. şu bölümde bakarsan yazarların yazdıkları zaten kıstas teşkil eder duyarlılıklarına.
yani demek istediğim bir tek buna değil,her konuda eşitlikçi zihniyetten bahsediliyor. herkese,herşeye eşit bakılmasıdır zaten aslolan
 
sen değil,millet yani herkes yazıyor her konudamillet diyerek yazarlardan bahsettim. sadece bu değil demek isttedim. her konuda duyarlılık yapılıyor. şu bölümde bakarsan yazarların yazdıkları zaten kıstas teşkil eder. duyarlılıklarına. yani demek istediğim bir tek buna değil,her konuda eşitlikçi zihniyetten bahsediliyor. herkee,herşeye eşit bakılmaından.

Pardon ya şimdi anladım ne demek istediğini . Evet takip ettiğin bir yazarsa sen daha iyi bilirsin tabi ki yazılarını
Ben sadece bu yazısını okuduğum için bana biraz tuaf geldi sanki eşitlikçiliği savunurken İslamı da aradan çıkarıyor gibi
 
Valla okypete eşitlikçi yaklaşımdan yanayım ama burada İslam düşmanlığından başka bir şey göremedim(bu yazıda)
hayır islam düşmanlığını göster bana. adam diyorki burada kitapta başka dinlere atıflar var. kötülemek var. lütfen iyi oku.
 
mesela diyorki sadece 6 sayfa diğer dinlere ayrılmış geri kalan müslümanlıktan bahsediyor ve diyorki bir duayı ezberletiyorlar. ama başka din için olan önemli bir duadan bahsedilmiyor.
 
1) Madem Arapça dua ezberletiyorsun ve madem bu İslam öğretme kitabı değil de Din Kültürü kitabıdır, o zaman Ayete’l Kürsi’nin, mesela Ermeniler için karşılığı sayılan temel dua Hayr Mer’i de (Babamız) Türkçe olarak vermek ve objektif gözükmeye çalışmak daha zekice olmaz mıydı?
bu demek istediğim
 
1) Hinduizm için “puta tapan din” deniyor: “Hinduizm ulusal ve çok tanrılı bir dindir (…) Budizm, Hinduizm’deki puta tapma inancına ve kast sistemine tepki olarak ortaya çıkmıştır" (s. 89-90).

mesela buda bir dini yeriyor.
 
hayır islam düşmanlığını göster bana. adam diyorki burada kitapta başka dinlere atıflar var. kötülemek var. lütfen iyi oku.

Şöyle bir şey mesela Demiş ki Ayetel Kürsinin faziletleri diyerek acaba bunlar mı anlatılıyor demiş
Ve Ayetel Kürsi Faziletini oraya kopyalamış sanki basit bir şey veya anlamsız bir şey gibi göstermiş bence
Bu benim fikrim tabii
Peki sence diğer ülkelerde böyle bir sistem var mı ?
Yani merak ettiğim için soruyorum İslam ne kadar anlatılıyor mesela ve nasıl anlatılıyor ?
 
Şöyle bir şey mesela Demiş ki Ayetel Kürsinin faziletleri diyerek acaba bunlar mı anlatılıyor demiş
Ve Ayetel Kürsi Faziletini oraya kopyalamış sanki basit bir şey veya anlamsız bir şey gibi göstermiş bence
Bu benim fikrim tabii
Peki sence diğer ülkelerde böyle bir sistem var mı ?
Yani merak ettiğim için soruyorum İslam ne kadar anlatılıyor mesela ve nasıl anlatılıyor ?
valla mecburi olmasın. seçmeli olursa bu sorunlar olmasz. bak ben mesela. şahsen öğrenmek istersem her dini eşit şekilde öğretilmesini isterim.
işte hassas bakıyorsun olaya. onu oraya kopyalamaktaki amaç neden sadece ayetel kürsi var ama başka dinin duası ezberlenmiyor bu ezberleniyoru göstermek.
 
1) Madem Arapça dua ezberletiyorsun ve madem bu İslam öğretme kitabı değil de Din Kültürü kitabıdır, o zaman Ayete’l Kürsi’nin, mesela Ermeniler için karşılığı sayılan temel dua Hayr Mer’i de (Babamız) Türkçe olarak vermek ve objektif gözükmeye çalışmak daha zekice olmaz mıydı?
bu demek istediğim

Bak bu yapılsa daha zekice ve güzel olurdu en azından çocuklar arada ki farkı görürdü yani iki dua iki dua arasında ne gibi farklar var acaba diye görmek güzel olurdu
 
Bak bu yapılsa daha zekice ve güzel olurdu en azından çocuklar arada ki farkı görürdü yani iki dua iki dua arasında ne gibi farklar var acaba diye görmek güzel olurdu
eşitlik diyorlar ya. her dini öğretiyoruz diyorlar ya. bu makale şunu söylemek istiyor. hayır göz boyamayın. kandırmayın. bakın derrs kitabına zerre böyle değil. vede haklı
 
valla mecburi olmasın. seçmeli olursa bu sorunlar olmasz. bak ben mesela. şahsen öğrenmek istersem her dini eşit şekilde öğretilmesini isterim.
işte hassas bakıyorsun olaya. onu oraya kopyalamaktaki amaç neden sadece ayetel kürsi var ama başka dinin duası ezberlenmiyor bu ezberleniyoru göstermek.

Aslında şu noktada haklısın her din eşit şekilde öğretilmeli
Hiç öğretilmemesindense eşit şekilde olması daha mantıklı
En azından babadan oğula geçen bir inanış yerine daha küçük yaşlarda kendi seçimi ve isteğiyle insan bir şeye inansa daha fazla araştırır daha fazla okur ve öğrenmek ister
En azından duydukları ile yetinmek yerine kendi araştırmaları ve bilgileri yol gösterir
Bu yönden bakınca faydalı buluyorum
 
X