• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

kefiri mayalayamadım :/

Feronnia

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Ekim 2012
72
5
98
İzmir
Kızlar 9 aylık kızım için kefir içirmek istiyorum aktardan mayayı aldım pınar sütü kaynatıp 25° kadar soğuttum cam kavonazda mayaladım bu akşam 2 gün olacak ama hala mayalanmadı ve mayalancak gibide durmuo neyi yanlış yaptım acaba ?

kızımiçinde kendimiziçinde hep hazır alıp tükettik hiç kendim yapmayı denemedim.
daha mı iyi oluyor farkı ne ?
bildiğim kadarı ile mayalanmış gıdaların raf ömrü çok uzun.
bu nedenle ekstra bir nedeniyoksa hazır alıp tüket bence ;)

Süt ve süt ürünleri çabuk bakteri tuttuğu için,kefir de bir bakteri çeşidi olduğu için,mayalanırken,dikkat gerektirdiği için (metal kullanmamak,süresi....) hazır almanın daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.

mayalayınca hazır kefir gibi olmuyor kıvamı tadı aynı değil ekşimiş süt gibi oluyor oda sıcaklığında duruyor ya ondan sanırım, taneleri yıkayıp tekrar deneyin, ben denedim beğenmedim o yüzden hazır alıp veriyorum oğluma.

İste destur bismillah bende yeni denedim ama beceremedim herseyin evde yapilmisi daha sagliklidir dusuncesi vardir ya hep ondan kendim yapayim istedim gerci hazirinda evde yapilmis kefirinde tadini bilmiyorum denemk istedim ve olmadı bu aksamda olmazsa hazirlardan alıcam herhalde meyvelileri falanda var benim cimcime icer insallah :)

canım ben çok mayaladım içtim bir ara soğuk sütle mayalancak ayrıca metal öldürüyormuş kefiri kaşık falan sürdünmü . birde mayalanınca plastik süzgeçle süz güneşte görmesin.

canım ben çok mayaladım içtim bir ara soğuk sütle mayalancak ayrıca metal öldürüyormuş kefiri kaşık falan sürdünmü . birde mayalanınca plastik süzgeçle süz güneşte görmesin.

Evet tatlım soğuk sütle mayaladım tel süzgeçten geçirip tahta kaşıkla karıştırdım kızımın battaniyesiylede sardım salonda dolabın içine koydum bu akşam 2 gün olacak hala bi hareket yok acaba süttemi sıkınti var açık süttenmi yapmalıyım mayayıda yeni aldım hiç yıkamadan süzüp süte attım ama yıkamalımıydım bi hevesle yaptım bulastigima bin pisman oldum benim kız pek yogurt yemiyo belki dedim kefiri biberonda icirebilirim ama oda olmadi :(

Tam olarak nasıl yaptınız?Benim de ilk yaptıklarım tam tutmamıştı.(Hazır süttü)

Daha sonra köyden aldığım sütle mayaladım maşallah manda yoğurdu gibi oluyo artık :)

Hatta evimize iki yıldır hazır yoğurt hiç girmez kefirim yoğurt tadı ve kıvamında oluyor.

Bir de ben artık süzmeyle,metalden kefir kaçırmakla uğraşmıyorum.

Kefirciklerimi tülden yaptığım keseyle parmağımın dayandığı sıcaklıktaki süte daldırıyorum kesemin iplerini dışarda bırakıp 48 saat sonrası sadece iplerinden çekip onları yıkayıp su veya az bi süt içinde dolapta saklıyorum.(Veya tekrar mayalayabilirsiniz). ;)

Evet tatlım soğuk sütle mayaladım tel süzgeçten geçirip tahta kaşıkla karıştırdım kızımın battaniyesiylede sardım salonda dolabın içine koydum bu akşam 2 gün olacak hala bi hareket yok acaba süttemi sıkınti var açık süttenmi yapmalıyım mayayıda yeni aldım hiç yıkamadan süzüp süte attım ama yıkamalımıydım bi hevesle yaptım bulastigima bin pisman oldum benim kız pek yogurt yemiyo belki dedim kefiri biberonda icirebilirim ama oda olmadi :(

canım onu yıka tekrar mayala sütte sorun vardır aslında kefir açık sütle mayalanırsa daha faydalıymış mayalanması 2 gün sürmez artık bekleme başka sütle tekrar dene 1 günde mayalanıyor normalde çünkü . ben mayayı hazır almamıştım komşum vermişti o yüzden aktardan alınan nasıl yapılır bilmiyorum

Daha sonra köyden aldığım sütle mayaladım maşallah manda yoğurdu gibi oluyo artık :)

Hatta evimize iki yıldır hazır yoğurt hiç girmez kefirim yoğurt tadı ve kıvamında oluyor.

Kefirciklerimi tülden yaptığım keseyle parmağımın dayandığı sıcaklıktaki süte daldırıyorum kesemin iplerini dışarda bırakıp 48 saat sonrası sadece iplerinden çekip onları yıkayıp su veya az bi süt içinde dolapta saklıyorum.(Veya tekrar mayalayabilirsiniz). ;)

Pinar sütü 5 dk kaynattıp tencerede sogudugunda kavonaza aldım alindan ates olcerle 23 dereceye geldiginde aktardan aldıgım kefiri tel süzgecte suzup yikamadan butun taneleri sute ekledim tahta kasikla azcik karistirip kapagini tam kapatmadım ilk once sofra ortusuyle sardim ustunude kizimin bir hirkasiyla kapattip vitrin dolabina koydum

Tabi bu arada isteyen 24 saatte de mayalayabilir.

Fakat sıcaklık konusunda gerek internetten gerek aktardan gerekse yapan arkadaşlardan edindiğim bilgi ile parmağımın dayandığı sıcaklıkta sütle mayalıyorum.

Bu sıcaklık sadece yazın değişiyor o zaman da ılık sütle yapıyorum.

Benimkinin tadı ekşi olmuyo hatta yoğurttan tatlı.

Son düzenleme:
Ertesi gun cok sardigimi dusunup sadece kucuk bi battaniyeyle sardim ama yine bi hareket yok bide acik sutle denicem

Tabi bu arada isteyen 24 saatte de mayalayabilir.

Fakat sıcaklık konusunda gerek internetten gerek aktardan gerekse yapan arkadaşlardan edindiğim bilgi ile parmağımın dayandığı sıcaklıkta sütle mayalıyorum.

Bu sıcaklık sadece yazın değişiyor o zaman da ılık sütle yapıyorum.

Biz 48 saate dogru gidiyoruz :)

Neyseya doktüm artık :) bu aksam bide açık sütle denicem
Eger basarabilirsem tadi eksimsi oluo dionuz ya icine seker koyup verebilirmiy ki acaba dahadamı garip olurki tadı :)

Pardon ben de koca bi battaniye ile sarmalıyorum demeyi unuttum :)

Açık sütle deneyin pes etmeyin bebişinizi koklayın yerime onlar herşeyin güzelini hakediyor :)

Dediğim gibi iki yıldır bildiğiniz yoğurt tadı ve kıvamında kefir yiyoruz hatta kimse inanmıyor kefir dediğimde :)

Ben kışın 48 saat yazın 24 saat tutuyorum.Hatta akşam 48 saatimiz doluyor taze kefirimiz olmak üzere :)

Açık sütle ve parmağınızın dayandığı sıcaklıkta yapın bu kez isterseniz.Ben anlamam oyle derece merece :)))

Aktardan alınan taneler hem minicik oluyor hemde bir gariplik var onlarda,geç mayalanıyor.arkadaştan aldığımız yaklaşık 50-100gr lık tanelerle yapıyorum hepte hazır sütle yapıyorum mis gibi oluyor.hemde o kadar çoğaldılar ki herkese dağıttım.

kızımiçinde kendimiziçinde hep hazır alıp tükettik hiç kendim yapmayı denemedim.
daha mı iyi oluyor farkı ne ?
bildiğim kadarı ile mayalanmış gıdaların raf ömrü çok uzun.
bu nedenle ekstra bir nedeniyoksa hazır alıp tüket bence ;)[/QU

Tam tersi, mayalanmış gıda canlı gıda demektir ve ömrü çok kısadır. Hazır kefirlerde hatta hazır olan tüm gıdalarda raf ömrünü uzatmak için yapılmayan şey yok. Evde çiğ süt kaynatılarak yapılan yoğurtla piyasanın en iyi markasının yoğurdunun lezzeti, tatmin ediciliği bir mi? Bence değil. Dolayısıyla faydası, besleyiciliği de bir değil. UHT süt konusuna hiç girmiyorum hele. Kefir ilk defa Kafkasya tarafında çıkmış bir maya, yani tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte öyle olduğu düşünülüyor. Ve ilk yapılan kefirler çiğ sütten. Bizim o destanlara konu olmuş her derde deva kefiri yapabilmemiz bulabilmemiz imkansız şu gün. Yapımında hazır süt kullanılıyor çünkü, ama pastörizasyon ya da sterilizasyonun her ikisi de sütteki C vitamini miktarını yok ediyor. Süt insanlar için C vitamini açısından elzem bir besin değil ama kefir tanesini oluşturan yüz kusur mikroorganizma dengesini değiştirebilecek bir durum bence. yani o kefirle bu günün kefirleri bile aynı değil bana kalırsa, bırakın hazırını...
Konu sahibinin de muhtemelen mayası bozuk, ölü, ya da bir ihtimal daha ilk mayalamada sütü pıhtılaştırmaya yetmez tanenin gücü, o nedenle olan kefirden 1 kilo süte 2 kaşık atın derler. Bence 25 derecede değilde şöyle 35 derece olan bi ortamda biraz daha bekleyin, 2 gün daha olmazsa bozuktur o maya.

Aktardan alınan taneler hem minicik oluyor hemde bir gariplik var onlarda,geç mayalanıyor.arkadaştan aldığımız yaklaşık 50-100gr lık tanelerle yapıyorum hepte hazır sütle yapıyorum mis gibi oluyor.hemde o kadar çoğaldılar ki herkese dağıttım.

MRB aycan nasılsın senin sonuç belli oldumu ?

cok guzel bı fıkır bende oyle bı kese yapmalıyım kefirciklerim için ;)

arkadasım ben cok darda kaldıgımda pınar sutle mayaladım ama hıc kaynatmadım neden kaynatıp sogutuyosunkı o zaten ıcmeye hazır süt bıde ben soguk ılık dıkkat etmıyorum ( sıcak kaynar olmamak kaydıyla) ve bırseye de sarmıyorum sutu kavanoza koyup muftaf dolaplarından karanlık olan bı dolaba arkalara koyuyorum gayet guzel mayalanıyo hatta bende 48 saat tuttugumda oluyo cunkı daha faydalı oluyormus

Back
X