Kedilerin Genel Özellikleri :
- Vücut Isısı: 38-39 derece
- Solunum Sayısı: 10-20 / Dakika
- Nabız Sayısı: 110-140 Dakika (yetişkin), 180-200 Dakika (yavru)
- Diş Sayısı: 30 Yetişkin
- İlk Süt Dişi Çıkışı: 1 Aylık Olduğunda
- Diş Değişim Yaşı: 3-4 Aylık Olduğunda
- Kızgınlık Süresi: Yılda 2-4 Defa 10-12 Gün
- Ergenlik Yaşı: 6-15 Ay (Irk ve Beslenme Gibi Faktörlere Bağlı Olarak Değişir.
- Gebe Kalma Dönemi: Kızgınlık Süresince
- İlk Çiftleşme Yaşı: 12-18 Aylık Olduğunda
- Gebelik Süresi: 57-62 Gün
- Doğumdaki Yavru Sayısı: 1-5
- Gözler Parlak ve Canlı
- Ağız ve Dil: Açık Pembe Renkte
- Burun: Hafif Nemli
- Kalori İhtiyacı: Yetişkin Kedide 60-88 Kcal/Canlı Ağırlık/Gün,
Yavru Kedide: (5 Haftalık)250 Kcal/Canlı Ağırlık/Gün - Tüy Değiştirme: Senede 2 kez
Kedinizin gözleri parlak ve ışıltılı olmalı ve göz bebeğinin etrafındaki bölge beyaz olmalıdır. Kırmızı noktalar, kızarıklık, aşırı gözyaşı akıntısı veya diğer normal dışı durumlar varsa onu derhal Veteriner Hekiminize götürünüz. Göz akıntıları ve çapaklar solüsyonlu pamuk ile kolayca temizlenebilir. Gözlerin çapaklanmasına izin vermeyin düzenli olarak temizleyiniz. Temizleme işlemi sırasında göze aşırı basınç uygulamayın. Solüsyonlu pamuğun veya solüsyonun kedimizin gözünün içine gelmesinden kaçınmalıyız.
Kedilerin Kulak Bakımı :
Kediniz kulak temizliği gibi işlemleri sevmediği için mümkün olduğu kadar erken yaşta alıştırmalısınız. Kedinizin kulak kepçesini ve kulağını Veteriner hekiminizin önereceği solüsyonlu bir pamukla, yavaş olarak kulağı içten dışa doğru temizleyebilirsiniz. Bunun için ucu pamuklu kulak temizleme çöplerini kullanmamak gerekir. Hareket eder ve çubuk kulağına girerse kulak zarına zarar verebilir. Sağlıklı kulak akmaz ve normal bir kokusu vardır. Kulak kanalını kontrol ettiğinizde kırmızılık, iltihap, kötü koku, akıntı varsa veya dokunuşunuza tepki gösteriyorsa, sürekli kulağını kaşıyorsa, başını bir tarafa yatık pozisyonda dolaşıyorsa Veteriner Hekiminize başvurunuz . Veteriner Hekiminiz sorunu kesin bir şekilde tespit edebilir ce en doğru tedaviyi sağlar.
Kedilerde Tüy Bakımı ve Fırçalama :
Kediler yılda en az iki kez tüylerini değiştirirler. Kendilerini yalayarak tüylerinin tamamını toparlayamazlar. Uzun tüylü kedilerin tüylerini temizlemeleri uzun zaman alabilir; hatta bazı kısa tüylü kediler de biraz yardıma ihtiyaç duyabilir. Bu yüzden uygun bir fırça edinip onu fırçalamak tüylerinin çabuk yenilenmesi ve ona yardımcı olmak açısından önemlidir. Çoğu kedi fırçalanmaktan hoşlanmaz. Bu alışkanlığı kazanabilmesi için mümkün olduğu kadar erken yaşlarda fırçalamaya başlanmalıdır. Fırçalamanın sabah akşam yapılması tüylerin daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlayacaktır. Her gün tüyler fırçalanırken aynı zamanda kedinizin rutin kontrolleri de yapılmalıdır. Kulaklarının içi, ağzı, derisi, gözleri devamlı kontrol edilmelidir. Kedinizin tüyleri kötü görünüyorsa, çok dökülüyorsa bunun derin bir sağlık probleminden kaynaklanabileceğini de unutmamalı ve mutlaka Veteriner Hekiminize başvurmalısınız. Kediler tüylerini temizlerken bir kısım tüyleri yutarlar ve bunlar midede birikerek tüy yumaklarını oluştururlar. Bunun önüne geçmek için evde çimen yetiştirilmesi önerilmektedir. Kediler yuttukları tüyleri sindiremezler, yeşillik verilmek suretiyle kusarlar ve yuttukları tüyleri çıkartırlar.
Kedilerde Banyo :
Kedilerin tüylerini yalayarak temizlemeleri yeterli olmayabilir ve banyo gerekebilir. Yavrular üç aylık olduktan sonra güvenle yıkanabilir. Kediler sık sık yıkandığında derilerindeki yağ tabakasının azalmasına ve temizlenme alışkanlıklarının giderek yok olmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenlerle üç ayda birden fazla yıkanmamalıdır. Çoğu kedinin sudan nefret etmesi, yıkama işlemini oldukça zorlaştırır. Erken yaşta yıkamaya başlamak kedinizin daha kolay suya alışmasını sağlar. Yıkama işlemini insanların kullandığı şampuanlarla kesinlikle yapmamalı, kediler için özel üretilmiş şampuanlar kullanılmalıdır.
Kedilerde Diş Bakımı :
Genellikle 3-4 haftalık dönemde süt dişleri çıkmaya başlar. 3. aydan itibaren süt dişlerinin yerini kalıcı dişler almaya başlar. 6 aylık dönemde bütün süt dişleri yerini 30 adet kalıcı dişe bırakır. Kedilerin 1-1,5 yaşından sonra dişlerinde tartarlar- diş taşları oluşur. Bunlar ağızda kötü kokulara, diş etlerinde çekilmelere ve hatta diş eti yangıları ile giderek diş çürümelerine neden olur. Bu nedenle vakit kaybedilmeden bir veteriner hekime başvurulmalıdır.
Kediler ağızlarına yabancı bir cisim sokulmasından hoşlanmadığı için, bu işlemlerin erken yaşta alıştırılması gerekmektedir. Kedilerin dişlerinin fırçalanmasında kullanılacak fırçalar ve onların hoşlarına gidecek diş macunları da mevcut. Ağız bölgesinde ya da dişlerinde rahatsızlık olan bir kedinin dişi fırçalanmamalısınız. Aksi takdirde hastalığın yaygınlaşmasına ve gereksiz bir acıya sebep olabilirsiniz. Kedinizin ağız ve diş sağlığını kontrol ettirmek için yılda bir ya da iki kez veteriner Hekiminize kontrol ettirmeniz gerekir.
Kedilerde Beslenme :
Kediniz doğası gereği bir etoburdur ve beslenme ihtiyacını büyük ölçüde hayvansal gıdalarla karşılamak zorundadır. Kedinin metabolizması, enerji kaynağı olarak hayvansal protein ve yağları kullanacak şekilde evrimleşmiştir. Bir kedi yavrusunun protein ihtiyacı, bir köpek yavrusunun protein ihtiyacının 1,5 katıdır. Gelişim sürecinde bu fark gitgide artar ve yetişkin bir kedinin protein ihtiyacı, yetişkin bir köpeğin protein ihtiyacının 2 hatta 3 katına ulaşır. Kedinin ırk, cinsiyet, yaş ve boyutlarına göre besin ihtiyacı farklı olabileceği gibi emzirme, gebelik, çiftleşme, hastalık gibi özel durumlarında da günlük besin ihtiyacı farklı olacaktır.
Yeni Doğan Kedilerin Beslenmesi ; Doğumun hemen sonrasında annenin memelerinden salgılanan kolostrum, içerdiği antikor ve immun maddeleri ile yavru kedilerin hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur. Bu koruyucu maddeler sadece ilk 24 saat içinde yavrunun bağırsaklarından emilebildiğinden, doğumdan hemen sonra anne tarafından emzirmeleri gelecek günler için büyük önem taşımaktadır. Doğumu takiben ilk 24 – 72 saat içerisinde annenin sütü kolostrumdan normal süte dönüşür. Yavrular ilk 3-4 hafta boyunca, günde 4 ya da 6 kez emzirilmelidir. 4 haftalığa ulaşıncaya kadar anne sütü normal gelişim için yeterlidir. Yavru kedi anne tarafından beslenemiyorsa, ilk 8 gün içinde günde 8 kez süt vermek gerekir. 8 inci günden 3 haftaya kadar günde 5-6 kez, sütten kesilene kadar ise 4 kez süt vermek gerekir.
Yavru Kedilerin Beslenmesi ; Kediler 6-8 hafta arasında tamamen sütten kesilmeli ve büyümeye yönelik düzenli ve dengeli bir beslenme düzenine alıştırılması gerekmektedir. Bu dönemde onu günde üç-dört kere beslemeniz tavsiye edilir. Yanında her zaman taze ve temiz su bulundurulmalıdır. Yavru kediniz yetişkin kedilerle karşılaştırıldığında vücut ağırlığına oranla iki kat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle yavru kedilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yüksek sindirilebilirliğe sahip hayvansal kaynaklı gıdalar ile beslenmeleri faydalı olacaktır. 2 aylık bir kediye günde 4 kez, 5 aylık bir kediye günde 4 kez, 5 aylık bir kediye 3 kez ve ergin yaşa gelinceye kadar 2 kez yemek verilir.
Erişkin Kedilerin Beslenmesi ; Yetişkin bir kedinin günlük enerji gereksinimi yaklaşık olarak 60-80kcal/kg dir. Bugün için kedilerin beslenmesinde en ideali, profesyonel olarak hazırlanmış kuru mamalardır. İçerdiği protein karbonhidrat, yağ vitamin ve mineral maddeler kedilerin yaşına, kilosuna, gebelik durumuna vs. göre değerlendirildiğinden sıkça tercih edilmektedir. Bunun yanında kedinize vermeniz gereken ek vitamin veya minerale gerek yoktur. Her zaman dolu ve dinlendirilmiş su içeren, su kabı olmalıdır.
Gebe Kedilerin Beslenmesi ; Gebelik döneminde öğün miktarı azaltılıp, öğün sayısı arttırılarak beslenme gerekmektedir. Mama günde 2-3 kez verilmelidir. Hamileliğin son dönemlerinde mama miktarını 1-1,5 arttırabilirsiniz. Emziren kedilerin mama yeme miktarlarında artış olur. Bunun sebebi annenin süt vermesidir.
Yaşlı Kedilerin Beslenmesi ; Yaşlılık dönemi başlangıç yaşı 10-12 dir. Yaşlı bir kedinin diş kontrolleri ihmal edilmemelidir. Zamanla azalan diş sayısı yüzünden daha yumuşak gıdalar verilmesi gerekir.. Hücre deri elastikiyetini kaybeder ve tüyler matlaşarak cansızlaşır. Hücre yaşlanmalarını geciktirmek amacı ile C, E vitamini faydalı olacaktır. Böbrek problemleri olmaması için kolay sindirilebilen gıdalar verilmelidir.
Kedilerin Tırnak Kesimi :
Evde yaşayan kediler, tırnakları uzadığında koltuk, halı ve perde gibi eşyalara geçirerek zarar verebilirler. Bu problemle karşılaşmamak ve kedinizin tırnak törpüleme ihtiyacını giderebilmesi için ağaç kütükler veya piyasada satılan özel kedi ağaçları kullanılabilir. Kediniz kendi kendine tırnak törpüleme alışkanlığı edinemiyorsa tırnakları uzadıkça kesilmelidir. Hayvanlarda tırnağın içindeki canlı doku olan pembe damar ve sinirlerin olduğu bölüm gözükmektedir. Onun 2-3 milim uzağından kesilmesi yeterli olacaktır. Kedinin arka ayaklarındaki tırnaklar kesilmemelidir.