- 13 Nisan 2007
- 15.554
- 36.070
- 1.123
“Altı yaşımdan beri, eşyaların biçimlerini çizme tutkum vardı.
Elli yaşıma doğru, sayısız desenler yayımlamıştım, ama yetmiş yaşımdan önce üretmiş olduğum şeyler sözünü bile etmeye değmeyecek şeylerdi.
Ancak altmış üç yaşımda gerçek doğanın, hayvanların, ağaçların, kuşların, böceklerin yapısını yavaş yavaş anladım.
Dolayısıyla, seksen yaşımda daha fazla aşama göstermiş olacaktım; doksan yaşımda eşyaların gizemine gireceğim; yüz yaşında harika bir noktaya gelmiş olacağım ve yüz on yaşına geldiğimde, ister bir nokta, ister bir çizgi olsun, yaptığım her şey yaşıyor olacak.
Benim kadar yaşayacak olan insanların sözümü tuttum mu yoksa tutmadım mı bakmalarını istiyorum.
Bunu yetmiş beş yaşında ben yazdım, ben Hokusai, resmin çılgın yaşlısı.”
Elli yaşıma doğru, sayısız desenler yayımlamıştım, ama yetmiş yaşımdan önce üretmiş olduğum şeyler sözünü bile etmeye değmeyecek şeylerdi.
Ancak altmış üç yaşımda gerçek doğanın, hayvanların, ağaçların, kuşların, böceklerin yapısını yavaş yavaş anladım.
Dolayısıyla, seksen yaşımda daha fazla aşama göstermiş olacaktım; doksan yaşımda eşyaların gizemine gireceğim; yüz yaşında harika bir noktaya gelmiş olacağım ve yüz on yaşına geldiğimde, ister bir nokta, ister bir çizgi olsun, yaptığım her şey yaşıyor olacak.
Benim kadar yaşayacak olan insanların sözümü tuttum mu yoksa tutmadım mı bakmalarını istiyorum.
Bunu yetmiş beş yaşında ben yazdım, ben Hokusai, resmin çılgın yaşlısı.”
Katsushika Hokusai 1760- 1849), Japonya'da Edo döneminde yaşamış Japon sanatçı, ressam, oymabaskı ustası, tahta oymacısı ve ukiyo-e yapıcısı. 13 ciltlik Hokusais manga'sını başlattı (1814). Bunun yanı sıra, 36 Mount Fuji bakışını çizdi (1823-1829). Eserleri arasında Kanagawa'nın büyük dalgaları da bulunmaktadır. Halen ukiyo sanatının en büyükleri arasında görülür ve şunga tarzındaki erotik tasarımlarıyla da tanınır.
Ukiyo-e (Geçici Dünyadan Resimler) okulunun en önemli temsilcilerinden olan Hokusai'nin yaklaşık her 10 yılda bir değiştirdiği sanatçı adları dışında, bunlarla birlikte kullandığı 20-25 tane takma adı vardı.
Günümüzde de manga sanatının en büyük ilham kaynaklarından biridir. Avrupa'da Claude Monet gibi sanatçılar başta olmak üzere birçok uluslararası sanatçılar tarafından tanınmış ve örnek alınmıştır.
Hokusai Japonya'nın en ünlü sanatçısı olduğu halde ironik bir şekilde en az Japon olan sanatçısıdır. Duyarlı olmaya ya da başkalarından saygı görmeye önem veren bir kimse değildi.
Yaşadığı 89 yıl süresi içinde ismini otuz kere değiştirmiş (Hokusai gerçek adı değildir) ve en azından doksan adet ev değiştirmişti.
Hokusai sanat hayatına ahşap baskı ve resim yapmaya hevesli bir sanat öğrencisi olarak başladı. 600 senelik Shogun iktidarı döneminde Japonya kendini dünyanın geri kalanından tümüyle soyutlamıştı. Batı kültürüyle ilişki kurmak yasaklanmıştı bu dönemde. Buna karşılık Hokusai Avrupa'da yapılmış olan bakır baskı gravürleri keşfetmiş ve bunlar üzerinde araştırmalar yapmıştı. O dönemde bu bakır baskı gravürler ülkeye kaçak olarak sokulabiliyordu.
Hokusai bu bakır baskı gravürlerden gölgelendirme, renklendirme, gerçekçilik ve manzara perspektifini öğrendi. Sanatçı tüm bu unsurları ahşap baskı resimlere ve ukiyo-e sanatına sokarak Japon sanatında devrimsel bir dönüşüm ve canlanma yaratmıştır.
Hokusai serbest elle kağıt ve ipek üzerine de resimler yapmıştır. Çok az Japon sanatçısı hem ahşap baskı desenleri hem de resim alanlarında aynı zamanda ve yetkinlikle çalışabilmiştir.
Hokusai küçük boyutlu binlerce eskiz de çizmiştir. Japon dilinde bunlara manga denir. Hokusai bu anlamda Manga&Anima Sanatına da öncülük etmiştir. (Manga, Japonların çizgi roman için kullandıkları sözcüktür. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770′li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika’nın 1819′da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır.)
Hokusai’nin ilk çizimlerini yapmaya başladığındaki fakirlik günlerinden, şehvet dolu meşhur resimlerini yapıp, zenginliğe kavuştuğu günlere kadar ki hayatını anlatan bir de film çekilmiştir. Filmin adı “Hokusai Manga” onun 1814' de çizmiş olduğu 13 ciltlik eserine vermiş olduğu addır. Film, Kaneto Shindô yönetmenliğinde, 1981 yılında çekilmiştir.
Katsushika Hokusai’nin diğer eserleri hakkında bilgi edinebilmek için Hokusai Museum da gezintiye çıkabilirsiniz.
-derleme-