• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Kati gidalara gecis nasil oluyor yardim lutfen!!!

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

maggie75

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Ocak 2009
29
0
86
İstanbul
Merhaba arkadaslar.Oglum 6. aylik ve bu zamana kadar anne sutuyle besledim.Bu ay dogal olarak kati gidalara geciyoruz. Doktorumuz bir program verdi bu haftanin sonunda tum ogunlere gecmis olursunuz dedi.Gel gelelim oglum kolay kolay alismadi.Agzina her gelen seyi istemiyo.Sizin kati gidalara gecis sureciniz nasil oldu.?Nelerle baslayip nelerle devam ettiniz, bebisleriniz nasil tepkiler verdi paylasirsaniz cok sevinirim. Cunku oglum kati gidalara alisamaz ya da be onun fazla zorlarim diye cok korkuyorum.Yanitlariniz icin simdiden tesekkurler.

1. kural: Asla zorlamak yok. Ağzını kapattığı anda yemek vermeyi kesin.
Zorlarsanız ileride çok çok zorluk yaşarsınız. Şu anda önemli olan doyurmak değil. Zaten anne sütü ya da devam sütü ile doyuyor. Şu anda amaç yemek yemeyi sevmesi.
2. kural: Mutlaka epeyce açken deneme yapacaksınız. Emzirip bir saat sonra da yoğurt vermeye çalışırsanız yemez, üstelik bir dahaki sefere de o olumsuz deneyimi hatırlar gene yemez.
3. kural: (ki bence çok önemli) Mümkün olduğunca sizin yemek saatlerinizde besleyin. Aile sofrasında herkes yemek yerken yemek yemenin herkesçe yapılan birşey olduğunu göre göre yemek yemesi çok önemli. Yemek saatiniz değilse bile yemek masasına birlikte oturun siz de birşeyler atıştırın, hiçbirşey bulamazsanız bir meyve doğrayın, ağzınıza bir sakız atın. Çiğnemeyi ve yutmayı taklit yoluyla öğrenecek.
4. kural: Stresli olmayın. Yiyecek mi diye düşünerek oturmayın sofraya. Bir kaşık bile yese yeterli ilk seferde.
5. kural: Acele etmeyin. Bir haftada üç öğüne alışmak çok çok acele geldi. Biz tam tersine her yeni besini birer hafta arayla denedik, her öğünü iki hafta arayla ekledik. Örneğin ilk hafta sadece elma püresi verdim, sonraki hafta armut, sonraki hafta elma ya da armut püresi vermeye devam ederken ikindi öğününe yoğurt ekledim. Ama tabi bu süreci böyle geçmek için biz biraz erken başladık, 5. ayın başında.
6. kural: Hiçbirşeyi blenderdan geçirmeyin. Çatal arkası ile ezmeniz yeterli 6 aylık bir bebek için. Meyveler zaten cam rendeden geçiyor. Yavaş yavaş ezme derecenizi azaltırsınız, böylece pütürlüye geçme gibi bir süreç olmaz, bir de bunun sıkıntısını yaşamazsınız. Kendiliğinden geçilmiş olur.
Bunlar zor değil, ama anneler hassas oluyor. Kıyamıyor. Yesin yeter ki ben blenderla ezeyim, yesin yeter ki ağzına tıkayım, yesin yeter ki reklam seyrederek yedireyim derseniz ileride içinden çıkılmaz sorunlar yumağı oluyor. Çok üzerinde düşünmeden doğal akışına bırakın, zaten su aka aka yolunu bulur.
Sevgiler.

Son düzenleme:
Yanitiniz icin tesekkurler.Sanirim ben de biraz aceleci davrandim ama doktorumuz soyledigi icin bir anda bebegimi yeni ve bilmedigi seylere bogdum.Peki muhallebi tarzi mamalar ve yumurtali peynirli vs. kahvaltiya ne zaman gececegiz?

Yanitiniz icin tesekkurler.Sanirim ben de biraz aceleci davrandim ama doktorumuz soyledigi icin bir anda bebegimi yeni ve bilmedigi seylere bogdum.Peki muhallebi tarzi mamalar ve yumurtali peynirli vs. kahvaltiya ne zaman gececegiz?

Evet, işte o yüzden burada bu konu her açıldığında ilk altı ay anne sütü ile beslemek adına tattırma ve kaşık alıştırmalarına geç kalınmamasını ısrarla yazıyorum. Ama daha çok başındasın, herşeye çok kolay alışır merak etme. Yeter ki sabırlı ol, sakin ol. Ben kahvaltıya 6. ayın sonunda geçmiştim. Ama sen acele etme. Meyve, yoğurt ve sebze çorbasına alışmasını bekle. Muhallebi verebilirsin ama dediğim gibi birgünde birdne çok yeni ek gıdaya başlama. Bir de muhallebiyi bence biraz sona bırakmak daha doğru, tatlı olduğu için ona alışınca arkasından sebzeye filan alışmaları daha zor oluyor.

Umarim sorularimla sizi rahatsiz etmiyorum. Peki elma puresiyle basladigimiz hafta gunde kac ogun verecegim pureyi ve ne zamanlar en dogru olur.?

Estağfurullah, ne demek... Elma püresini sabah ile öğlen arasında verin. Tek öğün tabi. Ona alışınca siz bir hafta beklemeyin, 6 ay dolmuş. Üç gün sonra filan onu armutla değiştirin. Bir üç gün geçince öğlen ile akşam arasında yoğurt ilave edin iki öğüne çıkarın. Sonra yoğurt ve meyve olarak iki öğüne alışınca ki bir hafta filan alır, öğlen yemeği olarak sebze çorbası verin.

Back