Kariyer hayatına uzun süre ara veren var mı? Yurtdışında yaşamak konusundaki kararsızlığım?

Bacım kusura bakma ama dil sertifikası 6 ay ile 1 sene arasında hallolacak bir şey. En azından c1-c2 seviyesine gelmen taş çatlasın 1,5 sene sürerdi. Çocuğun da yokmuş. Denklik ise 3 senede çoktan hallolurdu. 3 senedir ne yapıyorsun orda merak ettim.
30 yaşından sonra hiç bilmediğiniz bir dili sıfırdan 1,5 senede c1 seviyesinde öğrendiyseniz sırrınızı lütfen bana da söyleyin ben de öğreneyim😂

30 yaşından sonra hiç bilmediğiniz bir dili sıfırdan 1,5 senede c1 seviyesinde öğrendiyseniz sırrınızı lütfen bana da söyleyin ben de öğreneyim😂
Maruz kalarak, sosyal hayata karışıp evde oturmayarak ve çalışarak. Bol bol tekrar, altyazısız dizi film izleyerek. Anadilim gibi Almanca konuşuyorum üstelik bunu Almanya’da yaşamadan yaptım. Çalıştığım şirket ve iş arkadaşlarım sayesinde tabi. Sık seyahatlerim oluyor belki herkesin ekstra yapamayacağı şey bu olabilir fakat kolaya kaçmayan herkes gayet yapabilir. Not: İngilizce seviyem de iyiydi.

Ek olarak öğrenmek istediğiniz dilde dergi, gazete alıp çeviri yaparak da inanılmaz ilerlersiniz. Ben öyle yaptım. Emek verdim.

Maruz kalarak, sosyal hayata karışıp evde oturmayarak ve çalışarak. Bol bol tekrar, altyazısız dizi film izleyerek. Anadilim gibi Almanca konuşuyorum üstelik bunu Almanya’da yaşamadan yaptım. Çalıştığım şirket ve iş arkadaşlarım sayesinde tabi. Sık seyahatlerim oluyor belki herkesin ekstra yapamayacağı şey bu olabilir fakat kolaya kaçmayan herkes gayet yapabilir. Not: İngilizce seviyem de iyiydi.
Bahsettiklerinize benzer şeyler yaptım ama açıkçası sizin kadar ilerleme kaydedemedim ben. Hatta yazdığınız şey bana tam olarak İngilizce dersinde sınıf arkadaşının telaffuzuna gülen öğrencileri hatırlattı😂
Gelişme gösterdim mi evet gösterdim ama c1 olamadım ne yazık ki. Yani siz böyle bir sürede bu gelişimi gösterdiniz diye herkesin öğrenme süreci benzer şekilde ilerlemeyebiliyor. Almanca esprileri anlayıp deyimleri kullanacak seviyeye gelmem için de kendi adıma daha uzun bir süreye ihtiyacım var.
Ne şanslıymışsınız emeğin yanında bence dil öğrenmeye bariz bir yatkınlığınız var. Bende yok mesela belki konu sahibinde de yoktur.

C1 artık akademik bir düzeyi ifade eder ve bu dediklerimizle C1 düzeyinde öğrenmeniz mümkün değildir çünkü önerdiğiniz kaynaklarda bu düzeyde dil kullanılmaz. Siz de bu düzeyde öğrenmemiş olursunuz.

Bacım kusura bakma ama dil sertifikası 6 ay ile 1 sene arasında hallolacak bir şey. En azından c1-c2 seviyesine gelmen taş çatlasın 1,5 sene sürerdi. Çocuğun da yokmuş. Denklik ise 3 senede çoktan hallolurdu. 3 senedir ne yapıyorsun orda merak ettim.
dil öğrenmek böyle bir sey degil ki
uzaktan bakana öyle kolay geliyor.
kim bir bucuk senede sifirdan c2 anadil seviyesine gelmis? turkiyede satilan her kura derece verdiklerinden insan 5 kur tamamlasa kendini aldığı sertifikanin verdigi yetkiye dayanarak c1 saniyor ama dil böyle bir sey degil.

(imza mühür son furyada neredeyse arkadaslarinin yarisini gurbet ellere gönderen - istanbulda yillarca yasayan yabancı uyruklu pek cok arkadasi olan ve son 9 ayda kendi göcmenini getiren - hergün onunla turkce pratik yapan kiz)

Ben senelerce İngilizce öğrendim dil özürlüsüyüm türkçem de kötü yazamam yazım yanlışım çok cümlenin ögelerine vs ayıramam noktalama bilmem devrik bozuk cümle kurarım türkçem bile c2 değil Almanyada 1 sene yaşadım işe girip çalışacak kadar konuşuyorum ingilizcede de öyle iş hayatında normal hayatta iletişim kurarım. Kafada çevirme takıntım olduğu için b1den ileri gidemem okuma konusunda iyiyim sadece. Yds puanım 75lerde c2 oluyor herhalde sınava göre ama pratikte c2 mi yok değil. Normal iletişim için b1 gayet yeterli bi seviye zaten. Biri bana c2 vs deyince gülesim geliyo

Kursa gitmek, altyazisiz dizi izleyebilmek, insanlarla konusmak C1 seviyesine gelmek degildir, o ulkenin akademik seviye dil sinavina girersin, sertifikayi alirsin ondan sonra c1 biliyorum dersin. Akademik yazilari anlayip, rapor cikarip, yazabilme seviyesidir C1-C2. 30 yasindan sonra sifirdan dil ogrenen birinin 20 sene gecse de c2 seviyesine ulasabilececini dusunmuyorum ben acikcasi.

C1 artık akademik bir düzeyi ifade eder ve bu dediklerimizle C1 düzeyinde öğrenmeniz mümkün değildir çünkü önerdiğiniz kaynaklarda bu düzeyde dil kullanılmaz. Siz de bu düzeyde öğrenmemiş olursunuz.
Yasi gencse ogrenmistir, benim universiteden bir arkadasim 20 yasindayken 4 dili aksansiz konusabiliyordu. Ama 30 yasindan sonra cok zor. Dil ogrenmek yas ilerledikce cok zorlasiyor. Bir de ozel durumlar var, oncesinden fazla dil bilenler o dile yakin olanlari cok cabuk ogreniyor, ben Norvecce biliyorum, Almanca yakin oldugu icin (cok fazla ortak kelime var, gramer yapisi da benzer) belki ben zorlasam 1,5 senede o seviyeye gelebilirim, Danca ya da Isvecce 6 ayimi alir ( hemen hemen ayni dil) Ama mesela Cince ogrenmeye kalksam, bu yastan sonra yazi dilini bile oggrenebilecegimi sanmiyorum 🙈
Gecende bir video izledim, ormanda yasamis hic dil bilmeyen bir cocuk bulmuslar, 2 sene ugrasmislar tek kelime ogretemenisler. Cunku anadili ogrenmesi gereken yas gectigi icin o kapi kapanmis. Yurtdisina gitmeyi dusunenler de dil ogrenmeye daha ogrenciyken baslamali bence sonra cok zor oluyor.

Yasi gencse ogrenmistir, benim universiteden bir arkadasim 20 yasindayken 4 dili aksansiz konusabiliyordu. Ama 30 yasindan sonra cok zor. Dil ogrenmek yas ilerledikce cok zorlasiyor. Bir de ozel durumlar var, oncesinden fazla dil bilenler o dile yakin olanlari cok cabuk ogreniyor, ben Norvecce biliyorum, Almanca yakin oldugu icin (cok fazla ortak kelime var, gramer yapisi da benzer) belki ben zorlasam 1,5 senede o seviyeye gelebilirim, Danca ya da Isvecce 6 ayimi alir ( hemen hemen ayni dil) Ama mesela Cince ogrenmeye kalksam, bu yastan sonra yazi dilini bile oggrenebilecegimi sanmiyorum 🙈
Gecende bir video izledim, ormanda yasamis hic dil bilmeyen bir cocuk bulmuslar, 2 sene ugrasmislar tek kelime ogretemenisler. Cunku anadili ogrenmesi gereken yas gectigi icin o kapi kapanmis. Yurtdisina gitmeyi dusunenler de dil ogrenmeye daha ogrenciyken baslamali bence sonra cok zor oluyor.

ben zaten 30 yaşından sonra dil öğrenilemeyeceğini söylemedim ki. bahsedilen yöntemlerle C1 öğrenmenin mümkün olmadığını çünkü bu yöntemlerin hiçbirinde C1 yetkinliğinde dil kullanımı olmadığını ifade ediyorum. Ben de 35 yaşımdan sonra kuzey dillerinden birini öğrenmeye başladım ve B2 düzeyinde konuşuyorum. Gündelik hayatta sürekli bu dili konuşan insanlara maruz kalsam da C1 düzeyinde konuşabilmek için emek, zaman ve bütçe ayırmam gerekiyor.
Bu site sayesinde dil düzeyleri konusuna daha da şüühe ile yaklaşır oldum.

ben zaten 30 yaşından sonra dil öğrenilemeyeceğini söylemedim ki. bahsedilen yöntemlerle C1 öğrenmenin mümkün olmadığını çünkü bu yöntemlerin hiçbirinde C1 yetkinliğinde dil kullanımı olmadığını ifade ediyorum. Ben de 35 yaşımdan sonra kuzey dillerinden birini öğrenmeye başladım ve B2 düzeyinde konuşuyorum. Gündelik hayatta sürekli bu dili konuşan insanlara maruz kalsam da C1 düzeyinde konuşabilmek için emek, zaman ve bütçe ayırmam gerekiyor.
Bu site sayesinde dil düzeyleri konusuna daha da şüühe ile yaklaşır oldum.
30 yasindan sonra tabi ki dil ogrenilir , ben de ogrendim, ama anadil seviyesi, aksansiz konusma bana cok mumkun gelmiyor. Benim seviyenm c1 ama cok cok uzun suremi aldi. Ben omur boyu aksansiz konusabilecegimi dusunmuyorum. Kac defa diksiyon kursuna gittim yok olmuyor. 30-40 sene burda yasayip akademik kariyer yapanlarda bile aksan var, bu utanilacak bir sey degil ama ben takinti yaptim, bir de burda kuzeyli, irkci bir kesim var, hem kendileri cok agir siveli konusur, guneyli kendi halki bile anlamaz, sen anlamayinca hemen laf sokmays baslarlar. Onceden cok uzulup agliyordum.

Biz yurtdışına yerleşeli iki buçuk yıl oldu. Türkiyede İngilizce öğretmeniydim, İngilizce biliyordum zaten. Almanca konuşulan bir ülkede yaşıyorum. Bu iki buçuk senede Almanca B2 sertifikası aldım ama inanın kağıt üzerinde. Konuşma becerisi olarak asla B2 hissetmiyorum kendimi. Fakat şu an bir dil kursunda İngilizce-Almanca öğretmenliği yapıyorum. 3 yılda C1 seviyesinde dil öğrenmek falan yazmışlar da o kadarı çok ütopik arkadaşlar. Sağlık alanını çok fazla bilmiyorum ama hemşire vs iseniz çalışma şartları ve iş tanımı genelde Türkiye’den çok farklı. Tekrar bir kurs, eğitim vs almanız gerekebilir. İyice araştırın.

Çalışmaya başlamak için anadil seviyesi, aksansiz konuşma falan beklenmiyor ki arkadaşlar. Ulkeye bağlı ama Almanya örneği vereyim, kural b2 ya da c1 ise ona göre bir sertifika ile yasal işlemler başlatılır. Bu sertifika programları da özellikle sağlık çalışan isen zaten bazı kurumlarda onlara özel de bulunduğu için x bir kişinin gidip kurslarda kaydolup sıra beklemesinden de hızlı olur. Üye zahmet edip cevap vermiyor ama hem İngilizce bilmiyordum demesinden hem hali tavrından doktor olmadığı belli. Plan olarak neden önce İngilizce öğrenmiş o zaten bence saçmalık, ben onlarca ise alın yaptım, bir sürü ise alimci arkadaşım çevrem var ve önce yerel dil öğrenilir diye düşünüyorum. 3 senede çocuksuz, çalışmayan birisi bi sertifika alıp bazı denklik işlemlerini yapmadiysa o artık biraz tercihtir. Depresyonda olabilir, motivasyon kaybı olabilir.

30 yasindan sonra tabi ki dil ogrenilir , ben de ogrendim, ama anadil seviyesi, aksansiz konusma bana cok mumkun gelmiyor. Benim seviyenm c1 ama cok cok uzun suremi aldi. Ben omur boyu aksansiz konusabilecegimi dusunmuyorum. Kac defa diksiyon kursuna gittim yok olmuyor. 30-40 sene burda yasayip akademik kariyer yapanlarda bile aksan var, bu utanilacak bir sey degil ama ben takinti yaptim, bir de burda kuzeyli, irkci bir kesim var, hem kendileri cok agir siveli konusur, guneyli kendi halki bile anlamaz, sen anlamayinca hemen laf sokmays baslarlar. Onceden cok uzulup agliyordum.

ana dil yetkinliği, bizim bahsettiğimiz düzeylerden çok daha farklı bir seviyeyi ifade eder ve açıkçası ben de pek mümkün olduğuna inanmıyorum. daha yetkin olduğum ve insanlarla anlaşabildiğim bir dil varken kolaya kaçıp daha yetkin olduğum dili kullanıyorum nasılsa beni bu şekilde de anlıyorlar diye. bu tutum bile öğrenmede ciddi aksamalara sebep olan bir durumdur. ben neyse ki hiç dil nazilerilerine denk gelmedim. bilhassa çalıştığım kurumda o kadar milliyetçi insanlar var ki benim dillerini konuştuğumu duyunca keriz gibi gururlanıyorlar. ama yine de motive olup konuşamıyorum. benim öğrenesim yokmuş sanırım.
ben açıkçası verilen tavsiyelerinde vasat altı olmasına dayanarak söz konusu hanımın dil becerilenin hiç ana dil yetkinliğinde seyrettiğini sanmıyorum. olsa olsa kendisi öyle olduğunu sanarak övünüyordur. o yüzden umarım soru sahibi hanım, bunlara kulak asıp canını sıkmaz.

Dil sinavini lise hazirlik seviyesi saniyorlar sanirim. Kendi anadili oldugu halde C1 sinavini gecemeyenler biliyorum
Bu arada c1 sınavını versek bile iş hayatında bir toplantıda vs bir dili tam yetkinlikle anlayıp sunum yapmak, üzerine tartışmak vs kolay şeyler değil. Sağlık çalışanı için hastayla iletişim için keza aynı şekilde. Standart ön büro çalışanı dışında beyaz yaka işlerde gerçekten çok iyi dil bilgisi gerekiyor.

Yorumuma çok fazla cevap geldiği için eklemek istedim. Testdaf sınavına girip çok iyi puan aldım. O dönem Almanya’da okumak gibi bir planım vardı. Sonrasında çalışmak istediğime karar verdim ve kendisiyle çalışmamı isteyen alman bir şirkette işe girdim. Bu sayede de seviyemin ne olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Elbette ben de yalnızca dil kursuna gitmekle akademik yabancı dil öğrenilemeyeceğini gayet iyi biliyorum ancak ben kendi adıma çok çabaladım. Yine de evet iyi bir eğitim aldığım, çalışmayı sevdiğim de bir gerçek. Herkes benim gibi olmayabilir fakat imkansız değil. Benim 1 senede öğrendiğimi belki başkası 3 senede öğrenir. Dile yatkınlık da önemli tabii ki fakat dile yatkınlık telaffuzda kendini gösteriyor daha çok bence.

Söylemi ütopik bulanlar beni çok şaşırttı gerçekten. Almanya’da yıllarca yaşayıp benim kadar Almanca konuşamayan tanıdıklarım var. Gittiğimde görüyorum, çevreleri Türk, gittikleri marketler Türk vs. Çaba yok. Hastaneye gittiğinde Türk var mı diye soran da var. Ben sormuyorum, üstüne gidiyorum. Yeri geliyor aklıma gelmeyen kelimeler için hemen telefonumdan sözlük açıp bakıyorum.

Herhalde ben de çalıştığım şirkette toplantılarda, sunumlarda insanlarla günlük hayattan konuşmalar yapmıyorum. İçinde bulunduğum sektörün de bir terminolojisi var. Zamanla öğrendim.

Son düzenleme:
Merhabalar, 3 sene önce eşimin iş bulmasıyla yurtdışına taşındık. Normalde sağlık çalışanıyım fakat henüz burdaki şartları(dil sertifikası, mesleki sınav vb) tamamlayamadığım için işime dönüş yapamadım. Şartları tamamlayabilmem de en az 1 sene daha sürecek gibi duruyor ki sağlık sistemi Türkiye’den çok farklı, adapte olabilir miyim onu da bilmiyorum. Burda yaşamayı çok sevsem de sırf bu yüzden bazen Türkiye’ye dönmeyi düşünüyorum. Çalışmaya uzun süre ara verip işe tekrar döndüğünde adapte olabilen var mı? Ya da çalışmaya ara verip bu kararından pişman olan? Şu an hiçbir şey bilmiyor gibi hissediyorum kendimi, sanki işe dönsem de yeni mezundan bir farkım olmayacakmış gibi. Bu düşünceler beni çok endişelendiriyor. Bir yandan da çocuk sahibi olma düşüncemiz var fakat bu belirsizlik yüzünden onu da erteliyorum. Buraya taşınmamış olsak muhtemelen şimdiye kadar çocuk sahibi olmuş olurduk. Anlayacağınız kafam çok karışık ve endişeliyim. Siz olsanız ne yapar, nasıl bir yol izlerdiniz? Benzer tecrübesi olan var mı?
Benim de durumum çok benzer. 3,5 yıl önce eşimin işi dolayısıyla yurtdışına taşındık. Önce burda geçici süreyle İngilizce olarak çalıştım. Henüz ben de dili bilmiyordum. Sonra hamile kalıp doğum yaptım ve biraz çocuğumu büyüttüm derken 2 yıl ara vermiş oldum. Bu hafta yeni yeni iş görüşmelerine başladım. Bana daha çok neden çalışmadığım değil de şirketlerimden neden ayrıldığım soruldu görüşmelerde. Çalışmadığım süreyi ben kendim kısaca anlattım. Bu sürede eşim çok yoğun çalıştığı için yeni bir ülkede yeni bir düzen oluşturmayı daha çok ben üstlendim, bebeğimle vakit geçirdim ve dilinizi öğrenmek için kursa gittim diye. bu vurguyu yapın, “dilinizi öğrenmek istedim. 30 yaşından sonra, gramer yapısı anadilimden bu kadar farklı bir dil öğrenmek benim için çok kolay değildi ama burda yaşıyorsam bu topluma uyum sağlamak için dilinizi öğrenmemin şart olduğunu düşünüyorum ve “challange accepted” diyince birazcık milliyetçi yönlerine de hitap etmiş oluyorum)
Ben doğum da yaptığım için bazen eskiden yaptığım Excel tabloları formüller falan inanılmaz geliyor nasıl yapabilmişim diyorum. Ama iş görüşmesinde konuştuklarım bile birden eskiyi hatırlatıyor ve anlatmaya başlıyorum. Yani çalışmaya başlayınca o bitti artık yapamam dediğim şeyler gene gelecek aklıma biliyorum.

Bir de para time çalışma şansınız var mı

Tecrübem yok ama çok güzel fırsatlar var ayağınızda. Umarım üç senede biraz temel atabilmişsinizdir umarım bir senede toparlarsınız. Hem Sağlıkçısınız hem yurtdışındasınız. Üzülmeyin gayret edin mücadele edin. Sonra Almancı paralarıyla Türkiye’den yazlık alır havanız atarsınız. Bunun hayaliyle yaşayın. Biz ev bile alamıyoruz
Eskidenmiş o Avrupa’da kazanıp Türkiye’de apartmanlar yazlıklar almak 😂 biz yetişemedik o döneme. Size şöyle söyleyeyim hatta. Benim yurtdışında yaşadığım evin kirası 1200 Euro, türkiyedeki evimin kirası 1650 Euro

Çocuk sahibi olduğunuzda, doğumdan önce ve sonra evde kendinizi geliştiremezmisiniz?
(Ben bekar olduğum için çocuk sürecini bizzat kendim de denemdim, ama duyduklarımdan yola çıkarak söylüyorum)

Back
X