Kariyer hayatına uzun süre ara veren var mı? Yurtdışında yaşamak konusundaki kararsızlığım?

bittersweetfruit

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
23 Haziran 2024
7
7
1
35
Merhabalar, 3 sene önce eşimin iş bulmasıyla yurtdışına taşındık. Normalde sağlık çalışanıyım fakat henüz burdaki şartları(dil sertifikası, mesleki sınav vb) tamamlayamadığım için işime dönüş yapamadım. Şartları tamamlayabilmem de en az 1 sene daha sürecek gibi duruyor ki sağlık sistemi Türkiye’den çok farklı, adapte olabilir miyim onu da bilmiyorum. Burda yaşamayı çok sevsem de sırf bu yüzden bazen Türkiye’ye dönmeyi düşünüyorum. Çalışmaya uzun süre ara verip işe tekrar döndüğünde adapte olabilen var mı? Ya da çalışmaya ara verip bu kararından pişman olan? Şu an hiçbir şey bilmiyor gibi hissediyorum kendimi, sanki işe dönsem de yeni mezundan bir farkım olmayacakmış gibi. Bu düşünceler beni çok endişelendiriyor. Bir yandan da çocuk sahibi olma düşüncemiz var fakat bu belirsizlik yüzünden onu da erteliyorum. Buraya taşınmamış olsak muhtemelen şimdiye kadar çocuk sahibi olmuş olurduk. Anlayacağınız kafam çok karışık ve endişeliyim. Siz olsanız ne yapar, nasıl bir yol izlerdiniz? Benzer tecrübesi olan var mı?

Merhabalar, 3 sene önce eşimin iş bulmasıyla yurtdışına taşındık. Normalde sağlık çalışanıyım fakat henüz burdaki şartları(dil sertifikası, mesleki sınav vb) tamamlayamadığım için işime dönüş yapamadım. Şartları tamamlayabilmem de en az 1 sene daha sürecek gibi duruyor ki sağlık sistemi Türkiye’den çok farklı, adapte olabilir miyim onu da bilmiyorum. Burda yaşamayı çok sevsem de sırf bu yüzden bazen Türkiye’ye dönmeyi düşünüyorum. Çalışmaya uzun süre ara verip işe tekrar döndüğünde adapte olabilen var mı? Ya da çalışmaya ara verip bu kararından pişman olan? Şu an hiçbir şey bilmiyor gibi hissediyorum kendimi, sanki işe dönsem de yeni mezundan bir farkım olmayacakmış gibi. Bu düşünceler beni çok endişelendiriyor. Bir yandan da çocuk sahibi olma düşüncemiz var fakat bu belirsizlik yüzünden onu da erteliyorum. Buraya taşınmamış olsak muhtemelen şimdiye kadar çocuk sahibi olmuş olurduk. Anlayacağınız kafam çok karışık ve endişeliyim. Siz olsanız ne yapar, nasıl bir yol izlerdiniz? Benzer tecrübesi olan var mı?
Tecrübem yok ama çok güzel fırsatlar var ayağınızda. Umarım üç senede biraz temel atabilmişsinizdir umarım bir senede toparlarsınız. Hem Sağlıkçısınız hem yurtdışındasınız. Üzülmeyin gayret edin mücadele edin. Sonra Almancı paralarıyla Türkiye’den yazlık alır havanız atarsınız. Bunun hayaliyle yaşayın. Biz ev bile alamıyoruz

3 Senede sil baştan bölüm okunurdu neden bu kadar uzun sürdü zaten 3 sene geçmiş ha 3 sene ha 4 sene. Halledin olmuyorsa tekrar başlayın

Son düzenleme:
Sıkı çalışma ile hemen dil sertifikanızı alıp iş bulabilirsiniz diye düşünüyorum. İş verenleri en çok endişelendiren oturum izni, ev bulma, adaptasyon gibi sorunları çoktan aşmışsınız. Dil öğrendikten sonra iş bulmanız türkiyeden iş arayan sağlıkçılara göre çok daha yüksek bir ihtimal. Almanya'da yaşıyorsanız burda çalışma hayatı içerisinde olan bir kadının doğum yaptıktan sonra çok daha güzel hakları oluyor bunları da göz önünde bulundurun derim.

Bu 3 senede hiçbir şey yapmadım değil tabi ki. İyi bir seviye ingilizce de istendiği için sıfırdan ingilizce öğrenip onun sınavlarını geçtim, dil geliştirmeme yardımcı olsun diye parttime işler yaptım. Fakat ülkenin anadilini de çok iyi öğrenmek zorundayım ve öyle aylar içinde sular seller gibi konuşulmuyor malesef. 3 yıl içinde 2 tane dili çok akıcı şekilde konuşacak kadar iyi öğrenmek dışardan kolay görülüyorsa şayet hiç de kolay değil ne yazık ki. Kaldı ki bu dönecek miyim kalacak mıyım ikilemi de motivasyonsuzluk yaratıyor biraz.

Bu 3 senede hiçbir şey yapmadım değil tabi ki. İyi bir seviye ingilizce de istendiği için sıfırdan ingilizce öğrenip onun sınavlarını geçtim, dil geliştirmeme yardımcı olsun diye parttime işler yaptım. Fakat ülkenin anadilini de çok iyi öğrenmek zorundayım ve öyle aylar içinde sular seller gibi konuşulmuyor malesef. 3 yıl içinde 2 tane dili çok akıcı şekilde konuşacak kadar iyi öğrenmek dışardan kolay görülüyorsa şayet hiç de kolay değil ne yazık ki. Kaldı ki bu dönecek miyim kalacak mıyım ikilemi de motivasyonsuzluk yaratıyor biraz.
Hangi ülkeden bahsediliyor hiç anlayamadım. Hollanda ya da dubai mi diye düşündüm. Neyse benim takıldığım nokta sağlık sektörü için neden başta İngilizce öğrenip sonra ülke diline geçiş yapma planı kurduğunuz. Bazı mühendislikler dışında ülke dili dışında İngilizce sadece bir artıdır aslında şart değildir normalde. Ben eve giren para yeterliyse bu kadar stresi gerekli görmüyorum. Belki bu sene çocuk planını değerlendirmek mantıklı olabilir. Ya da doğum sonrası maaş şartları iyi olan bir ulkeyse mesela almanya gibi, o zaman önce işe girip sonra geciktirmeden hamilelik kısmına geçmek de güzel bir plan olur.

merhabalar yurt dıısnda uzun yıllar yasamıs birisi olarak, senin durumunda cok arkadasım var. hangi ülkede olduguna gore durum degısır. sağlık calısnıyım demişssin cevremdeki ve arkadaslarım ve yakın akrabalımdan ornek vereyim eger uzman dr ise ingiltere ve avrupa ülkeleri cok da mantıklı degil maddi olarak, donup tr de baslamak sıkıntı degil kısa sürede adepte olursun ve hayat standartarınız da daha da yukselebilir. ama yurt dısnda yasamak istiyprsanız o sınavları vs vermeniz lazım sonrada kademe kademe ilerlemenz lazım meslegınızde. artıları ve eksılerı koymanız lazım ama biizm cevremde avrupa doktor olup gıdıp memnun olan yok onu kesın

Yani şöyle burda hep yazıyorum, taşınmak isteyenler gelirim hemen iş bulurum diye asla düşünmesin buna razı olarak gelsin. 3 yıl bir şey değil, 5 yıl önce gelip hızla mesleğini yapamayan doktor tanıyorum. 3 yıl Almaca için bir şey değil, hem eve tıkılıp kaldığın için motivasyon olmuyor, hem de İngilizcen yoksa yani daha önce dil öğrenmemişsen ve yetişkinsen daha zor oluyor ... Sağlıkta tonla denklik var ayrıca o iş dille de bitmiyor, yabancıysan iş bulmak da zor. O yüzden konu sahibesini anlıyorum, çalışmaya alışık bir insansan mesleğini yapamamak çok zor olmalı.

KOnu sahibesi sen ne iş yapıyorsun, psikologsan mesela işini online yapma şansın var mı? Hemşirelikse veya başka doktorluksa haklısın, eşinle konuştun mu o dönmeye sıcak bakıyor mu? Dediğim gibi göçecek olanlar varsa mutlaka baştan oturup baksın ben iş bulacak mıyım diye, her 2 tarafın da iş bulamayacağı yere asla gitmeyin bunalıma düşersiniz.

Tam bir ikilem... Çocuk yapsan kariyer banko sekteye uğrar. Kariyer yapsan çocuk mevzusunu 1-2 yıl ertelemen gerekir. Dönüp dönmeme konusunda da kararsızlık cabası. Eşin ne iş yapıyor bilmiyorum. İşçi ise gitmeye değmezdi. (Bu benim nacizene fikrim) Türkiye'de mesleğimi yapardım. Kocam da çalışırdı. Çocuk düşüncesi varsa onu da yapardım.
Yurt dışı, eğer sen ise baslamazsan çocuğun için iyi bir avantaj olacak sen atıl kalacaksın. Yok eğer sen ise başlarsan çocuk fikrini çalışmanı oturtana kadar beklemelisin.

3 yılda neden öğrenemedin hala diyenleri ağzım açık okudum 😅 2 yabancı dili aynı anda öğreniyorsun kolay mı be. Bu yorumları yapanların böyle bir tecrübesi olduğunu hiç sanmıyorum. Meslek edinecek derecede dil öğrenmek oldukça zor. Hele İngilizce dışı bir dilse. Ben yıllardır yurt dışındayım. Ingilizcem çok şükür iyi, hep de çalıştım bir sürü farklı şirkette. Fakat git şimdi Almanca Hollandaca filan öğren deseler valla mecalim yok😅 O kadar yorucu ki.

Neyse çok uzattım. Bi 10 yıl sonraki sen şimdiki sana teşekkür etsin istiyorsan kır dizini 1 sene olmadı 2 sene, ne gerekiyorsa çalış öğren dili. Ara vermekle bisey olmaz. Ama bu fırsat Bi daha gelmeyebilir. Millet kapağı yurtdisina atma derdinde, sen elindeki fırsatı tepmeyi düşünüyorsun. Sakın öyle bisey yapma.

eğer çocuk istiyorsanız bence 35 artık o yola gitme zamanı. Ha deyince olmayabiliyor. Ya da belki ikinciyi isteyeceksiniz sonra ona zaman sorun olacak. Bu zamana kadar çalışmadıysanız maddi olarak çok sa çalışmak zorunda değilsiniz diye düşündüm ama tabi bilemem.

Dediğiniz gibi senelerce çalışamayıp sonra iş hayatına dönen bir sürü göçmen kadın var. Elbette zorlukları var ama bir şekilde kotarıyorlar. Benim tanıdığım 4-6 yıl hiç çalışmayıp sonra kendi mezun olduğu alanda ya da başka alanda işe girmiş bir sürü göçmen anne var.

Sağlık yurtdışına çıkmak için çok dezavantajlı bir alan. Benim arkadaşım da doktor ve 3 yıldır geri dönemedi. Yalnız değilsiniz yani bu durumda çok kişi var. Bir an o siz misiniz diye düşündüm. Bir de doktor olduğunuzu varsayarak yazıyorum, Türkiye’de doktor maaşları ciddi anlamda iyileştirildi ve döviz şu an yüksek olmadığı için maddi sebepli göç mantıklı değil. Türkiye’de olsaydınız düzeninizi bozmayın derdim. Ama artık o düzeni bozup yenisini kurmuşsunuz. Ben sizin yerinizde olsam çocuğu daha fazla ertelemezdim. Yurtdışında genelde 1 yaş civarı kreşe başlıyorlar. Bugün hamile kalsanız, çocuk doğana kadar sınavları halledersiniz. 1 yaşında da kreşe verip işe dönersiniz.

Sizinle hemen hemen aynı durumdayız benim de benzer korkularım var. Kendimi çok körelmiş hissediyorum.
Sağlık çalışanıyım demişsiniz sağlık çalışanı olmak çok geniş bir alan ve tam olarak ne iş yaptığınıza göre mesleğe dönme hızınız çok değişken bence. Hemşirelik bence çok daha kolay mesela ben diş hekimiyim imkansız değil ama daha zor. Ki ben de başlayamadım hatta tamamen bırakıp farklı bir şeyler yapmak istiyorum. Çünkü mutsuzdum. Mesela buraya taşınmak bana bu özgürlüğü verdiği için çok çok mutluyum. Türkiye’de komşu Ayşe teyzenin baskısından gül gibi işimi bırakamazdım.
Bu arada ben taşındığım ülkenin dilini öğrenirken çocuk doğurmayı seçtim ve kesinlikle aldığım en doğru karar bu. Hazır evdeyken çocuk fikrini düşünebilirsiniz. Gebelik döneminde baya bir mesafe aldım dilde yaz tatilinden sonra da akşam kursuna başlayıp devam etmeyi düşünüyorum eşim bebeğimizle ilgilenirken. Denklik almaktan bağımsız dil gerçekten büyük bir gereklilik.
Yurtdışında çocuk sahibi olmayı ertelemenizin özel bir sebebi var mı?
İkincisi bir Avrupa ülkesinde misiniz? Yani İngilizce zorunluluğu yüzünden anlayamadım tam ama yeniden meslek öğrenip farklı şeyler de yapabilirsiniz. Benim burda dil kursunda bir sürü arkadaşım ülkesinde yaptığı işten daha farklı alanlarda eğitim almaya başladı.

Ben ara verdim yurtıdısına taşındığımız için. O süreçte Bebek sahibi oldum. Ülkeyi bilmiyorum ama Almanya sağlıkçılar için çok iyi olanaklar sunuyor sanırım çok gelen var eğitim ve denklik olarak çok opsiyon sunuyorlar. Ben ara verdiğime pişman değilim, dile ağırlık verdim. Entegre olmaya çalışıyorum sürece Bebek kreş dönemine gelince de döneceğim sisteme. Sizin kendi ülkenizdeki başarınız tecrübeniz sizinle geldi cv Yeni mezun cv di değil yani

3 yılda neden öğrenemedin hala diyenleri ağzım açık okudum 😅 2 yabancı dili aynı anda öğreniyorsun kolay mı be. Bu yorumları yapanların böyle bir tecrübesi olduğunu hiç sanmıyorum. Meslek edinecek derecede dil öğrenmek oldukça zor. Hele İngilizce dışı bir dilse. Ben yıllardır yurt dışındayım. Ingilizcem çok şükür iyi, hep de çalıştım bir sürü farklı şirkette. Fakat git şimdi Almanca Hollandaca filan öğren deseler valla mecalim yok😅 O kadar yorucu ki.

Neyse çok uzattım. Bi 10 yıl sonraki sen şimdiki sana teşekkür etsin istiyorsan kır dizini 1 sene olmadı 2 sene, ne gerekiyorsa çalış öğren dili. Ara vermekle bisey olmaz. Ama bu fırsat Bi daha gelmeyebilir. Millet kapağı yurtdisina atma derdinde, sen elindeki fırsatı tepmeyi düşünüyorsun. Sakın öyle bisey yapma.
Dil sinavini lise hazirlik seviyesi saniyorlar sanirim. Kendi anadili oldugu halde C1 sinavini gecemeyenler biliyorum

Back
X