• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kardeş kıskançlığına nasıl engel olabiliriz?

NevresteNevreste hesabı doğrulanmış üye.

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
295.132
608.074
1.098
43
Malatya
Çocuklarda kardeş kıskançlığı, kardeş kıskançlığının belirtileri ve kardeş kıskançlığı ile baş etme önerileri


10592706_10152203888686583_2483553000232811502_n.jpg



Çocukta:

Baş ağrısı, migren, mide bulantısı, kusma gibi psikolojik sebeplere dayılı fizyolojik tepkiler
Okula gitmek istememe
Kötü rüyalar
Keyifsizlik, mutsuzluk, öfke patlamaları, ağlama krizleri
Çocuğun yemek, uyku düzeninde belirgin değişimler
Regresif (yaşından küçük) davranışlarda bulunma(parmak emme, altını ıslatma vb.)
İçe kapanma
Akademik başarısızlık
Dikkat eksikliği
Sosyal ilişkilerde zorlanma gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Normal gelişim seyrinde, yeni bebek eve geldiğinde kıskançlık 1-2 ay sonra durulduğunu gözlemleyebilirsiniz.9-12 ayda ise ,bebek yetişkinlerin ilgisini çekmeyi öğrendikçe,kıskançlık artışa geçer. Doğru tutumla bu duygu hafifletilse de yeni bebek/çocuk diğer kardeşe müdahale etmeye başladığında bu kıskançlık tekrar görülebilir.

Kardeş kıskançlığı ile nasıl baş edilir?

Kardeş kıskançlığı ile baş etmek için öncelikle yeni bebek ile kabul edilmeyen davranışları netçe belirleyin(vurmak vb.).Önce olumlu davranışlarından bahsedin ve bu davranışlardan ne kadar hoşlandığınızdan bahsederek başlayın. Daha sonra kabul görmeyen davranışları, sevgi dolu ve sade bir dil ile çocuğunuzun anlayacağı şekilde ona beklentileriniz ifade edin.

Çocuğunuza birebir kaliteli zaman ayırın. Birlikte çocuğunuzun da sevdiği bir aktiviteyi yapın. Bu sayede kendini önemsenmiş ve dışlanmamış hissedecek, yeni doğan kardeşi olmasına rağmen ona vakit ayırmanız onun için çok değerli olacaktır.

Bebeğin bakımına dahil edebilirsiniz. Fakat onu zorlamayın, çocuğunuza bu görevi yapıp, yapmak istemediğini sorun. Bebekle başbaşa yalnız bırakarak ağir bir sorumluluk altında bırakmayın.

Çocuğunuzun duyguları ve düşünceleri hakkında paylaşımlarda bulunması için onu yüreklendirin.

Kardeş kavgalarında taraf olmayın. Kardeşleri birbiri ile karşılaştırmayın. Bu kıskançlıklarını körükleyecektir. Unutmayın onlar iki farklı birey, başarılı oldukları konular farklı olabilir, sevdikleri/sevmedikleri şeyler farklı olabilir. Her çocuğu kendi içinde değerlendirmek en uygunudur.

İyi bir dinleyici olun. Çocuğunuzun bu süreçte yaşadıklarını sizinle paylaşması hem ona yardım etmenizi kolaylaştırır hem de sizinle iletişimin kuvvetli kalmasına yardımcı olur. İletişiminizin devam etmesi için çocuğunuz ile sohbet etmeye devam edin. Böylece size ihtiyacı olduğunda orda olduğunuzu bilecektir, bir sıkıntısı olduğunda sizinle paylaşmaktan çekinmeyecektir.

Birlikte yaptıkları en ufak şeyleri fark etmeye çalışın ve hemen takdir edin. Kıskançlığın olduğu durumlarda ortak bir sorun çözmede iki kardeşin birbirine daha yakınlaştığın da görebilirsiniz. Onlara yaşlarına uygun eğlenceli olaylar vererek çözmelerini isteyebilirsiniz.

Kardeş sonrası ev içi kurallarınızın aynı şekilde işliyor olması, çocuğunuzun uyku/yemek düzeninin, okula gidip gelmesi gibi rutinlerinin sabit kalması çocuğunuzun kendini daha güvende hissettirecektir. Böylece kardeşi olsa da hayatında çok fazla değişimin olmadığını görmek onu rahatlatacaktır.


ALINTIDIR..
 
Back