- 9 Eylül 2008
- 1.054
- 842
- 683
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Kanal Tedavisi
Niçin kanal tedavisi yapılır?
Öncelikle şu bilinmelidir ki, doğal dişin yerini hiç bir yapay diş tutmaz. Dolayısıyla doğal dişlerimiz tedavi ederek son noktaya kadar korumalıyız. Dişlerimizden biri hastalandığında en bilinen koruma yöntemlerinden biri de kanal tedavisidir. Kanal tedavisi hasar görmüş dişlerin korunmasında yardımcıdır. Pulpa (sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabaka), kendini tamir edemeyecek derecede hasar gördüğünde pulpa ölür. genellikle buna, kırık dişlerdeki veya derin çürüklerdeki bakteriler sebep olur. Bakteriler dişin özünde iltihaba yol açar. Hasar görmüş veya hastalanmış pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyona maruz kalır. Ve sonunda dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz.
Kanal tedavisi nedir ve nasıl uygulanır?
Kanal tedavisi pulpanın hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Önceki yıllarda hastalanmış yumuşak diş tabakasıyla karşılaşıldığında tek çözüm çekim iken, günümüzde bu dişleri tedavi etmek mümkündür.
Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?
Derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta abse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve diş kısa zamanda kaybedilir.
Kanal tedavisinin aşamaları;
1. Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
2. Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
3. Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.
4. Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.
5. Bazı vak'alarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.
Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin ömrü ne kadardır?
Eğer diş tekrar enfekte olmazsa ve çürümesini önleyici tedbirler alınırsa, ömür boyu bu dolgu kullanılabilir. Düzenli dişhekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalayabilirsiniz. Ayrıca çok iyi bir ağız bakımı ile de dişin tekrar çürümesi önlenmelidir.
Eksik dişleriniz için porselen kaplama,implant gibi seçenekleriniz var.Bir doktora muayene olup tedavi planı çıkarttırın.
Ayrıca kanal tedavisi yaptırmak istemiyorum diyemezsiniz.Tedaviye karar verirken dişinizin ve çevre dokularının durumuna göre gerekli tedavi seçilir.Eğer dişinize kanal tedavisi gerekliyse başka seçeneğiniz yoktur.
Tabiki hekim zorla istemediğiniz bir şeyi yapamaz,benim belirtmek istediğim şu:
Hekim size en doğru tedavi hakkında bilgiyi verir,anlatır,eğer siz hala istemiyorum derseniz,s,z,n isteğiniz doğrultusunda çekilir.
Fakat benim de her çektirmek isteyen hastama söylediğim gibi,asla yapay bir diş sizin ana dişinizin yerini doldurmaz.Bir seanslık acı duyacağınızı düşünerek ve bir anlık korkuyla verdiğiniz karar size ilerde pişmanlık getirir.Bugüne kadar protez yaptıran tüm hastalarımın söylediği söz : Keşke çektirmeseymişim :)
Merhaba arkadaşlar.Ben geçtiğimiz kış kanal tedavisi yaptırdım.Yaklaşık 5-6 ay oluyor.Ancak dişimde tekrar ağrı başladı.Dişçime gittim.Antibiyotik kullandırdı iki tertip.Ancak hala ağrım devam ediyor.Tekrar kendisini aradım artık yapacak birşeyin kalmadığını çekİlmesi gerektiğini söylüyor.Açıkçası ben çektirmek istemiyorum.Acaba ondan kaynaklanmış birşey olabilir mi.Ne biliyim canlı sinir falan kalmış olabilir mi.Yada aynı dişe tekrar kanal tedavisi yapılamaz mı?