kanada da yaşam ????

tuuba89

şükürler olsun Rabbim
Kayıtlı Üye
15 Ekim 2008
1.239
246
648
35
kızlarr nişanlım kanada'da iş buldu.. ve hemen karar vermemiz gerekiyorr .. 1 sene çalıştıktan sonra evlenip oraya yerleşicez.. ama annem gönülsüz.. düğün tarihimiz belli değldi zaten ama eşyalarımız falan bir kısmı alınmışş.. karar veremiyorum ne yapmalıyım.. benden bi haber bekliyor, ben onay verirsem işlemlere başlıcaklar.. var mı aranızda kanada ile ilgili bilgisi olan, yaşayann ?? :26:
 
kızlarr nişanlım kanada'da iş buldu.. ve hemen karar vermemiz gerekiyorr .. 1 sene çalıştıktan sonra evlenip oraya yerleşicez.. ama annem gönülsüz.. düğün tarihimiz belli değldi zaten ama eşyalarımız falan bir kısmı alınmışş.. karar veremiyorum ne yapmalıyım.. benden bi haber bekliyor, ben onay verirsem işlemlere başlıcaklar.. var mı aranızda kanada ile ilgili bilgisi olan, yaşayann ?? :26:

ayy bilgim yok ama ne çok isterdim bende sevdiceğimle başka bi ülkede yaşamak.. vallahi çok özendim sana şimdi :) canım bence evet de. en olmadı yapamassanız geri dönersiniz. sende hayatında hiç unutamıcağın bi tecrübe yaşamış olursun fena mı.
 
Özlem dışında bir sorununuz olmayacaksa yani ailede hastalık vs yoksa. Anne ve babanız çok yaşlı değillerse gidin tabi durduğunuz kabahat. Kalın 3-5 yıl vatandaş olun, sonra düşünürsünüz ne yapacağınızı
 
Dünyanın en yüksek refah seviyesine sahip ülkelerden biri olduğunu biliyorum.
Belgesellerden izlediğim kadarıyla oradaki yaşam çok rahat.
Ama tabi dünyanın bir ucu, evlenmek küçük çaplı bir travma, başka bir şehre bile yerleşmek zorken siz çok uzak bir ülkeden söz ediyorsunuz.
Kaç sene kalacağınız belli mi, yoksa ucu açık mı?
Çünkü, örneğin 4 sene olsa, bir sıkıntı yaşasanız da, 4 sene sonra yurduma döneceğim zaten diye düşünürsünüz.
Bir de nişanlınıza gerçekten ama gerçekten güveniyor musunuz? Orada birbirinize kalacaksınız sadece.
 
geri dönüş olması zor olacak çünkü burdaki işini tamamen bırakıp gidecek, dönünce işini kaybetmiş olacak. o yüzden biraz daha ince düşünüyorum.. belli bi süresi yok.. temelli gidecek, oturma izni alıp, gelip burda düğün yapıcak benide yanına alıcak.. ayy bilmiyorum, bana da cazip geliyor başka bi ülkede yaşamak ama ailemi özlicemmm :5: güveniyorum nişanlıma tabiki.. güvenmesemm zaten olmazdım onunla..
 
bence denesin derim çok iyi olur çünkü yanlız 1 sene yatmeyebilir bence 2 sene makul :34: oraya gidip yerleşecek adapte olacak ki seni yanına alabilsin adaptasyon için 1 yıl az bence :44:
neyse en azından olmazsa yabancı dili gelişmiş olur geldiğinde kolay iş bulma imkanı doğar :34:
ayrıca ne demişler doğduğun değil doyduğun yer
 
Bence kabul edin, ama şunları gözünüz önünde bir canlandırmayı da ihmal etmeyin.
Ben şahsen kanadaya gittim ve dünyanın en güzel yerlerinden birisi diyebilirim.
Refah seviyesi de yüksek diye bilinen bir ülke.

- Her istediğin an Türkiye'ye gelemeyeceksin
- Ailenin uzaklığına alışırsın, ama nerden baksan 6 ayını alır
- Dil öğrenmen 6 ayını alır, fakat Türk nüfusu mevcut Kanada'da o yüzden çok sıkıntı çekmezsin
- Kanada'da yaşanabilir 3 eyalet mevcut; ontorio, quebec ve british colombia
- Ontorio göçmen nüfusunun en fazla olduğu bölge. Özellikle başkent toronto'da neredeyse her iki kişiden biri göçmen. İş bulmak görece kolay, ancak hayat pahalı.
- Quebec fransızca konuşulan bölge, iş bulmak zor, hayat nisbeten daha ucuz. Göçmenler ağırlıklı olarak lübnanlılar ve diğer fransızca konuşan sömürge ülkeleri vatandaşlarından oluşuyor. Fransızcanız yoksa yaşam hayli zor hal alabilir.
- British Columbia'da ise hem hayat pahalı hem iş bulmak zor. Doğal güzellik olaraksa Kanada'nın tartışmasız en güzel bölgesi. Ayrıca denize girebileceğinizi, kış aylarının diğer bölgelere göre daha ılıman geçtiğini de belirtmekte fayda var. Bu bölgedeki göçmenler ağırlıklı olarak asyalılardır, hatta çince ingilizceden sonra en çok konuşulan dildir desek yeridir.

Bir de ben Kanada'da değil amerikada yaşadım. İnternetten bulduğum bir bilgiyi olduğu gibi aktarıyorum. Nişanlınıza aktarın derim...

* çalışma vizesi ile ülkeye giriş

kanada'da bulunan bir şirketten davetiye gelmesi halinde alınabilen vize türü. bu durumda işe girdiğiniz ülke size belli bir süre için size sponsor olur ve o şirketten bir şekilde kovulmanız halinde kısa sürede yeni iş bulamazsanız ülkeden şutlanırsınız. bu da tahmin edeceğiniz üzere sizi işe alan şirketin hayvani sömürüsüne maruz kalmanıza neden olur, zira kanada'da işten atılmak türkiye'ye oranla çok daha kolaydır.

ülkeye girmenin diğer yolları ise illegal yöntemlerdir, limana yanaşan gemiden kaçmak, ya da uçakta pasaportu yırtıp gümrükte iltica etmek gibi. bu durumda hemen parmak iziniz vesaire alınır, ülkenize neden dönmek istemediğinizi anlatan bir yazı yazarsınız. devlet size bedava avukat tutar, cebinize de aylık 600-700 dolar gibi bir para verir mahkemeye çıkana kadar. bu para hibedir yani geri ödemeniz gerekmez. tabi bu değirmenin suyu kanada devleti'nin cebinden değil birleşmiş milletler'in kasasından gelmektedir.

iltica edenler mahkemeye çıkarlar ve hakimin iltica eden kişinin ülkesine dönmesinin cenevre antlaşmasının zart maddesinin zurt fıkrasına göre tehlike arz edebileceğine inanması halinde kişiyi kanada devleti'nin koruması altına alır (protected person status). daha sonra bu arkadaş oturuma başvurma hakkı kazanır, ardından sosyal devletin güzellikleri sonuna kadar açılır, bedava sağlık vesaire gibi... oturum kartı geldiğinde ise beş yıllık süresin üç yılı kanada'da ikamet etmesi halinde vatandaşlığa başvurur, ardından gelsin yaldızlı kanada pasaportu.

oturum almanın diğer yolu ise tahmin edebileceğiniz üzere kanada vatandaşı ile evlenmektir. bu durumda kart ve vatandaşlık süreci daha kolay işler ve gene vatandaş olursunuz.

peki kanada vatandaşı olmak çok mu mühim bir hadisedir? bu durum benim için biraz muallakta çünkü ilk etapta adana'ya uçar gibi londra senin paris benim vizesiz seyahat şansı oldukça caziptir. ancak öte yandan kanada vatandaşlarının halini görünce insan oturup bir düşünme ihtiyacı hisseder. özellikle toronto'da (ki nüfusu en fazla istanbul'un çeyreği kadardır) adım başı dilenciye rastlarsınız. -30 derecede sokakta yatan insan sayısı inanılmaz fazladır, göçmenler dışında kanada'lıların büyük bir bölümü ömrü boyunca (abd dışında) yurtdışına çıkmamışlardır. buradan kanadalıların hödük olduğu anlamını çıkarmayın, adamların yurtdışına çıkacak parası yok, sebep bu!

ortalama bir kanadalı için, kenarda kendisine ait 10.000 dolar parasının olması neredeyse imkansızdır. aldığı maaşı söylediğinde kur farkıyla çarpıp "oha " dediğiniz adamlar o maaşın büyük bölümünü ev ve araba kredilerine vermekteler. kanada'da hemen herkes bankalara borçludur, tıpkı şu an türkiye'deki gibi, kapitalizm her yerde aynı!

kanada hakkında söylenen yalanlardan biri de ırkçılığın olmadığı fikridir. kanada'da ırkçılık gayet de vardır, bal gibi de vardır. diyelim bankada işe başvurdunuz, adınız ahmet, ya da hassan, moustapha falan... tamamen aynı özelliklerdeki bir başkasının ismi ise james ise ve o james beyaz, hristiyan bir elemansa işi her türlü kapar.

kanada'ya göç etmeyi düşünüyorsanız tüm bunları iyice düşünmenizde fayda var. orada yaşarken tercümanlık yapmış biri olarak iş bulma kurumlarında "artık taksicilik de olsa yapıcam, bir türkle tanıştım adamın inşaat firması varmış sıvacı, fayansçı arıyormuş yapıcaz artık" diye hayalkırıklığı dolu cümleler kuran bir çok türk göçmenle tanıştım, hem de yasal gçömenler ki bir çoğu itü, marmara falan mezunu tiplerdi. çünkü diplomanız hatta ingilizceniz ne kadar iyi olursa olsun iş ilanlarında "3 years canadian experience" gibi cümleler sürekli olur ki anlamı da "en az 3 yıl o sektörde kanada'da iş tecrübesi" anlamına gelir. sen elektrik mühendisiysen, elektrik mühendisliği yapamazsın çünkü ne kadar kariyerli de olsan orası kanada ve sen orada bir hiçsin!

hava soğuk, futbol sevilmiyor falan diye geyik cümlelerle dolu bir giri döşeyebilirdim, ya da south park ayarında geçebilirdim ancak bunun okuyana, kanada hakkında bilgi edinmeye çalışan aklı karışmış ve ülkeyi terketmeye meyilli kişilere bir faydası olmazdı.

biliyorum klişe üstü bir laf ama ülkemiz (özellikle marmara bölgesi) hem insan hakları yönünden hem sağlık, bankacılık, ulaşım vesaire açısından kanada'nın kat ve kat üzerinde. zaten toronto'ya gittiğinizde eğer istanbul'da doğmuş yaşamış biriyseniz inanılmaz hayal kırıklığı yaşarsınız. burası köymüş lan dersiniz, ciddiyim bak!

2006-2010 yılları arasında yaşadığım dönemde burada olan bir çok teknolojik yeniliğin kanada'da olmadığına şahit olmuştum. mesela 2010 yılında hala atm'lerden para yatırılamıyordu, ya da orada otobüs duraklarında bir sonraki aracın nereye gideceği, kaç dakika sonra olacağı bilgisinin duraklarda yazması için en az on yıla daha ihtiyaç var. bankaya gidip kendinize ait olan 10.000 doları çekemezsiniz, haber verip "paramı çekeceğim" bilgisini vermeniz gerekiyor. buradaysa hesabınızdaki 100.000 lirayı en geç 15 dakikada elinize sayarlar.

kendi adıma orada yaşamanın artıları, eksilerinden daha değerli değildi ve dönme kararı aldım, iyiki de dönmüşüm çünkü buraya dönünce tekrardan yaşadığımı, duygularımı geri kazandığımı, nefes aldığımı, insan olduğumu farkettim. bu son cümlede ne demek istediğimi anlamınızı beklemiyorum ama aranızda uzun süre kanada ya da abd'de yaşamış olanlar varsa ne demek istediğimi gayet iyi anlamışlardır, buna eminim.

son olarak, giriyi en başta yazdığım cümleyle bitirmek istiyorum. zaten kanada da türkiye'de 2.000 ve üstü maaş alması çok zor olan eğitimsiz ama sanatkar insanlar için biçilmiş kaftan. fayanscı, halıflex - parke döşeyicisi, berber falansanız gidin abi, 10 yıl falan kalın sağlam para yapın kenara atın. ama üniversite okumuş, az çok parlak zekaya sahip bir insansanız orada ruhunuzu öldürmeyin, okumuş adama araba yıkamak, pizza kuryeliği yapmak, garsonluk falan zor gelir, içten içe çürür gidersiniz. gönüllü köle olmak kadar büyük salaklık yok, türkiye'de burun kıvıracağınız işleri orada yapmayın. haa ne diyorduk, yazının ilk cümlesiyle bitirecektik;

"türkiye'de elinize aylık net 2.000 tl ve üzeri para geçiyorsa göçmen olarak gitmenin salaklık olduğunu düşündüğüm ülke."

Başta olumlu bakıyordum ama, bu kişinin yaşam deneyimlerinden yazdıklarını görünce şaşırdım :44:
 
Son düzenleme:
inşaat sektöründe çalışcak.. 1000-1500 euro arası alacakmş.. yeme içme barınma herşey onlara aitmiş

1000-1500 Euro alacaksa mühendis veya tekniker değil. Mesleği sormamdaki amaç , buradaki işini kaybedecek demişsiniz ya o yüzdendi. Mesleki bilgisini arttıracağı için geri dönüş sorun olmazdı.

Ortalama 1250 Euro desek 2875 TL eder. Demekki burada 1500-1600 TL alıyor. Dolayısıyla o kadar az fark için gidilmez. Ama başka memleketin vatandaşı olayım derse o başka.
 
Son düzenleme:
Otelde çalıştığım için yurtdışında yaşayan bir çok türkle tanışma fırsatım oldu... Hepsinin görüş olarak birleştiği tek konu artık eskisi kadar rahat para kazanılamadığı... Çok önceden yurtdışına gitmiş kendine yaşam kurmuş insanlar şu an rahat ama yeni gidenler çok zor şartlar altında çalışıyorlar... Yaşayacağınız bölgenin ekonomik durumu ve sizin kazancınız ne bilemiyorum... Çok iyi düşünmek araştırmak gerek Dimyattaki pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın... Ben şahsen evlilik arefesinde böyle bir riske girmezdim... Evet yurtdışı güzel yaşamak isterim ama evliliğimin ilk döneminde değil en azından :34::34::34:
 
Bence kabul edin, ama şunları gözünüz önünde bir canlandırmayı da ihmal etmeyin.
Ben şahsen kanadaya gittim ve dünyanın en güzel yerlerinden birisi diyebilirim.
Refah seviyesi de yüksek diye bilinen bir ülke.

- Her istediğin an Türkiye'ye gelemeyeceksin
- Ailenin uzaklığına alışırsın, ama nerden baksan 6 ayını alır
- Dil öğrenmen 6 ayını alır, fakat Türk nüfusu mevcut Kanada'da o yüzden çok sıkıntı çekmezsin
- Kanada'da yaşanabilir 3 eyalet mevcut; ontorio, quebec ve british colombia
- Ontorio göçmen nüfusunun en fazla olduğu bölge. Özellikle başkent toronto'da neredeyse her iki kişiden biri göçmen. İş bulmak görece kolay, ancak hayat pahalı.
- Quebec fransızca konuşulan bölge, iş bulmak zor, hayat nisbeten daha ucuz. Göçmenler ağırlıklı olarak lübnanlılar ve diğer fransızca konuşan sömürge ülkeleri vatandaşlarından oluşuyor. Fransızcanız yoksa yaşam hayli zor hal alabilir.
- British Columbia'da ise hem hayat pahalı hem iş bulmak zor. Doğal güzellik olaraksa Kanada'nın tartışmasız en güzel bölgesi. Ayrıca denize girebileceğinizi, kış aylarının diğer bölgelere göre daha ılıman geçtiğini de belirtmekte fayda var. Bu bölgedeki göçmenler ağırlıklı olarak asyalılardır, hatta çince ingilizceden sonra en çok konuşulan dildir desek yeridir.

Bir de ben Kanada'da değil amerikada yaşadım. İnternetten bulduğum bir bilgiyi olduğu gibi aktarıyorum. Nişanlınıza aktarın derim...



Başta olumlu bakıyordum ama, bu kişinin yaşam deneyimlerinden yazdıklarını görünce şaşırdım :44:

bende netten araştırdım ama hep orayı öven tarzda yazılardı :44:
herkes kaçırma bu fırsatı diyormuş. izin aldıktan sonra heryerde çalışabilecekmiş, amerika gibi..
 
1000-1500 Euro alacaksa mühendis veya tekniker değil. Mesleği sormamdaki amaç , buradaki işini kaybedecek demişsiniz ya o yüzdendi. Mesleki bilgisini arttıracağı için geri dönüş sorun olmazdı.

Ortalama 1250 Euro desek 2875 TL eder. Demekki burada 1500-1600 TL alıyor. Dolayısıyla o kadar az fark için gidilmez. Ama başka memleketin vatandaşı olayım derse o başka.

burda iki işte çalışıyor ve toplam aldığı para 1700 TL.. ona kalsa oraya gidip rahat edecek. herkes gaz veriyor ona kaçırma diye. ama ben emin de değilim açıkcası
 
burda iki işte çalışıyor ve toplam aldığı para 1700 TL.. ona kalsa oraya gidip rahat edecek. herkes gaz veriyor ona kaçırma diye. ama ben emin de değilim açıkcası

Bende başta git diyenlerdendim ama alacağı para ortaya çıkınca cazip olmadığı belli oldu. Çok ezilir daha çok yorulur. Oralarda kalifiye teknik eleman değilsen çokta fazla rahat edemezsin.

Kanada da bir arkadaşım avukat fakat üviversiteyi burada okudu. Denkliğini sağlayana kadar neredeyse 2. kere okulu orada tekrar etti.

Şu anlattıklarından sonra 2 kere düşünmek lazım.
 
ama birde şu var sen oraya gidebilmek için izin alabilecek misin?? (tam hatırlamıyorum ülkeyi) forumda okumuştum kız eşi oranın vatandaşı olmasına rağmen (küçükken gitmiş çocuk kalmış orada) dil sınavından geçemediği için 2 yıl boyunca evliyiz ama gidemedim diye yazmıştı konusunda. yani dil sınavından geçebilir misin
 
merh ben 30 yaşındaım ve yaklaşık 3 yıllık evliyim. sakın ha diyorum sana başka da bişey demiyorum.
bırak yurt dısında yaşamayı ş.dışında bile ailenden uzakta yaşamak ne demek yaşayan bilir.
eş asla ana baba gibi olmaz. dertlendiiğinde bunaldıgında yapayalnız kaldıgında neler çekiliyor bunalımlara sürükleniyor insan bilemezsin cnm.
ama yine de senin kararın tabii. biz sadece fikir verebiliriz.
 
ama birde şu var sen oraya gidebilmek için izin alabilecek misin?? (tam hatırlamıyorum ülkeyi) forumda okumuştum kız eşi oranın vatandaşı olmasına rağmen (küçükken gitmiş çocuk kalmış orada) dil sınavından geçemediği için 2 yıl boyunca evliyiz ama gidemedim diye yazmıştı konusunda. yani dil sınavından geçebilir misin

Benim arkadaşımında başına gelmişti aynı şey...Hollandaydı onunki sanırım :44::44::44:
 
Bende başta git diyenlerdendim ama alacağı para ortaya çıkınca cazip olmadığı belli oldu. Çok ezilir daha çok yorulur. Oralarda kalifiye teknik eleman değilsen çokta fazla rahat edemezsin.

Kanada da bir arkadaşım avukat fakat üviversiteyi burada okudu. Denkliğini sağlayana kadar neredeyse 2. kere okulu orada tekrar etti.

Şu anlattıklarından sonra 2 kere düşünmek lazım.

buraya göre çok çok daha iyi alacağı para ancak oranın yaşam koşulları ve parasına göre nasıldır onu bilemiyorum
 
ama birde şu var sen oraya gidebilmek için izin alabilecek misin?? (tam hatırlamıyorum ülkeyi) forumda okumuştum kız eşi oranın vatandaşı olmasına rağmen (küçükken gitmiş çocuk kalmış orada) dil sınavından geçemediği için 2 yıl boyunca evliyiz ama gidemedim diye yazmıştı konusunda. yani dil sınavından geçebilir misin

süper lise mezunuyum onu sölim sadece :) akrabaları varmış orda ve çok iyi geçiniyorlarmış, hatta evli olanlar da varmış
 
Back
X