Kamu şirketlerinin hazineye ait hisseleri Varlık Fonu’na devredildi

yercekimli karanfil

Güzel günler de bizi görecek mi?
Kayıtlı Üye
1 Eylül 2010
11.645
22.260
Varlık Fonu'na devredildiler... Ziraat Bankası, Borsa İstanbul, THY, Eti Maden, TPAO...
Neşe KARANFİL/ANKARA-REUTERS
05 Şubat 2017 - 21:26Son Güncelleme : 06 Şubat 2017 - 10:21
Türk Hava Yolları (THY) ve Halkbank'ta Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'nin sahip olduğu payların özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak Türkiye Varlık Fonu'na devredileceği açıklandı. THY'nin yüzde 49.12'si ile Halkbank'ın yüzde 51.11'i Varlık Fonu'na devredilecek. Dün de Ziraat Bankası, Borsa İstanbul, Botaş, Türk Telekom’daki Hazine’nin yüzde 6.68’lik hisse Bakanlar Kurulu kararıyla bir süre önce kurulan Varlık Fonu’na devredilmişti. Ayrıca, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun 3 milyar lirası da 3 ay süresince Fon’un kullanımına açıldı. Daha önce Fon’a Milli Piyango ve şans oyunları devredilmişti

Türk Hava Yolları (THY) ve Halkbank'ta Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'nin sahip olduğu payların özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak Türkiye Varlık Fonu'na devredileceği açıklandı.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi, ödenmiş sermayesi 1.38 milyar lira olan THY'de yüzde 49.12; ödenmiş sermayesi 1.25 milyar lira olan Halkbank'ta ise yüzde 51.11 hissedar konumunda bulunuyor.

ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAN ÇIKARILIP VARLIK FONU'NA...

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın KAP'ta yer alana çıklamasında, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca özelleştirme kapsam ve programında bulunan THY'nin yüzde 49.12, Halkbank'ın yüzde 51.11 hissesinin özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak Türkiye Varlık Fonu'na devrine karar verildiği belirtildi. Başbakanlık'tan hafta sonunda yapılan açıklamada, Hazine bünyesinde bulunan bazı kamu sermayeli şirketler ileözelleştirme programında bulunan bazı şirketlere ait hisselerin Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devredilmesine karar verildiği duyurulmuştu. Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında da Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri AO, PTT, Borsa İstanbul ve Türksat'ın sermayelerinde bulunan Hazine'ye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom'un yüzde 6.68 oranındaki Hazine'ye ait hissesi ile Eti Maden ve Çaykur'un TVF'ye aktarılmasına karar verildiği belirtilmişti.

ZİRAAT BANKASI, BORSA İSTANBUL, BOTAŞ...

BİR süre önce oluşturulan Varlık Fonu’nun yapısı güçlendiriliyor. Milli Piyango, şans oyunları ve at yarışlarınının devredildiği Varlık Fonu’na şimdi de kamunun devleri aktarıldı. Başta Ziraat Bankası olmak üzere, Borsa İstanbul gibi kuruluşlar Varlık Fonu’na devredildi. Ayrıca 3 aylığına da Savunma Sanayi’nin 3 milyar liralık kaynağı Fon’un kullanımına açıldı. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve iş planlarının yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği belirtildi.

Resmi Gazete’nin dün mükerer sayısında iki Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Varlık Fonu’na kaynak aktarılmasına ilişkin kararla, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na ait veya bu Fon’un tasarrufunda bulunan 3 milyar lira tutarındaki kaynağın en geç aktarım tarihini izleyen 3 ay içerisinde geri ödenmek kaydıyla Varlık Fonu’na aktarılması kararlaştırıldı. Karar yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girdi. İkinci Bakanlar Kurulu kararında ise Türkiye Varlık Fonuna aktarılan kuruluş, kaynak ve varlıklar yer aldı. Varlık Fonu’na, Ziraat Bankası, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi, Borsa İstanbul Anonim Şirketi, Türksat’ın sermayelerinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamı Varlık Fonu’na aktarıldı. Ziraat Bankası’nın hisselerinin tamamı Hazine’ye ait. Ödenmiş sermayesi 5 milyar lira. BOTAŞ’ın da sermayesinin tamamı da Hazine’ye ait. Sayılan kuruluşlar içinde sadece Borsa İstanbul’da Hazine’nin payı yüzde 73.6 oranında bulunuyor. Borsa İstanbul’un ödenmiş sermayesi dde 423 milyon lira.

TELEKOM’DAKİ HİSSE

Aynı kararla Türk Telekom’un yüzde 6.68’lik hissesi de Varlık Fonu’na aktarılacak. Bunlar dışında Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü de Varlık Fonu’na aktarılan kuruluşlar arasında yer aldı.

Varlık Fonu’na 46 adet de taşınmaz aktarıldı. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan 46 taşınmazın tahsisleri kaldırılacak. Varlık Fonu’na devredilirken, söz konusu taşınmazların devir ve tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar Maliye Bakanlığı tarafından yönetilmeye devam edilecek. Devredilen 46 taşınmazın 26 tanesi Antalya’da bulunuyor. Taşınmazlar Çamyuva, Kemer, Kiriş, Manavgat gibi turistik ilçelerde yer alıyor. Ayrıca Aydın Kuşadası, İzmir Özdere, Selçuk, Muğla Bodrum, İstanbul Bakırköy gibi yerlerdeki taşınmazlar da Varlık Fonu’na devredildi.

Kararnamede Varlık Fonu’na aktarılan kuruluşlar ile ilgili ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerektiğinde uygulama esaslarını belirlemeye Başbakan yetkili kılındı. Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklama ise Varlık Fonu’na devredilen şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları ile iş planlarının, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği, uluslararası finans kuruluşları da dahil üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliğinin sürdürüleceği belirtildi. Açıklamada, şirketlerin, Bakanlar Kurulu’nca onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yönetileceği kaydedildi.

DEVREDİLEN KURUMLAR

*BOTAŞ: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 4.15 milyar lira

*TPAO: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 3 milyar lira

*Ziraat Bankası: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 5.0 milyar lira

*Posta ve Telgraf: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 981.5 milyon lira.

*BIST: Hazine payı yüzde 73.6. Ödenmiş sermaye 423.2 milyon lira.

*Türksat: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 1.47 milyon lira.

*Eti Maden: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 600 milyon lira.

*Çay İşletmeleri: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 1.49 milyar lira.

http://www.hurriyet.com.tr/kamu-devleri-varlik-fonunda-40356592

Son düzenleme:
Kim denetleyecek peki:KK57:
Referanduma kadar büyük yatırımlar yapmak amacıyla; ekonomiyi biraz da olsa rahatlatmak amacıyla kurulduğu düşünülüyor. Büyük yatırımlar, bu fondaki kaynaklarla finanse edilecek.
Normalde bütçesi fazla veren ülkeler (Norveç mesela), gelecek nesillerin yararlanması için bütçe fazlasını bu fona aktarıp bu fondaki gelirlerle iç ve dış yatırım yapıyorlar. Bizim bütçe fazlamız yok ama :KK64:

Bilgisi olanlar aydınlatsa Mune Mune
Yönetimin de Yiğit Bulut da varmış:deli:
Vuhuuu huhuhuuuu diyeyim o zaman.

Şimdi kısaca varlık fonu nedir bir yazayım, bir sürü finansal varlıklara yatırım yapıp gelirini arttırmayı hedefleyen devletin sahip olduğu ve yönetimi altında olan fona varlık fonu denir.

ABD, Çin, Norveç gibi ülkelerin varlık fonu vardır, bu fonlar bütçe fazlalığı olduğu zaman kurulur.
Şimdi diyeceksiniz ki o zaman ülkemizin bütçe fazlalığı var, keşke olsaydı, tam aksine bizim cari ve bütçe açığımız var, tek bütçe fazlalığımız İşsizlik sigortası o da bu fonda kullanılamaz.

Yani hal böyle olunca ekonomistler, bu işi bilenler bizim ülkede neden bu fon kuruldu pek anlam veremiyorlar.

Bizde kurulan varlık fonuyla alakalı epey bir yasal boşluklar mevcut, hatta fonun amacı yasalarla çizilmemiş genel gerekçede açıklanmış bu da sıkıntı.

Lafı çok uzattım diyor ki fonun gelirleri sıralandı ama giderleri hakkında bilgi yok, nereye yönlenecek, nasıl yönlenecek siz bilmezsiniz, bilmediğin şeyinde denetimini nasıl yapacaksın diyor.

He birde diğer ülkelerin varlık fonlarında görülmeyen birşey daha var bizim fonda, ilk biz yaptık, bankaların finans sektöründeki hakimiyetini azaltıyor, İslami finans uygulamalarını arttırıyoruz.

Vuhuuu huhuhuuuu diyeyim o zaman.

Şimdi kısaca varlık fonu nedir bir yazayım, bir sürü finansal varlıklara yatırım yapıp gelirini arttırmayı hedefleyen devletin sahip olduğu ve yönetimi altında olan fona varlık fonu denir.

ABD, Çin, Norveç gibi ülkelerin varlık fonu vardır, bu fonlar bütçe fazlalığı olduğu zaman kurulur.
Şimdi diyeceksiniz ki o zaman ülkemizin bütçe fazlalığı var, keşke olsaydı, tam aksine bizim cari ve bütçe açığımız var, tek bütçe fazlalığımız İşsizlik sigortası o da bu fonda kullanılamaz.

Yani hal böyle olunca ekonomistler, bu işi bilenler bizim ülkede neden bu fon kuruldu pek anlam veremiyorlar.

Bizde kurulan varlık fonuyla alakalı epey bir yasal boşluklar mevcut, hatta fonun amacı yasalarla çizilmemiş genel gerekçede açıklanmış bu da sıkıntı.

Lafı çok uzattım diyor ki fonun gelirleri sıralandı ama giderleri hakkında bilgi yok, nereye yönlenecek, nasıl yönlenecek siz bilmezsiniz, bilmediğin şeyinde denetimini nasıl yapacaksın diyor.

He birde diğer ülkelerin varlık fonlarında görülmeyen birşey daha var bizim fonda, ilk biz yaptık, bankaların finans sektöründeki hakimiyetini azaltıyor, İslami finans uygulamalarını arttırıyoruz.
Anladim abla sağolasın. Tünelin ucundaki ışık gelen trenin ışığı zannimca. Heleki su jöleli varsa yonetimde insanin hayir bekleyesi gelmiyor :bicak:

Diger gelir fazlasi olan ulkelerde varlik fonu kurulur, Bu gelir fazlasi fonda toplanip yatirim araclarinda degerlendirilir, biriken ve degerlendirilen para buyuk projelerde kaynak olarak kullanilir. Bizde gelir fazlasi degil, tam tersine cari acik oldugu icin varlik fonu kurulmasi bile aldatmacadan baska birsey degildir. Ulke kaynaklarini ozellestirmeye yeni isim, denetimsiz oldugu icin icine konulan degerlerin satislarini da kolaylastiran bir fondur sadece.. Bizdekinin adi Yokluk Fonu olsa daha yerinde olurdu, evdeki televizyonu, buzdolabini, yatagi satip gunu kurtarmak gibi.. "Tulumbanin suyu bitince"..

Kisacasi bundan once kimsenin takmadigi gibi yine yeniden; babadan kalan trilyonluk miraslar daha da kolaylikla satip savularak size yol, kopru, elektirk, su vs. olarak geri donecek ve bu yapilanlarla "ama yol yaptilar..." diyenlere de destek saglanacaktir..:ıslık:

Diger gelir fazlasi olan ulkelerde varlik fonu kurulur, Bu gelir fazlasi fonda toplanip yatirim araclarinda degerlendirilir, biriken ve degerlendirilen para buyuk projelerde kaynak olarak kullanilir. Bizde gelir fazlasi degil, tam tersine cari acik oldugu icin varlik fonu kurulmasi bile aldatmacadan baska birsey degildir. Ulke kaynaklarini ozellestirmeye yeni isim, denetimsiz oldugu icin icine konulan degerlerin satislarini da kolaylastiran bir fondur sadece.. Bizdekinin adi Yokluk Fonu olsa daha yerinde olurdu, evdeki televizyonu, buzdolabini, yatagi satip gunu kurtarmak gibi.. "Tulumbanin suyu bitince"..

Kisacasi bundan once kimsenin takmadigi gibi yine yeniden; babadan kalan trilyonluk miraslar daha da kolaylikla satip savularak size yol, kopru, elektirk, su vs. olarak geri donecek ve bu yapilanlarla "ama yol yaptilar..." diyenlere de destek saglanacaktir..:ıslık:

Artık batmışız, bitmişiz, aç kalıp yapılan yollar kemirilmiş falan umurumda değil.. en en en büyük korkum bir sabah uyandığımızda Karadeniz de toprak ağası olarak gezen yabancıları görmek.. Bir toprak neden varlık fonuna aktarılır acaba?

Artık batmışız, bitmişiz, aç kalıp yapılan yollar kemirilmiş falan umurumda değil.. en en en büyük korkum bir sabah uyandığımızda Karadeniz de toprak ağası olarak gezen yabancıları görmek.. Bir toprak neden varlık fonuna aktarılır acaba?
Topraklari da mi devrediyorlar?Bence parca parca ugrasip zahmet edeceklerine Turkiye'yi toptan satip rahatlasalar.. Nasilsa kimsenin ruhu bile duymaz gene.. Zarar ediyordu sattik kurtulduk der gecerler.. Hem Lozan'dan da rahatsiz olduklarini soyleyip duruyorlar, bir an once bir onceki antlasma olan Sevr'e gecer, paylastiririz elaleme topraklari, olur biter.

Topraklari da mi devrediyorlar?Bence parca parca ugrasip zahmet edeceklerine Turkiye'yi toptan satip rahatlasalar.. Nasilsa kimsenin ruhu bile duymaz gene.. Zarar ediyordu sattik kurtulduk der gecerler.. Hem Lozan'dan da rahatsiz olduklarini soyleyip duruyorlar, bir an once bir onceki antlasma olan Sevr'e gecer, paylastiririz elaleme topraklari, olur biter.

Varlık Fonuna devredilen taşınmazların büyüklüğü, illere göre şöyle;
  • Antalya’nın Aksu, Merkez, Kemer ve Manavgat ilçelerinde 700 bin 910 m²
  • Aydın’ın Didim ve Kuşadası ilçelerinde 959 bin 713 m²
  • İstanbul Bakırköy’de 22 bin 866 m²
  • İzmir’in Selçuk ve Menderes ilçelerinde, 556 bin 891 m²
  • Muğla Bodrum Gündoğan’da 11 bin 334 m²
  • Isparta ve Kayseri’de ise 38 bin 958 m²
http://www.birgun.net/haber-detay/b...dasi-da-varlik-fonu-na-devredildi-145894.html

hadi diğerlerini neden aktardılar anlamadım, ama bunu hiç anlamadım..

http://www.birgun.net/haber-detay/b...dasi-da-varlik-fonu-na-devredildi-145894.html

:oha:
Sinir kapilarina ilan assinlar, "Satilik ulke var!"

Ege'de özellikle Didim'le ilgili 5-6 sene sonra serbest bölge olacak, turistler gümrüksüz alışveriş yapacak, Didim'de otel ve işletme sahibi olacaklara bir takım muafiyetler getirilecek haberleri çıktı, bunun yanısıra bu 2 ilçede kuvars ve feldspat var, bunları çıkaracak kişiler aranıyor, ki yabancı raporlara göre Türkiye Dünya'nın en büyük feldspat üreticisi, bir iki yıl evvel kıyı Ege yani Bodrum, Kuşadası, Didim'e bazı ziyaretler yapıldı sahilden.

Ege'de durum bu, bunlar birer etken midir bilmiyorum lakin bu bilgilerden yola çıkarsak Isparta, Niğde, Gaziantep, Manisa, Antalya kıyı bölgelerde de petrol bulundu, Isparta ve Kayseri'de maden yatakları mevcut vs vs.
Hani bilgi olsun diye yazdım, tabii bilemem sebepler bunlar mıdır değil midir?

Ondan sonrada vatan millet sakarya edebiyatı yaparlar.

Bu ne böyle yangından mal kaçırır gibi.Yine birilerine peşkeş çekilir.

X