Kaliteli mamanın önemi; taş oluşumu, tuvalet kokusu, tüy sorunlarına etkisi; maliyeti

sinemisar

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
28 Mart 2012
112
1
Daha önce başka bir yerde yazdığım bir yazımı sizinle paylaşmak istiyorum. Şu anda evde kedi bakamıyorum, sokaklarda ise onlarca kedim var :)

Evdeki kedileriniz ile ilgili olarak, mama konusundaki tecrübeme kulak vermenizi isterim. -Bence çok önemli- (kediler için yazdım ama mutlaka köpeklerde ve diğer dostlarımızda da benzeri olumlu etkiler vardır)
- - - -

·· Tuvaletini yapamayan kedi ve idrarındaki kan ··

İki kedimin birisi sürekli suretle tuvalete çıkıyor bazen 5-10 dakikayı bulacak şekilde bekliyor fakat idrarını yapamıyordu. Daha sonra çok az miktarda idrar ve kan geliyordu. Bunun idrar yollarındaki taş sebebi ile olduğunu gördükten sonra ilaç kullanımına başlasak da çok uzun süre bu durum devam etti. En son olarak ameliyat gerekeceğini öğrendik ve üzülerek bu kararı aldık. Fakat o sırada deneyimli bir veteriner arkadaşımız bize kaliteli bir diet mamayı “kalitesiz mamaların da taşa-kuma sebep olabileceği” söylemi ile tavsiye etti. İnanılacak gibi değil ama 1 ay geçmeden ilacın yapamadığını mama yaptı ve kedinin idrar yapamama sorunu ve kanaması kesildi.

·· Kaliteli mamanın artıları ··

Bahsettiğim dönemde tanıştığım kaliteli mamanın tespit ettiğim artıları şunlar oldu:
(Öncelikle mutlaka mama seçiminde veteriner tavsiyesi dikkate alınmalı)

- Sağlıklı beslenme sağlaması:
Önceleri her ne kadar ben “kediler dışarda ne bulursa yiyorlar, sonuçta benim marketten aldığım mama çok daha iyi ” diye düşünsem de kaliteli mama kullanımdan sonra kedilerimi onca yıl kötü beslediğim için çok pişman oldum. Öncelikle kediler daha iştahlı yiyorlar mamaları ve zamanla nasıl gürbüzleşip yine de atletikleştiklerini gözle görülür şekilde anlıyorsunuz. Mamadan memnun olduklarını hissediyorsunuz.

- Tüy sorununa kısmi çözüm :
Kaliteli mamadan sonra kedilerin tüylerinin parlaklığını farkediyorsunuz, tüylerin sağlıklı olduğuna ve çok daha az döküldüğüne şahit oluyorsunuz.

- Düzenli beslenme:
Eskiden günde 3-4 kez canları sıkıldıkça mama isteyen kedilerim kaliteli mamaya geçtikten sonra düzenli şekilde günde 2 öğün mama ile yetindiler.

- Tuvalet kokusuna çözüm:
Bana en inanılmaz gelen tuvalet kokusundan mama sayesinde kurtulmak oldu. Silica tip kum kullansam da kokuya net bir çözüm olmamıştı. Ancak kaliteli kumun belli bir süre kullanılmasından sonra tuvalet kokusu neredeyse tamamen ortadan kalktı.Buna önce çok emin olamadım ama bir kaç gün yine marketten aldığım ucuz mamaları kullanmak zorunda kalınca o eski berbat kokununda mamalarla birlikte evime geldiğini anladım. Muhtemelen et yerine ne olduğu belirsiz yan ürünler vs. kullanılması tuvaletin kokusunu da çekilmez hale getiriyor.

Tabii burada şu da çok önemli; normalde 3-4 öğünde yediği miktarın yarısından azı ile 2 öğünde doyan kedilerim daha az tuvalete çıkmaya başladılar bu da koku sorununa çözüm olması haricinde aynı zamanda kedilerin bağırsak faaliyetlerini de azaltarak ve tuvalete daha az çıkmalarını sağlıyor ve boşaltım sistemindeki sağlık sorunlarını da azaltıyor.

·· Kaliteli mamaların Maliyeti ··

Normalde kedinize verdiğiniz ucuz mamanın çok azı kadar kaliteli mama vermeniz yeterli oluyor. (benim kediler porsiyonları yarıma indirmişlerdi)

Yani kaliteli kedi mamaları marketten aldıklarınıza göre 2,5-3 kat fiyat farklı olabilir. Ancak kediniz artık eskiden yediği miktardan çok azını tüketeceği için aşağı yukarı fiyat farkı kalmayacak duruma gelir.

Ancak diyelim ki burada market mamaları yine de az da olsa daha ucuza geliyor olsun:
İnanın kaliteli mamaları denediğinizde ve kaliteli kedi mamasının bütün artılarını düşündüğünüzde çok daha sağlıklı, faydalı ve dolayısı ile ekonomik olduğunu ve aradaki 3-5 lira için kedinizi bu kadar artıdan mahrum bırakmamanız gerektiğini anlayacaksınız. Üstelik kedileriniz de burun kıvırmayacak doğru mamayı bulduğunuzda..

Bütün bunlara bir de kalitesiz mamanın çıkaracağı sağlık sorunlarının maliyetini eklersek, kaliteli mamaların daha ekonomik olduğunu söyleyebiliriz.

Not1: Esasında tüm mantık, onların da birer insan olduğunu düşünmekte; nasıl insanlar için de güvenilir, organik gıdalarla sağlıklı beslenme önemli ise minik dostlarımız için de aynısı geçerli.

Not2: Mamamın markasını hatırlamıyorum. Ama marketlerde satılan bol reklamlı ürünlerin kaliteli olduğunuı düşünmeyin. Veterinerinize arkadaşlarınıza sorun.

Zaten her zaman olduğu gibi son kararı kediniz verecektir!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…