Kahvaltının Önemi

13 Nisan 2007
15.555
36.073
1.123
Sabah kahvaltı yapmadan güne başlamak şişmanlığın oluşmasına zemin hazırlar.

Doğru beslenmeyi uygulayabilmek için önce alışkanlıklarınızı bırakmanız gerekiyor. Bu alışkanlıklar ya doğumdan itibaren başlayarak çocukluk ve ergenlik dönemlerinde anne, anneanne veya babaannenin birey üzerindeki etkisinden ya da okul hayatı, iş hayatı, reklam sektörünün çok gelişmesinden dolayı görsel etkilerden kaynaklanmış sadece karın doyurma amacı ile yapılan yanlış beslenme alışkanlıklarından mı?

Doğru beslenme alışkanlıkları edinmek için hangi faktörlerin bizleri yanlış beslenmeye ittiğini düşünmeliyiz. Bunlar;


• Sabah kahvaltı yapmadan güne başlamak şişmanlığın oluşmasına zemin hazırlamaktır. Ne kadar az zamanınız olursa olsun ister meyve ile veya 1 dilim ekmek 1 parça peynirle kahvaltı yapmalısınız. Uyandıktan 1 saat sonraya kadar kahvaltı etmeniz metabolizmanızın iyi çalışması için gereklidir.

• Sabah kahvaltıda yiyeceğiniz gıda maddelerinin protein, yağ ve karbonhidrat oranlarına dikkat edilmelidir. Sabah karbonhidratlar (ekmek, yulaf), muhakkak alınmalıdır.

• Kahvaltılarımızda sebze ve meyveye yer verilmeli böylece beynin enerji ihtiyacı olan glikoz daha rahatlıkla salgılanabilsin.

• Öğünlerimizde kimyasal maddelerden özellikle uzak durmalısınız.

• Günlük vitamin ihtiyaçlarınızı eğer besin maddelerinizden alamıyorsanız vitaminleri sabahları kahvaltıdan almayı denemelisiniz.

• Kahvaltılarınızdaki karbonhidrat öğle ve akşam yemeğindeki karbonhidratlar daha fazla olabilir.

• Sabahtan akşam yemeğine doğru karbonhidratlarda azalma olması gerekirken sebzede ise durum daha farklı olarak sabahtan akşama doğru artan bir biçimde alınmalıdır.

• Protein alımı insan vücudu için çok önem taşır. Protein hayvansal ürünlerden alınacağı gibi bitkisel proteinlerden de alınabilir.

• Bitkisel proteinin (mercimek, kuru fasulye vs.) içinde belirli oranda karbonhidrat bulunmaktadır.

• Karbonhidratsız (ekmek, patates, pilav vs.) beslenme şekilleri insanları güçsüz ve mutsuz yapmaktadır. Bunun için günlük karbonhidrat alımları dengeli bir biçimde olmalıdır.

• Vücudun sıvı ihtiyacı su ile karşılanmalıdır.

• Günlük sıvı alımı sabahtan başlayıp akşam yatıncaya kadar düzenli bir şekilde 2 ile 3 litre arasında olmalıdır.

• Günlük gıda maddeleri 20 ile 30 arasında yağlardan oluşması gerekmektedir. Bunların % 10 u hayvansal, % 10 u tekli doymamış yağlardan, % 10 u ise çoklu doymamış yağlardan alınması gereklidir.

• Yağsız bir beslenme yöntemi hormonsal sistemi bozmakta, bunun sonucunda da karbonhidrata olan istek giderek artmaktadır.


Dengeli ve doğru beslenme insanların beyinlerinde oluşmuş yanlış yemek yeme alışkanlıklarından kurtulması ile başlamalıdır. Gıda maddelerinin alımında amaç tokluk hissi olmamalıdır. Tokluk hissi gıda maddelerinin vücuda alınışından 20 dakika sonra beyne ulaşır. Bu zaman içinde alacağınız gıda maddeleri metabolizmanız için fazla olabileceğinden dolayı yanlış beslenme, dolayısıyla sağlıksız bir vücut meydana gelir. Alınacak gıda maddeleri ağır ağır ve çok çiğnenerek yenilmelidir. Sofradan her zaman tokluk hissi duyulmadan kalkılmalıdır. 3 ana ve 2 ara öğün atlanmamalıdır. Doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmanız gerekmektedir, doğru ve düzenli beslenmenin yanında bedensel egzersizlere de önem verilmelidir. Her insanın vücut özellikleri farklılık gösterdiği için her insanın beslenme düzeni de farklı olacağından bireysel beslenme programları düzenlenmeli ve bir denge içinde hayat boyu devam edilmelidir. Hayatınızı kısa süreli diyetler ile yaşayacağınıza uzun vadeli doğru ve dengeli programlar seçmeyi denemelisiniz.


-alıntı-
 
kahvaltı benim için de esgeçemeyeceğim en değer verdiğim öğün. o gün illa bir kaçamak yapcaksan sabah yapmalısın diye biliyorum. kahvaltı en cazip öğün benim için hele pazar kahvaltıları süper oluyor. ama sabah uyandıktan en fazla 20-30 dk sonra yemeğe başlamış olmak kaydıyla...
 

Dediğiniz doğru, günün "kaçamak yapma hakkı" na sahip olduğumuz tek öğün; kahvaltı..
Doğru beslenmeyi öğrenmeye çalıştığımdan bu yana, canımın çektiği şeyi alıp bekletiyorum.. Sırf sabah olsa da yesem diye.. Vücut ne yapıyor, ne ediyor, sabah aldığı kaloriyi harcıyor..

Süreyle ilgili sözlerinize düzeltme yapmalıyım: Uyandıktan sonra en geç 1 saat içinde yapmalıyız kahvaltıyı.. yazıda da böyle diyor zaten.. yerimseniben
 
Süreyle ilgili sözlerinize düzeltme yapmalıyım: Uyandıktan sonra en geç 1 saat içinde yapmalıyız kahvaltıyı.. yazıda da böyle diyor zaten.. yerimseniben[/I][/QUOTE]

püsküüt evet yazıda öyle diyor ama.. ben evde kalktıktan sonra iş yerime rahatlıkla 1 saat içinde gidebildiğimi söylemiştim diyetisyenime, buna karşılık o da ne olursa olsun kahvaltısız evden çıkmamam gerektiğini söylemişti. yani kahvaltıyı hazırlama süresi 20 dk filan neyse ama 1 saati bulacaksa yol boyunca en azından midem bomboş kalmasın mutlaka ağzıma kuru kayısı, badem vs tarzı kolayca hazırlıksız yenebilecek bişiler atmamı tavsiye etmişti.. :)
ben dediklerine büyük ölçüde uydum diyebilirim. şimdi 56 kiloyum çok şükür
...
 
Teşekkürler alocum.. Seni de tebrik ediyorum bu arada..
En son süre 1 saat olduğunu belirtmek için söylemiştim ben zaten.. Hazırlama ve yeme aşaması toplamında geçen süre, güne başlama anımızdan en en en fazla bir saat olabilir..
Ama senin dediğin zaten en doğrusu.. "En geç" üzerinden konuşmak zaten limiti belirten bir söylem..
Senin yaptığın ve ulaştığın başarıda da görüldüğü gibi, ne kadar erken kahvalatı yapılırsa o kadar iyi..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…