• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kadınlar Kulübü'nü temiz Türkçe Kampanyasına davet ediyorum

KilicBaligi

✯✯✯ Albay ✯✯✯
Pro Üye
2 Eylül 2007
17.023
12.632
823
Türkçe'ye Davet ediyorum!
Başlık davet olunca yeni bir şeylere davetiye çıkardığımız gibi bir anlam ortaya çıkabilir. Bizim davetimiz sadece özümüze, kendi öz benliğimize sahip çıkmaya bir davettir.

Çarşıya çıkıp etrafımıza baktığımızda, dükkân sahiplerinin bile ne anlamına geldiğini bilmediği bir dizi isimleri hepimiz de görüyoruz. Şahsen ben bunları görüntü kirliliği olarak niteliyor ve üzülüyorum. Hatta zaman zaman bazı yörelerimizde yapılan “Türkçe Dükkân ısimleri” kampanyalarının tüm Türkiye’ye yayılmasını arzuluyorum.

Batılılaşmanın bir parçası olan ve özellikle ıngilizce’nin “dünya dili” diye yutturulmaya çalışıldığı bir ortamda özellikle dilimize daha fazla sahip çıkmanın gereği ortaya çıkıyor.

Bu satırları okurken yabancı dil öğrenimine karşı olduğumuz da düşünülmesin. “Yabancı dil öğrenimine evet, yabancı dille eğitime hayır” kampanyalarına destek verenlerdeniz.

“Bir lisan daha öğrenmek” fikri şüphesiz meziyettir. Ancak ikinci bir lisan öğrenirken bilerek yapılan söylemlerle,yazımlarla k yerine q, v yerine w, şööle, bööle, yapcm, gusl yazmak Türkçe'yi yozlaştırmaktır, vatan hainliğidir.

Geçmişte konuyla ilgili bazı milletvekillerince önergeler verildi ve en azından Türkçe işyeri isimleri teşvik edilsin denildi. “Türkçe elden gidiyor, koruma kanunları çıkaralım, yaptırım uygulayalım” denildi. Ama TBMM o kadar yoğun ki bunlara bir türlü sıra gelmedi. Sıra geleceğe de benzemiyor.

1900’lü yılların başında, tamamen Türkçe kelimeler kullanılarak yazıldığı söylenen bir kısım yazıları anlamakta güçlük çekeriz. Hatta Cumhuriyet Kanunlarını anlamak için yanımızda bir tercüman lazım esprisini hangimiz yapmadık bugüne kadar…

“Bilgisayara bilgisayar diyenden Allah razı olsun” sözümüzü hatırlatarak, özellikle teknoloji ürünleri ve bunların ifadelerinin dayatılmasını ne yazık ki önleyemiyoruz. Kişisel gayretler yetmiyor ve bizler de bu kelimeleri kullanmaya mecbur kalıyoruz.

Bütün bu yazıyı sadece çaresizliğimizi ifade etmek amacıyla da yazmadık elbette… Zaman zaman bazı illerimizde düzenlenen Türkçe kampanyalarına imrenmemek elde değil. Öyleyse TÜRKıYEMıZ'ı TÜRKÇE levhalarla donatılmış görmek hangimizi memnun etmez.

Sizinde daha hassas olabileceğinizi umuyorum ki bunu Türkiyemiz ve Türkçemiz için yapmamız gerekliliğine inanıyorum....Bizler umursamazsak bunun sonu yok arkadaşlar elbet bize fazlasıyla zararı dokunacaktır...Belki hiç birimiz tam manası ile mükemmel bir dil eğitimine sahip değiliz fakat, şu an gençliğimizin içerisinde bulunduğu duruma göz yummak kendi Vatanımıza ihanettir, unutmayın ki bir ülke yozlaşmaya ilk olarak kendi dilinden başlar!!!

--------------------------------------------------------------------------------
"Türk Milleti'nin dili, Türkçe'dir. Türk dili dünyada en güzel, en yaygın ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk dili, Türk milleti için mukaddes bir hazinedir. Çünkü Türk milleti, geçirdiği nihayetsiz badireler içinde, ahlakının, ananelerinin, hatıralarının, menfaatlerinin, velhasıl bugün, kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde muhafaza edildiğini görüyor. Türk dili, Türk Milleti'nin kalbidir, zihnidir."

"Türk dili, Türk Ulusu için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk Ulusu, geçirdiği sayısız sarsıntılar içinde ahlakının, erdemlerinin, gelenek
ve göreneklerinin, anılarının, kendi yararlarının kısacası bugün kendi ulusallığını oluşturan her şeyin diliyle korunduğunu görüyor. Türk dili, Türk Ulusunun yüreğidir, belleğidir"

"Millî his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması millî hissin inkişafında başlıca müessirdir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, şûûrla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."

Mustafa Kemal ATATÜRK

Son düzenleme:
Sanırım bu öneriden sonra bir çok kullanıcı, kullanıcı ismini değiştirmek isteyecektir.

Anladığınızdan pek emin değilim...Bu bir öneri değil, geleceğimiz için bir gerekliliktir...Bildiğim kadarı ile forumda kullanıcı adımızı değiştiremiyoruz, 1,5 sene evvel bana verilen bilgi bu yöndeydi,kural değişti ise, seve seve... Kaldı ki mevzu kullanıcı isimleri değil insanlarımızın Türkçe'yi katletmesi...Bir admin ve bir vatandaş olarak, kaç kişinin sizinle aynı seviyede Türkçe konuştuğuna ve ya yazdığına dikkat ettiniz mi? Konuşma şekli olarak yapılabilecek pek bir şey yok çünkü farklı bölgelerde yetişen insanların farklı lehçeler kullanması çok doğal fakat; büyükşehirde büyümüş, eğitim almış bir gencin güzel yerine güsel, iyi yerine ii, cevap yerine cwp yazması gözünüze batmıyor mu yoksa batıyor fakat gençlik işte deyip geçiştirenlerden misiniz? Haydi noktalama işaretlerini geçelim çünkü çoğumuz bunlara dikkat etmiyor, edemiyor fakat herşeyin bir sınırı olmalı, siz, biz,diğerleri kaç kişi kaldık? Eğitim ailede başlar, burası da günümüzün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz, paylaşım yaptığımız, bilmediğimiz şeyler hakkında bilgilendiğimiz bir aile, madem ki bir aileyiz öyleyse aile fertlerimizin geleceklerine, dolayısıyla kendi milli değerlerimize yatırım yapmalıyız...Devir teknoloji devri deyip geçmemek gerek, kimi teknolojiyi bilgi amaçlı kullanır kendine kar sağlar, kimi ise rahatlık olarak görür 3 harf basmaya üşenir...Seçim sizin, isteyen toplum genelindeki bu oluşuma katılır, istemeyen ise milli değerleirni hiçe saymaya devam eder, gündemde şu açılımı bu açılımı sözcüklerini duymaya devam ederiz...Ne alakası var? Anlam çıkartmak isteyene gayet açık...Ben bir birey olarak kendi üzerime düşen vazifeyi yapar, sizide bu oluşumun içerisinde yer almaya davet ederim, kabul ederseniz ne ala, fakat etmez ve bu kirliliğe karşı çıkmazsanız bilin ki, bundan 20 sene sonra torununuzla anlaşmak için bir çevirmene ihtiyaç duyacaksınız...Madem ki konu başlıklarında yapılan imla hatalarına karşı hassas bir forumuz, öyle ise bu hassasiyetin -abartıya kaçmadan- mesajlar içinde geçerli olması gerektiğini düşünüyorum...

Son düzenleme:
Benimde en dikkat ettiğim konu.
Harfleri yutarak yazanlar,noktalama işaretlerine dikkat etmeyenler,msn dili dediğimiz şekilde yazanlar,q,w,x harflerini kullananlar...
Her denk geldiğimde uyarıyorum,çünkü artık bu şekilde kurulan cümleler ve kullanılan kelimeler sinir bozucu olmaya başladı gerçekten.
Herkesin özen göstermesi ve dikkat etmesi lazım.
Türkçemize sahip çıkmak zorundayız!

Sonuna kadar destekçinizim. Size yazdım ama konuyu okuyan arkadaşlarım için tekrarlamak istiyorum; adminlerimiz ve moderatörlerimiz bu konuda çok hassaslar. Bu tip mesajlara denk gelince onlara bildirirseniz hemen gerekeni yapıyorlar.

Kadınlar Kulübü'nü temiz Türkçe Kampanyasına davet ediyorum...

bende destekliyorum :lepi:
nickimi yeni değiştim :kedi: türkçe yapamam ama şuan :)))

vereliniortak
Destekliyorum.:hooray:
Özellikle herkes yerine herkez yazılmasını kınıyorum.
Bu şekilde yazanlardan sadece biri sayın editörüm benneyaptımki :enbuyukkk:
turkbayragi turkbayragi turkbayragi

Bu kampanyanızı destekliyorumvereliniortak...Ben de ne zamandır sinir oluyordum özellikle herkes yerine herkez,beğenmek yerine beyenmek,büyümek yerine büğümek,bir yerine b,ve yerine we aslında uyarmak lazım bunları yazanları ama kıramıyor insan işte, karşındaki incinir diye bişey diyemiyorum..benneyaptımki

bende desteklıyorum bazen bende şımaracağım zamanlarda yapıyorum yalan yok:)))
mesela ,mutsuzum diyeceğine mutsusum.
neyapıyorsun yerine neyapıyon laaa:))))))))))))(benım laflar)sevmiyorum ama yinede yapıyorum...bunlar normal ama bazıları abes kaçıyor...

Destekliyorum arkadaşlar. Hemde tüm kalbim ve klavyemle.

ımla hatalarının yanı sıra birde; bir paragraf yazıyı hiç satır başı yapmadan yazan arkadaşlar var.

Konuyu takip etmek mümkün değil. Hiç büyük harfle başlamamış, imla kurallarına aldırış edilmeden yazılmış.
Birde üstüne uzun yazı olunca iyice okunmaz hale geliyor.
Özellikle Bir Derdim Var bölümünde.

Çoğu arkadaşlarımızın derdini maalesef bu sebepten dolayı okuyamıyorum.

bencede yabancı dilleri güzel türkçemize sokmamamız gerekir en saf haliflye kulanmak bize düşüyor insanlarda özenti çok yabancı isme

çok güzel bir konu olmuş özellikle eğlence yerine eylence yazılması sinirlerimi bozuyor
niye yani niye? cahil misin ya bilmiyor musun orada 'ğ' olması gerektiğini
söylemek istiyorum yüzüne karşı ama rencide etmek istemiyorum
ayrıca şunu da eklemek istiyorum: doğrusu 'mahvolmak' tır ! maaf olmak, mahfolmak, mafolmak gibi şeyler yok, açın da sözlüğe bakın çocuğunuzun, komşunuzun sözlüğü yok mu?
büyük yerine büyüq
selam yerine zeLam
kuş yerine kush
eksen yerine exen
müzik yerine müsik
ben yerine behn
ya yerine yha yazanlardan nefret ediyorum. ve okey diye bir şey yok. o tamam manasına gelen kelimenin doğrusu 'okay' dır ! bol bol dökebilirim içimi burada. ayrıca başka başlıklarda bozuk bozuk yazıp buraya gelip düzgün yazmayın arkadaşlar. benim tek kusurum baş harfi büyük yapmamam burada da yapmıyorum evet üşeniyorum. ama en azından yazık yerine yasık demiyorum. :umursamaz:

Evet, ben de temiz Türkçe kampanyasının destekçisiyim hem de sonuna kadar.
Beni de oldukça rahatsız eden bir şey var,garibim "y" harfi...Bu y harfinin günahı ne?Neden söylenmiyor ve de yazılmıyor?O kadar harfi yazıyorsun da y harfine gelince mi kısaltmış oluyorsun be insan?
Dilini kaybeden milletlerin,geleceği de kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

bende varım...buyrunnnnnnnnn okul yıllarımdan beri dikkat ettiğim uymaya çalıştığım bir konu ..
özellikle günümüz gençleri bu konuda çok bilinçsiz bu durumun vahim olduğunu siteye üye olunca
daha çok anladım.
o kadar çok kelime yanlış kullanılıyor ki...çoğu açılan konuyu anlamadığım bir türkçe yanlış
kullanılan dil ve anlam karmaşası yüzünden okuyamadan yarım bile bırakıyorum...

"w " kullanımı da oldukça yaygın...
dilimize sahip çıkalım...[/B]

bende desteklıyorum bazen bende şımaracağım zamanlarda yapıyorum yalan yok:)))
mesela ,mutsuzum diyeceğine mutsusum.
neyapıyorsun yerine neyapıyon laaa:))))))))))))(benım laflar)sevmiyorum ama yinede yapıyorum...bunlar normal ama bazıları abes kaçıyor...

:roflol::roflol:

Evet bu kampanyayi ben de sonuna kadar destekliyorum.. Şeniz
Yanlis yazilan kelimelerden ziyade;
özellikle noktasiz,virgülsüz yazilar beni cileden cikariyor..kafamçokkarıştı
Bazilari o kadar uzun yaziyorlar ki,acaba sonradan kendileri okudugunda anliyorlar mi ne yazdiklarini,cok merak ediyorum CADIARZU

Back