isyan etmekten bıktım?

üni öğrencisiyim yurtta kalıyorum .ya gerçekten bazen çok sorguluyorum, çevremde o kadar çok zengin insan var ki hani ben daha ayda kaç gün dışardan yemek yersem geçinebilirim diye hesaplamaya calısıyorum milletin altında babadan son model araba , isyan etmiyim diyorum ama hani bi yemek parasını bile düsünüyorum ya arabayı evi geçtim yemek parasını düsünüyorum , hayat adil değil istan edip dueuyorum . millete imrenmekten hayattan sogumuş hale geldim . tabi şükürler olsun halime ama insan ister istemez isyan ediyor , imreniyor . yani kısaca hayattan bıktım soğudum ne yapmalıyım?
Senin gibi binlerce arkadaşın var üç beş kişiyle kendini kıyaslama. Ne okuyorsun ? Ders saatlerin neler ? Part time iş bul ya da özel ders ver böyle böyle hayatı ogreneceksin.

Herkesin izniyle eksi atıyorum

Konu sahibesinin derdi para değil ki, bazıları neden altın kaşıkla doğuyor, ben neden cebelleşmek zorundayım demiş. Doğru diyor, bizim ülkede delice bir gelir dağılımı adaletsizliği var isyan etmekte haklı tamamen.
Evet haklısın ama isyan edip kahrolmak da çözüm değil malesef bu gencimiz hayata erken atılmak zorunda kalanlardan olacak.

Derdi gayet para.
Sadece TRde olan bir sorun değil. Hangi ülkede hangi öğrencinin altinda 0 araba var?

Para olsun ne olacak, daha güzel yaşamak istemek suç mu? Toplumda ufak bir grup zenginliği elinde tutuyor, kalanların çocukları ayın sonunu nasıl getircem diye düşünüyor böyle toplumsal düzen mi olur? Bu kızın canı yok mu yani? En azından kabul edilebilir bir bursu olsaydı, karnı tok, sırtı pek olsaydı bu kız da gözünü onun bunun parasına dikmezdi Tulumbachen isyan etmezdi. Sen bir liberal demokraside yaşıyorsun, çok miktarda burs var, sosyal yardım var, kimse aç değil, açıkta değil, herkese bir miktar milli gelirden düşüyor, yolsuzlukla zenginleşen yok eee sen öyle bir yer de yaşayıp bu kıza bak bak para istiyor şartlarını beğenmiyor diyebilir misin sence?

Yorumların hepsinde bak sakın isyan etme, dünyanın düzeni böyle işte ne yapalım eline düşene şükret senden kötüsü de var şükret yazılmış şaka gibi, insanlarımız ezilmeye büzülmeye yoksulluğa o derece boyun eğmiş ki düzenin normali bu diyor böyle bir şeyi asla kabul edemem. Farklı düzenler gayet mümkün, bizim insanlarımızın canı yok mu neden zorundalar yoksulluğa :KK51: Yazılanların hiçbirini kabul etmiyorum, yoksul değilim, ailem de yoksul değildi bir şeyde de gözüm kalmadı ama yoksullaşan halk maşallah birbirlerini zenginlerden daha çok manipüle edip fakirliğe razı getirmeye çalışıyor??!

Para olsun ne olacak, daha güzel yaşamak istemek suç mu? Toplumda ufak bir grup zenginliği elinde tutuyor, kalanların çocukları ayın sonunu nasıl getircem diye düşünüyor böyle toplumsal düzen mi olur? Bu kızın canı yok mu yani? En azından kabul edilebilir bir bursu olsaydı, karnı tok, sırtı pek olsaydı bu kız da gözünü onun bunun parasına dikmezdi Tulumbachen isyan etmezdi. Sen bir liberal demokraside yaşıyorsun, çok miktarda burs var, sosyal yardım var, kimse aç değil, açıkta değil, herkese bir miktar milli gelirden düşüyor, yolsuzlukla zenginleşen yok eee sen öyle bir yer de yaşayıp bu kıza bak bak para istiyor şartlarını beğenmiyor diyebilir misin sence?

Yorumların hepsinde bak sakın isyan etme, dünyanın düzeni böyle işte ne yapalım eline düşene şükret senden kötüsü de var şükret yazılmış şaka gibi, insanlarımız ezilmeye büzülmeye yoksulluğa o derece boyun eğmiş ki düzenin normali bu diyor böyle bir şeyi asla kabul edemem. Farklı düzenler gayet mümkün, bizim insanlarımızın canı yok mu neden zorundalar yoksulluğa :KK51: Yazılanların hiçbirini kabul etmiyorum, yoksul değilim, ailem de yoksul değildi bir şeyde de gözüm kalmadı ama yoksullaşan halk maşallah birbirlerini zenginlerden daha çok manipüle edip fakirliğe razı getirmeye çalışıyor??!

Yazdiklarinda haklisin ama konusahibi resmen aç, açıkta kalmaktan dert yanmamış.

Resmen 0 araba ve elini sıcak sudan soğuk suya sokmayan kaymak kesime imrenmiş ve hayata küsmüş.

Yahu demokratik ülkeyi miktir et. Bende bundan 14 sene önce 560 Euro burs alarak yetim ve öksüz olarak okudum. Kira vs derken zorunlu diyet yaptığım çok oldu. Avrupanin göbeginde!!
Tabiki ezilip büzülüp kendime fakirliği yakıştıramadım ve köpekler gibi çalışıp mesleğimi aldim elime.

Konusahibi hayata küseceğine çabalayıp eline mesleğini alsin ve gerekirse yurtdışına yerleşsin.
Ne yazıktırki herkesin şartı ayni değil. Dünya haksizlik üstüne kurulu. Bu anlayip, kıçına motor takip gece gündüz çabalayan rahata eriyor. Örnek SEN

Seni çok iyi anlıyorum. Durum aslında altında arabası olanlar değilde senin yemek yeme gibi en temel ihtiyacında bile hesap kitap yaparak geçim derdindeyken diğerlerinin çok daha rahat yaşaması. Bu insanı tabiki üzer, kırar, isyan ettirir. Ama malesef dünya düzeni böyle. Senin durumundan daha kötü durumda olanlarda var mesela ama senden daha iyi durumda olanlarda var. Hangi pencereden baktığına bağlı olarak kendi ruh halin değişir. İnan bana bu kıyas işi ileride de bitmeyecek, devam edecek. Bunu kafaya takmamayı, herkesin farklı yaşam koşulları olduğunu, sen kendi hayat koşulunu yükseltmek için neler yapabileceğini, kendini nasıl geliştirip daha iyi yerlerde çalışabilmeyi öğrenmen lazım. Zamanla öğreneceksin de zaten. Bazen ara ara gelir yine tabi bu duygu bunalımları ama kendini buna çok kaptırmamak önemli.

üni öğrencisiyim yurtta kalıyorum .ya gerçekten bazen çok sorguluyorum, çevremde o kadar çok zengin insan var ki hani ben daha ayda kaç gün dışardan yemek yersem geçinebilirim diye hesaplamaya calısıyorum milletin altında babadan son model araba , isyan etmiyim diyorum ama hani bi yemek parasını bile düsünüyorum ya arabayı evi geçtim yemek parasını düsünüyorum , hayat adil değil istan edip dueuyorum . millete imrenmekten hayattan sogumuş hale geldim . tabi şükürler olsun halime ama insan ister istemez isyan ediyor , imreniyor . yani kısaca hayattan bıktım soğudum ne yapmalıyım?
Haklısın ama napalım sureklı depresyona gıremeuız. Kendı kendımızı ıyı yapmak zorundayız.

Bu ulkeden gitmeyi istemem tam olarak benzer bir diyalogla basladi:

Ayni isi yaptigimiz ve ulke standartlarina gore iyi sayilabilecek gelirler elde ettigimiz arkadasimla elektrige gelen zammi konusup onun uzerine “elektrige gelen zam neden bizim konumumuzdaki insanlarin gundeminde? Bunu konusuyor bile olmamaliydik” dedik. O gitti, sira bende. O yuzden anliyorum ben, haklisin

İsyan etmekte haklisin ama bir yere varamazsın ki senin yapacağın okulunu bitirip mesleğini eline alıp çalışmak ha bu ekonomide meslegini alsan iş bulman ayrı dert bulsan maaşın yetersiz kalır tek kalan seçenek zengin koca bulmak

Sakın isyan etme ya da sükret demiyorum ben mesela.
ancak isyan etmesiyle bir şey değişmiyor. hatta bu kız çok zengin kocası olmazsa %90 çocuğuna ailesinin ona sunduğu kadar da imkan sunamayacak.

fakirliğe razı gelmesini de istemem.

ama nasıl olacak?

üniversite mezunlarının büyük kısmı tırt.
vıttırı vızık üniversitesinde zottiri dort bölümü okuyup mezun olup 20-25 bin liraya çalışıyorlar
kızlar kasiyer erkekler kurye.
ev kirası 15 bin.

hadi bir tık iyisi olsun banka, pazarlama, ofis işleri filan 30-35 aldığı, yani 5-10 bin fazlası, o da yemeğin ticket yetmeyen kısmına (çünkü daha pahalı semtlerde oluyor ofisler), yol parasına, üst başa, pinterest kahve takımlarına filan gidiyor.

işçi avukatlar, mimarlar, özelde öğretmenler, yazılımcı hariç mühendisler %80-85 bu şartlarda çalışıyor. bir bilgisayar için 1 ay, iyice bir cep telefonu için 2 ay çalışacaksın.

daha iyi kazanmak için ya kasacak devlete girecek.
ya özelde ciddi ciddi zeki, parlak, çalışkan birisi olarak kendini gösterecek. devletten fazlasını kazanacak.

inan bu durumlarda bile ne oluyor biliyor musun? misal benim ailemde (benim senin gibi babam doktor filan değil tabi :KK70:) benden önce ailede öyle üniversitede y.dışına giden, devlet okulunda cayır cayır 2 yabancı dil öğrenmiş filan kimse yoktu.

kişisel örnek vermek istemiyorum aslıda genel olarak durum şuydu: bizim nesilde bizden öncekilere göre biz çok çok daha fazla şey gördük. ne yapsak yeniydi. ne yapsak başarıydı. (hemen hemen ortalama olarak).

ortalamalara bakarsak
ev hanımı annelerin lise mezunu babaların köyden gelmiş ya da küçük memur/işçi ailelerin çocukları olarak. anne-babamızın ne bilyim mahalledeki dantel örüp koca bekleyen ablaların bıçkın delikanlı pişpirik onayan abilerin filan çok çok üstünde gezdik tozduk yedik içtik.

ben 30 yaşımı biraz geçtiğimde tek başıma evimi aldım, ankaranın merkezinde.

kısacası madden de manen de mutlu olmak ve tatmin yaşamak içim çok daha fazla yaşamımız müsaitti. evet hep krizler oldu. ben çocukken de enflasyon vardı vs. derdim o değil. şu: biz üniversite bitirince asgari ücretin 4-5 katına çok rahat işe girebiliyorduk. 1 öğretmen 1 senelik maaşıyla araba alıyordu onu da zaten banka hemen kredi veriyordu.

şimdi 20lerin bşaında olan arkadaşlar
leş bir eğitim sistemi
leş bir ekonomi
leş bir iş piyasası içinde doğdular.

üstelik
anne babaları
abi ablaları
yedi içti gezdi daha kolay birşeylere sahip oldu. yani kıstasları farklı.

bunlar anca instagramdan bakar bakar ağlar.

ben okurken anna babası profesör olan arkadaşlarım da dahil, kimse "ay bu ay dışarıda kaç yemek yerim" diye bir hesap yapmazdı

çünkü dışarıda yemek yemek diye bir şey yoktu ki!
biz dışarıda kahve içmedik.
yemeği yemekhanede yedik
kombin
yaz makyajı
yok efendim kış çilt bakımı

0.
hiçbirini bilmiyorduk ki. yapamayıp mutsuz olalım....

şimdiki arkdaşlar hepsini biliyor. görüyor. yapamazsa mutsuz olacak ve fakir oldukça yapamayacak....

peki soru o. nasıl kurtulacak fakir olmaktan? çok zeki çok çalışkan aşırı parlak değilse?

Part time bir işe girersen hem maddi hem manevi doyum sağlarsın. Bırak başkalarını kendi hayatına bak. Kendini geliştirmeye ilerletmeye odaklan. Öyle ekmek elden su gölden olmaz, olmamalı.

Canım böyle zamanlarda sağlığıyla uğraşan insanları düşün. Çok zengin olup da sağlık nedeninden yiyemeyen var, ölümü bekleyen hastalar var Rabbim şifa versin hepsine.🙏🏻 En büyük zenginlik sağlık, gerisi hallolur.

daha yolun başındasın. malesef şuan çalışmadan hiç birşey olmuyor çalışmak lazım. kendin için geleceğin için. isyan etmek için daha çok erken.

Babadan zengin olsanız bu seferde koçlara Sabancı’lara özenirdiniz🤷‍♀️ tabiki herşeyin en iyisine en güzeline layığız ama elimizdekiyle mutlu olmayı başarmalıyız.yoksa ömür boyu neden daha fazlası olmuyor olmadı diye kahroluruz.🤗

Babadan zengin olsanız bu seferde koçlara Sabancı’lara özenirdiniz🤷‍♀️ tabiki herşeyin en iyisine en güzeline layığız ama elimizdekiyle mutlu olmayı başarmalıyız.yoksa ömür boyu neden daha fazlası olmuyor olmadı diye kahroluruz.🤗
Konu zenginlik degil, calissa da bir sey degismeyecegini anlamis olmasi. Kit kanaat gecinme fikri rahatsiz ediyor

konu o mu sence işe girdim zamanında , yazın da çalıştım . benım derdim keşke bende çalışmadan hayatımı yaşabilseydim oldu , yani düsünüyorum yasıtım kızlar eli sıcak sudan soguk suya değmemişken bem miye calısmak zorundayım bu dusunceler beni hayattan soğuttu
herkesin bir kaderi ve şansı var

yaşıtın olup 2 cocuga bakan da var, yurtdısında okuyan da.

herkesın aılesı aynı degıl ki aynı kaderi yasasın.

o yuzden ya hayat boyu ımrenerek gececek hayatın, ya da elındekılerıne odaklanıp onlardan kendıne bır dunya kuracaksın

annen baban da, elalemın cocugu derece yapıyor dese mesela, ya da cok guzel kız dese, ya da bak nasıl becerıklı dese... vs vs kımsenın kımseden ust seyler beklemeye hakkı yok, anormal bır durum olmadıkca elımızdekı hayatlar ıle devam etmek , yukseltebılıyorsak emek ıle yukseltmeye calısmak dogru .

kaldı ki yasın ılerledıkce baskasının ısını, kocasını, cocugunu, hatta dıyelım herkes cocuk sahıbı oluyor ama sen olamıyorsun, ya da herkes mutlu evlılık yapıyor ama sen bosanıyorsun dıyelım, herkese miras kalıyor ama sana tam tersi borc kalıyor... yanı boyle hayatlar da cok fazla ve yasıyoruz cogumuz

yanı ımrenmek, hayıflanmak hepımızın her yasta yasadıgı seyler. ama bunun sonu yok, hele burda konu acacak kadar onemlı bırsey degıl.

babam tacizde bulundu, bu ne bicim hayat , sevgılım bana sapkın fıkırler ıle gelıyor, annem kanser, kardesım evden kactı kayboldu... okuldan atıldım, okula gıdecek otobus parasını bıle zor buluyorum babam ıflas ettı hem okuyorum hem aılemı gecındırıyorum... ınan bunları yasadık , yasıyoruz, ya da yasayacagız. Muge Anlı'daki hayatlar değil, hayatın gerçekleri bunlar.

ŞÜKÜR YAVRUM, BUNU UNUTMA

Yapacak birşey yok.
Maddı durumu iyi olmayan ve maddı refahlık isteyen çoğu ogrencım eşek gıbı calısmak zorunda olduğunun farkında..
Ona göre yol ciziyorlar.
Ailesinin durumu iyi olan öğrencilerım de özel üniversiteye gidiyor.
Burada eşitlik beklemek ütopik..
Ara ara bu derın düşüncelere katılabilirsiniz ama sizin calısmak zorunda olduğunuz durumunu değiştirmez.

Bu ülkede babadan zenginler mesele değil, ya da çocuklarına miras bırakamayan aileler de mesele değil. Bu ülkede gelir adaletsizliği hatta gelirler arası uçurum mesele. Hindistanı aratmıyoruz bu konuda, üstelik gençler çocuklar bunları yakınen görüyor. Üstelik bu gençlerin büyük çoğunluğu da çok çalışmadan bu paraya kavuşmak istiyorlar, çünkü onu görüyorlar. Paradan para kazanma, kirli ilişkilerden, kirli ticaretlerden para kazanma moda ve makbul hale gelmiş durumda. Bu insanlar eskiden olduğu gibi toplumda kınanmıyor, dışlanmıyor, alkışlanıyor. Hukuken de cezalandırılmıyorlar. Bir toplumun çöküşü için fazlasına gerek yok, bu kız da bunlara şahit oluyor ,haliyle böyle duygular besliyor.
Konu sahibi çoğumuz üniversiteyi böyle okuduk, özenmek gayet doğal bir duygu, ama sizi yanlış yollara, yanlış ilişkilere yönlendirmesin. Okulunuzu bitirin ve ondan bağımsız kendinizi çok geliştirin. Yabancı dil, farklı stajlar, kulüpler. Eliniz neye değiyorsa gelişiminiz adına yapın. Geliştikçe rahatlayacak,kendi önünüze bakıcaksınız. Dünyanın kuralı bu, biz sadece insan eliyle daha fazla, ayarsızca bozulan bir düzende yaşamaya mahkum edildik. Kendinizi kurtarmaya bakın, iyi ve güzel, doğru yollardan. Bol bol dışarıda yemek de yersiniz, fazlasını da yaparsınız,bugünleri bile duygulanarak hatırlarsınız

Aslında şöyle düşünüyorum senden iyilere odaklanmak yerine kendini en iyi konuma getirip kendi konforunu ve hayallerini nasıl gerçekleştirebileceğine odaklansan bence daha iyi olabilir .
Elbette ki adaletsizler çok ve birileri bizden çok daha iyi hayatlar yaşıyor birilerinin bizden daha kötü hayatlar yaşadığı gibi …
Durduğu yerde ya onlar zengin ben değilim isyanına gerek yok , şunu düşün bulunduğum hayatı en iyiye taşımak için ne yapabilirim okuduğun bölümü hayallerini vs bilmiyorum ama , her şey bu kadar kötüyken ben en iyisini nasıl yapabilirimi düşünmeliyiz 😊 bence

konu o mu sence işe girdim zamanında , yazın da çalıştım . benım derdim keşke bende çalışmadan hayatımı yaşabilseydim oldu , yani düsünüyorum yasıtım kızlar eli sıcak sudan soguk suya değmemişken bem miye calısmak zorundayım bu dusunceler beni hayattan soğuttu
e calis cabala, iyi kazanan bir koca bul senin de cocugun eli sicak sudan soğuk suya degmeden buyusun.
herkes ayni ekonomik ortamda dogamaz.
unide hatırlamıyorum hangi derste bir hoca sohbet ortami acmak icin "ne yani xyznin cocugu luks icinde yasarken, dededen zenginken siz neler cekiyorsunuz. bu adil mi" falan demisti (dusuncesi bu oldugu icin degil, sosyoloji okuyordum. ortaya bir fikir atip tartismayi seven bir hocaydi)
aksam sevgilimle konusuyorduk, dersteki sohbeti, ilginc buldugum yorumları falan anlattim. sey dedi;
"adil bence. o xyz'nin dedesi k.cini yırtmış kendini o duruma getirebilmek icin, ne emekler vermis. tabii ki onun torunu rahat edecek. benim dedem cobanmis, her gittigi koyden birini hamile birakmis, seyinin keyfine yasamis. babam alkolik, uc gun calisiyorsa dördüncü gün ayriliyor. o dedesi babasi calismis adamin cocugu tabii ki sefa icinde yasayacak ben surunecegim. bak, ben de mezun olur olmaz atandim, allahin mezrasinda yasamaya çalışıyorum. cocuguma en azindan iyi bir egitim- biraz miras bırakabilecegim ki torunum benim sefaletimi yasamasin. ama simdi keyfine bakan- gelecegi umursamayan adamin torunu tabii ki benim su an yasadigim sefaleti yasayacak. bence adil" demisti
😂😂😂cocuktan ayrilali 11 sene falan oldu ama bu mantikli düşüncesi hep aklimda.
sen de akilli davran senin torunlarin cocuklarin yasadigin sefaleti yasamasin. ust neslini kurtaramazsin ama alt nesline hala bir sans var.
fakir dogdun diye fakir ölmek zorunda degilsin. bu ulkede yasam zor, sinif ayrimi keskin ama kast sistemi de yok yani. isteyen cabalayan bazi seyleri basarabiliyor

X