İstinaf en az bir yıl sürüyor bildiğim kadarıyla.
Siz "para olduğu için istinafa gitti herhalde" demişsiniz, o "herhalde" kısmına çok şaşırdım, hayatınızı bu kadar önemli derecede etkileyen bir durumda, karşı taraf neyi istinaf etti, bilmiyor musunuz ?
Mahkeme boşanmanıza karar verdi diye anlıyorum. Eğer öyleyse, adam da mahkemenin verdiği kararın, boşanmaya ilişkin kısmını değil de diğer fıkralarını istinaf etmişse, yani boşanmaya itirazı yoksa, para pul konularından ibaretse itirazı, kararın boşanmaya ilişkin bölümünü kesinleştirebilirsiniz.
Şöyle ; adamın istinaf dilekçesi; kusur, nafaka, velayet ve tazminat vs.. hususları açısından itiraz içeriyorsa sadece, bunlara boşanmanın fer'ileri denir, boşanmaya değil , fer'ilerine itiraz vardır. ( Mahkemenin hükmünün, boşanmaya ilişkin kısmı süresinde istinaf edilmezse, kesinleşir.) O zaman siz , boşanma kararı veren mahkemeye gidip, boşanmaya ilişkin kararın resmi kayıtlara geçmesi için ilgili nüfus müdürlüğüne müzekkere yazılmasını bir dilekçe ile talep edebilirsiniz.. Boşanma yönünden kısmi kesinleşme şerhinin nüfus müdürlüğünce işleme alınmasıyla birlikte resmi olarak boşanmış olursunuz.
Durum buysa, mahkemeye dilekçe verirken aşağıdaki kararı da dilekçenize eklersiniz :
Yargıtay HGK’nın E.2020/303, K.2021/242 sayılı kararı;
"Tüm bu nedenlerle hüküm fıkrasının boşanmaya ilişkin bölümünün istinafa konu edilmeyerek kesinleştiği buna bağlı olarak da hükmün gerekçe bölümünün artık kesin hüküm etkisinde olduğundan söz edilemez. Davada haklı çıkan tarafın dahi hukuki menfaati olduğu takdirde temyiz hakkı olduğu gözetildiğinde tarafların ilk derece mahkemesince yapılan kusur belirlemesine karşı hükmün boşanma fıkrasına yönelik bölümünden bağımsız şekilde istinaf kanun yoluna başvurabilecekleri şüphesizdir. O hâlde; bölge adliye mahkemesince yapılacak olan iş; tarafların kusurlu davranışlarına ilişkin tüm deliller birlikte değerlendirilerek tarafların kusur durumunun belirlenmesi ve bu belirlemeye bağlı olarak boşanmanın fer’i niteliğinde bulunan talepler hakkında karar vermekten ibarettir."
Not: Avukat değilim.