İşte Türkiye'nin borç haritası...

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre 2012’de bankaların maaşa ek olarak verdiği ve adına da ‘destek hesap’ dediği kredili mevduat hesabı (KMH) kullanımı artışı en fazla Düzce’de yaşandı. Kredi faiz oranı aylık yüzde 5.5’i bulan (yıllık yaklaşık yüzde 80) KMH hesabını en çok maaşı yetmeyen Düzceliler kullandı.

Düzcelilerin kullandığı KMH önceki yıl 14 milyon lirayken bu rakam 2012’de yüzde 54 artarak 21.3 milyon liraya yükseldi. Destek hesap artışı en fazla olan ikinci il yüzde 50’lik yükselişle Gümüşhane oldu. BDDK rakamlarının ilginç yanı İstanbul ve Ankara’da yaşayanların destek hesap yerine faizi yüzde 2’lere kadar düşen kredi kartını kullanmaya başlamaları oldu. İstanbul’da destek hesap kullanımı ancak yüzde 11 arttı ve Türkiye’de Tunceli’den sonra bu hesap türü en az artan il oldu.

DOĞU KART KULLANMAYI ÖĞRENEMEDİ
Türkiye’de 2012’de 2011’e göre kredi kartı batağı yüzde 13 artarak 3.5 milyardan 4 milyara çıktı. Kartta batak en fazla Doğu illerinde gerçekleşti. Muş, Bingöl, Bitlis ve Hakkâri’de kredi kartı batağı yüzde 50’nin üstünde artışlar kaydetti. Türkiye’de kredi kartı batağı en fazla artan 10 ilin 9’unu Güneydoğu illeri oluşturdu. Tüm kredilere bakıldığında da durum çok farklı değil. 105 lirayla Batman kişi başına kredi batağı en fazla artan il olurken kişi başı batak miktarı en yüksek 623 lirayla hâlâ İstanbul.

2012 SİİRT’İN YILI OLDU
2012’de Siirt hem mutlak rakamlar hem de kişi başı rakamlara bakıldığında bankacılık sisteminden en çok yararlanan ve aynı zamanda en çok zenginleşen il oldu. 2011’de 766 milyon lira kredi alan Siirt 2012’de bu rakamı ikiye katlayarak 1.6 milyara çıkardı. Siirt aynı zamanda Türkiye’de mevduatı en hızlı artan il oldu. Kişi başı mevduat bin 286 liradan bin 814 liraya çıkarak % 41 tırmandı.

HAKKÂRİLİ DOLAR SEVER
Döviz mevduatı en fazla artan il Hakkâri oldu. 2011’de 23.5 milyon lirasını dövize yatıran Hakkâri’de bu tutar % 40 arttı.

$borc_haritasi.jpg

Habertürk
 
Ekonomi rakamlarından pek anlamam da ben de doğudayım.. Halk fakir falan değil..herkes jipe biniyor,herkesin elinde akıllı telefonu.. çobanın bile iphonenu var.. geçen hastanede yaşlı ama baya yaşlı bir dede gördüm elinde dokunmatik telefon vardı,tık tık basıyor ekrana :KK9:

Yaşam olarak fakirler..Eski ve pis giyiniyorlar,çocuklar kışın terlikle geziyor.. o nereden geldiği belli olmayan paralarla birazda kıyafet,sabun falan alsalar iyi olur :KK14:

Yaşadığım küçücük ilçede bütün bankaların şubeleri var.. bir de kredi çekmek zenginleşmek mi? o tartışılır...