İşte Normal Doğum

Borzo

Mucizemmm
Kayıtlı Üye
25 Aralık 2007
3.002
5
Gebelik - Hamilelik
Normal doğum

Doğum Belirtileri :

1-Ağrı ;​


Doğuma yakın günlerde başlayan, belde çekilmeler, karında gerginlik hissi şeklinde duyulan kasılmalar, tedricen devamlı ve daha güçlü bir karakter alarak, hakiki doğum ağrılarına dönüşürler.

Düzenli aralıklarla ve her 10 dakikada bir gelen, belden başlayıp kasıklara doğru yayılan ve gittikçe şiddeti artan ağrılar, rahim ağzının açılma devresinin başlangıcı olarak kabul edilir. Açılma ağrılarının araları süratle 3-4 dakikaya iner ve 30-60 saniye kadar devam eder.


Açılma ağrılarında, rahim içi basınç 60 mmHgye kadar çıkar. Ancak, bazen doğuma yakın zamanlarda özellikle yoğun fiziksel aktivite sonrasında gerçek olmayan rahim kasılmaları hissedilebilir. Bu tür ağrıların tipik özelliği istirahatle geçmesidir.

Ne Yapılmalıdır : Ağrısı başlayan her kadın, öncelikle sakin olmalı, evinde sol tarafına yatarak yarım saat kadar istirahat etmelidir. İstirahat ile ağrıların geçmemesi, ağrılarında şiddetlenme olması ve ağrı süresinin uzaması gerçek doğum ağrılarının başladığının işaretidir. Bu durumda yapılması gereken, doktorunuzu aramak ve doğum yapmayı düşündüğünüz hastaneye gitmektir. Hastanede yapılacak rahim ağzı muayenesi ve rahim kasılmalarını monitörize eden cihaza bağlanma ile daha kesin karar verilecektir.

2-Nişan Gelmesi;

Rahim ağzının açılmasıyla beraber etrafında bulunan kılcal damarların çatlaması ve bunların sümüksü bir kan şeklinde dışarı atılmasıdır. Her zaman kesin bir belirti değildir. Rahimağzı normalden 1-2 hafta önceden de açılmaya başlayabilir. Ancak sıklıkla görülen, nişan geldikten birkaç saat sonra düzenli rahim kasılmalarının başladığı ve doğumla sonuçlandığıdır.

Ne Yapılmalıdır : Nişanı gelen kadın aynı şekilde sakin olup, sol tarafına yatarak istirahat etmeli ve ağrılarını beklemelidir. Bazen ağrılar fazla olmadan kanamalar fazla olabilir. Büyük olasılıkla rahimağzı iyice açılmıştır. Doktorunuzu arayınız ve hastaneye gidiniz.

3-Suların Gelmesi ;

Doğuma yakın dönemde suların gelmesi gebelerin genellikle 10-15inde ilk belirti olabilir. Suların gelmesi, zamanından önce bile olsa doğumun başladığının göstergesidir. Birkaç saat içinde ağrılar başlar ve doğumla sonuçlanır.

Ne Yapılmalıdır : Suların gelmesi çocukta acil bir sıkıntı yaratmayacaktır. Sakin bir şekilde, doğuma götüreceğiniz malzemelerinizi belirleyin ve doktorunuzu bilgilendirerek, hastaneye gidiniz. Su gelişi bazen idrar kaçırmayla karıştırılabilir. Gerçekten suyu gelen gebede bir anda ayaklarında sıcak ve yoğun bir ıslanma olur. İdrar kaçırmada ise özellikle oturur pozisyonda ve sıkışma esnasında ıslanma olmuştur. Doktorunuzu arayınız ve onun talimatları doğrultusunda evde ağrılarınızı bekleyiniz ve su gelişini bir pet koyarak kontrol ediniz.



Doğumun başladığını gösteren, düzenli ağrılar, nişan gelmesi veya suların gelmesi gibi işaretlerle müracat eden gebelerde doğum hazırlığı yapılmalıdır. Genel vücut temizliği duş, saçların toplanması, genital bölgenin temizlenmesi kılların traş edilmesi sağlanır. Lavman bağırsak temizliği yapılır, idrar torbası boşaltılır. Genital bölge antiseptik bir solüsyon veya sabun ile yıkanır ve steril bir pet ile kapatılır. Çamaşırlar değiştirilir. Bazı laboratuar tetkikleri yapılarak gebenin genel durumu hakkında bilgi sahibi olunur kan sayımı, kan grubu, sarılık testi vb..

Doğum Takibi travay ;

Hastaneye gelen gebenin, ağrılarının ne zaman başladığı veya suyunun , nişanının ne zaman geldiği öğrenilir. Suyu gelen gebenin en geç 12 saat içinde herneşekilde olursa olsun doğurtulması gerekir enfeksiyon riski. Daha sonra vaginal muayene ile rahim ağzı açılması kontrol edilir ve fetal monitör cihazı ile kasılma özellikleri ve bebeğin kalp atışları yakın takip edilir. Ağrılar süresince bebekte herhangi bir sıkıntı olması durumunda veya annede problem olması durumunda bazı tedbirler almak gerekir.

Doğum

Doğum 3 döneme ayrılır ;

1-Açılma Devri Dilatasyon ;


Ağrıların başlamasıyla beraber rahim ağzında açılma ve incelme başlar. Başlangıçta yavaş seyreden açılma, ağrıların şiddetlenmesi ve uzun sürmesiyle hızlanır. İlk bebeğine hamile gebelerde bu süre ortalama 8-10 saat, doğum yapmış kadınlarda ise bu süre 6-8 saat kadardır. Su kesesinin kendiliğinden açılması veya doktor tarafından açılması bu süreyi hızlandırabilir. Rahim ağzının çocuk başının geçişine müsaade etmesi için yaklaşık 10 cmye kadar genişlemesi gerekir. Açılmanın tam olabilmesi için, doğum kanalıyla, baş genişliği ve baş hareketleri arasında tam bir uyum olması gerekir. Aksi durumlarda açılma zor olur ve bu süre uzar. Tam açılma, ilk gebeliklere 14 saatte, doğum yapmışlara 10 saatte bitmemişse bir problem olduğu düşünülmelidir.

2-İndifa Devri Expulsion ;

Açılmanın tamamlanması ve su kesesinin açılmasıyla başlar. Bu devrede ağrıların karakterinde bir değişme olur. Her ağrıyla beraber irade dışı bir ıkınma hissi başlar. Diyafragma ve karın kaslarının kasılmalarının, rahim kasılmalarına iştirak etmeleri sonucu olarak, çocuğa itici güç artar expulsion. Açılma döneminde 60-70 mmHg olan ağrılar bu dönemde 120 mmHgye kadar çıkar. Bu dönemde baş, rotasyon ve bükülme hareketleri yaparak doğum kanalının son kısmını geçer. Çocuğun başının geçişini kolaylaştırmak ve perine denilen dış kısmın yırtılarak zarar görmesini engellemek amacıyla genellikle ilk gebeliklerde epizyotomi denilen 2-3 cmlik kesi bakınız epizyotomi yapılır ve çocuk başı doğurtulur. İndifa devri ilk gebeliklerde maximum bir saat doğum yapmışlarda maximum yarım saattir.

3-Halas Devri ;

Çocuğun doğumundan , beslenme organının çıkmasına kadar geçen zamana denir. Beslenme organının çıkışı, bir ıkıntı hissiyle beraber veya doktorun yapacağı bir manevra ile tamamlanır. Maksimum yarım saat kadar sürer. Beslenme organının çıkarılmasıyla beraber rahim ağzı ve doğum kanalı kontrol edilir, herhangi bir yırtılma durumunda dikiş atılarak kanamalar durdurulur. Epizyotomi yapılmış ise dikiş atılarak tamir edilir. İşlem sonunda antiseptik madde ile temizlik yapılarak hasta yatağına alınır.

Doğum sonrası önemli bir nokta, annede kan uyuşmazlığı durumunda ilk 72 saatte anneye koruyucu Anti D adlı iğnenin yapılmasıdır. Aynı şekilde Hepatit B taşıyıcısı gebelerin bebeklerini korumak için ilk 6 saatte aşı ve immünoglobin tedavisi yapılmalıdır.​
 
Allah'ıııım sen bize yardııım eeeeeeeettt....

Kötü KazenKötü Kazen Ayy öyle deme lütfen valla ben normal doğurucam kimsede vazgeçiremez beni..Egerki o an bir sorun olmaz ise..Korkma hayatım bak milyonlarca kadın doğuruyor.Beni kesmelerine asla müsade etmem hem epidurali var bunun korkma...da ben bir şey diyim korktuğum tek şey sonda ve lavman olayı..Bend eyeni öğrendim..
Doğumda idrarın gelmesin diye oraya sonda takıyolarmış acıyoo diye duydum..sonra dışkı içinde larvan yapıyolarmış..çok şaşırdım ama her doğum yapacak kadına yapıyolarmış:çok üzgünüm:
 
ayy kızlar ben bunları okuduktan sonra hiç korku hissetmedim nedense... ama amniyosentezden çok korkuyorum :sm_confused: bi gariplik söz konusu dimi yaaa... off napcam ben haftaya cuma... ay bak gene geldiler bana :1ninca:
 
Allah'ıııım sen bize yardııım eeeeeeeettt....



aminnnnnnnnnn insallah kolay bi sekilde bi nefeste dogum yapariz


bende normal dogum yapicam insallah,zaten burada baska bi sansimda yok,insallah kolay olur,allahim sen yardimcimiz olll:sm_confused:
 
ayy kızlar ben bunları okuduktan sonra hiç korku hissetmedim nedense... ama amniyosentezden çok korkuyorum :sm_confused: bi gariplik söz konusu dimi yaaa... off napcam ben haftaya cuma... ay bak gene geldiler bana :1ninca:

Korkma canım oda bebeğin için sonuç olarak..Bak olan arkadaşlarda korkacak birşey yok diyorlar canım...Ve innaıyorumki çok sağlıklı bebeğin..
Bu arada normal doğum çok sağlıklıymış..sezeryanda göbek çok kalıyor hem normalde için komple temizleniyor...hem bebek içind eçok iyi...
İnşallah rabbim bir avazda kurtarır bizi bebelerimize kavuşuruz sağlıklı bir şekilde..
 
kızlar ben hiç doğum yapmadım ama okuduklarımdan sonra yapacağımda eğer bir aksilik olmazsa kesinlikle normal doğumu tercih ederim.sizerede Allah kolaylık versin.
 
Korkma canım oda bebeğin için sonuç olarak..Bak olan arkadaşlarda korkacak birşey yok diyorlar canım...Ve innaıyorumki çok sağlıklı bebeğin..
Bu arada normal doğum çok sağlıklıymış..sezeryanda göbek çok kalıyor hem normalde için komple temizleniyor...hem bebek içind eçok iyi...
İnşallah rabbim bir avazda kurtarır bizi bebelerimize kavuşuruz sağlıklı bir şekilde..

saolasın canım iyi dileklerin için. senin üçlü taraman ne zamandı yav... yaptırdın mı yoksa :uhm:
 
kızlarrr bende epidural normal yaptırmayı düşünüyorum eger allahımın izniyle bir aksilik olmazsa ama benim agrı eşigim düşüktür korkuyorum dayanabilirmiyim acaba diye düşünmedende edemiyorum.
 
ALLAH HEPIMIZIN YARDIMCISI OLSUN BOL BOL DUA EDIN DOGAYA VE BEDENINIZE INANIN BENCE..
BENDE ALLAH BI AKSIILIK VERMEZSE NORMAL DOGUM DUSUNUYORUM SEZERYANDAN DAHA KOLAY SANIRIM .
AMA TABIKI KORKMAMA ENGEL DEIL HIC BIRSEY :KK43: :s
 
Bekliyorum sonucu canım...kan değerim düşükmüş kan hapı verdi dr...birde geçen erkek demişlerdi şimdi kız dediler neye inancağımı şaşırdım cnm.
 
slm bende 33 haftalık hamileyim.ve gerçekten çok korkuyorum.normal doğuma karar verdim ama her an vazgeçebilirim.
 
ben de normal düşünüyorum her şey şimdilik normal gidiyor dr m da çok güleryüzlü içim rahat beni tehlikeye atmaz hiç ona çok güveniyorum
daha 21. haftadayız ama doğum hikayelerine bakıyorum inş ben de doğumumu yapıp oğluşuma kavuşacağım:)
 
ya ben normal doğum istiyordum okuyunca doğum anım başlamış gibi oldum daha 5 aylık hamişim ya ağlayasım geldi bana bişey oldu i tuhaflaştım gözümde canlandı o an tırstım sanırım ayyyyy
 
Ben iki kez normal dogum yaptim bir aksilik olmazsa yine oyle olacak insallah...Ama her seferinde dogumla ilgili bisi okusam icim tuhaf oluyor..Yinede insan korkuyor kim ne derse desin....Birde ben dogumlarimi naturel yaptim epidural falan hiçbirsey almadan...Korkuyorum igneden ve sonrasinda bel agrisi kaliyor falan diye cok duydum...Bundada bakalim insallah agri kesici almadan yapicam sanirim...Allah herkese yardim etsin...Herkesle banada insallah..
 
ben 32 haftalık hamileyimm normaldende sezeryandanda korkuorumm bakalımm nolcakk
 
X