İstanbul Üniversitesi'nde 'vegan' zaferi!

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715

İstanbul Üniversitesi'nde 'vegan' zaferi!

06/04/2015 10:54
Facebook'ta Paylaş
http://www.radikal.com.tr/turkiye/istanbul_universitesinde_vegan_zaferi-1329341#

RADİKAL - İstanbul Üniversitesi, vegan ve vejeteryan öğrencilerin sesini duydu. Üniversite, “Vegan/vejetaryen öğrencilerin de tercihlerine uygun beslenme hakkı var. Üniversitemizin, vegan/vejetaryen öğrencilere, akademisyenlere ve okul çalışanlarına uygun yemek sağlanması gerekmekte” diyen 299 öğrencisine, Beyazıt Merkez Bina’daki Turan Emeksiz yemekhanesinde haftanın tüm günleri öğlenleri çıkacak vegan menü uygulamasını koyarak, destek verdi.

Vegan menüsü kampanyasını başlatan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümü öğrencisi Yunus Emre Özdiyar, üniversitenin uygulamasını ve süreci Milliyet gazetesinden Seray Yalçın'a anlattı. Amaçlarına ulaştıklarını ve veganların da artık üniversitede tanındığını söyleyen Özdiyar, “Şubat ayında Change.org’da bir imza kampanyası başlattım, kısa sürede destek gördü. Ardından konunun muhatabı olan üniversite yönetimine yazılı bir şekilde durumu anlattım. Sonunda böyle bir uygulama biz veganlar için 1,5 ay gibi bir sürede başlatılmış oldu. İstanbul Üniversitesi rektörlüğüne ve diğer herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başarıyla sonuçlanan kampanyayı anlatan Yunus Emre Özdiyar, “Üniversite yönetimi konuyla ilgilendi ve beni yemekhane müdürüne yönlendirdiler. Uygulamaya sıcak baktıklarını söylediler, gıda mühendisi ve aşçılar ile yemeklerde nelerin olup olmayacağını konuştuk. Sonuçta başarıya ulaştık. Bu veganların zaferidir” dedi.

Umarım her konuda uzlaşma sağlanır bomba ve bıçaklar çekilmeden , hakları et yemek istemeyen vegan beslensin , zaten çoğu hastalıklar etten bulaşıyor et yemeyenler daha uzun ömür yaşıyor

Umarım her konuda uzlaşma sağlanır bomba ve bıçaklar çekilmeden , hakları et yemek istemeyen vegan beslensin , zaten çoğu hastalıklar etten bulaşıyor et yemeyenler daha uzun ömür yaşıyor

İyi bir uygulama olarak görünebilir ama bu işin sonu yok maalesef.
Öyle bir yere geliyor ki bu da olmasın o da olmasın demeye gelecek işin sonu.
Vejeteryanlığın da bir sürü çeşidi olduğunu düşünürsek...

Vejetaryenlik de degil veganlik. Sadece et degil, hicbir hayvansal urun tuketmiyor onlar. Yag, yumurta vs vs

Vejetaryenlik de degil veganlik. Sadece et degil, hicbir hayvansal urun tuketmiyor onlar. Yag, yumurta vs vs
Eh anlıyorum fakat bunun sonu yok sadece.
Veganlığı da biliyorum. Ama yarın bunun için vejeteryanlar da birşeyler isteyecekler.
Güzel ama birkaç menü birden oluşturmak gerekecek.
Bilemiyorum, devlet üniversiteleri için sanki imkansız gibi görünüyor bana bunları aşmak...

Yoo hak veriyorum zaten zorlugunu belirtmek icin demistim.

E peki vegan arkadaslara ne yemekler hazirlanacak? Hadi yemek sebze yaparsin da kahvalti olarak sadece zeytin bal ki bal da hayvandan geliyor olmaz herhalde. Recel falan mi yiyecekler? Insan bi peynir yumurta falan yemek ister ki İÜ de sabah kahvaltilarinda yumurta kasar peynir falan cikar genelde..

Ben de paleo tarzı yemek istiyorum hadi bakalım, avcı toplayıcı olduğumuza göre eti bol koy

Kaldiki vegan emek tarzi oldukca pahali.Basarabilmislerse ne mutlu.

Bence güzel bir uygulama.

Veganlar birleşmişler ve hayvansal ürün içermeyen yemek çıkması için talepte bulunmuşlar. Ne güzel ki muhattap da bulmuşlar, istekleri kabul edilmiş. Muhtemelen yemeklerin maliyeti daha ucuza geleceği için kabul edilmiştir :)

benim tanıdığımın kızı vegan..
yeşillik yiyor maydanoz tere roka,salatalık... soya sütünden pan cake. yumurtasız. domates,vs

Her konuda öle değilmi.Bazen hak arama uğruna saçma sapan şeyler yapıldığını düşünüyorum(Sözüm meclisden dışarı)
Ay ben etsiz duramam
Bende

Vegan yemek tarzı hiç pahalı değil aslında. Öğlen/akşam menülerinde bakliyat/makarna pilav, zeytinyağlı/salata İçerikli bir menü oluşturmaları yeterli. hayvansal yağ ve et kullanılmayan her yemek uygun aslında.

Kahvaltıyı da genelde fındık ezmesi, meyve, kuruyemiş 3lüsüyle yapıyordu benim vejeteryan arkadaşlarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…