• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İstanbul’un suyu koktu: #sukoktu

AngryPenguin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2012
5.278
1.437
248
Azalan su seviyeleriyle beraber İSKİ’nin politikaları İstanbul halkını hem susuzluk tehdidiyle hem de sağlıksız sularla karşı karşıya bıraktı. İstanbul’un suyu son günlerde keskin bir kokuyla akıyor. İBB, ‘Yosundandır’ diyor ancak tedirgin ve öfkeli İstanbullular daha önce böyle bir kokuyla karşılaşmadıklarını ifade ediyor

İstanbul’da İSKİ’nin ‘sorun yok’ demesine rağmen barajlardaki doluluk oranının %21’lere kadar gerileyerek son yılların en düşük seviveyesine gerilemesi susuz günlerin gelebileceğini işaret ederken su sorununa yeni bir halka daha eklendi. Son günlerde İstanbul’un birçok bölgesinde sulardan gelen keskin koku halkı tedirgin ediyor. İlgili kurumlar ‘hafta sonu’ tatilindeyken halk, kokusu vücuda sinen ve uzun süre geçmeyen bu koku nedeniyle 1 gündür yemek yapmakta, duş almakta, ellerini ve yüzlerini yıkamakta yaşadığı sıkıntıyla baş babaşa kaldı.

Çevre Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Emine Girgin yaptığı açıklamada atık suların şebekeye karışma tehlikesi konusunda uyarıda bulunmuştu.

Günün erken saatlerinde Çapul TV’ye gelen şikayetler üzerine, Çapul TV muhabirleri şikayet gelen mahalleleri gezerek bilgi aldı. İlk etapta Ümraniye-Dudullu, Acıbadem, Kocamustafapaşa gibi semtlerden ‘kokulu su’ şikayeti gelirken ilerleyen saatlerde Çapul TV’nin Twitter hesabına farklı birçok noktadan suların koktuğu şeklinde şikayetler gelmeye başladı.

İBB: Koku yosundan

İlk olarak sorulara cevap vermeyen @ibbBeyazmasa daha sonra twitter hesabından kokunun yosunlanmadan kaynaklandığını ifade etti ancak İstanbullular daha önce böyle bir kokuyla karşılaşmadıklarını söylüyorlar.

İBB’nin Çapul TV’ye twitter’dan verdiği yanıt:
$capul-ibb.jpg

Nereler kokuyor

Kokunun yoğunlaştığı yerler ağırlıkla Anadolu yakasında bulunuyor. Sularda daha önce hiç karşılaşılmayan keskin ve kalıcı bir koku olduğunu ifade eden şikayetlerin geldiği ilçe ve semtler şimdilik şunlar: Ümraniye- Dudullu, Mustafa Kemal (1 Mayıs Mahallesi), Kadıköy Acıbadem, Fatih Kocamustafapaşa, Kadıköy-Moda, Şaşkınbakkal, Zeytinburnu, Çengelköy, Gaziosmanpaşa, Yeşilköy, Çekmeköy, Şişli Nişantaşı, 4. Levent, Sanayi Mahallesi, Sancaktepe Kemal Türkler, Kısıklı, Bakırköy, Sahrayicedit, Selamiçeşme, Silivri Selimpaşa, Kadıköy Hasanpaşa, Taksim, Beykoz Merkez, Paşabahçe, İçerenköy, Sarıyer Büyükdere, Üsküdar Zeynep Kamil.
http://www.sendika.org/2014/07/istanbulun-suyu-koktu/

Su yok!
Alarmdayız.
FAKAT MİLLETİMİZ HÂLÂ BOLA SAÇA HARCAMAKTA.
BEN DE BUNA ÜZÜLÜYORUM.
NE KADAR BİLİNÇSİZ BİR HALKIZ YA. :43:

El yüz yıkatmayacak, banyo yaptıramayacak ,yemeklere koyamayacak kadar kötü demek ıy yazısından bile iğrendim gerçi ben suyun döktüğüm şeylerde çeşme suyu kullanıyorum o da kaynatıyorum o şekilde. Ama genelde suyuyla yiyeceğimiz veya suyunu çeken pilav filan gibi yemeklere içme suyu kullanıyorum çünkü bir kere yanlışlıkla çeşme suyu içtim iğrençti çamaşır suyu gibiydi kokusu tadı ağzımdan gitmedi midem bulandı çok az içmeme rağmen ki ben İstanbul'da ikamet etmiyorum. :50:

ben çekmeköydeyim ,içme suyu alıyorum,yemeklere,çaya çeşmeden kullanıyorum,koku falanda gelmiyor
şimdi baktım hafif bi koku var sanki anlayamadım,bi benmi farketmedim acaba
istanbulun suları içiliyor deniyordu hep,ama hafif koku olduğundan içemiyorduk.

Son düzenleme:
ben farkında olmadan içtim sonra afedersiniz cırcır oldum.Kesin kimyasal bişey var..zehirlenecektim yahu

su olaydı da kokulu olaydı.. dün bütün gün kesikti sular, daha komiği her 2 saatte bir "2 saat içinde gelecek" diyen iskinin, suları 15 saate yakın kesmesiydi..

Evet bir kaç kişiden duydum suyun koktuğunu. %20 ye kadar düşmüş barajlar. Su sıkıntısı çekeceğiz bu koca şehir susuz ne yapacak :50:

İstanbul'un suyu hiç içilebilir kıvamda olmadı, doğma büyüme İstanbul'luyum, şebeke suyu ben bildim bileli hep yalnızca çamaşır, bulaşık vb için kullanılırdı, eskiden hazır içme suları yoktu ama meşhur çeşmelerimiz vardı, herkes haftasonu bidonlarını arabalara koyar o çeşmelere su doldurmaya giderdi.
Şimdi o doğal sulardan eser kalmadı ne yazık ki, koku suyun azalmasından dolayıdır, yetkililerin yosun açıklaması doğrudur bence ama işte insan iddialı konuşmalara kızıyor, İstanbul hiç su sıkıntısı çekmeyecek, eskidendi o, daha önceki belediyeler zamanı aylarca susuz kaldık hohoho deniyordu, demek ki çok iddialı konuşulmaması gerekiyormuş, her belediyenin başına gelebiliyormuş.

Melen çayı projesi daha tamamlanmadı, yine iddialı laflar ettiler, Melen projesiyle İstanbul'un suyu 2071 yılına kadar garanti diyorlar, bizim 2071'i görmeye ömrümüz yetmez, daha yakın tarihler verselerdi de gerçekliği olsaydı, o çayın kurumayacağının garantisi var mı zaten?
Ayrıca niye çayların, akarsuların üstüne onu bunu kurup doğayı da katlediyorlar ki, Marmara iç deniz belki olmaz ama Karadeniz'in suyunu arıtıp kullansalar ya.

Ya en sonunda idareci olacağım, doğayı, ekolojik dengeyi bozmadan, tarımı hayvancılığı teşvik ederek, kendi enerjisini ve suyunu üreten, fabrikalar kurup istihdam sağlayan bir yönetici olurum, oylarınızı bekliyorum.

İstanbul'un suyu hiç içilebilir kıvamda olmadı, doğma büyüme İstanbul'luyum, şebeke suyu ben bildim bileli hep yalnızca çamaşır, bulaşık vb için kullanılırdı, eskiden hazır içme suları yoktu ama meşhur çeşmelerimiz vardı, herkes haftasonu bidonlarını arabalara koyar o çeşmelere su doldurmaya giderdi.
Şimdi o doğal sulardan eser kalmadı ne yazık ki, koku suyun azalmasından dolayıdır, yetkililerin yosun açıklaması doğrudur bence ama işte insan iddialı konuşmalara kızıyor, İstanbul hiç su sıkıntısı çekmeyecek, eskidendi o, daha önceki belediyeler zamanı aylarca susuz kaldık hohoho deniyordu, demek ki çok iddialı konuşulmaması gerekiyormuş, her belediyenin başına gelebiliyormuş.

Melen çayı projesi daha tamamlanmadı, yine iddialı laflar ettiler, Melen projesiyle İstanbul'un suyu 2071 yılına kadar garanti diyorlar, bizim 2071'i görmeye ömrümüz yetmez, daha yakın tarihler verselerdi de gerçekliği olsaydı, o çayın kurumayacağının garantisi var mı zaten?
Ayrıca niye çayların, akarsuların üstüne onu bunu kurup doğayı da katlediyorlar ki, Marmara iç deniz belki olmaz ama Karadeniz'in suyunu arıtıp kullansalar ya.

Ya en sonunda idareci olacağım, doğayı, ekolojik dengeyi bozmadan, tarımı hayvancılığı teşvik ederek, kendi enerjisini ve suyunu üreten, fabrikalar kurup istihdam sağlayan bir yönetici olurum, oylarınızı bekliyorum.

Evet ablam aynen ben de İstanbul'da doğdum büyüdüm hiçbir zaman musluktan su içmedik hafif bir koku ile açıklanamayacak kadar çok koku oldu sularda ha yemeğe filan koyanlar olabilir ama içilecek kadar hiç olmadı yani hep o koku oldu bizde ben küçükken yani böyle su dağıtım şirketleri yokken Çamlıca'dan doldururduk bidon bidon getirirdik içmeye kuyruk olurdu. Zaten sonraları koku daha fazlalaştı yani şimdiki gibi banyo yapamayacak el yüz yıkanamayacak kadar değil ama bardağı alıp daha yaklaştırırken alıyorsun o kokuyu. İçmek mümkün kalır hafif koku demek imkansız. Eskişehir'de hiç kullanamıyorum yanlışlıkla içtiğimden beridir iğreniyorum yemeye çaya koymaya kaynatıyorum ya da.

Evet o zaten çok enteresan 2071 yılına kadar su var derken biz zaten göremicez o günleri kaldı ki Melen çayına çok güvenmemek lazım yarın ne olacağı belli olmaz ki kaynağı sınırsız bir şey değil sonuçta ve su elde etmenin yanında onu arıtmanın da düşünülmesi lazım ki insanlar kullanabilsinler rahatça.

Back