İşletme 8.Dönem ders notlarım

TÜRKİYE'DE MİLLİ GELİR, GELİR DAĞILIMI ve YOKSULLUK

milli gelir:
belirli bir dönemde üretilen tüm mal ve hizmetlerin piyasa değeridir.

deflatör:
bir enflasyon göstergesi olarak kullanılır. gsyh nın deflate edilmesi fiyat artışlarından arındırılması anlamına gelmektedir.

konjonktür: ekonominin reel üretim düzeyinde gözlemlenen iniş ve çıkışlara denir.

resesyon:
sıfır veya negatif büyüme resesyonu ifade eder.

stangflasyon: durgunluk, enflasyon ve işsizlik oranlarında yükselmeyi ifade eder.

teşviki sanayi kanunu: 1927

1.beş yıllık sanayi kanunu: 1934 yılında uygulamaya konuldu.

kayıt dışı ekonomi 3 temel başlıkta incelenmektedir.

a) yasadışı üretim

b) yeraltı ekonomisi

c) enformel sektör ve hanehalkının kendi nihai kullanımı için gerçekleştirildiği üretim

glirin sosyo- ekonomik gruplar sosyal sınıflar arasındaki dağılımını gösteren gelir eşitsizliği fonksiyonel gelir eşitsizliğidir.

gelir ve yaşam koşulları araştırması: tüik 2006 yılındna itibaren ab ye uyum çerçevesinde gelir dağılımı istatistiklerini üretmek üzere kullanılır.

milli gelirin nüfusa dağılımdaki eşitsizliği göstermekle kullanılan grafik lorenz eğrisidir.

2011 yılında Türkiye de gelirden en az payı yevmiye gelirleri almaktadır. aldıkları pay yüzde 3,6 dır.

KAMU EKONOMİSİNDE GELİŞMELER

Fonksiyonel Sınıflandırma: harcamaların savunma, sağlık, eğitim gibi hizmetler hangi kuruluşların yaptığı dikkate alınmaksızın harcamaların hangi amacı gerçekleştirdiğne bakılan kamu harcaması sınıflandırmasıdır.

yeni ekonomik sınıflandırmaya göre bütçede en yüksek pay sırasıyla cari transferler faiz giderleri ve personel harcamalarına aittir.

vergi gelirleri: harcamaların finansmanında en önemli gelir vergi gelirleridir.

dar anlamda kamu gelirleri:

-vergi gelirleri
-vergi dışı normal gelirler
-özel gelirler
-fon gelirleri
-diğer gelirler
-katma bütçe gelirleri

geniş anlamda kamu gelirleri

-devlet
-il özel idareleri
-belediyeler
-sosyal güvenlik kuruluşlarında oluşan gelirlerdir

vergi dışı gelirler
-teşebbüs
-mülkiyet gelirleri
-faiz pay ceza gelirleri sermaye gelirleridir

tasarruf bonoları: 1962 yılında çıkarıldı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…