Kendinizi kötü bir psikolojiye sokmamaya çalışın elinizden geldiğince. Artık hayat şartları pek çok ailede kadının da çalışmasını gerektiriyor. Nasıl ki babanın işe gitmesi normal geliyor, anneninki de öyle diye düşünmeye çalışın.
Çocuk gelişim uzmanı 2 saatte bir telefon ile koşulması vs. önermiş ama benim tecrübelerim bunun aksi yönünde. Belki çocuktan çocuğa farklılık olabilir, onu bilemem. Ama ben ne zaman işten arasam benim oğlum feryat figan ağlardı telefon kapandıktan sonra ve bakan kişi de onu sakinleştirmek için bir hayli uğraşırdı. O nedenle, ben ve eşim işe giderken ona görünmeden evden çıkar ve iş saatlerinde de evi ancak oğlum uyurken arardık. Çocuklarda zaman kavramı tam gelişmediği için anne+baba giderken onların bir daha hiç gelmeyeceğini düşünür diye duymuştum zamanında. Şİmdi belki farklı teoriler geliştirmiş olabilir gelişim uzmanları, ama ben bunların her çocukta aynı sonucu vereceğinden şupheliyim. Biraz deneme yanılma ile işler zaman içinde rayına oturacaktır.
Çalışıyorum diye vicdan azabı duyup bu hissi çocuğa yansıtmamaya çalışmak yerinde olur kanısındayım. Akşam geldiğinizde değişik davranışlar gösterebilir, kimi çocuk küsüyor, kimi de daha farklı tepkiler veriyor. Benim oğlum mesela biz işten gelince evin içinde deli gibi koşmaya başlar, normalde olmadığından çok daha fazla hareketli olurdu. Bir dönem babası başka bir şehirde çalışmaya gitmişti. Hafta sonu geldiğinde ilk akşam kucağına oturur, göz göze birbirlerine bakmalarını ister, eşim başını azıcık başka tarafa çevirecek olsa hemen elleriyle başını tutup yüzünü kendisine döndürmesini sağlardı.
Ara ara insanın morali bozuluyor tabi, ama artık hayat şertlerı bunu gerektiriyor. Biz de, Allah sağlık verirse torunlarımıza bakarız artık ne yapalım.