Herkese merhaba,
Yaklaşık 4 yıllık bir çalışma hayatım var ve bu süreçte gerek özel günlerde gerekse özel gün dışında (bir arkadaşın terfisi, ekipten ayrılışı vb) birçok kez iş yemeklerinde ve eğlencelerinde bulundum. Çalıştığım bazı yerler kurumsal olmayan butik okullardı, birkaçı ise kurumsaldı. Şimdi yazacaklarım tamamen kendi deneyimlerimdir ve tüm yorumlara açığım...
Bu tarz toplantılarda yemek masası kurulur, kalabalık olur, sohbet edilir. Bir çalışan olarak benim kurumuma bağlılığımı, çalışma arkadaşlarımla sosyal ilişkilerimi ve enerjimi arttıran etkinliklerdi. Tüm çalıştığım kurumların toplantılarını gözden geçirdiğimde eğlenebildiğim sadece 1-2 dir. Son yıllarda gözlemlediğim bir durum var ve bu beni çok rahatsız ediyor.
Örneğin: Kurucuların herkesin içinde çalışma ortamı esnasında yaşanan bir gerginliği ortaya atarak polemik yaratmaya çalışması ya da laf arasında tüm çalışanların birbirinin çalışma performansı ya da kişilik özelliği ile ilgili olumlu/olumsuz eleştiri yapmaya zorlaması gibi şeyler söz konusu olabiliyor.
Bu durumu istisnasız tüm kurumlarımda yaşadım ve amacı hala anlayamadım. Gerginlik illaki olacaktır ya da herkes birbiri hakkında olumsuz özelliklere sahip olabilir ama bunu konuşma yerinin öyle bir ortam olduğunu düşünmüyorum. Bu ya kurucuyla başbaşa konuşulmalı ya da anlaşmazlık yaşayan çalışanların doğru bir iletişimle kendi aralarında çözmesi taraftarıyım.
Kendi adıma konuşmak gerekirse ben iş içinde işini en iyi şekilde yapmaya çalışan, az konuşan, polemiklerden ve dedikodudan olabildiğince kaçmaya çalışan sadece para kazanmaya çalışan bir elemanım. Böyle toplantılarda yapılan konuşmalar bende kin oluşturmasa dahi ister istemez takıntı yaratabiliyor. "Yaptığım işin nesini beğenmedi, neden benim böyle bir kişiliğe sahip olduğumu düşünüyor, acaba gerçekten şöyle biri miyim?" gibi sorulara yanıt arıyorum. Her ne kadar bu durum beni sıksa da, katılmak istemesem dahi arkadaşlık ilişkilerinde arayı açmamak ve dahil olmak adına o ortamda bulunuyorum.
Nasıl bir yol izlemeliyim?