• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İş yemeği ve eğlencelerinden bıkkınlık geldi...

kediseverbiri

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
8 Temmuz 2022
642
730
33
29
Herkese merhaba,

Yaklaşık 4 yıllık bir çalışma hayatım var ve bu süreçte gerek özel günlerde gerekse özel gün dışında (bir arkadaşın terfisi, ekipten ayrılışı vb) birçok kez iş yemeklerinde ve eğlencelerinde bulundum. Çalıştığım bazı yerler kurumsal olmayan butik okullardı, birkaçı ise kurumsaldı. Şimdi yazacaklarım tamamen kendi deneyimlerimdir ve tüm yorumlara açığım...

Bu tarz toplantılarda yemek masası kurulur, kalabalık olur, sohbet edilir. Bir çalışan olarak benim kurumuma bağlılığımı, çalışma arkadaşlarımla sosyal ilişkilerimi ve enerjimi arttıran etkinliklerdi. Tüm çalıştığım kurumların toplantılarını gözden geçirdiğimde eğlenebildiğim sadece 1-2 dir. Son yıllarda gözlemlediğim bir durum var ve bu beni çok rahatsız ediyor.

Örneğin: Kurucuların herkesin içinde çalışma ortamı esnasında yaşanan bir gerginliği ortaya atarak polemik yaratmaya çalışması ya da laf arasında tüm çalışanların birbirinin çalışma performansı ya da kişilik özelliği ile ilgili olumlu/olumsuz eleştiri yapmaya zorlaması gibi şeyler söz konusu olabiliyor.

Bu durumu istisnasız tüm kurumlarımda yaşadım ve amacı hala anlayamadım. Gerginlik illaki olacaktır ya da herkes birbiri hakkında olumsuz özelliklere sahip olabilir ama bunu konuşma yerinin öyle bir ortam olduğunu düşünmüyorum. Bu ya kurucuyla başbaşa konuşulmalı ya da anlaşmazlık yaşayan çalışanların doğru bir iletişimle kendi aralarında çözmesi taraftarıyım.

Kendi adıma konuşmak gerekirse ben iş içinde işini en iyi şekilde yapmaya çalışan, az konuşan, polemiklerden ve dedikodudan olabildiğince kaçmaya çalışan sadece para kazanmaya çalışan bir elemanım. Böyle toplantılarda yapılan konuşmalar bende kin oluşturmasa dahi ister istemez takıntı yaratabiliyor. "Yaptığım işin nesini beğenmedi, neden benim böyle bir kişiliğe sahip olduğumu düşünüyor, acaba gerçekten şöyle biri miyim?" gibi sorulara yanıt arıyorum. Her ne kadar bu durum beni sıksa da, katılmak istemesem dahi arkadaşlık ilişkilerinde arayı açmamak ve dahil olmak adına o ortamda bulunuyorum.

Nasıl bir yol izlemeliyim?

Ne tür bir iş yemeği ki bu oturup birbirinizin olumsuz yönlerini konuşuyorsunuz ? Benim böyle bir iş ortamım olmadı hiç o yüzden hayal edemedim. Şimdiye kadar iş için katıldığım tüm yemeklerde tam tersine herkes birbirini över durur, gerçekten eğlenceli geçer.
Haklısınız eğer sürekli hadi birbirinize puan verin tarzında konuşulan bir ortamsa insan ister istemez gerilir ve gitmek istemez. Katılmayın diyeceğim ama dışarıda kaldığını düşünmek de insanı üzüyor, bir kısmına katılın bir kısmına katılmayın derim orta yol için.

Verdiğiniz örneği hiç anlayamadım. Nasıl yani sizinle ilgili konuşma oluyor ortamda? İş yemeklerinde eglencelerinde hiç denk gelmedim böyle bir şeye.

Sadece benim üzerimden değil, herkes için yapılıyor bu, tüm çalışanlar için. Mesela herkes sırayla tüm çalışma arkadaşları hakkında yorum yapıyor ya da müdür "Geçen hafta şu olay oldu, sebebi neydi, sizce kimden kaynaklı?" gibi soru atıyor ortaya. Umarım daha açıklayıcı olmuştur.

Ne tür bir iş yemeği ki bu oturup birbirinizin olumsuz yönlerini konuşuyorsunuz ? Benim böyle bir iş ortamım olmadı hiç o yüzden hayal edemedim. Şimdiye kadar iş için katıldığım tüm yemeklerde tam tersine herkes birbirini över durur, gerçekten eğlenceli geçer.
Haklısınız eğer sürekli hadi birbirinize puan verin tarzında konuşulan bir ortamsa insan ister istemez gerilir ve gitmek istemez. Katılmayın diyeceğim ama dışarıda kaldığını düşünmek de insanı üzüyor, bir kısmına katılın bir kısmına katılmayın derim orta yol için.

Evet belki sınırı korumak ya da bu polemiklere daha az katlanma konusunda iyi olabilir. Peki böylesi bir durumla karşılaştığımda tepkim ne olmalı? Savunmaya geçmeli mi ya da bu konuşmanın tüm çalışanlar arasında sorunlar yaratabileceğinden mi bahsetmeliyim?

Sadece benim üzerimden değil, herkes için yapılıyor bu, tüm çalışanlar için. Mesela herkes sırayla tüm çalışma arkadaşları hakkında yorum yapıyor ya da müdür "Geçen hafta şu olay oldu, sebebi neydi, sizce kimden kaynaklı?" gibi soru atıyor ortaya. Umarım daha açıklayıcı olmuştur.

Tv'de reyting için ortalığı karıştırmaya çalışanlar gibi müdürünüz.

İş yemeklerini hiç sevmem. Hiçbir zaman da katılmadım. Bir eksiklik de yaşamadım. Katilmayıverin.

Kısacık çalışma ortamımda bunu o kadar çok gördüm ki... Böylesi bir şeyi herkesin deneyimlemesini beklemiyorum zaten çünkü çok anormal bir durum. Çok eskiden bir müdürüme zaten birebirde bu durumun yanlış olduğundan bahsettim ama önlem alınmadı.

Tv'de reyting için ortalığı karıştırmaya çalışanlar gibi müdürünüz.

Aynen. Bir de herkesin içinde yapılması her bir çalışanı çok mağdur ve savunmasız bırakıyor. Aslında hazır cevap olan ya da maddi kaygılar gütmeyen insanlar için sorun yok, onlar eleştirip geçiyor, müdürü dahi. Ben paraya ihtiyaç duyan biriyim, hayat ve gelecek kaygısı tabii, işimi kaybetmemek ya da çalışma ortamında iş arkadaşlarımla gergin bir hava solumamak adına çok kaçıyorum ya da olumsuz herhangi bir cümle kurmamaya özen gösteriyorum.

Yani tekrar baktım ve birden fazla yerde çalıştığınızı ve hepsinde böyle olduğunu söylemişsiniz. Benim açımdan inandırıcı değil. Kutlamalar yemekler bunun için değildir. Belli aralıklarla performans toplantısı yapılır, bazen orda böyle şeyler olur ama eğlencede değil. Gecen hafta su olay oldu diye de performans ya da değerlendirme toplantısında konuşulabilir ve katılım tabi ki mecburidir. Eğlencede konuşuluyor diyorsani ki inanmadım, katılmayın olsun bitsin.

Ortada koskoca bir yanlış var bence, eğlence zamanı eğlence olur. Eğlenen insana da dert yüklemek zaten aptalca. Sorun varsa da ofis içinde, iş zamanında konuşulur/çözülür. Yöneticiniz hiç profesyonel değil maalesef🙄IK varsa konuşun, böyle stres sinir dolu eğlenme olmaz sorun varsa IK eşliğinde is zamanı çözsünler.

Yani tekrar baktım ve birden fazla yerde çalıştığınızı ve hepsinde böyle olduğunu söylemişsiniz. Benim açımdan inandırıcı değil. Kutlamalar yemekler bunun için değildir. Belli aralıklarla performans toplantısı yapılır, bazen orda böyle şeyler olur ama eğlencede değil. Gecen hafta su olay oldu diye de performans ya da değerlendirme toplantısında konuşulabilir ve katılım tabi ki mecburidir. Eğlencede konuşuluyor diyorsani ki inanmadım, katılmayın olsun bitsin.

Bununla ilgili neden yalan söyleyeyim ki? Burada doğru bir yönlendirme alabilmek adına her şeyi en şeffaf ve en doğru biçimde yazmaktayım. Bu konuşmalar ciddi toplantılarda da oluyor, eğlence ortamlarında da. En sonuncusunu daha geçen cuma yaşadım hatta. Bunlar konuşulacaksa yine de performans toplantılarında değil, birbir konuşulmasının daha doğru olduğunu her fırsatta dile getiriyorum ama müdürün amacını çözemiyorum. Acaba bu konuşmalar performansı arttırmak ve gaza getirme amacıyla mı yapılıyor diye düşündüm ama benim açımdan (ve eminim birkaç kişi tarafından da) tamamen işe karşı soğukluk yaratmakta. Zaten muhabbeti açıldığında bile gerilen çok insan görüyorum...

Ortada koskoca bir yanlış var bence, eğlence zamanı eğlence olur. Eğlenen insana da dert yüklemek zaten aptalca. Sorun varsa da ofis içinde, iş zamanında konuşulur/çözülür. Yöneticiniz hiç profesyonel değil maalesef🙄IK varsa konuşun, böyle stres sinir dolu eğlenme olmaz sorun varsa IK eşliğinde is zamanı çözsünler.

Butik eğitim kurumları olduğundan dolayı IK yok bizde. Bunu müdür de kurucu da yapıyor. Kimi kime şikayet edeceğim? :) Bu durum geçen cuma yaşandı ve dediğin gibi eğlencem kursağımda kaldı oturduğum yerde iğne vardı sanki öyle gergin hissettim Cherry. Kendi adıma yaptığım işten herhangi bir şüphem vs de yok aslında zaten sadece iş ile ilgili konuşulup bitse sorun yok, herkes birbiri hakkında kişisel özellik yorumlayınca kötü oluyor, şahsi fikrim.

Bana saçma geldi bu dediğiniz için akşam beraber eğlenceye gidildiğini görmedim ya haftalık ya da aylık kurum içi toplantılar yapıldığını ve bu toplantılarda konuşulduğunu gördüm. Sanirim çok kurumsal hiçbir firmada calismadiniz. Bu tarz yemeklerde ise sadece gülme eğlenme yemek yeme gibi aktiviteler gördüm veya işte hafta sonu etkinlikleri de aynı şekilde. İşle alakalı değil aksine işten uzaklaşma ve kafa dağıtma, rahatlama için yapıldığını gördüm.
Sizi rahatsız ediyorsa da size söz verildiği zaman bu sekilde açıkça söyleyebilirsiniz, bu konuşmalar da gerekli evet kurum içi feed back açısından ancak buraya eğlenmeye geldiğimizi düşünüyorum, insanlarla olan sorunlarimi da onlarla yüz yüze konuşma taraftarıyım, kimseyi rencide etmek istemiyorum sadece şu an yediğim yemekten, ortamdan, birlikte vakit gecirmekten keyif almak, iş arkadaşlarımla olan ilişkilerimi daha sıcak hale getirmek istiyorum. Teşekkür ederim falan diyebilirsiniz.

Bana saçma geldi bu dediğiniz için akşam beraber eğlenceye gidildiğini görmedim ya haftalık ya da aylık kurum içi toplantılar yapıldığını ve bu toplantılarda konuşulduğunu gördüm. Sanirim çok kurumsal hiçbir firmada calismadiniz. Bu tarz yemeklerde ise sadece gülme eğlenme yemek yeme gibi aktiviteler gördüm veya işte hafta sonu etkinlikleri de aynı şekilde. İşle alakalı değil aksine işten uzaklaşma ve kafa dağıtma, rahatlama için yapıldığını gördüm.
Sizi rahatsız ediyorsa da size söz verildiği zaman bu sekilde açıkça söyleyebilirsiniz, bu konuşmalar da gerekli evet kurum içi feed back açısından ancak buraya eğlenmeye geldiğimizi düşünüyorum, insanlarla olan sorunlarimi da onlarla yüz yüze konuşma taraftarıyım, kimseyi rencide etmek istemiyorum sadece şu an yediğim yemekten, ortamdan, birlikte vakit gecirmekten keyif almak, iş arkadaşlarımla olan ilişkilerimi daha sıcak hale getirmek istiyorum. Teşekkür ederim falan diyebilirsiniz.

Süper, çok teşekkür ederim öneriniz için. Gayet sınırını belli eden, nazik bir açıklama.

e katilmayin
sahsen ben 3 yil calistigim igrenc yer haric cok severim is etkinliklerini. oraninsa iftarina bile katilmazdim "zaten sabah 9 aksam 6 görüyorum, bir de yemege mi gideyim" diye :) katilmiyordum ama problem olmuyordu. siz de katilmayin olsun bitsin. katilmayani zorlamiyorlar ki. cok israr ederlerse aksamlari online bir egitim aldigini - epey para verdigini ve devamsizlik durumunda sıkıntı cikardiklarini soylersin. salla bir egitim grafik bilmemne. kim bilecek

e katilmayin
sahsen ben 3 yil calistigim igrenc yer haric cok severim is etkinliklerini. oraninsa iftarina bile katilmazdim "zaten sabah 9 aksam 6 görüyorum, bir de yemege mi gideyim" diye :) katilmiyordum ama problem olmuyordu. siz de katilmayin olsun bitsin. katilmayani zorlamiyorlar ki. cok israr ederlerse aksamlari online bir egitim aldigini - epey para verdigini ve devamsizlik durumunda sıkıntı cikardiklarini soylersin. salla bir egitim grafik bilmemne. kim bilecek

Öyle yapacağım mecbur, 3 oluyorsa 1ine gideceğim onda da gardımı alarak oturacağım. Gerçekten anlamıyorum ya, oraya binbir zorlukla gelen, 8 6 çalışan insan var ve üstelik gerçekten yoğun bir iş ve aldığımız maaş çok yüklü değil. Üstüne bir de böyle muhabbetler insanların zayıf yönlerini ortaya çıkartarak kötü düşünceli olan insanlara davetiye çıkartıyor. İnsanlar işinden gücünden olmamak için binbir emek veriyor.

Bence o toplantılar belki tam da bu atmosferi oluşturmak için düzenleniyor. Ama akşam yemeğe çıkıyoruz adı altında sizi kandırıyorlar. Aklıma ilk gelen bu oldu.

Öyle yapacağım mecbur, 3 oluyorsa 1ine gideceğim onda da gardımı alarak oturacağım. Gerçekten anlamıyorum ya, oraya binbir zorlukla gelen, 8 6 çalışan insan var ve üstelik gerçekten yoğun bir iş ve aldığımız maaş çok yüklü değil. Üstüne bir de böyle muhabbetler insanların zayıf yönlerini ortaya çıkartarak kötü düşünceli olan insanlara davetiye çıkartıyor. İnsanlar işinden gücünden olmamak için binbir emek veriyor.
benim is yemeklerimde eğlencelerimde sadece yiyip icip eglenirdik. bi o bahsettigim patron sirketinde böyle salakliklar olurdu. sizin yer de muhtemelen benzer bir patron sirketi. kurumsal olmaya calisip yemek eglence organize ediyorlar ama sirf eglenmek için para gitmesine tahammul edemiyorlar yine is konuşuyorlar

Adam m.l herhalde. İşyerinde konuşulması gereken bir durumu eğlencede neden gündeme getiriyor!? Adamın eğlence anlayışı bu galiba (!).

Back
X