Is arkadasimla kavga ettim

En buyuk kk

Guru
Kayıtlı Üye
18 Mart 2013
3.767
12.151
Merhabalar arkadaslar daha once buraya konu acmistim ruanda'da bir multeci kampinda calisiyorum. Bu seferki derdim biraz daha kucuk ve daha onemsiz sadece biraz rahatlamak icin aciyorum konuyu.

Benim bir is arkadasim var 45 yaslarinda bir kadin (Ben 31im) ruandali, aslan burcu, cok cok ozguvenli onceden savciymis ve bu kurumda benden daha deneyimli. Yalniz ben international pozisyondayim, cok yuksek olmasam da ondan biraz daha iyi bir pozisyondayim. Ama bu arkadasin bilgisi ve deneyimi benden fazla. Ama ast ust konularda degiliz. Ben her konuda kendisine akil danisirim filan aramiz da iyidir genelde. Iyi de bir kadin aslinda sadece iste hafif zor bir karakter dominant dedigim dedik azicik sabit fikirli.

Bu arada kadin muhtemelen yakinda ayni ofiste baya bir yukselecek sinava girdi yeni muhtemelen kazanacaktir.

Her gun bakanlik yetkilileri ve buranin goc idaresi ile bir panelde oturup multecilerin isim, anne-baba adi, aile birlesmesi/ayrilmasi, sistemde aktive edilmeleri ile ilgili sorunlari karara bagliyoruz. Vatandaslarin normalde mahkemelerde halledecekleri islerin cok kucuk bir kismina (kimlik bilgileri vs) multeciler icin BM ve bakanlik bakiyor yani burasi bir kamp oldugu icin. Karar yaziyoruz imzaliyoruz filan.

Multeciler genelde aile olarak kaydediliyor ve o sekilde yardim aliyorlar (ev, barinak, para yardimci icin banka karti, yiyecek, kova silte sineklik, tencere, gunes lambasi, battaniye gibi temel esyalar, tup gaz vs). Her aileye aile buyuklugune gore para yardimci yapiliyor. Aileleri ayirmak masraf demek oldugu icin cok gerekli ve elzem olmadikca aile bireylerinin kayitlarini ayirmiyoruz. Mesela yasal olarak evlilik yapmadikca 18 yasindan buyuk bir genci ailesinin kaydindan ayirmamiz yasak. Onun kaydini ayirip ona ayri ev yardim vs veremeyiz talimat bu yonde. Veya siddet goruyor olmasi lazim ki ailesinde auto yasamasi elzem olsun.

Of ne kadar uzattim neyse, bugun yine kayit masasinda bekleyen multecileri goc idaresi ile dinlerken 21 yasinda aglayan ofkeli bir genc ve kendi kendine bagiran annesi masaya yaklasti. Genc bagiriyor filan. Dedim tamam su aileden sonra seni dinlicem. Dinledim megerse bu bahsettigim is arkadasim bu cocugun istegini reddetmis ve bu cocuk da ortami sinirlenip terk etmis, kayit yenilemesini tamamlamis ve belgesi yok. Cocuk agliyor bagiriyor manyak gibi cok uzulmus. Arkadaslariyla yasiyormus annesi kizkardesinin oldurulmesinden sonra delirmis. Annenle sorunun var mi dediginde hayir baska evde yasiyorum benim bir genc olarak bu en dogal hakkim her gencin birey olmaya ihtiyaci vardir dedi. Baska ev dedigi de kampta bos buldugu ve izinsiz kullandigi bir ev biz o evlere yeni gelen multeci akinlarini yerlestiriyoruz.

Cocuga uzun uzun acikladim Bak arkadaslarim seni su su yuzden reddetmis kurallar bu yonde haklisin yetiskinsin disarda olsan istedigim yerde yasa ama burasi bir kamp seni ailemden ayirmak para demek ve bu yuzden ayirmak icin kurallarimiz var uzuuuun uzuuuun cocuga ingilizce olarak acikladim yarim saatten fazla. Cocuk ama surekli sey diyor senin is arkadasin beni dinlemedi Beni kovdu Ben ayri yasiyorum bunu bilmiyor filan

Ben de bir anlik ayri yasamak bir ayirma sebebi mi emin olamadigim icin gidip is arkadasima sey dedim: ya sen bu cocugu karara baglamissin ya, cocuk ayri evde yasiyorum diyor bu bir ayirma sebebi diildi ama di mi?

Tabi bu sorumu duyan kadin cok sinirlendi. SEN BENIM VERDIGIM KARARI NASIL DEGISTIRIRSIN BIZ ONU KARARA BAGLADIK GITSIN KONUSMA O COCUKLA dedi.

Ben de hasa onun verdigi karari degistirme gibi bir amacim ve yetkim olmadigini sadece sordugumu soyledim ve gittim cocugu ikna ettim, cocuk gitti. Cocugu ayni zamanda sosyal calismaci/psikologa yonlendirdim annenle ilgili bize anlatamadigin sorunlarim varsa ona anlatabilirsin diye ve ondan da sakinlesip gitti.

Yemek arasindan sonra is arkadasimin yanina gittim ya cocuk direkt masamiza geldi yanlis anlama lutfen asla degistirmek istemedim kararini, sadece cocugu sakinlestirecektim asla saygisizlik algilama filan dedim. Yanindaki devlet gorevlisi (ki burunlarindan kil aldirmazlar) takma kafana biz seni anladik dediler, is arkadasim da "soyle tiplere prim veriyorsun" diye soylenmeye devam etti.

Ve hala da benimle konusmuyor anlamiyorum. Yani yaptigim saygisizlik degil bence sadece bagiran birini sakinlestirecektim yani. Yanlis anlasildim ama kendimi de acikladim saniyorum. Artik takmamaya ve bisey yapmamaya konuyu acmamaya karar verdim. Hayat kisa yani butun is arkadaslarimla iyi gecinmek icin kendimi yoramam. Haksiz miyim?

Not: burada beyaz oldugum icin genelde multeciler beni ruandalilarin patronum zannederek ruandalilari bana sikayet ediyor. Oyle bir beyazsa patrondur algisi var. Belki ondan da bilenmis olabilir.

Son düzenleme:
haklısın kendini kötü hissetme, fazla naifsin böyle insanları demek dünyanın her yerinde bastırmaya çalışıyorlar. hiçbir şey olmamış gibi davran ve konuş aynı şekilde unutulur gider.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…