İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS)

Kızlar son zamanlarda bağırsak dalgalanması yaşamıştım. Rifaksimin sonrası çok iyi olduğum bir dönem vardı sonradan tekrar biraz bozulmuştum. Sebebini mikrop kapmak olarak açıkladı. Başka bir tedavi ve probiyotik verdi. Kullanıcam ama şunu söyleyeyim her bünyenin probiyotik ihtiyacı farklı oluyor ibsnin birkaç formları var (ibs-d ibs-a ibs-c vs) bu yüzden bağırsak florası bambaşka şeylere ihtiyaç duyuyor. Çok deneme yanılma yöntemiyle değil de direkt güvendiğiniz bir doktorunuzla konuşarak bunu planlamamızı öneririm. Ömür boyu sürecek ve böyle dalgalanmalar yaşayacaksın dedi bana stres ya da başka şeyler tetikleyecek dedi…
 
İşin ilginç yanı başka zaman kahve içsem beni mahvederdi bugün test sonuçlarını beklerken 4 bardak espresso ve yarım paket sigara içtim normalde ibsliler için ölüm menüsü bu ama tık yok. Çünkü doktorun yanında olduğum için çok rahattım 😂 işin psikolojik boyutu bu kadar önemli işte çok rahat olmamız gerekiyor ama benim gibi evhamlı insanlar için çok zor bir şey bu…
 
Kızlar biraz da dönüp tekrar bakmak için online günlük amacıyla güncelleme yaparsam zar zor toparlamıştım bağırsakları ama bugün 2 kaşık yediğim yoğurt bozdu beni 😔 tolere eder sanmıştım ama neyse yarına düzelir diye düşünüyorum.

Dokunmayanlar: tam buğday unu, şehriyeli pirinç pilavı, biberli yeşil zeytin, çökelek, ıhlamur, karabuğday patlağı, muz, kayısı, espresso (bu listeyi ara ara güncellerim)

Dokunanlar: siyah çay, granül kahve, sebzelerin tamamı diyebilirim şimdilik zamanla bünyeyi alıştırıcam bunlara.

Aktardan aldığım yeşil çay aç karnına sabah içince eskiden çok iyi geliyordu şuan denemedim ama sallama olanlar beni kötü etkilemeye başladı sanırım dalgalanma dönemimde olmanın etkisi var.

Kahvaltıları çok hafif yapmaya özen gösteriyorum çünkü az yediğim kahvaltılarda güne daha rahat başladığımı farkettim diğer türlü şişkinlik daha da artıyor gün sonunda. Zaten günde 2 öğün yiyorum öğle yemeğinde meyve karabuğday patlağı ile idare ediyorum.

Glutensiz unla yapılan omleti ve poğaçayı farklı günlerde yediğimde çok rahatsız olmuştum onun sebebini çözemedim sindirim enzimi içtim ancak öyle toparladım.

Yoğurt büyük ihtimalle bakteri olayından dolayı kötü etkiledi beni ilk kefir içtiğim zamanlar da böyle olmuştum sonra alışmıştım sınavdan sonra yoğurdu da alıştırıcam kendime her gün tüketerek.

Bu arada zihinsel olarak da kendime yatırım yapıyorum çok kafaya takmamaya çalışıyorum kendimi her anlamda güçlendirmeye çalışıyorum. Hayırlısı. İnşallah herkes sağlığına çabuk kavuşur.

Tabi bu arada sindirim sistemi ilaçlarıma devam ediyorum.
 
Son düzenleme:
Mesajları düzenleyip güncelleme yaparım diyordum ama aynı gün dışında güncelleme yapılmıyormuş galiba.

Güncelleme olarak bugün açıkcası çok keyifsizim ne olacak böyle diye düşünüyordum sabah 1 küçük muz öğleden sonra 1 poğaça ve 4 yeşil zeytin yedim. Sonra duş aldım derken biraz kendimi toparladım bu psikolojik şey beni nasıl bu kadar esir alıyor diye düşünürken diyeti bozdum gittim 1 karamelli çikolata yeşil çay ve 1 dilim ekmekle peynir yedim. Bir sıkıntı yok şuanlık ama yedikten sonra midemde ağırlık oluştu her zamanki gibi, bunun için doktor ilaç vermemişti gastrit duodenit demişti. Bilmiyorum kısaca çok düşünmüyorum eskisi gibi oluruna bıraktım. Sadece sınavda bir sorun yaşamasam yeter bana artık.

Kızlar görenler de dua etsin sınavda bir aksilik yaşamadan tüm soruları çözüp vaktinde tamamlayayıp çıkayım her 3 sınavda da Allah bana nasip etsin alnımın akıyla çıkmayı lütfen dua da ediniz görenler. Ay günlük gibi kullanıyorum farkındayım ama ne yapayım…
 
Güncelleme yapayım diye geldim.
Laktozsuz yoğurt ve probiyotik shot kullanıyorum düzenli bir şekilde iyi geliyor diye hissediyorum. Karabuğday patlağını çok abartmamak gerekiyormuş bunu da dün öğrendim midem ekşimeye başladı ve biraz bağırsaklarım tetiklendi. Bizlere tahıl yaramıyor pek glutensiz de olsa glutenli de olsa 🥴 Patates dokunuyor mu dokunmuyor mu çok kararsızım sanırım biraz şişkinlik yapıyor ama bağırsaklarıma dokunmuyor gibi…
 
Son düzenleme:
Merhabalar, bu rahatsızlık bende 2012 yılından itibaren var. Ancak uzun yıllar sadece çok çok stresli olduğum dönemlerde ani karın ağrısı ve ishal olarak gösterirdi kendini. Bu nedenle daha yönetilebilir bir durumdu benim için. 2021 sene başında ise, yoğun - stresli iş hayatı ve pandeminin sosyalleşmeye negatif etkisi ile birlikte her sabah uyandığımda ishal durumu yaşamaya başladım. Bir süre yediğim bir şey dokunmuştur diye düşündüm ancak birkaç ay sonra geçmeyince gastroenteroloji ziyaretim başladı. Karın ağrısı, dışkıda kan, terleme, ani zayıflama gibi belirtiler olmadığından ve gaita testinde de ufak düzeyde lökosit bulunduğundan antibiyotik ile tedavime başlandı. Antibiyotik kullandığım dönemde, ishal durumum geçmişti ancak bir süre sonra tekrar geldi. Tekrar doktoruma gittim, yine kan ve gaita testi, probiyotik, antibiyotik ve hafif düzeyde antidepresan ile tedaviye başlandı. Maalesef durumumda iyileşme olmayınca, endoskopi ve kolonoskopi yapıldı. Helikobakter pilori negatifti. Midede ciddi olmayan gastrit dışında bir şey çıkmadı. Bağırsaklarımda hiçbir sorun yoktu. Çölyak testine hem kan hem de ince bağırsaktan biyopsi ile bakıldı, o da negatif geldi. Tamamen stres nedenli olduğu söylendi. Ardından tatile çıktığımda, 2 hafta boyunca ishal kesilmişti. Döndüğümde ise maalesef bu sürecin hediyesi olarak anksiyete ile tanıştım. Anksiyete başladıkça, ishal olmaya devam ediyordum. Psikiyatriste gittim, anksiyete için ilaç kullanmaya başladım. Bu süre zarfında ishalim tamamen bitmemişti ancak sıklığı azaldığı ve daha yönetilebilir olduğu için mutluydum. 3 ay sonra ilacı kestik, bir 3 ay da ilaçsız ben idare edebildim. Ancak bir gün (muhtemelen yediğim tavuk sonrası) ishal şikayetimde ciddi bir artış oldu. Başka bir gastroenteroloji uzmanına gittim. Kan ve kalprotektin testi yapıldı. Düşük miktarda enfeksiyon olduğunu söyledi ancak karın ağrısı şikayetim olmadığı için de yaşadıklarımın İBS olmayacağını da paylaştı. Yine de özellikle İBS tedavisinde kullanılan bir antibiyotik kullanmamı ve FODMAP diyete başlamamı önerdi. İyi bir diyetisyenle diyete başladım. Antibiyotiğe devam ederken aynı zamanda, gluten, şeker ve laktozu tamamen hayatımdan çıkardım. Bazı meyve ve sebzeleri tüketebiliyordum. Bakliyat ilk etapta yoktu. Bu süre zarfında yaşadığım şehirde değildim, aynı zamanda psikiyatristimin verdiği farklı bir antidepresanı kullanıyordum, stres düzeyim oldukça düşüktü. 2 haftanın sonunda normal bir şekilde tuvalete çıkmaya başlayınca, yavaş yavaş diğer gıdaları diyete ekledik. 2 ayın sonunda çok çok iyiydim. Bu iyilik hali toplamda 8 ay kadar sürdü. Antidepresanı bırakmıştım, istediğimi yiyip içiyordum ta ki regl dönemime kadar. Reglden 2 gün önce yine ishal atakları başladı ve yaklaşık 2 haftadır devam ediyor. Stresi yönetemiyor ve ishal ataklarıyla psikolojik olarak baş edemiyor olmam nedeniyle terapi sürecine başladım. Aynı zamanda Cuma günü farklı psikiyatrist ile görüşeceğim.
Bu sürecin ne kadar zor olduğunu biliyorum, sosyal hayatı kısıtlayan, ruh halini değiştiren, başkaları ile paylaşmakta çekince unsuru olduğunu çok iyi anlayan biriyim.
Ben kendi başıma yeterli gelemediğim için profesyonel destek ile yaşadıklarımı kabullenmeye ve pozitif yönde değiştirmeye çalışıyorum. Destek istemekten çekinmeyin. Bunları yaşayanın sadece siz olduğunuz düşüncesine kapılmayın, yalnız olmadığınızı bilin istedim :)
 
Merhabalar, bu rahatsızlık bende 2012 yılından itibaren var. Ancak uzun yıllar sadece çok çok stresli olduğum dönemlerde ani karın ağrısı ve ishal olarak gösterirdi kendini. Bu nedenle daha yönetilebilir bir durumdu benim için. 2021 sene başında ise, yoğun - stresli iş hayatı ve pandeminin sosyalleşmeye negatif etkisi ile birlikte her sabah uyandığımda ishal durumu yaşamaya başladım. Bir süre yediğim bir şey dokunmuştur diye düşündüm ancak birkaç ay sonra geçmeyince gastroenteroloji ziyaretim başladı. Karın ağrısı, dışkıda kan, terleme, ani zayıflama gibi belirtiler olmadığından ve gaita testinde de ufak düzeyde lökosit bulunduğundan antibiyotik ile tedavime başlandı. Antibiyotik kullandığım dönemde, ishal durumum geçmişti ancak bir süre sonra tekrar geldi. Tekrar doktoruma gittim, yine kan ve gaita testi, probiyotik, antibiyotik ve hafif düzeyde antidepresan ile tedaviye başlandı. Maalesef durumumda iyileşme olmayınca, endoskopi ve kolonoskopi yapıldı. Helikobakter pilori negatifti. Midede ciddi olmayan gastrit dışında bir şey çıkmadı. Bağırsaklarımda hiçbir sorun yoktu. Çölyak testine hem kan hem de ince bağırsaktan biyopsi ile bakıldı, o da negatif geldi. Tamamen stres nedenli olduğu söylendi. Ardından tatile çıktığımda, 2 hafta boyunca ishal kesilmişti. Döndüğümde ise maalesef bu sürecin hediyesi olarak anksiyete ile tanıştım. Anksiyete başladıkça, ishal olmaya devam ediyordum. Psikiyatriste gittim, anksiyete için ilaç kullanmaya başladım. Bu süre zarfında ishalim tamamen bitmemişti ancak sıklığı azaldığı ve daha yönetilebilir olduğu için mutluydum. 3 ay sonra ilacı kestik, bir 3 ay da ilaçsız ben idare edebildim. Ancak bir gün (muhtemelen yediğim tavuk sonrası) ishal şikayetimde ciddi bir artış oldu. Başka bir gastroenteroloji uzmanına gittim. Kan ve kalprotektin testi yapıldı. Düşük miktarda enfeksiyon olduğunu söyledi ancak karın ağrısı şikayetim olmadığı için de yaşadıklarımın İBS olmayacağını da paylaştı. Yine de özellikle İBS tedavisinde kullanılan bir antibiyotik kullanmamı ve FODMAP diyete başlamamı önerdi. İyi bir diyetisyenle diyete başladım. Antibiyotiğe devam ederken aynı zamanda, gluten, şeker ve laktozu tamamen hayatımdan çıkardım. Bazı meyve ve sebzeleri tüketebiliyordum. Bakliyat ilk etapta yoktu. Bu süre zarfında yaşadığım şehirde değildim, aynı zamanda psikiyatristimin verdiği farklı bir antidepresanı kullanıyordum, stres düzeyim oldukça düşüktü. 2 haftanın sonunda normal bir şekilde tuvalete çıkmaya başlayınca, yavaş yavaş diğer gıdaları diyete ekledik. 2 ayın sonunda çok çok iyiydim. Bu iyilik hali toplamda 8 ay kadar sürdü. Antidepresanı bırakmıştım, istediğimi yiyip içiyordum ta ki regl dönemime kadar. Reglden 2 gün önce yine ishal atakları başladı ve yaklaşık 2 haftadır devam ediyor. Stresi yönetemiyor ve ishal ataklarıyla psikolojik olarak baş edemiyor olmam nedeniyle terapi sürecine başladım. Aynı zamanda Cuma günü farklı psikiyatrist ile görüşeceğim.
Bu sürecin ne kadar zor olduğunu biliyorum, sosyal hayatı kısıtlayan, ruh halini değiştiren, başkaları ile paylaşmakta çekince unsuru olduğunu çok iyi anlayan biriyim.
Ben kendi başıma yeterli gelemediğim için profesyonel destek ile yaşadıklarımı kabullenmeye ve pozitif yönde değiştirmeye çalışıyorum. Destek istemekten çekinmeyin. Bunları yaşayanın sadece siz olduğunuz düşüncesine kapılmayın, yalnız olmadığınızı bilin istedim :)
Kanama dışında aynı şeyleri yaşadım resmen. Benimki de arada düzeliyor sonra başa sarıyor çok zor ama bir şekilde ben de yönetmeye çalışıyorum. Teşekkür ederim yorumunuz için. Aniden başladığı için aniden hayatımızdan çıkacak diye düşünüyorum. Bende bu rahatsızlık öncesi migren atakları vardı bu başladıktan sonra migrenim kesildi inşallah tekrardan stresim başıma vurur diyorum 😂
 
Kanama dışında aynı şeyleri yaşadım resmen. Benimki de arada düzeliyor sonra başa sarıyor çok zor ama bir şekilde ben de yönetmeye çalışıyorum. Teşekkür ederim yorumunuz için. Aniden başladığı için aniden hayatımızdan çıkacak diye düşünüyorum. Bende bu rahatsızlık öncesi migren atakları vardı bu başladıktan sonra migrenim kesildi inşallah tekrardan stresim başıma vurur diyorum 😂
Kanama var mı sizde? Varsa kesinlikle ihmal etmeyin kontrollerinizi aksatmayın.
Migren atağınızın bitmesine bir yönden sevindim ama benzer süreçleri yaşadığımız için keşke bunlar olmasaydı da migrenim devam etseydi dileğinizi çok çok iyi anlıyorum.
İnşallah geldiği gibi gider ve bugünlere dönüp baktığımızda sadece anı olarak kalır 🙏
 
Kanama var mı sizde? Varsa kesinlikle ihmal etmeyin kontrollerinizi aksatmayın.
Migren atağınızın bitmesine bir yönden sevindim ama benzer süreçleri yaşadığımız için keşke bunlar olmasaydı da migrenim devam etseydi dileğinizi çok çok iyi anlıyorum.
İnşallah geldiği gibi gider ve bugünlere dönüp baktığımızda sadece anı olarak kalır 🙏
Hayır yok. Çölyak, ibd gibi her şeyi eledik malesef direkt ibs benimki. Hatta keşke çölyak ya da iltihaplı bağırsak rahatsızlıkları gibi bir hastalığım olsaydı en azından net ilaçları ve diyeti var diye de çok sitem etmiştim. İnşallah bitecek dediğiniz gibi 💚
 
Hayır yok. Çölyak, ibd gibi her şeyi eledik malesef direkt ibs benimki. Hatta keşke çölyak ya da iltihaplı bağırsak rahatsızlıkları gibi bir hastalığım olsaydı en azından net ilaçları ve diyeti var diye de çok sitem etmiştim. İnşallah bitecek dediğiniz gibi 💚
Çok şükür benim de ishal harici başka bir sorunum yok.
Siz yine de çağırmayın diğer hastalıkları :)
Hepimize şifalar diliyorum.
 
Çok şükür benim de ishal harici başka bir sorunum yok.
Siz yine de çağırmayın diğer hastalıkları :)
Hepimize şifalar diliyorum.
Benim diare sürekli değil ama karın gurultusu sürekli malesef 😂 haklısınız çok depresif olduğum için bu konuda böyle konuşuyorum arada. İnşaklah iyileşeceğiz 🤍
 
Su bile içsem oluşan aşırı şişkinlik ve aniden başlayan diare ile 3 yıl önce başladı.

Pandemi araya girdiği için uzun bir süre tolere edebildim. Ancak geçen yıl gastroentorolojiye gittim kan ve gaita testleri verdikten sonra doktorum fiziki muayne yaparak teşhis koydu. Zaten çok stresli bir dönemimde ortaya çıktığı için endoskopi ve kolonoskopiye gerek duyulmadı bu şekilde teşhis koyduk. Sibo ve ibs teşhisi aldım.

Sibo için rifaksimin ve probiyotik kullandım bunu kullandıktan sonra ani başlayan diareler bitti ama ibs nin belirtileri kaldı.

Bugün konuştuğum doktor otonom sinir sistemi için çok bir ilaç uygulayamadıklarından bahsetti başka bir teknik deneyeceğiz birkaç ay sürecek eğer işe yararsa buraya da ekleyeceğim. Biraz uzun yazdım ama açıklayıcı olduğumu düşünüyorum.
Bende de var 1 yıldır ara ara geliyor yine geldi.Ne yöntemi uyguladınız ve faydalı oldu mu?
 
Arkadaşlar merhaba 2020 yılından beridir ibs hastasıyım. Son bir yıldır da tedavi görüyorum. Doktorumun verdiği antibiyotik ve probiyotik tedavisinden çok fayda gördüm ama bir süre sonra şişkinlik ve yemek yedikten sonra hemen oluşan aşırı bağırsak hareketleri ve sesleri tekrar başladı.

Bugün psikiyatri yarın da gastroenteroloji randevum var. İnanılmaz hayattan bezdim. 1 ay sonra da önemli bir sınava giricem sabah aç karnına girmeyi düşünüyorum çünkü açken sıkıntı yaşamıyorum.

Bu 1 ay içinde farklı bir şey denemeyeceğim bağırsak alışkanlığımın değişmemesi için ama bu rahatsızlıktan tamamen kurtulmuş olanlar nasıl kurtulduklarını yazabilirse çok sevinicem. Bu arada bir sürü kür denedim hiçbirinden fayda görmedim.

Ve bu rahatsızlığın en zor yanı herkese dokunan ve tetikleyen gıdaların farklı olması. Çok karışık beslenmediğim ve minimum porsiyon yediğim zamanlar çok iyiyim ama insanım sonuçta sürekli şu yasak bu yasak psikolojisiyle yaşamak bana hapishanede gibi hissettiriyor. Biraz da içimi dökmek istedim. Bir çözüm bulanlar paylaşırsa şimdiden çok teşekkür ederim.

Merhaba, Bende 2-3 yıldır benzer şeyler yaşıyorum. Hiç bir şey yiyemez oldum korkumdan. Kabızlık ya da aniden mide bulantısı ve ishale dönme, karnımda iğne batması gibi ağrılar, aşırı şişkinlik 3-4 aylık hamile zannedenler oluyor ve olmazsa olmazı gaz. O kadar garip ki tanımlayamıyorum bile ishal ve kabızlığı aynı anda yaşayabiliyorum. 1 saat önce kabızken bir anda ishale dönüyorum. Siz hangi bölüme gittiniz?
 
X