Çok önemli bu konu, farkındalık yaratmak, üyeleri bilinçlendirmek adına silinmemesini rica ediyorum. Konu hakkında bizi bilgilendiren Kazen'e çok teşekkürler!
Uzun zamandır bu siteye üyeyim, çok şey paylaştım, çok şey öğrendim. Hiç bir forumda bu kadar çok vakit geçirmedim. Hatalı yazılan başlıklardan çok rahatsız oldum, bu konuda emek verdim. Seviyorum bu siteyi. Ama zaman zaman aklıma bir konu takılıyor, paylaşmak istediğim budur.
Çeşitli başlıklar altında çeşitli yerlerden kopyaladığımız yazıları, resimleri yapıştırıyoruz, onları gerçek sahiplerinden alıp burda yayınlıyoruz. Yazılarımızın ve fotoğrafların altına sadece "alıntıdır, internetten derlemedir" yazıyoruz. Nedenini soruyorum,
"Neden alıntı olduğunu belirtiyoruz da nerden aldığımızı eklemiyoruz?" diyorum, "Forumda başka sitelerin linkini ve adresini yayınlamak yasak" cevabını alıyorum. E, gittik o siteden içeriğini aldık, burda yayınladık ama? Burda bir çelişki var, özgün içerik sahibinin hakkını teslim etmiyoruz gibi geliyor bana.
Konuyla ilgili şu yazı da bana artık bu konuyu açma vaktimin geldiğini gösterdi. Özellikle forum yöneticileri, buyrun tartışalım,
neden özgün içeriği nerden aldığımızı belirtemiyoruz öğrenmek istiyorum.
------------------------------------------------
Kopya içerikle baş etmek neredeyse imkansız (içerik hırsızlarının listesi ekte)
Kişisel gelişim üzerine yazılarımı yayınladığım hayatkisa.com, şu anda yüzlerce (bir değil, iki değil, on, onbeş değil) web sitesi, blog, forum tarafından alıntılanıyor. Ne güzel değil mi? Ama bir link, referans, kaynak göstermek vs. yok.
Bu konuda ne yapacağımı pek bilemiyorum. Hepsine tek tek dava açmaya kalksam çok uzun zaman alır. Gerçi böyle bir yola gitmek bana gerçekten çok para kazandırabilir çünkü çalınan içeriğin miktarı gerçekten büyük ve yüzlerce birey ve kurumdan bahsediyorum.
Bir başka seçenek bu web sitelerini Google endeksinden attırmak olabilir ama sanırım bu da günler sürer. Böyle bir şeyi yapabilmek için oturup bunlarla uğraşmam lazım tek tek. Aynı şey Google Adsense kullananlar için de geçerli. Şu anda bu kopya içeriği bildirerek bu sitelerin Google Adsense hesaplarını iptal ettirmek en fazla bir hafta alır.
Biraz da Pollyana’cılık yapayım. Ben bu kadar çok yerde içeriği yayınlanan hiçbir blog yazarına rastlamadım. Ancak birkaç köşe yazarının, büyük düşünürün yazılarının bu kadar geniş bir kitleye yayıldığına şahit oldum. Çoğu da aynen benimkileri gibi artık isimsiz hale gelmiş durumdalar. Demek ki insanların bir yerlere daha yazıp çoğaltmak isteyecekleri bir içerik yaratmışım. Herkesin becerebildiği bir iş değil. Aferin bana.
Bu arada yeri gelmişken, kopya içeriklerin yayınladığı web sitelerinden ve bunları yayınlayan kişilerden örnekler vereyim, içlerinde tanıdığınız varsa bir dürtüverin benimle bağlantıya geçsinler çünkü bu konuda ne yapacağıma henüz karar veremedim ancak yine de çalıntı içerik biçiminde yayınlanan bu yazılarımın altına kaynak gösterir ve link de koyarlarsa şikayet etmekten vazgeçeğim:
Kadınlar Kulübü ® Kadın, Kadınca, anne, bebek, çocuk, sağlıklı yaşam, kadın sağlığı, beslenme, diyet ..., burada alıntı yapmış olan başka sitelerin adresi vardı
Ben size erişemedim diyenler olmasın diye de e-mail adresim:
osmanborutecene@gmail.com
Yukarıda adı geçen web siteleri arasında forumlardan içerik hırsızlığı yapanların çoğu da forum yöneticisi, bir kısmı da onursal üye vs. diye geçiyor bu nasıl bir onursa artık bilemiyorum.
Ben sadece kısmi bir liste verebildim. Hayatkisa.com‘un adresi belli, içerik belli. Lütfen bu arkadaşlar forum içeriklerini kontrol edip gerekeni yapsınlar. Ya çalıntı içeriği silsinler ya da link vererek bu içeriği çalıntı olmaktan kurtarsınlar.
Bu arada söz içerikten açılmışken bu örnekte de bir daha görüyoruz ki orijinal içerik üretmek çok zor. Çok az sayıda işe yarar, ilgi çeker orijinal içerik var dünyada. Bulunduğu zaman da işte böyle kapışa gidiyor. Keşke bir de kaynak gösterilse. ınsanlar bunu kendileri yazmış gibi davranmasalar.
Osman Börütücene
Bu yazı
Osman S Börütecene adresinde 15 Kasım 2008 tarihinde yayınlanmıştır.