Merhabalar.
Öncelikle karakteri çekingen olabilir. Öyle kabul etmek lazım. Yani konuş cevap ver diye üstelemeyin.özellikle ilk ortama girince bi süre gözlemesine izin verin. Utandırmamanız ve üstelememeniz çok önemli. Sonra yavaş yavaş göre verebilirisiniz mesela bakkalda bir şey aldınız parayı uzatır mısın, ilerleyen süreçte siz kapıda bekleyip hadi sen suyu al gel gibi ama istekli olursa hayır derse üstelemeyin. Ve abartmadan bu davranışları takdir edin ay ben çok yorulmuştum bakkala gitmek zor gelmişti iyi ki suyu sen aldın gibi.Arkadaşların içine sokmak için mesela önce siz tanışın çocukla merhaba ben Ayşe, çocuk isminüi söyleyince memnun oldum deyin.yani tanış diye üstelemek yerine örnek olun. Yavaş yavaş o da alışıp tanışabilir. Benim kızımda aynen böyle çünkü
5 yaşına girecek hala çok girişken depil ama bi 20 dakika gözlemesine olanak tanınırsa gidip konuşuyor oynuyor insanlarla.
Okula sanırım yeni başladı öğretmenini severse başlar konuşmaya, onların yavaş temposuna ayak uydurdurmak lazım
Eğer bu süreç daha büyüyerek devam ederse kaygıdan olabilir, o zaman oyun terapisi iyi geliyor