insanlarla konuşmuyor, çekiniyor, ama evde çok aktif ve konuşkan

kelebek1979

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
25 Şubat 2020
1.447
1.301
83
45
kızlar merhaba, oğlumun çekingenliği konusunda sizlerin fikirlerini almak istiyorum. ben aşağıya uzun uzun yazıyorum, lütfen deneyimlerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.

oğlum 3 yaşında. evde anne baba ve oğlumuz 3ümüz beraberiz. anneanne babaanne ve dedeler şehir dışında.

Bizimle evde veya dışarıda çok hareketli, aktif, konuşkan. çok dominant, herşeyi yapıyor, yerinde duramayan ve sürekli hareket eden birisi.

ama Dışarıda insanlar laf atınca cevap vermiyor, iletişim kurmuyor. yüzünü çeviriyor, veya bizim arkamıza saklanıyor.

tamamen evde bir hayatıda yok. Toplum içinde çok vakit geçiriyor, özellikle eşim her gün akşam 2saat falan dışarıya çıkarıyor, her gün farklı yerlere götürüyor farklı ortamlara sokuyor. yani öyle basitçe parka götürüp salıncaga bindirip getirmiyor da. dışarıda hep insanlarla iletişim kurup oğlumla konuşmasını sağlamaya çalışıyor, ama oğlum çok nadir cevap veriyor.

gündüzleri ise kreşte.

yani sürekli evde duran bir çocuk degil. ama topluma giremedi henüz. Çok temkinli ve çekingen yaklaşıyor

okulun nasıl geçti diye akşam evde sorunca herşeyi anlatıyor. ama okulda ögretmeni ve arkadaşları ile konuşmuyor veyaz çok az konuşuyor. sadece çişi gelince veya burnu akınca ögretmenine çişim geldi veya burnum akti falan diyormuş. onun dışında okulda ögretmeniyle tek tük konuşuyor. ögretmeni konuşturmak için çaba gösteriyor hatta ara ara "biraz yüksek sesle söylesene, seni duymuyorum" falan diyor ama yinede çekingenlik devam ediyor. arkadaşlarınla konuştunmu günün nasıl geçti diye soruyoruz, ben okulda konuşmak istemiyorum falan diyor.

nasıl davranabiliriz, önerileriniz deneyimleriniz nedir.

Merhabalar.
Öncelikle karakteri çekingen olabilir. Öyle kabul etmek lazım. Yani konuş cevap ver diye üstelemeyin.özellikle ilk ortama girince bi süre gözlemesine izin verin. Utandırmamanız ve üstelememeniz çok önemli. Sonra yavaş yavaş göre verebilirisiniz mesela bakkalda bir şey aldınız parayı uzatır mısın, ilerleyen süreçte siz kapıda bekleyip hadi sen suyu al gel gibi ama istekli olursa hayır derse üstelemeyin. Ve abartmadan bu davranışları takdir edin ay ben çok yorulmuştum bakkala gitmek zor gelmişti iyi ki suyu sen aldın gibi.Arkadaşların içine sokmak için mesela önce siz tanışın çocukla merhaba ben Ayşe, çocuk isminüi söyleyince memnun oldum deyin.yani tanış diye üstelemek yerine örnek olun. Yavaş yavaş o da alışıp tanışabilir. Benim kızımda aynen böyle çünkü😃 5 yaşına girecek hala çok girişken depil ama bi 20 dakika gözlemesine olanak tanınırsa gidip konuşuyor oynuyor insanlarla.
Okula sanırım yeni başladı öğretmenini severse başlar konuşmaya, onların yavaş temposuna ayak uydurdurmak lazım
Eğer bu süreç daha büyüyerek devam ederse kaygıdan olabilir, o zaman oyun terapisi iyi geliyor

Merhabalar.
Öncelikle karakteri çekingen olabilir. Öyle kabul etmek lazım. Yani konuş cevap ver diye üstelemeyin.özellikle ilk ortama girince bi süre gözlemesine izin verin. Utandırmamanız ve üstelememeniz çok önemli. Sonra yavaş yavaş göre verebilirisiniz mesela bakkalda bir şey aldınız parayı uzatır mısın, ilerleyen süreçte siz kapıda bekleyip hadi sen suyu al gel gibi ama istekli olursa hayır derse üstelemeyin. Ve abartmadan bu davranışları takdir edin ay ben çok yorulmuştum bakkala gitmek zor gelmişti iyi ki suyu sen aldın gibi.Arkadaşların içine sokmak için mesela önce siz tanışın çocukla merhaba ben Ayşe, çocuk isminüi söyleyince memnun oldum deyin.yani tanış diye üstelemek yerine örnek olun. Yavaş yavaş o da alışıp tanışabilir. Benim kızımda aynen böyle çünkü😃 5 yaşına girecek hala çok girişken depil ama bi 20 dakika gözlemesine olanak tanınırsa gidip konuşuyor oynuyor insanlarla.
Okula sanırım yeni başladı öğretmenini severse başlar konuşmaya, onların yavaş temposuna ayak uydurdurmak lazım
Eğer bu süreç daha büyüyerek devam ederse kaygıdan olabilir, o zaman oyun terapisi iyi geliyor
merhaba öncelikle çok detaylı yorumlarınız için çok ama çok teşekkür ederim. önerdikleriniz her birisi benim için çok faydalı, eşimle birlikte bunlara yoğunlaşacağız. bu kadar öneriyle geldiğinize göre siz de kendi kızınız da bu tarz bir sorun yaşıyorsunuz. esasında sorun da demeyelim bence, durum diyelim :)
yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla oyun terapisti konusunda deneyiminiz var. biz de bunu düşündük ama kafamız net değil. oğlum; anne-baba ve okuldaki öğretmeni dışında hiç başkasıyla kalmadı. oyun terapistine gittiğimizde bizden nasıl ayrılacak, hadi ayrıldı diyelim, bizden ayrılmanın verdiği ürkeklik ve çekingenlikle orada ne kadar verimli vakit geçirecek ? öte yandan oyun terapisti elinde nasıl bir sihirli değnek var ki,annesi ve babasının bu kadar emek sarf ettiği bir konuda bizim kadar sıkı ilişkisi olmayan birisi olarak haftada 1saat vakit geçirerek bir şeyleri düzeltebilecek ? biraz oyun terapisti ile ilgili yorum verebilir misiniz ? nasıl bir yaklaşımla nasıl bir fayda sağlıyor ? vaktinizi alıyorum bu arada kusura bakmayın tekrardan

kızlar merhaba, oğlumun çekingenliği konusunda sizlerin fikirlerini almak istiyorum. ben aşağıya uzun uzun yazıyorum, lütfen deneyimlerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.

oğlum 3 yaşında. evde anne baba ve oğlumuz 3ümüz beraberiz. anneanne babaanne ve dedeler şehir dışında.

Bizimle evde veya dışarıda çok hareketli, aktif, konuşkan. çok dominant, herşeyi yapıyor, yerinde duramayan ve sürekli hareket eden birisi.

ama Dışarıda insanlar laf atınca cevap vermiyor, iletişim kurmuyor. yüzünü çeviriyor, veya bizim arkamıza saklanıyor.

tamamen evde bir hayatıda yok. Toplum içinde çok vakit geçiriyor, özellikle eşim her gün akşam 2saat falan dışarıya çıkarıyor, her gün farklı yerlere götürüyor farklı ortamlara sokuyor. yani öyle basitçe parka götürüp salıncaga bindirip getirmiyor da. dışarıda hep insanlarla iletişim kurup oğlumla konuşmasını sağlamaya çalışıyor, ama oğlum çok nadir cevap veriyor.

gündüzleri ise kreşte.

yani sürekli evde duran bir çocuk degil. ama topluma giremedi henüz. Çok temkinli ve çekingen yaklaşıyor

okulun nasıl geçti diye akşam evde sorunca herşeyi anlatıyor. ama okulda ögretmeni ve arkadaşları ile konuşmuyor veyaz çok az konuşuyor. sadece çişi gelince veya burnu akınca ögretmenine çişim geldi veya burnum akti falan diyormuş. onun dışında okulda ögretmeniyle tek tük konuşuyor. ögretmeni konuşturmak için çaba gösteriyor hatta ara ara "biraz yüksek sesle söylesene, seni duymuyorum" falan diyor ama yinede çekingenlik devam ediyor. arkadaşlarınla konuştunmu günün nasıl geçti diye soruyoruz, ben okulda konuşmak istemiyorum falan diyor.

nasıl davranabiliriz, önerileriniz deneyimleriniz nedir.
Merhaba
Oğlum 6 yaşına girecek ocak ayında
Anlattığınız herşey hala bizde mevcut. Üç yıldır kreşe gidiyor bu yıl anaokulunda ama çekimser çok. Tanıdığı insanlarla bizimle iletişimi çok güzel ama ilk kez gördüğü veya birkaç kez gördüğü birisi ile asla konuşmuyor sorulara cevap vermiyor. Ben bunun için geçen yıl okulun pedagogu ile bide ayrıyetten bir pedagog ile görüştüm. Oğlumun normal olduğunun kanaatindeler, karakteristik olabilir dediler. Çekimser olması ortamı gözlemlemesi ile alakalı ve asla asosyal değil önemli olan bu dediler. Ama canım sıkılmıyor değil, yolda birisi ile selamlaştığımda oğluma nasılsın diyor okula gidiyormusum vs diyor asla cevap vermiyor oğlum rahatsız oluyorum. Ama babasının da karakteri böyleymiş küçükken. Biraz daha büyüdüklerinde daha aktif olduklarında belki aşar diye bekliyorum. Birde çok sosyaldir doğduğundan beri hep dışarıdayız anane babanne dede hepsi ile görüşürüz kuzenleri var sosyal aktiviteler sporlar yüzmeler tatiller. Ama hiçbirşey oğlumu açamadı. Mesela bu yıl tatilde herkesle arkadaşlık kurdu oynadı. Ama biri birşey sorsun cevap yok. Aşarlar inşallah kafanıza takmayın

Bu anlattıklarınız benim çocuklarımda da var , alışkın olduğu güven duyduğu ortamda rahat ,konuşkan,enerjik oluyorlar. İlk kez gördükleri kişilerse sorulara cevap vermiyorlar,sessizleşip hareketsiz kalıyorlar.hareketsiz diyorum çünkü normal halleri gibi değil de donmuş gibi kalakaloyorlar uzun bir müddet. Bazen etraf anlayış göstermeyip üstlerine gidiyor bu beni de çok geriyor.ne kadar sakin ne kadar uslu gibi yorumlar alıyorum,halbuki ordaki hali gerçek hali değil.Sizi çok iyi anlıyorum bu konuda. Ben karakter özelliği olarak görüyorum,gözlemci yapı tipi. Yetişkin olduklarında muhtemelen seçici insanlar olacaklar.yani aslında bu bir yandan iyi birşey. Benim biri 3 yaşında diğeri 9 ikiside böyleydi ama büyük olan büyüdükçe daha rahat davranmaya başladı. Bu bir sosyal fobi değil bence. Güven duyduğu anda kendini rahat bırakıyor. Üstelemek hiç iyi olmuyor,rahat bırakın üsteledikçe olumsuz etkileniyorlar

Back