Tarkan'ın olayında ben de aynı şeyi düşündüm..bizim ülke insanı hayir'in bir cevap olduğunu bilmiyor. Oysa bir soru sorulunca evet kadar hayır cevabı da alınabilir.
Mesela benim ablam (ki yaşı yakın iki kardeşiz ve aramız oldukca iyi). Pandemide cidden çok dikkat ediyor, market dışı gezmeyerek süreci yaşayanlardan. Bu yasaklardan önce vakaların yine arttığı dönemde bir gün izin almıştım işten. 'ogleden sonra size geleyim mi?' dedim, 'yok ablacım, vakalar arttı -az olan asosyalligimi sıfıra indirdim' dedi. Ben de 'tamam' dedim,başka arkadaşımi aradım,onla plan yaptım,izin günümü keyifli gecirdim. Oysa imalı imalı konuşsa anlamayacaktim. Ya da bana tamam diyip sonra storisinde 'virus varken ev ziyaretine gelen' insanlarla ilgili yazı yazsa , ya da gittiğimde kıl olsa pasif agresif bir durumla karsilaşsam...
Yani daha mı hoş olurdu?
Bir de imalar beni çok yoruyor. Zaten anlayamıyorum ne ima ne degil. Yıllar önce üniversitede bir donem ev arkadaşlığı yaptığım, çok yakın olduğum ve iki senedir uzak sehirlerde olduğum kizi aramıştım, "tatilde beraber plan yapsak" diye. O da denize nazır x şehrinde arkadaşına gideceğini soyledi. Ben de dedim ki 'aaa süper, ben zaten x şehrine de gitmeyi düşünüyordum, ben orada kamp yaparim,senle de buluşuruz hem,belki bir gece beraber geçiririz,sonra ben y şehrine giderim' dedim. 'aaa ne iyi olur,özledim ,canım cicim' falan dedi.
Neyse x şehrine gittim,zaman belirlemek için aradım ama açmadı. Ben de tatilde yani, müsait olamamıştır dedim, akşam aradım. Yine açmadı. Dedim sarhoş falan oldu heralde ,müsait olunca arar, tatilime devam ettim:) en sonunda haberleştik. Benim bulunduğum yer çok alakasız bir ilceydi. Tek minibüsle Otogara geçip direkt y şehrine gitmek yerine önce minibüsle şehir merkezine , otobüsle tramvaya, tramvay 2 aktarmayla onun dediği merkeze geldim. Bir de kaç dk yürüdüm buluşma mekanına ,sırtımda kaç kilo çantayla. Arkadaşım da evinde kaldığı kızla gelmiş. kucakladı beni, çok mutlu olduğunu söyledi,eski günlerden falan hahara hihiri geçti günümüz. Ben oradan y şehrine gittim ama tüm bu süreçte in bin uygun araba bekle falan,benim o günüm yollarda ölmüş oldu. Yine de güzeldi. Derken zamanla ben o yanında getirdiği kızla arkadaş oldum ve öğrendim ki benim kendi arkadasim gelmemi istememiş. Ben aradikca 'pofff, kalacak yer bulamadı ya, ondan ariyo heralde' falan demiş, bilerek açmamış
telefonla konuşurken o yuzden bana 'arkadasimdayim, hihi arkadasimlayim' falan demiş bin defa.
Yani bana aslında kendince imalarda bulunmuş. Ama ben ne bileyim, inan hiç birini anlamadım bile. Oysa kız bana net bir şekilde 'yaa,arkadaşıma geldim,onla hep plan yaptık. Ben katılamayacagim sana' deseydi benim için hem hiç problem olmayacaktı, hem sabah güzelce bir yüzüp otogara geçip,güneşin yakıcı saatlerini yolda geçirip uygun saatte gündüz gözüyle y şehrine gitmis olacaktım, her şey benim için daha kolay olacaktı .
Ama işte...
O yüzden sevmiyorum imalari. İmaya, kabul edip sonra mutsuz olmaya, pasif agresif tavırlara hiç gerek yok .
Ben yerinde olsam 'musait değilim' deyip bahaneler de bulamazdim. Çünkü 'yaa çok isterim ama eşimin ailesi de geldi, yer de yok. Tüh' dersen mesela bir ay sonra tekrar arayacakalrdir , nasılsa eşinin ailesi gitti diye.
Ya da hamilelik desen seneye arayacaklardir.
Net olursan bunların büyük ölçüde önüne geçersin.
Mesela ben olsam senin yerinde hiç kırılıp bükülmez, 'aaa merhaba Nurtaç teyze. Buraya mi ?? E teyze bilmiyor musun ben yedi aylık hamileyim, nasıl misafir ağırlayim? Zaten hamilelerde çok riskli Allah korusun , bakkala bile girmiyorum,kimseyle görüşmüyorum virüs korkusuna. Ama deniz vallahi cok güzel, gelseniz ne iyi olur. Dur benim tanıdık bir emlakçı var,günlük ev kiralıyor. Onun numarasını atayım, benim adımı verin,indirim de yapar. Güzelce yaparsınız tatilinizi. Tamam,enişteme çok selam söyle' diye kapatırdim telefonu.
Zaten ilk mesajimda dikkat ettiysen hep bri yardımcı olma çabam oluyor. 'arkadasin gelmesin ama istersen yarın vereyim hamağı,termosu . Yarın da siz yapın pikniği' , 'yok,sen bizim planimiza dahil olma. Ama çok istiyorsan ben sana çadırımi yatağımı vereyim,güvendiğim bildiğim yere de rezervasyon yapalım git'
Genelde böyle çözüm yolları buluyorum.
Sen de bunu dene. Ver bir gunluk ev kiralayan emlakçı numaraisni, merak etme 'rengeyigi önerdi sizi' dese adam 'aaa öyle mi? Buyrun hangi tarihler' der. Çünkü yazlık emlakcisi, elbet bir rengeyigi tanımistir
Herkesi ona yönlendir . Gerçi ben senin yeinde olsam bir emlakçı bulur, benim adımı verip kayıt yaptıranlardan cüzi miktar komisyon isterdim . Belki bir faydası dokunur pis belesçilerin