inatcı aileler inatcı doktorlar ve mucize bebekler 7

E

EU1

Ziyaretçi
İnançlı aileler inatçı doktorlar mucize bebekler-7
İleri yaşta da anne olmak mümkün

Dr. Enver Kurt, geç yaşta anne olmak isteyen kadınlara “Mümkünse anneliği ertelemeyin. Geç kaldıysanız da vazgeçmeyin” diye uyarıp gelişen tıbbın ileri yaşta da bebek sahibi olmayı sağladığını vurguladı

Annelik her kadının mutlaka tatmayı istediği bir duygu. Fakat bazen yoğun iş hayatı, bazen geç evlilikler ileri yaşta anne olmayı gerektiriyor. Günümüzde ileri yaşta anne olmanın yaygınlaştığını görüyoruz. Umut Tüp Bebek Merkezi Direktörü Op. Dr. Enver Kurt, değişen koşullar nedeniyle geç yaşta anne olmayı tercih eden kadınlar ve evlat sahibi olmakta geciken çiftler için sorularımızı cevapladı.



İleri yaş infertilitesi (kısırlığı) nedir?

İnfertilitede ileri yaşın tam bir tanımı bulunmamaktadır. Ancak biz muhakkak 35 yaşın üzerinde hızlı hareket edilmesini önermekteyiz. 40 yaşından sonra tüp bebek tedavisiyle bile hamilelik şansı dramatik bir şekilde azalmakta.

YUMURTALARIN KALİTESİ DÜŞER


Düzenli adet gören ileri yaştaki kadınlar neden çocuk sahibi olamıyorlar?

Tüp bebek tedavisinde iki kompartman vardır. Birincisi yumurtalar, ikincisi ise döllenmiş yumurtaların yani embriyoların tutunacağı rahimdir. Kadınların yaşı yumurtaları hem sayı hem de kalite olarak etkilemekte. Yumurtaların kalitesinin yaşla beraber bozulmasına neden olarak 2 hipotez vardır. Birincisi, kadınların ilk adet döneminden itibaren yumurtalıklarında bir yarış olur, bu yarışı bir yumurta kazanır, döllenme olursa gebelik oluşur. İlerleyen yaşla beraber yumurtalıklarda bu yarışı kaybeden, daha az kaliteli yumurtalar kalır. İkinci teori ise ileri yaşlara kadar yumurtalıklarda kalan yumurtaların negatif yönde birtakım kimyasal veya çevresel toksinlere maruz kalarak kalitelerini kaybettiği düşüncesidir.


İleri yaştaki kadınlar ne zaman hekime müracaat etmelidirler?

35 yaşın altındaki kadınlar 1 yıl korunmamalarına rağmen gebe kalamadıklarında bir infertilite merkezine başvurmalı. 35 yaş üstü kadınlarda ise bu süreyi 6 ay ile sınırlamaktayız.


Tüp bebek tedavisinde bu hastalar için neler yapılmaktadır?

Uygulanan yüksek doz hormon tedavisinden sonra elde edilen yumurtaların laboratuvar işlemleri çok önemlidir. Şu an tıp dünyasında elde edilen embriyolara sadece ileri yaş nedeniyle genetik tarama yapılıp yapılmaması konusunda tam bir görüş birliği bulunmamakta. Bazı merkezlerde 37 yaş üzerinde oluşan embriyolara Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) tekniği ile genetik bozuklukları olan embriyoların ekarte edilmesi önerilmekte. Bizim de dahil olduğumuz karşı görüşte ise tarama işleminin en başta embriyoya zarar vermemesi gerektiği, ayrıca bu hastalarda çok fazla embriyo olmadığı için PGT işlemine gerek olmadığı ileri sürülmekte. Zaten kesin tanı amaçlı amniyosentez işlemini bu hastalara önermekteyiz. Dolayısıyla PGT pahalı ve tartışmalı bir konudur.


Tüp bebekte başarı oranları nasıl?

40 yaşın altında gebelik oranı % 62’ dir. Bu oran 40 yaş üzerinde % 25’ e gerilemekte.


İleri yaştakiler için ne tür tedavi yöntemleri geliştiriliyor?

En önemli nokta bu hanımlarda yumurta yani germ hücresinin azlığı ve kalitesiz olması. Tahminimiz ilerde somatik hücrelerden germ hücresi elde edilecek, yani deri hücresinden yumurta elde edilerek bu problem çözülecek gibi. Ayrıca şu anda yumurta dondurma işlemi başarıyla uygulanabilmekte. Bu işlem uygulanarak literatüre girmiş 50’nin üzerinde gebelik var.


Dünyada geliştirilen yeni teknikler var mı?

ABD’de, yumurtalık dokusunun üzerinde bulunan yüzey hücrelerinden yumurta hücreleri geliştirilmiştir. Dolayısıyla menopozda olsun ya da olmasın bu hücreler kültüre edilip yumurta hücreleri elde edilerek yapılacak tüp bebek tedavisiyle bu hastalar için gebelik şansı doğabilecektir. Ayrıca, ilerde kanser tedavisi görecek dolayısıyla menopoza girecek olan bir hastada kemoterapi öncesi yumurtalık dokusunun alınarak dondurulması ve sonrası eritilerek tüp bebek tedavisi sonrası elde edilen bir gebelik olgusu bildirilmiştir.



--------------------------------------------------------------------------------



Bebek saadetini 40’ında yakaladı

Gülbahar Taşkıran evlat sahibi olabilmek için tam 18 yıl mücadele etti. Tam pes etmiş ve evlat edinmeye karar vermişti ki, elde edilen tek embriyo ile kaderini değiştirdi. 40 yaşında oğlu Hasan’a kavuştu.

20 yıllık evli olan Gülbahar Taşkıran, annelik uğruna doktordan doktora koşar. Tarsus’ta yaşayan Taşkıran, şimdi 3.5 aylık olan oğlu Hasan Oğulcan ile geç de olsa evlat sahibi olmanın tadını çıkarıyor. Gülbahar Hanım, senelerce süren tüp bebek tedavilerinde katettiği yolu ise şöyle anlatıyor: “İlk gittiğim doktorlarla, yumurta takibi, aşılama gibi tedavi yöntemlerini denedik. Sonra tüp bebek için başvurduk. Bu aşamaya ancak 5 yılda geldik. Ancak, tüp bebek ve mikroenjeksiyon tedavilerinde sonuç alamadık.”

Neredeyse pes etme noktasına gelen Gülbahar-Cemil Taşkıran çifti, sonunda evlat edinmeye karar verip çocuk yuvalarını gezmeye başlar. Ancak son bir defa daha şanslarını denemek isterler. Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’ne giderler. İçlerine doğan umut, bir süre sonra gerçekleşir. Gülbahar Taşkıran, sıkı bir beslenme programı, hormon ilaçlarıyla başlayan tedavi sürecinde önce kendi rahatsızlıklarıyla mücadele etmek zorunda kalır. Çünkü kalbinde ritm bozukluğu, alerji, şeker yüksekliği, kan yüksekliği, guatr problemleri vardır. Çift, tek embriyo transfer edilebileceğini duyunca üzülür. Fakat doktorun, “Hepimiz tek embriyodan dünyaya gelmedik mi? Sen de başarabilirsin” sözü üzerine moral bozukluğunu üzerlerinden atarlar. 9 aylık yorucu sürecin sonunda doğan Hasan Oğulcan’ı kucaklarına alırlar. Gülbahar Taşkıran, “Bugün kucağımdaki oğluma, doktorlarıma ve Allah’ıma çok şükrettim. 40 yaşından sonra anne oldum ama çok mutluyum. Herkese tavsiyem asla vazgeçmeyin” diyor.

Yarın:

Doç. Dr. Semih Özkan, erkek kısırlığının sebeplerini anlatıyor.

Op. Dr. Seval Taşdemir, erkek kısırlığında kullanılan tedavi yöntemlerini belirtiyor.

Türkan Yılmazer
 
X