- Konu Sahibi zeynep_tuana
-
selam kizlar
merak ediyorum dini nikahta kizlarin bisey isteme hakki var ya siz neler istediniz veya istemeyi düsünyorsunuz?
paylasirmisiniz?
bende öyle düsünüyorumda aklima birsey gelmiyo. genelde taki isteniyor ama ben daha farkli bisey olsun hemde kalici olsun istiyorum..
hani gezme falan isteyenler bile var.
cevaplarinizi bekliyorum..
Ben 20 cumhuriyet altını istedim.Şimdilik eşimden istemiyorum ama ilerde lazım olursa isterim hakkım olan bu
yanlış biliyor olabilirim ama mihir boşandıktan sonra geçiminiz için verilecek bi şey
yani evliyken hakkım bu, şu kadarını ver denir mi? sanki olmaz gibi geldi -tatlicadiarzu-
araştırmak lazım aslında bunu evliyken mi veriliyor yada şart yerine getiriliyor yoksa boşanınca sahih bir kaynak bulunca paylaşalım inşallah bende araştırmayı düşünüyorum .
ben sozlerine guvendigim birinden, Hayrettin Karamandan soyle bir yazi buldum:
"'Kelime mihir değil, mehir (mehr) dir. Bir kızla veya kadınla evlenen erkek peşin olarak ona mehir verebilir; buna muaccel (peşin) mehir denir. Peşin hiçbir şey vermeyip borçlanabilir, buna da müeccel (ertelenmiş) mehir adı verilir. Mehrin bir kısmının peşin, bir kısmının ertelenmiş, borçlanılmış olması da mümkündür. Mehir para ve eşya olabileceği gibi ziynet de olabilir. '"
bu durumda evliyken de istenebilir oluyo dimi?
Yani nikah kıyılma esnasında istemeyip evlendikten sonra mı istenebilir mi diyorsun?...
Bu olmaz canım...Mihir nikah esnasında biçilir,istenir karar verilir...
Seninde ilettiğin gibi ya peşin alırsın yada ileride durumu iyi olunca veya belirli bir zamana kadar vericek diye şart kosarsın...Ve alırsın...
Sonrasına bırakılmaz kısaca...
Mihir ileride eş ölür veya bosanırsın,kadının bir güvencesidir...
Bir süre kendisine bakması sıkıntı çekmemesi için dinimizce koyulmuş en güzel hasenelererdendir....
Baslardada geçmişti gene söylemiş birisi,mihir yerine hac veya umre istemek geçerli değil canım...Bizde bunu araştırdık hocalara sorduk..
Mihir altın olarak istenmesi en efdali...
Hac vs bunlar mihir dısına çıkıyor...
anladıım kadarıyla evlılık donemınde alınması gereken bırsey. bence de en mantıklısı bılezık ıstemek ama tek bılezık de az geldı gozume gecım maksatlı ıstenen bırseyse daha fazla soylenmelı dıe dusunuorum..
arkadaşlar beneevlenirken 50 gr mihir dediler..
şimdi bu mihri bana nasıl verecekler ben boşanıyorum da..
yani 50 gram mihir ama tutup 22 ayar falanmı verirler yoksa onun ayarı yok mu?
bilgisi olan varmı??
birde 100 grm istiyoduk biz orda bile pazarlık yaptı ailesi 100 grama kurban düşer 50 olsun dediler..
gıcıklar...
demekki boşancağımızdan okadar emindiler ki.. mihri az tuttular..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?