• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İlkokulda din dersi, dinden soğutur

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
Pedagog Sevil Yavuz, çocuklara erken yaşta verilen yanlış bir eğitimin çocuğu dinden soğutabileceğini belirtirken, Eğitim Fakültesi Dekanı Mustafa Özcan, “Bu alanda ders verecek yeterli sayıda öğretmen yok” dedi
Sitene Ekle
Aysel Bozan Yılmaz

Antalya’da düzenlenen 19. Milli eğitim Şûrası’nda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin 1, 2 ve 3. sınıflarda da zorunlu olması yönünde tavsiye kararı çıktı.

Bu karar, şuranın en çok tartışılan konularından biriydi. Peki, bu yaştaki çocuklara din eğitimi verilmesinin etkileri ne olur? Türkiye’de bu sınıflara eğitim verecek, yeterli nitelikte ve sayıda öğretmen var mı? Bu soruları Çocuk, Ergen ve Aile Psikolojisi Uzmanı Sevil Yavuz ile MEF Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan’a sorduk.
Soyut düşünce düzeyinde algılanması gereken konuların, ilkokul çağında verilmesinin sakıncalı olduğuna dikkat çeken Sevil Yavuz şunları söyledi: “Soyut kavramları anlayabilecek yaşta olmayan bu çocukların dini bir öğretiyi algılayabilmesi, hazmetmesiyle ilgili sıkıntılar doğabilir. Çocuklar bu yaşta, dinin mantığını öğrenebilecek, soyut kavramları anlayabilecek, hazmedebilecek yaşta değiller.”
‘Paranoyak tepki verebilirler’
Soyut düşünce döneminin 11-12 yaşlarda başladığını, bu dönemden önce çocuğa din eğitimini, çocuk psikolojisinden anlamayan insanlar tarafından yanlış şekilde verilmesinin onları dinden soğutabileceğini, hatta korkutabileceğinin belirten Yavuz şöyle devam etti: “Çocuklar, özellikle kaygı düzeyi yüksek olanlar, sevap-günah konusunda ‘Allah beni izliyor mu?’ gibi paranoyak tepkiler verebilirler. Soyut düşünce dönemine geçmeden ağır din dersinin pedagojik formasyon sahibi olmayan insanlar tarafından verilmesi, çocukların kaygı düzeyini artırabilir. Din, kafasında bir korku unsuru gibi yerleşebilir.”

‘Yeterli öğretmen yok’
Prof. Dr. Mustafa Özcan ise konunun gelişmiş ülkelerde de tartışıldığını belirtti ve örneğin, Amerika’da 1960’da Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karara göre dinin kültür olarak okutulabildiğini, başka türlü okutulamadığını söyledi.
Türkiye’de şuanda bu sınıflara ders verecek sayıda formasyon almış öğretmen olmadığının altını çizen Özcan, “Sonuç olarak ilkokul çocuklarına zorunlu din dersi verilmesi yanlış bir karardır. Bu karar şuanda tavsiye niteliğinde. Bakanlığın bu kararı uygulayacağını düşünmüyorum” dedi. milliyet

kim umursar pedagogları değil mi, herkes pedagog zaten:KK53::KK53:
yeterli öğretmen olmaması konusuna gelince, zaten bu kararın gerçek nedenlerinden biri de imam hatiplilere iş alanı açmak bence

çok doğru yazılmış..ben 30 yaşımda ilgilenmeye başladım din ile..küçükken herşeye günah vs denmesi beni soğutmuştu..

O minnak cocuklar ders dınlemekten dahı sıkılırken, dın egıtımı onları dınden de sogutabılır bence ..
Ilk okuldakı sıkıcı matematık derslerından sonra Matematıgı hala nefretle ve oldukca yuksek bır antıpatı ıle anımsıyorum.
Bır yasa cıkarıyorlar ama danısmadan arastırmadan.
Madem bu egıtımı verecek sayıda kısı yok ne dıye boyle bır yasa cıkarıyorsun.
Umarım bu sayede kucuk cocuklar Dınden sıkılmazlar ..

O minnak cocuklar ders dınlemekten dahı sıkılırken, dın egıtımı onları dınden de sogutabılır bence ..
Ilk okuldakı sıkıcı matematık derslerından sonra Matematıgı hala nefretle ve oldukca yuksek bır antıpatı ıle anımsıyorum.
Bır yasa cıkarıyorlar ama danısmadan arastırmadan.
Madem bu egıtımı verecek sayıda kısı yok ne dıye boyle bır yasa cıkarıyorsun.
Umarım bu sayede kucuk cocuklar Dınden sıkılmazlar ..
çocukların fikrini soran yok canım:)

Aynen tatlım, hıc bır yasada hıcbırımızın fıkırlerı sorulmuyor kı.
Kafalarına gore yonetıyorlar, bızde onların kurallarına uymak zorunda kalıyoruz.
Türkiyede eğtim sistemi ne zaman iyi olduki,şu anda kötü,hep kötüydü..

Aynen tatlım, hıc bır yasada hıcbırımızın fıkırlerı sorulmuyor kı.
Kafalarına gore yonetıyorlar, bızde onların kurallarına uymak zorunda kalıyoruz.
4 yaşından itibaren anaokulu dediler..uygun ortam yok..4-6 yaş gurubu aynı sınıfta 6 yaşındaki çocuğun yaptığını 4 yaşındaki yapamaz..sınıf ayrı olmalı..öğretmenleride zora soktular,kaçtane öğretmen arkadaş anlattı ellerindeki müfredat 6 yaşa göre 4 yaşındaki ne yapacakki..sonra çok çocuklu aileler 4 yaşındaaki çocuklarını gönderdi tanıdığım 3 çocuklu arkadaş dedi sende gönder kafanı dinlersin..ee öğretmenler ne yapacak nasıl eğtim verecek bu çocuklara..işte yasa çıkarmakla olmuyor bu işler..Osmanlıca dersini gösterecek işin ehli öğretmen sayısı yeterli değilmişki şu an..çıkardılar ama..trajı komiğiz cidden..siyaset için çocuklar deneme tahtasına dönüyor,öğretmenler şaşkın..şu an sınav yapılmıyormuş ilk okulda,kızkardeşim anlattı ilk okul ikinci sınıfta yeğenim..yapıyormuş öğretmenleri yinede,nasıl öğrencilerin seviyesini bileceyimki diyormuş..

Türkiyede eğtim sistemi ne zaman iyi olduki,şu anda kötü,hep kötüydü..

Lıse onceden 3 yıldı ılk bıze vurdu 4 yıla cıkması.
Inan kı son 1 yılı bosu bosuna okula gıdıp geldık.
Hocalar bızlerle muhabbet ederdı, cunku ıslenecek ders yoktu mufredat belırlemeden 4 yıla cıkarmıslardı.
Hayatımızdan koca 1 yılı caldılar.
Berbat bır egıtım sıstemı var gercekten.
Bedava dagıtılan okul kıtapları dahı bır ıse yaramıyor bos bos konular var.
Hocalar kıtapları okutturmuyor dahı, ek kıtap almalarını ıstıyorlar ogrencılerın.
Farklı kaynaklara yonlendırıyorlar cunku devletın dagıttıgı kıtaplarda tek bır bılgı dahı yok.
Artık bırseylerı sadece goz boyamak ıcın yapmasınlar ya ..
Oncelıklerı hızmet yerıne neden oy almak bılemıyorum ...

4 yaşından itibaren anaokulu dediler..uygun ortam yok..4-6 yaş gurubu aynı sınıfta 6 yaşındaki çocuğun yaptığını 4 yaşındaki yapamaz..sınıf ayrı olmalı..öğretmenleride zora soktular,kaçtane öğretmen arkadaş anlattı ellerindeki müfredat 6 yaşa göre 4 yaşındaki ne yapacakki..sonra çok çocuklu aileler 4 yaşındaaki çocuklarını gönderdi tanıdığım 3 çocuklu arkadaş dedi sende gönder kafanı dinlersin..ee öğretmenler ne yapacak nasıl eğtim verecek bu çocuklara..işte yasa çıkarmakla olmuyor bu işler..Osmanlıca dersini gösterecek işin ehli öğretmen sayısı yeterli değilmişki şu an..çıkardılar ama..trajı komiğiz cidden..siyaset için çocuklar deneme tahtasına dönüyor,öğretmenler şaşkın..şu an sınav yapılmıyormuş ilk okulda,kızkardeşim anlattı ilk okul ikinci sınıfta yeğenim..yapıyormuş öğretmenleri yinede,nasıl öğrencilerin seviyesini bileceyimki diyormuş..

Canım benımde ogretmen arkadasım var ınan ılk 3 ayları aglamakla gecıyor annelerını ozluyorlar dıyor.
Altlarına kacırıyorlar, kantıne gıdıp bırsey alamıyorlar dıyor.
Bazıları tek basına lavabolarını dahı yapamıyormus.
Kucucuk cocukları almalarında kı amacı ben hala cozebılmıs degılım valla dedıgın herseye katılıyorum canım.
Arkadasım bır kac ogrencının altını dahı temızlemıs kıyamam ya :KK48:

özgecim,ders kitabı parası verilmeyecekmiş,koca bir yalan..kızkardeşim şu an en çok kitaba para veriyor..yeterli değil,öğretmen söylüyor isteyen almıyor..bazı ilgisiz ailelerin çocuklarının seviyesi çok düşük..yaprak testler yardımcı kitaplar,tatil kitapları hep aldırılıyor ailelere..

özgecim,ders kitabı parası verilmeyecekmiş,koca bir yalan..kızkardeşim şu an en çok kitaba para veriyor..yeterli değil,öğretmen söylüyor isteyen almıyor..bazı ilgisiz ailelerin çocuklarının seviyesi çok düşük..yaprak testler yardımcı kitaplar,tatil kitapları hep aldırılıyor ailelere..

Aynen öyleydi .. ah canım ahh ..
O kıtaplar sonucta basılıyor dımı barı adam gıbı guzel konular koyun bır ıs yapıyorsunuz tam yapında bır ıse yarasınlar yazık gunah.
Ama oyle olursa kaynak kıtap basan yandas yayıncılarına nasıl rant saglayacaklar.
Es dostta kazanmalı ...

Canım benımde ogretmen arkadasım var ınan ılk 3 ayları aglamakla gecıyor annelerını ozluyorlar dıyor.
Altlarına kacırıyorlar, kantıne gıdıp bırsey alamıyorlar dıyor.
Bazıları tek basına lavabolarını dahı yapamıyormus.
Kucucuk cocukları almalarında kı amacı ben hala cozebılmıs degılım valla dedıgın herseye katılıyorum canım.
Arkadasım bır kac ogrencının altını dahı temızlemıs kıyamam ya :KK48:
bu işmi şimdi..benim oğlum 4 yaşında,6 yaşında çocuk sayısı çok anaokulda gönderemedim..özel okullar anaokulu olarak yıllık 5 bin den başlıyor,ilk öğretim 10 binden başlıyor,vekiller vs.için sorun yok,yılda 28 bin tl lik okullarda okuyor çocukları 18 yaşında ciplerde dolaşmaya başlıyorlar..
karşı komşumuz ankarada yaşıyor bakanların çok oturduğu bir sitede bakanların ailelerinde her bireyin arabası ayrıymış,son model ciplerin biri geliyor biri gidiyor diyorlar,olan gariban halka oluyor,sonrada fakirin kömürünü zenginmi çıkarsın derler..doğu daha kötü..öğretmenler odunda kırıyor sobada yakıyor,kobane olaylarında pek çok okul yanmış,pkk yandaşları tarafından,halk yanmayan okullara gönderdiğinden sınıflar 80 kişilikmiş..günahtır..sarayı kısa sürede kondırmasını bildiler..bu çocukların okullarını yetiştirseylerdi ya bir an önce..,kimsenin bunları düşündüğü yok..halkla alay eder gibi,sarayın bin odası yok 1150 odası var demek ne demektir..
ya doğudaki halk,ya bu pkk bizim çocuklarımızın okulunu yaktı bu doğru bir şey değil diye düşünemiyor,özgürlükleri kısıtlanan asıl onlar..

Aynen öyleydi .. ah canım ahh ..
O kıtaplar sonucta basılıyor dımı barı adam gıbı guzel konular koyun bır ıs yapıyorsunuz tam yapında bır ıse yarasınlar yazık gunah.
Ama oyle olursa kaynak kıtap basan yandas yayıncılarına nasıl rant saglayacaklar.
Es dostta kazanmalı ...
yoo yapmış olmak için..ha fakir fukara bakıp anlamaz zaten bak kitap bedava der,,yazık bu halka çok yazık

Ne alakasi var? Benim cevremde herkes evladina 1 yaşından beri ogretiyor din dersini. Ne alakasi var yani? Cocuk zekasi öyle genistir ki cabucak her seyi alir o yuzden o yasta asil temel olusturulmali.
Atalarimiz boşuna dememis ki ağaç yaş iken eğilir diye...

Benim yegenim 1.5 yasinda ve Rusça öğreniyor ki aileden kimse Rus değil ama kaptikca kapiyor. Ben evladimi 3 yasina kadar egittim egittim egitmezsen sonra niye yozlasma, niye ahlak cokuklugu, niye hicbir sey anlamayan nesiller?? Pehhh :63:

Zaten din eğitimi saçma
Bırak çocuk kendi karar versin aklı erdiğinde
Niye empoze ediyoruz ki?
Belki büyüdüğünde hristiyanlığı mantıklı bulacak belki budizmi...
:KK20:

Zaten din eğitimi saçma
Bırak çocuk kendi karar versin aklı erdiğinde
Niye empoze ediyoruz ki?
Belki büyüdüğünde hristiyanlığı mantıklı bulacak belki budizmi...
:KK20:
okuldaki dn derslerinden dimizi öğrenmeiğimiz kesin:)

okuldaki dn derslerinden dimizi öğrenmeiğimiz kesin:)

ya tabii ki önceden öyle dilekçe falan da veremiyordun mecburi giriyorduk derslere bazılarımız
dinlemiyordum da bir de saçma sapan sataşmalarına maruz kalıyordum herifin

Back