İlk Tüp Bebek Denemesi Neden Tutmaz? Başarısız Tüp Bebek Nedenleri

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
İlk Tüp Bebek Denemesi Neden Tutmaz? Başarısız Tüp Bebek Nedenleri Belirtileri Denemeleri hakkında Herşey...
basarisiz_tup_bebek_belirtileri_denemeleri_nedenleri.jpg


Tüp bebek tedavisi, doğal yolla gebelik elde edemeyen çiftlerin bebek sahibi olabilmelerine olanak tanımaktadır. Kadından kaynaklanan kısırlık sebepleri olan; tüplerin tıkalı olması, hormonsal sorunlar, rahim anomalileri, miyom, kist, polip gibi oluşumlar, doğuştan gelen sorunlar gibi pek çok kısırlık faktörü tüp bebek ile başta tedavi edilerek ya da direkt saf dışı bırakılarak gebelik elde edilebiliyor. Aynı şekilde erkek kısırlığına yol açan; testis sorunları, sperm kalitesi ve sayısının düşüklüğü gibi sorunlarda da tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olabilmek mümkün olabiliyor. Çünkü tüp bebek tedavisinde; kadın ve erkekten üreme hücreleri alınır, bunlar bir araya getirilerek döllenme sağlanır ve de bu şekilde elde edilen embriyolar kadının rahmine transfer edilir. Yani tüp bebek tedavisinde; doğal yolla gebelik denemelerinde doğal sürece bırakılan pek çok aşama uzman doktorlar tarafından kontrollü bir şekilde gerçekleştirilir. Bu bağlamda tüm koşulların detaylı bir şekilde kontrol altında tutulduğu ve olumlu seyreden bir tüp bebek tedavisinde başarılı olma olasılığı çok yüksektir. Ancak hiçbir tedavi yöntemi veremediği gibi, tüp bebek tedavisi de % 100 başarı şansı, başarı garantisi verememektedir. İlk tüp bebek tedavisi denemesinin başarısız olması söz konusu olabilir.
 
Son düzenleme:
Tüp bebek tedavisinde ilk deneme başarısız olabilir!

Tüp bebek tedavisi dünyada ve ülkemizde çok sıklıkla tercih edilmekte, hatta ülkemizde yılda 100 bini aşkın tüp bebek tedavisi yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisi çok başarılı sonuçlar veren bir tedavi yöntemi olmakla birlikte, tedaviye başvuran çiftlerin yarısının da ilk denemede başarısızlık yaşadığı gibi bir gerçek vardır. Yani tüp bebek tedavisini etkileyen pek çok koşul göz önünde bulundurularak tüp bebek tedavisinde ilk denemede başarılı olma, gebe kalabilme olasılığının yaklaşık % 50 olduğu söylenebilir. Aynı zamanda gebelik gerçekleşse bile yaklaşık % 20’sinin de gebelik kaybı ve düşükle sonuçlandığı hesaba katıldığında, ilk tüp bebek tedavisi sonucunda eve canlı bebek götürebilme olasılığının yaklaşık % 40 olduğu söylenebilir. Tedaviye başvuran çiftler tedavinin % 100 başarı garantisi vermediği, % 50 olasılıkla başarılı olma şansının olduğu ve ilk denemede başarısızlık olursa hayal kırıklığı yaşamayıp ikinciyi denemenin daha başarılı olacağı konularında bilgilendirilmeliler.
 
İlk tüp bebek tedavisi neden başarısız olur?

  • Rahim zarı yeterince kalınlaşmayabilir!

Tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyonun rahme tutunup gebeliği oluşturabilmesi için anne adayının rahim zarının embriyo tutabilecek kalınlığa, uygun olgunluğa erişmiş olması gerekir. Kadının daha önce geçirmiş olduğu operasyonlar, üreme sistemini olumsuz şekilde etkilemiş olabilir, rahim zarı da bunlardan zarar görebilir. Bu tür durumlarda rahim zarı incelir, istenen kalınlığa ulaşamaz ve tüp bebek tedavisinin de başarı şansı azalır. Rahim zarının olgunlaşması konusunda sorun yaşanan vakalarda PRP işlemi ile de tedavi yapılabilir. Şöyle ki; kadından alınan bir miktar kan çeşitli işlemlerden geçirilerek ayrıştırılır ve trombositler bakımından zengin bir kan ürünü elde edilir. PRP adı verilen bu ürün kadının rahmine enjekte edildiğinde rahim zarı istenen olgunluğa ulaşacağı için de bir sonraki tüp bebek tedavisinde başarı elde edilebilir.

tup_bebek_basarisiz_olma_sebebi_rahim_zari.jpg



  • Rahim zarında yapısal bozukluk olabilir!

Kadının rahmine yerleşen miyom ve polip gibi patolojiler, embriyonun tutunmasına ve gelişmesine engel olabiliyor. Embriyonun rahme tutunabilmesi için rahim zarının mümkün olan en sorunsuz, gebeliğe en uygun yapıda olması gerekiyor. Eğer embriyonun gelişimi için gerekli olan rahim şartları mevcut değilse tüp bebek tedavisi de başarısızlıkla sonuçlanır. Bu bakımdan anne adayının rahminde bulunan miyom ve poliplerin neden olduğu yapışıklıkların tüp bebek tedavisi öncesinde tedavi edilmesi ile bir sonraki tüp bebek denemesi için uygun şartlar oluşturulabilir. Bu sayede tedavi başarı ile sonuçlanabilir.


  • Embriyo transferinde sorun yaşanabilir!
Embriyo transferi tüp bebek tedavisinin en kısa süren, ancak tedavinin en önemli basamağını oluşturan işlemlerden birisidir. Embriyo transfer, tüp bebek tedavisinin en çok özen isteyen aşamalarının başında gelir. Çok önemli aşamalardan geçilerek elde edilen embriyonun transfer aşamasında yaşanabilecek hatalar, tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilir. Bu bağlamda elde edilen embriyolardan en kaliteli olan, gebelik için en uygun olan seçilmeli ve 3. ya da 5. günde en uygun zamanda anne adayının rahmine transfer edilmelidir.


Yukarıda sıralananların yanı sıra pek çok faktör ilk tüp bebek denemesinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. ikinci denemeye geçmeden önce birinci denemede başarısızlığa sebep olan etkenler detaylı bir şekilde tespit edilip değerlendirilmeli ve uygun tedavi gerçekleştirildikten sonra ikinci denemeye geçilmelidir. Böylelikle ikinci denemede başarılı olma şansı artacaktır.
 
İlk tüp bebek denemesinin tutmamasının birincil nedenleri

ilk_tup_bebek_denemeleri.jpg


  • Transfer edilen embriyonun genetik yapısından kaynaklanan bozukluklar gebeliğe engel olabilir.
  • Yumurta gelişimi için doktor tarafından verilen ilaçlar yanlış kullanılmış olabilir ya da hasta yanlış yönlendirilmiş olabilir.
  • Laboratuvarda embriyonun geliştirildiği kültür ortamı yetersiz olabilir. Bundan dolayı da embriyonun dış zarında meydana gelen kalınlaşma, embriyonun rahim zarına tutunmasını engelleyebilir.
 
İlk tüp bebek denemesinin tutmamasının ikincil nedenleri

  • Anne adayının rahim içi duvarında doğuştan var olan ya da sonradan meydana gelen yapısal anomaliler embriyonun tutunmasına engel olabilir.
  • Rahim içine yerleşen miyom ve polip gibi kisttik oluşumlar embriyonun tutunmasını engelleyerek başarısızlığa sebep olabilir.
  • Kadının daha önceden geçirmiş olduğu ameliyatlar ve kürtaj gibi operasyonlar, rahim içinde enfeksiyona neden olarak çevre dokuda yapışıklıklar meydana getirebilir. Böyle durumda da embriyo kaliteli olsa bile tutunamayabilir.
  • Kadının genetik olarak sahip olduğu ya da sonradan kazandığı bağışıklık sistemi hastalıkları embriyoların tutunmasını engellemektedir.
 
İlk tüp bebek denemesinin tutmamasının üçüncül nedenleri

  • Kadında çikolata kisti olması embriyonun rahme tutunmasını engelleyerek tüp tedavisinin başarısız olmasına sebep olabiliyor.
  • Kadının daha önceden tüplerde enfeksiyon hastalığı geçirmiş olması ya da karın içi ameliyatların yol açtığı birtakım komplikasyonlar başarısızlığa neden olabilir.
 
Başarısız bir tüp bebek tedavisinin ardından yeniden denemeli mi?

İlk tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememe olasılığı zannedilenden çok daha yüksektir. Aslında tüp bebek tedavisi çoğunlukla % 50 gebelik garantisi verirken, yaklaşık % 40 da eve canlı bebek götürme garantisi verebilir. Bu bakımdan ilk tüp bebek tedavisi denemesinin başarısız olması çok da sıra dışı değildir, ümitsizliğe kapılmamak gerekir. Ancak başarısız tüp bebek denemesinin ardından çift detaylı bir şekilde değerlendirilmeli, tüm vücut fonksiyonları gözden geçirilmeli ve yapılan tüp bebek tedavisinin başarısız olma sebepleri tespit edilmelidir. Yapılan detaylı incelemelerden sonra başarısızlık sebebini ortadan kaldıracak tedavi yöntemleri uygulanmalı ve tamamen iyileşme sağlandıktan sonra yeniden tüp bebek denemelidir.


Tüp bebek tedavilerinde ikinci deneme ile bebek sahibi olabilme şansı, birinci denemeye göre çok daha yüksektir. Çünkü ilk denemede başarısızlığa sebep olan faktörler belirlenir, bunlar tedavi yolları ile saf dışı bırakılır, ortadan kaldırılır ve sonrasında yapılan denemenin başarılı olma olasılığı ciddi anlamda yükselir. Ancak her hangi bir tedavi yoluna gidilmeden üst üste ikinci tüp bebek tedavisini yapmak doğru olmaz, başarı getirmez.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X